2002
|
|
Adibidez, Amazonas ibaiak munduko ur gezaren %15 hartzen du, eta Kongo ibaiak %3, 5, baina, nahiko gutxi bizi dira haren eragin eremuetan. Eskuragarri dagoen ur guztiaren %50 baino
|
gehiago
hartzen ari gara gizakiok, ureztatzeko batez ere, baina munduko populazioaren hazkundeak azkar handituko du eskaria, eta, ondorioz, ur geza gehigarria harrapatzeko teknologiak garestiak, zailak eta nahiko eraginkorrak izaten dira maiz. Beste soluzio exotiko batzuk alde batera utzita, gatzgabetzea mugatua da, munduko ur gezaren %0, 2 inguru besterik ez baitu ematen eta horren kostua leku askotan galarazia baita.
|
2010
|
|
Baina, ariketa fisikorik egiten ez duen pertsona batek bi katilukada esne oso hartzen baditu egunean, esne osoz egindako bi jogurt, gosaltzeko ogia eta gurina eta gazta zati bat, orduan, bistakoa denez, komeni baino kaloria (eta gatz saturatu)
|
gehiago
hartzen ariko da, eta haren dieta ez da izango batere orekatua eta osasungarria.
|
2015
|
|
Horri esker, herrialde pobreek diru sarrera handiko herrialdeek baino elikagai osasungarri gutxiago kontsumitzen dute, baina azken horiek ere «item ez osasuntsuak» hartzen dituzte, ikerketaren egileen hitzetan. Paradoxikoa da egoera, non elikagai osasungarrien kontsumitzeko joera positiboa gero eta produktu
|
gehiago
hartzen ari den. Health Day atariak egindako elkarrizketa batean, ikerlariek adierazten dute elikadura osasungarria elikadura osasungarria baino azkarrago ari dela hazten, eta, beraz, «joera hori aldatzeko neurriak hartu behar direla».
|
2018
|
|
Lehentasunak oso argi daude: familiek patata freskoa nahi dute gehienbat, zeinak kontsumo guztiaren %74, 4 hartzen duen eta familiako menuan ere gero eta leku
|
gehiago
hartzen ari den: pertsona bakoitzak, batez beste, 22,47 kilo jaten du urtean.
|
|
gainerako guztiak baino benetakoagoa da.Geure buruari oparitxo bat egiteko, nahiz eta kilo batzuk sobera eduki.Genovarra, pestoarekin, patatatxoekin eta lekekin, pestoaren zaporeagatik bereziki; pestoa berez ez da argaltzeko dietetan sartzen, baina berduratxoekin arindu egiten da kontzientziako zama.Aukera hoberenaErosi eta kito: ...ez ere etxean egina ere izaten delako edo jatetxeetan ere eskatzen delako, eta datu horiek ez dira islatzen salmenta zifretan.Ezinezkoa da asmatzea.Ez dago datu ofizial hain zehatzik, baina seguru denek jan izango dutela lasagna bizitzan behin edo bitan, adierazi du Nicoletta Negrinik.Kontsumoaren arloko joera berrien inguruan bai, baditugu datuak, eta analisiek esaten dute gure etxeetan gero leku
|
gehiago
hartzen ari direla aurrez prestatuta datozen platerak, jateko prest datozenak alegia.Halaxe dio Espainiako Osasun eta Kontsumo Ministerioak egindako txosten batek: Las tendencias del consumo y del consumidor en el siglo XXI (Kontsumoaren eta kontsumitzailearen joerak XXI.mendean). Horrela, 2013.urtetik 2014.era, plater prestatuen per capita kontsumoa %12 handitu zen, Espainiako Nekazaritza, Arrantza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren arabera.Eta lasagna da aukera nagusietako bat.Nicoletta Negrinik azaldu digu horren zergatia:
|