Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2001
‎Liserigarriago gertatzea nahi badugu, gordinik edo ez oso txigorturik (frijiturik, ez) kontsumitzea komeni zaigu, aldi bakoitzean 50 gramo baino gehiago ez hartzea eta ondo mastekatzea.
2002
‎Elikagai horien sodio/ gatz edukiari buruzko informazioa baliagarria da kontsumitzailearentzat; izan ere, jakizu zein den zure osasunerako egokiena. OMEk gomendatzen du adingabeek egunean 4 g gatz baino gehiago ez hartzea (1,4 g sodio edo 1.400 miligramo). 2000 urtean, Espainiako haur eta gazteen elikadura ohiturei buruzko EnKid ikerketak argitu zuen gosaritako zerealak talde horrek kontsumitutako sodioaren %5, 6 zirela.
2004
‎elikagaiena eta ongarri gisa. Komeni da gatza, gozagarri gisa, egunean 6 g baino gehiago ez hartzea, eta sodio gehien duten elikagaien (kontserbak, ketuak, gazituak, etab.) kontsumoa murriztea. ).
2006
‎Osasunaren Mundu Erakundeak aholkatzen du pertsona helduek egunean sei gramo baino gehiago ez hartzea (2,4 sodio).
2007
‎Ariketa fisikoa eta dieta osasungarria konbinatzeak, beraz, osasuna mantentzen laguntzen du, eta, pisua jaitsi nahi bada, kaloria gutxiko dieta eta jarduera fisikoaren plan erakargarria izatea izango dira arrakastaren giltzarriak. Elikadura desegokia Ariketa egin ondoren, kaloria gutxiko elikagaiak aukeratu behar dira, jardueran gastatutakoa baino energia gehiago ez hartzeko. Ez du ezertarako balio saio bakoitzaren ondoren opil pieza bat, espageti kopuru handiagoa edo ogitarteko handiagoa jatea erabakitzen bada, jende askoren artean hain nabaria den zerbait.
2010
‎Espainiarren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen du. Egunean batez beste 10 eta 12 gramo artean hartzen direla kalkulatzen da, eta Munduko Osasun Erakundeak (OME), berriz, egunean 5 g baino gehiago ez hartzea gomendatzen du. Baldintza hori (sodioa) gehiegi kontsumitzeak hipertentsio arteriala izateko arrisku faktore garrantzitsua dakar, eta horrek areagotu egiten du bihotz eritasuna eta garun hodietako istripua izateko arriskua.
2011
‎Herritarren artean gatz asko kontsumitzen da. Espainian egindako ikerketen arabera, pertsona bakoitzak 9,7 g hartzen ditu egunean; Munduko Osasun Erakundeak (OME), berriz, 5g baino gehiago ez hartzea gomendatzen du. Datu horrek kezka sortzen du osasun publikoko erakunde eta organismoen artean, gatz gehiegi izatea baita arteria hipertentsioaren (HTA) jatorrian eragiten duen faktore nagusietako bat.
2012
‎Ondo elikatzea elikagai onekin gozatzea da, jateko gogoa ordenatzea eta nutrizio gomendioekin bat egitea. Astean lau haragi anoa baino gehiago ez hartzea (125 gramo errazio bakoitzeko), hiru arrainetara iristen saiatzea, koipe osasuntsu justuak (oliba olioa, fruitu lehorrak) eta, salbuespen gisa, besteak sartzea. Baina, batez ere, plater berdeak betetzea da:
2014
‎Baina horrek ez du esan nahi gizentasunaren arrazoia gosaltzen ez duenik, alderantziz beharbada: gizentasuna dutenez, gosaldu egiten dute, kaloria gehiago ez hartzeko. Edo, agian, gizentasunak goizeko lehen orduan goserik ez izatea.
‎Gorputzeko muskulu multzo guztietan barrena ibili, kontrolatu eta, ondoren, erlaxatu eta arnasketa egokia egin behar da. Jacobsonen teknikaren helburua da emakumeak bere giharrak nahita erlaxatzen ikastea, eta erditzean behar baino gehiago ez hartzea. «Teknika hau ez da kaltegarria bai amarentzat bai haurtxoarentzat», adierazi du María Jimenezek, Andaluziako Osasun Zerbitzuko (SAS) emaginak, eta horrek azaltzen du «erditze naturalean oso lagungarria» dela.
2019
‎gatza eta azukrea. Lehenengoari dagokionez, egunean 5 gramo gatz baino gehiago ez hartzea gomendatzen da, nahiz eta gaur egun gure herrialdeko batezbestekoa 9 gramokoa den. Irenstea erdira murrizteko, oinarrizko arau bat da jakiei gatzik ez eranstea mahaian.
2020
‎Baina balio al du insomnio puntuala, jet lag, luku zefaleak edo TEArekin lo egiteko arazoak dituzten haurretan? «Kasu horietan, «seguru asko» eta «seguru asko» kategoria eraginkorra du, nahiz eta oraindik ere beharrezkoa den epe luzeko azterketak egitea kalterik eza bermatzeko —zehaztu du botikariak—; horregatik, garrantzitsua da profesional batek agintzea, adierazitako dosia ez gainditzea eta gomendatutakoa baino denbora gehiago ez hartzea. Gainera, beste medikamentu batzuekin interferentziak eragin ditzake, hala nola hipertentsiboak edo antisorgailuak.
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA), Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) jarraibideei jarraituz, hau gomendatzen du: egunean 5 g gatz baino gehiago ez hartzea. Gure dietan sodio gehiegi dagoelako gertatzen da hori:
2022
‎Etxe baten erosketaren %80 baino gehiago finantzatzea beti da aukerarik zailena: banku gehienek ez dute ehuneko hori gainditu nahi kontuko arrisku gehiago ez hartzeko. Orain, espainiarren egoera ekonomikoak okerrera egin duenez —neurri handi batean, Ukrainako gerraren ondorioengatik—, ohikoa baino finantziazio handiagoa lortzea are zailagoa da.
2023
‎Elikagai kopurua: garrantzitsua da gehiegi ez elikatzea, osasuntsu ez diren kilo gehiago ez hartzeko. Berriro ere, albaitariaren edo fabrikatzailearen gomendioei jarraitzea da egokiena kantitateak pisuaren eta eguneko energia gastuaren arabera doitzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia