Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 32

2001
‎Azterketa gainditzerik lortu ez zuten menuek ez zuten nutrizio orekarik, ez baitzuten barazki edo entsaladarik eta eltzekari eta arrainik eskaintzen.
2006
‎Nahiz eta Europako kontsumitzaile gehienek nutrizio gaiei buruzko nozio nahiko hurbilduak dituztela frogatu, hala nola kaloriak, koipeak edo karbohidratoak, oraindik badira konpondu beharreko hutsuneak. Eufic etxeak Italia, Frantzia, Erresuma Batua eta Alemaniako profil soziodemografiko handiko kontsumitzaile taldeetan egindako ikerketaren arabera, kontsumitzaileek ez dituzte elikagaien etiketak irakurtzen eta, beraz, ez dute nutrizio informazioa erabiltzen elikagaiak hobeki aukeratzeko. Adibidez, gehigarri eta mantenugaien arteko nahasketa handia dago, eta kontsumitzaileek ez dakite gatza eta sodioa berdinak diren.
2007
‎Emaitza horiek bi urtean 3.000 erditze ingururen jarraipenari dagozkio. Oro har, substantzia toxikoak kontsumitzen dituztenak arrisku talde sozialetakoak dira, ez dute ondo kontrolatzen haien ernaldia eta ez dute nutrizio onik egiten, eta sarritan arazoak izaten dituzte bikotekidearekin edo familiarekin harremanak izateko. Hala ere, aditu horrek onartzen du drogak kontsumitzen dituztenen adina eta profila oso aldakorra dela.
‎Gainera, txikienek erabakitzen dute zer afaldu nahi duten. Nahiz eta horrelako afariak egitea ez den egokiena, ez baitute nutrizio ezaugarririk onena ematen, gurasoek gutizia horietako asko onartzen dituzte azkenean. Haurrek eta gazteek, gustuko dituzten janarien aurrean, gehiago jateko joera dute.
‎Batez ere, osasun fisikoan eta gogo aldarteetan islatzen delako. Zuntz, koloratzaile eta bitamina antioxidatzaileetan kontzentratzen diren iturri naturalak dira; gainera, potasioa eta magnesioa bezalako mineraletan duten aberastasunak, muskuluak uzkurtzen eta erlaxatzen zuzenean parte hartzen dutenak, eragina du horiek kontsumitzen dituztenen eta ez dituztenen nutrizio estatusean. Zuntz, koloratzaile eta bitamina antioxidatzaileetan gehien kontzentratzen den iturri naturala izateak eta muskulu uzkurduran eta erlaxazioan zuzenean parte hartzen duten potasio eta magnesio mineraletan aberatsak izateak eragina du horiek kontsumitzen dituztenen edo ez dituztenen nutrizio estatusean.
‎Zuntz, koloratzaile eta bitamina antioxidatzaileetan kontzentratzen diren iturri naturalak dira; gainera, potasioa eta magnesioa bezalako mineraletan duten aberastasunak, muskuluak uzkurtzen eta erlaxatzen zuzenean parte hartzen dutenak, eragina du horiek kontsumitzen dituztenen eta ez dituztenen nutrizio estatusean. Zuntz, koloratzaile eta bitamina antioxidatzaileetan gehien kontzentratzen den iturri naturala izateak eta muskulu uzkurduran eta erlaxazioan zuzenean parte hartzen duten potasio eta magnesio mineraletan aberatsak izateak eragina du horiek kontsumitzen dituztenen edo ez dituztenen nutrizio estatusean. Muskulu osasuna Egunean gutxienez bi barazki anoa behar dira organismoari mantenugai guztiak emateko.
2008
‎Akatsik ohikoenak: gehienek ez dute arazoa behar bezala identifikatzen, ez baitute nutrizio egoeraren balorazio osoa egiten, eta erabiltzaileari proposatzen dioten tratamendua gaizki azaldu eta are okerrago zehazten dute. Are gehiago, argaltzeko hiru zentrotik batek pisu galera azkarregiak planteatzen ditu, osasungarriak eta iraunkorrak izan daitezen.
2009
‎Ez bakarrik publizitateak; elikagai industriak ere eragin handia du. Izan ere, merkaturatzen dituzten produktu asko ez dira oso osasungarriak, edo ez dute nutrizio ezaugarriei buruzko nahiko informazio ematen, eta kontsumitzaileak ez daki hori jatea komeni zaion edo ez. Gainera, produktu fresko eta osasungarriekin alderatuta, horietako asko nahiko merkeak dira, eta horrek ere laguntzen du horiek aukeratzen eta ez besteak.
2010
‎“Herri horiek erabakiak hartzeko prozesuetatik eta menderatze eta bereizkeria prozesuen xede izan diren nazio estatuen arau esparruetatik kanpo geratu dira; haien kulturak beheragokoak, primitiboak eta goranzkoak direla pentsatu da, eta hori kendu egin behar dela”, dio NBEren txostenak. Dokumentuaren egileek, halaber, “larritzat” jotzen dute herri indigenen osasun egoera, ez baitute nutrizio egokirik, ez osasungintzarik, ez osasuna zaintzeko baliabiderik. Hori dela eta, beren batez besteko bizi itxaropena planetako gainerako biztanleriarena baino 20 urte laburragoa da; izan ere, komunitate horiek haurren eta amen heriotza tasa altuak, gaixotasun kardiobaskularrak, GIB Hiesa edo tuberkulosia dituzte.
2011
‎Bruselak txosten bat aurkeztuko du hiru urte barru, eta orduan erabakiko du sartu behar diren. Ontziratu gabeko elikagaiek ere ez dute nutrizio aitorpena egin beharrik, non eta estatu kideak ez duen kontrakoa erabakitzen.
2012
‎Araudiak salbuespen pare bat aurreikusten ditu: 25 cm2-tik beherako ontziek ez dute nutrizio informaziorik izan behar, eta beste ontzi txiki batzuek, berriz, 10 cm2 ingurukoak. Horietan nahikoa izango da elikagaiaren izena, alergenoak, kantitate garbia eta iraupena adieraztea.
‎Kaloria kopurua eta, horrez gain, gantzak, gantz aseak, azukreak eta gatza ere sar daitezke. Ontziratu gabeko elikagaiek ez dute nutrizio etiketarik izan behar, salbu eta estatu kideek, beren nazio esparruan, kontrakoa erabakitzen badute. Erreferentziako eguneroko janaldiak.
2015
‎semaforoak betetzen badira, ulergarriak badira eta salgaien zirkulazio librea oztopatzen ez badute. Oraingoz, ez dute nutrizio informaziorik behar %1, 2 baino alkohol gehiago duten edari alkoholdunek eta ontziratu gabeko elikagaiek. Badaude osagai bakarra duten eraldatu gabeko produktuak; landare usaintsu bat, espezia bat edo horien nahasteak; gatza eta gatzaren ordezkoak; mahaiko edulkoratzaileak; belarren eta fruten infusioak; tea, te kafeinagabea, berehalakoa edo disolbagarria, tearen estraktua, te berehalakoa edo disolbagarria, edo te kafeinagabearen estraktua, beste osagai erantsi batzuk ez dituztenak, tearen nutrizio balioa aldatzen ez duten aromak;
2016
‎ohiko elikagaia segurutzat jo badaiteke, eta EFSaren ebaluazioaren arabera arriskurik sortzen ez badu, jakinarazpen batekin merkaturatzea baimenduko da. Elikagai berri batek, osasun publikorako arriskurik ez badu, ez du nutrizio desabantailarik sortzen, antzeko elikagairen bat ordezkatu eta kontsumitzailea engainatu ez dezan. Elikagai berrien kategorian nanomaterialak, intsektuak eta beren zatiak sartzen dira (hankak, hegoak, burua).
