Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 31

2004
‎Ez ditugu animalia gantzez elikatzeko diseinatu. Naturan, goi paleolitoan kobra genitzakeen piezek ez zuten gantz erreserba handirik. Geroago, abeltzaintzarekin, gizentzen ziren abelburuak zaintzen ikasi genuen eta animalia basatiek baino askoz koipe gehiago ematen ziguten.
2005
‎Esne gaingabetuaren eta esne gaingabetuaren arteko alde nabarmen bakarra esne osoa da baten eta bestearen koipe kantitatea. Esne osoak 3,5 g gantz 100 ml bakoitzeko, eta gaingabetuak ia ez du gantzik (0,2) g/ 100 ml); ondorioz, esne gaingabetuak kaloria erdiak ematen ditu. Horregatik, esne gaingabetua interesgarria izan daiteke haurdun dagoen emakumearentzat.
2006
‎itsas ugaztunek ez bezala, igarabak ez du gantzik edo
2007
‎Azukre eduki handia duela (%78, batez beste), eztiak ez du gantzik; proteina, berriz, hutsaren hurrengo da (%1 baino gutxiago).
‎Hori dela eta, konposizioaren osagai nagusia da, eta, ondorioz, balio energetiko txikia du. Izozkia alde batera utzita, fruta sorbeteek ia ez dute gantzik. Gainera, ez dute alkoholik eta, beraz, ez dira neurriz kanpokoak.
2008
‎Bereizgarriak: bitaminarekin aberastua, Gure laranja zukua oso aberatsa da herdoilaren aurkako gai naturaletan, bitaminatan eta mineraletan.Eta, gainera, ez du gantzik, kolesterolik eta sodiorik.
‎bitaminarekin aberastua, Gure laranja zukua oso aberatsa da herdoilaren aurkako gai naturaletan, bitaminatan eta mineraletan.Eta, gainera, ez du gantzik, kolesterolik eta sodiorik.
2009
‎Guztiak ere arrain zurien antzekoak dira, ia ez baitute gantzik.
‎Lehenik eta behin nabarmendu behar da bi motatako arrainak daudela, arrain zuria eta arrain urdina, eta alde handia dagoela bien artean: arrain zuriek ia ez dute gantzik, eta arrain urdinek, aldiz,% 10 dute gantza (omega motakoak izaten dira asko, bihotzari on egiten diotenak).
‎Sukaldaritzako hainbat prestaketa onartzen ditu, eta asko erabiltzen da surimia eta itsaski suzedaneoak egiteko. Arrain zuria ere bada:% 0,6 baino ez du gantza, eta 70 kaloria baino ez ditu ematen 100 gramoko. Proteina ekarpena beste arrain batzuena baino zertxobait txikiagoa da, baina oraindik ere nabarmena da (%17 ia).
2010
‎Izozki guztiek ez dute gantz eta azukre kopuru bera, eta horregatik, alde handiak daude energia ekarpenean ere.
‎Ur izozkiek ez dute gantzik izaten, eta ia ez dute ematen kaloriarik, eta berdin gertatzen da light erakoekin: gantz gutxi izaten dute, eta eztitzaile ez kalorikoz hornituta egoten dira.
2011
‎BDAren esanean, metodo hori nutrizioaren ikuspegitik eskasa eta jasanezina da; izan ere, horri lotutako pisu galera organismotik likidoak kentzearen ondorio da, kaloria gutxiko dieta egiten baitu. Gainera, BDAk ohartarazten du ezein elikagaik ez duela gantza “erretzeko” propietaterik, eta, beraz, dieta hori mito batean oinarritzen dela. 4 Potetxoen dieta (Baby food diet). Dieta horren bidez, era askotako haurtxoen 14 pototxorekin (frutak, zereal kremak, barazki pureak…) elikatzen da egunero, eta otordu solido bakarra egiten da afalorduan, haragi giharrarekin eta barazkiekin.
‎Su hiltzen bezala dabiltza arra eta emea, ez jakin nondik ase beti bi buruak irekirik dauzkaten kume horiek. Nork ez ditu ikusi haien harat honatak, ez baitute gantza lodi arte hartan!
2012
‎Gure hedabideek gehienek ez dute gantz handirik, mehe daude estualdian irauteko. Eta kezka argia dute etorkizunari buruz.
‎Esne gaingabetua ere aukera bat izan daiteke familiako gainerakoek hartzen badute eta, bereziki, haurrak esnea maiz edaten badu. Oinarrizko elikadura desberdintasuna da ez duela gantzik, eta hori positiboa da kolesterola prebenitzeko dietan. Egunaren gainerakoan ondo planifikatutako dieta batek, elikagaien aniztasuna barne, esnearen gaingabetuarekin galdu ahal izan diren bitamina liposolubleen (A, D) ekarpena bermatzen du.
‎Bruce Tuten Frutak funtsezkoak dira haurren dietan, helduen dietan bezala, arrazoi askorengatik: ia esklusiboak diren elikagai batzuk ematen dituzte bitamina, esaterako, frutetan eta barazkietan baino ez dago, zuntz eta antioxidatzaile iturri dira, ia ez dute gantzik eta hidratazio egokia mantentzen laguntzen dute (guztiek ur asko dute), eta likido eta toxina gehiegi kanporatzen dituzte, diuretikoak baitira. Arazoa da ez dela beti erraza izaten txikienek menuan sartutako frutak onartzea.
2013
‎Hiru ondorio nagusi atera ditu: batetik, Iñurrategiren gantz portzentajea eta odola garraiatzeko gaitasuna erresistentzia luzeko kirolari batekin aldera daitekeela; bestetik, garaiera handietan ez duela gantzik galtzen; eta, azkenik, alpinismo ibilbideko bigarren zatian erantzun hematologikoak askoz ere leunagoak direla. Madrilgo Unibertsitatean goi errendimenduko master bat ikasten ari zela eman zituen lehen pausoak leku garaiek alpinistengan nola eragiten duten jakiteko.
‎Ogiak, berak bakarrik, ez du gantz askorik ematen, baina onartu behar da ogiak lagundu egiten duela dietan eta gorputzean gantza sartzen, sandwichak betetzeko erabiltzen diren elikagaien erruz (gazta, maionesa, urdaiazpikoa...).
‎Biek ere ugari izaten dute, baina foie grasaren nutrizio izaera zertxobait okerragoa da, ez baitu gantz gutxiagoko beste osagairik.
2014
‎Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, urdaiazpikorik gehienek, iberiarrek izan ezik, ez dute gantz askorik guztira, eta gantz saturatuak ere ez; ondorioz, ematen duten energia kantitatea (kaloriak) ez da kezkatzeko modukoa.
2015
‎Pisu eta gantz horrek areagotu egiten du beste gaixotasun batzuk izateko arriskua, hala nola hipertentsioa, diabetesa edo gaixotasun kardiobaskularrak, eta kalte handia egiten die sufritzen duten pertsonen bizi kalitateari. Ura irensteak ez du gantz biltegietan gehiegikeriarik eragiten eta, beraz, ez du gizentasun edo gehiegizko pisurik izateko arrisku handiagorik ematen, ez eta otorduetan ere. Aitzitik, hainbat ebidentzia zientifikok adierazten dute ur kontsumoa kaloria gutxiko dieta batean hobeki itsasten dela eta pisua galtzen duela gizentasuna eta gehiegizko pisua duten pazienteen artean.
‎Baina horrelakoak ere sor ditzake, elikagai prozesatuak ohiko eran kontsumitzean gertatzen den bezala. Giza gorputzean inolako funtziorik betetzen ez duten gantzak bi bide posibleetatik agertzen dira gure dietan. Lehenik, haragiak edo esnekiak jaten dira, trans gantz azidoak hausnarkarien zurrupatzean sortzen baitira hartzidura bidez. Eta bigarren bidea hidrogenazio prozesu jakin batzuk jasan dituzten elikagai prozesatuak dira, elikagaien industriak egindakoak.
‎Gantz saturatuak. Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik ez duten gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez.
‎Aberatsagoak direnez bezperan egiten badira, zaporeak kontzentratzen direlako, ez da kostatuko hozten uztea. Hori egitean, atsedenarekin, zapore ematen ez duen gantza agertzen da azalean, nahi ez diren kaloriak baizik. Kontu handiz kendu behar da, eta berriro berotutakoan, gisatuaren edo erregosiaren koipea nabarmen murriztea lortuko da.
2017
‎Landare alternatiba bat nahiago izanez gero, aguakatea, koko ama birjina osasuntsua, baina ez oso iraunkorra, edo kakao gantza. Eta margarina baten alde egitean, etiketari erreparatu zaio, ez baitu gantz hidrogenaturik. Baina aukera horiek guztiak puntualak izan behar lukete, eta ez da oliba olioa erabili behar elikaduran nagusi den koipetzat.
2018
‎Aitzitik, bihotza saponifikatuta azaltzea ezohikoa da guztiz. Izan ere, bihotzak ia ez du gantzik; berez, ehun muskularra da.
2019
‎Aitzitik, bihotza saponifikatuta azaltzea ezohikoa da guztiz. Izan ere, bihotzak ia ez du gantzik; berez, ehun muskularra da.
2022
‎Itsaskiaren konposizioaren %75 eta %80 artean ura denez, oso balio energetiko txikia du (batez beste 80 kcal 100 gramo bakoitzeko). Ia ez du gantzik: %0, 5etik %2ra bitartean moluskuetan eta %2tik %5era bitartean krustazeoetan.
2023
‎Egunean 25 g zuntz kontsumitzea gomendatzen da. Espainian gehien jaten ditugun lekaleek —dilistek, babek eta garbantzuek— ia ez dute gantzik (0,4 g eta 2,6 g/ 100 g egosita), eta, gutxi bada ere, oso kalitate onekoa da. Gantzaren %75 gantz azido monoek eta poliasegabeek (azido oleikoa, linoleikoa eta alpha linolenikoa) osatzen dute.
‎kasurako, oliba olioa, fruitu lehorrak, arrain urdinak, haziak... «Gantza kontsumitzeagatik ez dugu gantza irabaziko», ohartarazi du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia