2004
|
|
Ez ditugu animalia gantzez elikatzeko diseinatu. Naturan, goi paleolitoan kobra genitzakeen piezek
|
ez
zuten gantz erreserba handirik. Geroago, abeltzaintzarekin, gizentzen ziren abelburuak zaintzen ikasi genuen eta animalia basatiek baino askoz koipe gehiago ematen ziguten.
|
2005
|
|
Esne gaingabetuaren eta esne gaingabetuaren arteko alde nabarmen bakarra esne osoa da baten eta bestearen koipe kantitatea. Esne osoak 3,5 g gantz 100 ml bakoitzeko, eta gaingabetuak ia
|
ez
du gantzik (0,2) g/ 100 ml); ondorioz, esne gaingabetuak kaloria erdiak ematen ditu. Horregatik, esne gaingabetua interesgarria izan daiteke haurdun dagoen emakumearentzat.
|
2006
|
|
itsas ugaztunek ez bezala, igarabak
|
ez
du gantzik edo
|
2007
|
|
Azukre eduki handia duela (%78, batez beste), eztiak
|
ez
du gantzik; proteina, berriz, hutsaren hurrengo da (%1 baino gutxiago).
|
|
Hori dela eta, konposizioaren osagai nagusia da, eta, ondorioz, balio energetiko txikia du. Izozkia alde batera utzita, fruta sorbeteek ia
|
ez
dute gantzik. Gainera, ez dute alkoholik eta, beraz, ez dira neurriz kanpokoak.
|
2008
|
|
Bereizgarriak: bitaminarekin aberastua, Gure laranja zukua oso aberatsa da herdoilaren aurkako gai naturaletan, bitaminatan eta mineraletan.Eta, gainera,
|
ez
du gantzik, kolesterolik eta sodiorik.
|
|
bitaminarekin aberastua, Gure laranja zukua oso aberatsa da herdoilaren aurkako gai naturaletan, bitaminatan eta mineraletan.Eta, gainera,
|
ez
du gantzik, kolesterolik eta sodiorik.
|
2009
|
|
Guztiak ere arrain zurien antzekoak dira, ia
|
ez
baitute gantzik.
|
|
Lehenik eta behin nabarmendu behar da bi motatako arrainak daudela, arrain zuria eta arrain urdina, eta alde handia dagoela bien artean: arrain zuriek ia
|
ez
dute gantzik, eta arrain urdinek, aldiz,% 10 dute gantza (omega motakoak izaten dira asko, bihotzari on egiten diotenak).
|
|
Sukaldaritzako hainbat prestaketa onartzen ditu, eta asko erabiltzen da surimia eta itsaski suzedaneoak egiteko. Arrain zuria ere bada:% 0,6 baino
|
ez
du gantza, eta 70 kaloria baino ez ditu ematen 100 gramoko. Proteina ekarpena beste arrain batzuena baino zertxobait txikiagoa da, baina oraindik ere nabarmena da (%17 ia).
|
2010
|
|
Izozki guztiek
|
ez
dute gantz eta azukre kopuru bera, eta horregatik, alde handiak daude energia ekarpenean ere.
|
|
Ur izozkiek
|
ez
dute gantzik izaten, eta ia ez dute ematen kaloriarik, eta berdin gertatzen da light erakoekin: gantz gutxi izaten dute, eta eztitzaile ez kalorikoz hornituta egoten dira.
|
2011
|
|
BDAren esanean, metodo hori nutrizioaren ikuspegitik eskasa eta jasanezina da; izan ere, horri lotutako pisu galera organismotik likidoak kentzearen ondorio da, kaloria gutxiko dieta egiten baitu. Gainera, BDAk ohartarazten du ezein elikagaik
|
ez
duela gantza “erretzeko” propietaterik, eta, beraz, dieta hori mito batean oinarritzen dela. 4 Potetxoen dieta (Baby food diet). Dieta horren bidez, era askotako haurtxoen 14 pototxorekin (frutak, zereal kremak, barazki pureak…) elikatzen da egunero, eta otordu solido bakarra egiten da afalorduan, haragi giharrarekin eta barazkiekin.
|
|
Su hiltzen bezala dabiltza arra eta emea, ez jakin nondik ase beti bi buruak irekirik dauzkaten kume horiek. Nork ez ditu ikusi haien harat honatak,
|
ez
baitute gantza lodi arte hartan!
|
2012
|
|
Gure hedabideek gehienek
|
ez
dute gantz handirik, mehe daude estualdian irauteko. Eta kezka argia dute etorkizunari buruz.
|
|
Esne gaingabetua ere aukera bat izan daiteke familiako gainerakoek hartzen badute eta, bereziki, haurrak esnea maiz edaten badu. Oinarrizko elikadura desberdintasuna da
|
ez
duela gantzik, eta hori positiboa da kolesterola prebenitzeko dietan. Egunaren gainerakoan ondo planifikatutako dieta batek, elikagaien aniztasuna barne, esnearen gaingabetuarekin galdu ahal izan diren bitamina liposolubleen (A, D) ekarpena bermatzen du.
|
|
Bruce Tuten Frutak funtsezkoak dira haurren dietan, helduen dietan bezala, arrazoi askorengatik: ia esklusiboak diren elikagai batzuk ematen dituzte bitamina, esaterako, frutetan eta barazkietan baino ez dago, zuntz eta antioxidatzaile iturri dira, ia
|
ez
dute gantzik eta hidratazio egokia mantentzen laguntzen dute (guztiek ur asko dute), eta likido eta toxina gehiegi kanporatzen dituzte, diuretikoak baitira. Arazoa da ez dela beti erraza izaten txikienek menuan sartutako frutak onartzea.
|
2013
|
|
Hiru ondorio nagusi atera ditu: batetik, Iñurrategiren gantz portzentajea eta odola garraiatzeko gaitasuna erresistentzia luzeko kirolari batekin aldera daitekeela; bestetik, garaiera handietan
|
ez
duela gantzik galtzen; eta, azkenik, alpinismo ibilbideko bigarren zatian erantzun hematologikoak askoz ere leunagoak direla. Madrilgo Unibertsitatean goi errendimenduko master bat ikasten ari zela eman zituen lehen pausoak leku garaiek alpinistengan nola eragiten duten jakiteko.
|
|
Ogiak, berak bakarrik,
|
ez
du gantz askorik ematen, baina onartu behar da ogiak lagundu egiten duela dietan eta gorputzean gantza sartzen, sandwichak betetzeko erabiltzen diren elikagaien erruz (gazta, maionesa, urdaiazpikoa...).
|
|
Biek ere ugari izaten dute, baina foie grasaren nutrizio izaera zertxobait okerragoa da,
|
ez
baitu gantz gutxiagoko beste osagairik.
|
2014
|
|
Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, urdaiazpikorik gehienek, iberiarrek izan ezik,
|
ez
dute gantz askorik guztira, eta gantz saturatuak ere ez; ondorioz, ematen duten energia kantitatea (kaloriak) ez da kezkatzeko modukoa.
|
2015
|
|
Pisu eta gantz horrek areagotu egiten du beste gaixotasun batzuk izateko arriskua, hala nola hipertentsioa, diabetesa edo gaixotasun kardiobaskularrak, eta kalte handia egiten die sufritzen duten pertsonen bizi kalitateari. Ura irensteak
|
ez
du gantz biltegietan gehiegikeriarik eragiten eta, beraz, ez du gizentasun edo gehiegizko pisurik izateko arrisku handiagorik ematen, ez eta otorduetan ere. Aitzitik, hainbat ebidentzia zientifikok adierazten dute ur kontsumoa kaloria gutxiko dieta batean hobeki itsasten dela eta pisua galtzen duela gizentasuna eta gehiegizko pisua duten pazienteen artean.
|
|
Baina horrelakoak ere sor ditzake, elikagai prozesatuak ohiko eran kontsumitzean gertatzen den bezala. Giza gorputzean inolako funtziorik betetzen
|
ez
duten gantzak bi bide posibleetatik agertzen dira gure dietan. Lehenik, haragiak edo esnekiak jaten dira, trans gantz azidoak hausnarkarien zurrupatzean sortzen baitira hartzidura bidez. Eta bigarren bidea hidrogenazio prozesu jakin batzuk jasan dituzten elikagai prozesatuak dira, elikagaien industriak egindakoak.
|
|
Gantz saturatuak. Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik
|
ez
duten gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez.
|
|
Aberatsagoak direnez bezperan egiten badira, zaporeak kontzentratzen direlako, ez da kostatuko hozten uztea. Hori egitean, atsedenarekin, zapore ematen
|
ez
duen gantza agertzen da azalean, nahi ez diren kaloriak baizik. Kontu handiz kendu behar da, eta berriro berotutakoan, gisatuaren edo erregosiaren koipea nabarmen murriztea lortuko da.
|
2017
|
|
Landare alternatiba bat nahiago izanez gero, aguakatea, koko ama birjina osasuntsua, baina ez oso iraunkorra, edo kakao gantza. Eta margarina baten alde egitean, etiketari erreparatu zaio,
|
ez
baitu gantz hidrogenaturik. Baina aukera horiek guztiak puntualak izan behar lukete, eta ez da oliba olioa erabili behar elikaduran nagusi den koipetzat.
|
2018
|
|
Aitzitik, bihotza saponifikatuta azaltzea ezohikoa da guztiz. Izan ere, bihotzak ia
|
ez
du gantzik; berez, ehun muskularra da.
|
2019
|
|
Aitzitik, bihotza saponifikatuta azaltzea ezohikoa da guztiz. Izan ere, bihotzak ia
|
ez
du gantzik; berez, ehun muskularra da.
|
2022
|
|
Itsaskiaren konposizioaren %75 eta %80 artean ura denez, oso balio energetiko txikia du (batez beste 80 kcal 100 gramo bakoitzeko). Ia
|
ez
du gantzik: %0, 5etik %2ra bitartean moluskuetan eta %2tik %5era bitartean krustazeoetan.
|
2023
|
|
Egunean 25 g zuntz kontsumitzea gomendatzen da. Espainian gehien jaten ditugun lekaleek —dilistek, babek eta garbantzuek— ia
|
ez
dute gantzik (0,4 g eta 2,6 g/ 100 g egosita), eta, gutxi bada ere, oso kalitate onekoa da. Gantzaren %75 gantz azido monoek eta poliasegabeek (azido oleikoa, linoleikoa eta alpha linolenikoa) osatzen dute.
|
|
kasurako, oliba olioa, fruitu lehorrak, arrain urdinak, haziak... «Gantza kontsumitzeagatik
|
ez
dugu gantza irabaziko», ohartarazi du.
|