2017
‎Hala ere, sostengu bezala pentsu ekologikoa ere izan dute, nahieran. Nahiz eta egunean soilik 22,7 gramo pentsukontsumitu oilo bakoitzak bataz bestekoz, ez dute nutrizio eskasiaren sintomarik azaldu eta berenosasun maila egokia izan da. Hastapenetatik eguneroko jarraipen bisuala egin zaio talde osoari etaluma dentso eta distiratsuak izateaz gain, gandor koloretsua eta aurikula biziak erakutsi dituzte.Aspektu horiek oiloen osasuna neurtzeko erabiltzen dira.
‎Barazki izoztuak bere unerik onenean Hala ere, orain arte, barazki izoztuek ez dute oso «prentsa ona» izan, adituen iritzitik urrun. Fruta eta barazki freskoak izoztuekin alderatu ondoren, hainbat ikerketak ez zuten nutrizio alderik aurkitu (mineral eta antioxidatzaile berak), eta, zenbait kasutan, izoztuek elikagai freskoek baino hobeak direla frogatu dute. Hori horrela da, izoztera bideratutako barazkiak hautatu eta prozesatu egiten direlako bilketa unerik onenean.
2018
‎Proteinen edukia aztertu da, eta etiketek zer esaten duten ezagutu. 2 Janari desberdina txakurraren adin bakoitzerako Haurtxoak eta giza helduak bezala, ez gara berdin elikatzen, eta ez dugu nutrizio behar berdinik, txakurkumeek eta harburu helduek ere beste elikagai bat behar dute. «Txakurkume bazkariak mantenugai eta kaloria gehiago izan behar ditu, energia eskakizunak hobeak baitira», azaldu du Roberto Élicesek, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko albaitari aditua den albaitariak.
2019
‎Bertan haragi prozesaturik ez kontsumitzea gomendatzen du, besteak beste, urdaiazpiko egosia edo indioilar bularkia, eta, beraz, produktu osasungarrien aurrean gaudela pentsatzeko. Bere osagaiak arretaz aztertuz gero, badirudi ez direla diruditen bezain osasungarriak, eta denek ere ez dutela nutrizio profil bera. Kasu guztietan, kaloria eta gantz maila baxua bada ere, gatz edukia ia beti gehiegizkoa da, eta kalitatea eta prezioa, batez ere, duten haragi eta ur kantitatearen araberakoak dira.
‎Beltza bada, gainera, gozatzeko gaitasun txikiagoa duenez, gehiago da nahi dugun gozotasuna lortzeko. Kaloria hutsak dira, organismoari energia ematen diotenak, baina ez dute nutrizio baliorik. Beltzaranak mineralen eta bitaminen proportzio txiki bat du, baina ez digu etekinik ekartzen.
‎Saavedra ere elikagaien teknologoa da, eta honako hau adierazi du: “elikagaien industriak eraldatze prozesu bat jasan duten arren, produktu batzuek ez dute nutrizio osaera aldatzen, eta gure menuan sar ditzakegu”. Hau da:
‎Getty Images Saavedra ere elikagaien teknologoa da, eta honako hau adierazi du: “elikagaien industriak eraldatze prozesu bat jasan duten arren, produktu batzuek ez dute nutrizio osaera aldatzen, eta gure menuan sar ditzakegu”. Hau da:
2020
‎Ontzian adierazten diren arren, osagai horiek kantitate txikitan daude (%3, 4) oliba olioarena) edo trazak(% 0,02 albahaka hautsa). Tomatea eta albakak, biak hautsetan, funtzio aromatizatzailea dute, baina ez dute nutrizio baliorik. Noizbehinka kontsumi daiteke, gustuz, baina alferrikako produktua da.
2021
‎Hans Benn Produktu azukretsuez hitz egiten denean, gailetek elikaduraren alerta guztiak betetzen dituzte, eta beren bertsioak bigarren mailan uzten dituzte. Azukrea ere badute, baina gozokiek baino proportzio txikiagoan, baina horrek ez du nutrizio profila hobetzen. Gainera, gatz asko dute.
‎TXARRENA. Ohiko galderen atalean oso informazio interesgarria ematen duen arren, bere plateretan ez du nutrizio osaera sartzen (gatz edo koipe kopurua falta da, adibidez), eta, aldiz, platerean genetikoki eraldatutako organismoak erabili diren adierazten du. MenuDiet Prezioa.
‎Eta interesgarria da azpimarratzea azterketek ez dutela ikusi hautaketaren hobekuntza horrek inolako eraginik izan duenik erositako produktuen kopuruan edo erosketaren azken prezioan. Ikerketen arabera, badirudi Nutr Score bereziki eraginkorra dela populazio pobreenentzat eta ez dutela nutrizio ezagutzarik. Egia da?
‎“Zigilu ‘eko’, ‘bio’ edo ‘organikoa’ duten elikagai edo produktuek Europako Araudi batean deskribatutako baldintza jakin batzuen pean gertatu direla esan nahi du. Erregelamendu honek produktu ekologikoen ekoizpen ekologikoa eta etiketatzea arautzen ditu, baina ez du nutrizio abantailarik aipatzen, sortzen den elikagaia, animalia nahiz landare izan, jarraibide horiek betetzen dituelako. Izan ere, ez helburuetan, ez testuaren beste inon ez da agertzen “giza osasuna” edo “kontsumitzaileen osasuna” kontzeptua, ez eta antzeko esanahia izan dezakeen beste edozein kontzeptu ere.
‎“E bitaminak zelulak kalte oxidatibotik babesten laguntzen du” eta “D bitaminak zelulak zatitzeko prozesuari laguntzen dio”. Hala ere, bitaminekin batera datozen gainerako osagaiek ez dute nutrizio interesik. Proteinak:
‎Bertan, ondorio hau ateratzen da: “guraso gehienek ez dute nutrizio edo osasun ezagutza nahikorik, ezta manipulazioari interes komertzialarekin aurre egiteko gaitasun errealik ere; askotan, adingabeak bere ardurapeko helduen aholkuak haustera bideratuta egoten da”. Eta gaineratu dute eztabaida hau kokatu behar dela:
‎Nancy Babio Rovira i Virgili Unibertsitateko Giza Nutrizioko Unitateko ikertzailea da, eta ez dago aukerarik Nutrizio Scorerekin alderatzeko, helburu oso desberdinak baitituzte. “Txileko etiketek elikadura osasun ona izateko osagai kritikoen berri ematen dute, besterik gabe, eta ez dute nutrizio laburpen bat egiten, hala nola Nutr Score”. Osatu arte:
‎10,9 g ematen ditu, gari irinetik eta azukreetatik datozenak. Hau da, batez ere almidoia eta azukreak dira, eta, beraz, ez dute nutrizio interesik. Azukre kopuru txikiak (3,2 g) hainbat jatorri ditu:
2022
‎Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) lasaitasun mezua zabaldu du: kontserbazio sistema segurua da, ez du egiten elikagaiak erradioaktiboak izatea, ez du nutrizio kalitatea arriskuan jartzen eta ez du jakien gustua, testura edo itxura nabarmen aldatzen. . Frutari aplikatuta, irradiazioak atzeratu egiten du heltzea eta mamiaren barruan egon daitezkeen intsektuak ezabatzen ditu. 2021az geroztik, Estatu Batuek Mexikotik inportatzen diren piku freskoak aurrez irradiatzera behartzen dituzte, piku beltzaren euliaren izurritea sar ez dadin.
2023
‎Aurre bilketak Elikagai kopuruari dagokionez, bilketa sistemak ere badu eragina, zehazki, bilketa goiztiarrak edo ganberako heldutasunak. “Fruta edo barazki bat behar baino lehenago biltzen denean, ez du nutrizio balio osoa lortu, ez baita iritsi sintetiza ditzakeen bitamina eta karotenoide maximora, ezta xurga ditzakeen mineralen maximora ere”, dio Raigonek. Imagen:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia