Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2002
‎Elikagai bati ezin egotz dakizkioke berak ez dituen ezaugarri edo eraginak.
2003
‎Hizkuntza, bidegabeki, jakintza gramatikalen edo adierazpen trebetasunen metafora gisa goretsi da, baina, berez, ez du ia parte hartzen ahoskera silabikoko maniobra batzuetan, eta, fisiologikoki, ez du ezaugarri bereizgarririk Cromagnongo gizakia egungo erretorika sublimeenetik bereizteko. Gusturako papila gehiegi izateak zaporeen pertzepzioa areagotzen du, bereziki mikatzarena, baina baita koloneko minbizia izateko joera ere.
2004
‎Egia esan, ume eta nerabe guztiek ez dituzte ezaugarri berberak eta, horrenbestez, konponbideak ere, desberdinak eskaini behar zaizkie.
2005
‎Eremu geografiko jakin batek beste batzuetakoek ez dituzten ezaugarri esklusiboak ematen dizkie produktuei
‎Jatorri deitura duten elikagaiak kalitate eta tradizio gastronomiko handiko produktuak dira. Eremu geografiko jakin batekoa izateak ematen die produktu horiei beste eskualde batzuetakoek ez dituzten ezaugarri esklusiboak, lurra, klima eta beste faktore natural asko erabakigarriak dira propietateak eta kalitatea. Baldintza oso zehatzak Jatorri deitura duten elikagaien ezaugarriak hauek dira:
2009
‎Ama guztien esneak ez ditu ezaugarri berberak, baina esne horrek baditu elikadura berezitasun bere bereak, eta horiek guztiz bakan bihurtzen dute bularreko esnea:
‎Tipulak ez ditu ezaugarri osasungarriak elikadura osaera bereziki egokia duelako, ezpada herdoilaren aurkako osagai ugari dituelako (flabonoideak eta osagai sufreztatuak, besteak beste).
‎Beste espezierik ez duen ezaugarri genetikoa da.
2010
‎Zainketa hori ez da inoiz galdu behar, elikagaiaren etorkizuneko kalitatea bermatzen baita. Baserrian, esneak ez du ezaugarri fisikokimikoak edo osaketakoak alda ditzakeen tratamendurik jasotzen, hoztea izan ezik. Kasuren batean, tratamendu termikoak egiten dira, aldez aurreko edozein bakterio eritasun desagerrarazteko.
2013
‎Gaur egun, legeak ez du behartzen informazio hori etiketan ematera, non eta ekoizleak ez duen ezaugarri osasungarriren bat edo nutrizio alderdiren bat nabarmendu nahi elikagaian; adibidez, honako aipamen hauetakoren batekin: " ugari ematen du..." edo" gutxi ematen du...".
2016
‎Produktua ontziratzean, ez ukitu airearekin. Izozketa ongi egiten bada, haragiak ez du ezaugarri organoleptikorik (zaporea edo usaina) galtzen. Baina kontuan izan behar da izozte denbora segurua dagoela haragi mota bakoitzerako.
2018
‎Moldeko ogi opil batek hezetasuna murriztu eta oihartzuna izango du. Fabrikatzaileak lehenago kalkulatu du, eta paketean markatuko du zer unetatik aurrera ez dituen ezaugarri horiek. Hori da kontsumo data nagusia.
2020
‎“iletxo” luzeak, laburrak, “ilerik” gabeak, berdeak, zuriak, beltzak… eta abar luze bat, askotariko lizunak daudela erakusten duena. Izan ere, denak ez dira berdinak, eta horrek esan nahi du guztiek ere ez dituztela ezaugarri berak. Batzuek, oro har, ez dute osasunerako arrisku garrantzitsurik, salbuespenak izan ezik, hala nola pertsona immunodeprimituekin, bereziki sentikorrak baitira.
‎Europako legeria (1333/ 2008 Erregelamendua) zertxobait haratago doa, eta gehigarri guztiek bete beharreko hiru irizpide gehitzen ditu: ebidentzia zientifikoak bermatzen duela segurua dela, behar teknologiko arrazoizkoa izatea (eta ezin da beste bide batzuetatik lortu) eta horiek erabiltzeak ez dezala kontsumitzailearengan akatsik eragin, ez dituen ezaugarriak iradokiz. Hau da, ez da legezkoa kontserbatzaile bat eranstea xerra fresko bati, eta ezin dugu erabili bururatzen zaigun edozein substantzia, aurretik haren segurtasuna ebaluatu gabe.
‎Ilargiren batek kolorean, tamainan edo ertzetan progresio azkarra duela antzematen badugu. Hala ere, Minbiziaren Elkarte Amerikarrak (UBS) dioenez, melanoma batzuek ez dituzte ezaugarri horiek, eta, horregatik, funtsezkoa da medikuari informazioa ematea ilargian edo azalean gertatzen diren aldaketei buruz, edo gainerako ilargien hazkuntzei buruz. Larruazaleko minbizi motak Melanomaz gain, Minbiziaren Elkarte Amerikarrak azaltzen du larruazaleko minbizi mota desberdinak daudela, eta batzuk besteak baino ohikoagoak direla.
‎Horregatik, arriskutsua da duelu konplexu edo patologiko bat zer den esatea. Prozesu osasuntsu batek ez du ezaugarri zehatzik, ezta iraupen zehatzik ere, baina, hala ere, Ameriketako Psikiatria Elkartearen ‘Buru nahasteen Eskuliburu Diagnostiko eta Estatistikoa’ ren azken edizioak uste du kezkatzeko arrazoia egon daitekeela, baldin eta doliente batek 12 hilabete igaro ondoren bizimodu normala egitea lortzen ez badu. Hori gerta ez dadin, psikologoek emozio guztiak onartzea gomendatzen dute, iristen diren bezala.
2021
‎Deskribapen hori, normalean, osagaien zerrendarekin batera agertzen da, eta fabrikatzailearen irizpideen arabera geratzen da; beraz, etiketa batzuetan, izena lausoa eta motza da, hala nola Nestlé Fitness en (“zereal barratxo txokolateduna”), eta beste batzuetan, berriz, zehatzagoa da, hala nola Kellogg’s txokolate esnedunean (“gari maluta integrala eta zerealak txokolate opilarekin”). Informazio hori bereziki garrantzitsua da marka komertzialak benetan ez dituzten ezaugarriak dituztela adierazten duten produktuetan. Adibidez, Hero avellanas barratxoari erreparatzen badiogu, pentsa genezake fruitu lehor hori dela osagai nagusia, baina salmenta izenak “zereal barratxo hurdunak” adierazten du, eta horrek adierazten digu produktua zerealez osatuta dagoela nagusiki.
‎Europako legediak arautzen ditu, zehazki 1333/ 2008 Erregelamenduak, zeinak hiru irizpide zehazten baititu gehigarri guztiek bete beharrekoak: kontsumitzailearentzat segurua izatea. zentzuzko behar teknologiko bat egotea eta beste bide batzuetatik lortu ezin izatea, eta haren erabilerak akatsik ez eragitea, ez dituen ezaugarriak iradokitzean. Nola jakin dezakegu jaki batek gehigarriak dituela?
2022
‎Onena. Bidaiatzeko modua beste kudeatzailerik ez duen ezaugarri bakarra da. Control de la manera de la manera de la medida.
2023
‎Zenbait errezeta, tradizio erlijiosoak markatuak, gaur arte iraun dute. Hasieran plater merkeak eta xumeak ziren arren, gaur egun guztiek ez dituzte ezaugarri horiek. Horixe gertatzen da bakailao gazituarekin:
‎Bull terrierren itxura eta ezaugarri orokorrak Jatorria Ingalaterra Tamaina Ertaina Altuera 45 – 55 cm Pisua 20 – 40 kg Kolorea zuria, atigratua, leonatua, gorria, beltza, hiru kolorekoa Bizi itxaropena 12 urte Bull terrierrak itxura berezia du, beste arrazarik ez duen ezaugarri berezi batzuekin. Deskribapen fisikoa, tamaina eta pisua Gorputz trinkoa eta gihartsua du, tamaina ertainekoa, hanka sendoekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia