2005
|
|
Sodioak, gutxi gorabehera, gatzaren pisuaren %40; beraz, OMEren jarraibideei jarraituz, gomendatutako eguneko sodio kopuruak ez luke 2.500 baino handiagoa izan behar miligramo. Kontua da egunero kantitate bat irensten dela, oszilakorra hamarretik hamabira bitartean, nahiz eta Munduko Erakundeak Osasunerako Mundu Erakundeak (OME) sei baino gehiago
|
ez
gainditzea gomendatzen die helduei. g egunean.
|
2007
|
|
Jateko gomendioak: ez abusatu Egunean sakarina duen bi litro freskagarri
|
ez
gainditzea gomendatzen da. Eguneko Irensketa Onargarria (GH) 2,5 mg/ kg (kg) da egunean, hau da, 175 mg 70 kg ko pertsona heldu batentzat.
|
|
Tarte hori eskaintzen die soldataren% 30ek. Adituek maila hori
|
ez
gainditzea gomendatzen dute arazo ekonomikoak saihesteko. Urtebetean, gehieneko azalera jasangarri hori %17, 76 murriztu da.
|
2008
|
|
Adituek errentaren% 40tik gorako zorpetze ehunekoa
|
ez
gainditzea gomendatzen dute
|
|
Banku permisibitatearen ondorioz zorpetze handia lortzeko aukera izan zuten bezeroak egoera kritikoan daude orain, krisi ekonomikoak eragindako inflazioak interes tasa asko handitu baitu, eta, ondorioz, kontsumitzaileak bere gain hartutako zorra garestitu egin da. Egoera horretan, adituek errentaren% 40tik gorako zorpetze ehunekoa
|
ez
gainditzea gomendatzen dute, nahiz eta ratio horren egokitasuna bi faktoreren arabera aldatzen den: diru sarreren bolumena eta diruaren prezioa igotzeko arriskua.
|
2009
|
|
Edateko uretatik datorren artsenikoaren toxikotasunak, larruazaleko lesioak eta zenbait minbizi mota eragiten dituenak, 130 milioi pertsonari eragin liezaieke. Espainian eta Europako Batasuneko gainerako lurraldeetan, giza kontsumorako uretan baimendutako artseniko maila maximoa 0,01 mg/ l da, eta kopuru hori
|
ez
gainditzea gomendatzen du Munduko Osasun Erakundeak (OME). Elementu hori modu naturalean agertzen da arroketan eta lurzoruan, eta lurpeko uretara transferitzen da.
|
|
Edari, janari, hortzetako pasta nahiz botika ugaritan aurkituko dugu, bakarrik edo beste edulkoratzaile batzuekin nahastuta, bere zapore mikatza nolabait mozorrotzeko. Dosi aldetik, egunean 2,5 mg/ kg
|
ez
gainditzea gomendatzen da (alegia, gramo bat gehienez ere helduek eta 500 mg umeek).
|
2010
|
|
Egunean gatz gutxi behar da, 4 g inguru egunean, 1,6 g sodio (gramo batek 390 miligramo sodio ditu). Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) pertsona helduek egunean 6 g gatz edo, bestela esanda, 2,4 g sodio
|
ez
gainditzea gomendatzen du. Japonian, jatorrizko ohitura da prestakin batzuei tamari tantatxo batzuk gehitzea, halako moldez, non saltsa eta sodio ugariko beste elikagai batzuk (algak, arrain ketuak…) neurrian gozagarri gisa erabiltzen baitira.
|
2012
|
|
Zenbait botika (analgesikoak, antiinflamatorioak eta antibiotiko batzuk, esaterako) gehiegizko dosian hartuz gero, gibelarentzat kaltegarriak izan daitezke. Botika horiek sarritan erabiltzen direnez, medikuak agindutakoan bakarrik hartzea eta agindutako dosia
|
ez
gainditzea gomendatzen da. Gibeleko gaitz motak Asko eta elkarren artean diferente samarrak dira gibelean ager daitezkeen gaixotasunak, beren larritasun mailari dagokionez batez ere.
|
|
Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) iritziz, 65 dezibelioetatik aurrera entzumena kaltetzen hasten da. Gauez, OMEk 40 dB
|
ez
gainditzea gomendatzen du. Txakur baten noizbehinkako lapurrak, hala ere, ez ditu baimendutako mugak gainditzen.
|
2013
|
|
kontsumo eredua izan daiteke egokia edo ez. Azukre edo karbohidrato sinpleek egunean kontsumitzen den energia guztiaren %10
|
ez
gainditzea gomendatzen da. Ikuspegi dietetikotik, azukre edo karbohidrato sinpleen kontsumo egokia honen inguruan ezartzen da:
|
2014
|
|
Iaz, zientzialariek ohartarazi zuten atmosferako karbono dioxidoaren (CO2) kontzentrazioak milioiko 400 parteen muga sinbolikoa gainditzen zuela lehen aldiz, erregistroak edukitzen direnetik (ppm). Adostasun zientifikoak muga hori
|
ez
gainditzea gomendatzen du, batez besteko tenperaturen igoerak sistema klimatikoa egonkortu ez dezan. Zenbat eta tenperatura handiagoa izan, orduan eta eragin handiagoa izango du klima aldaketaren eraginak.
|
2019
|
|
Horregatik, Espainiako Nutrizio Fundazioak ohartarazi du gehiegi hartzeko arriskua dagoela, bereziki gibeleko arazoak badituzu. Kasu horretan, bi katiluak
|
ez
gainditzea gomendatzen du. Naturala, torrefaktua edo nahasketa?
|
2020
|
|
Odola xurgatzen duten tanpoi eta konpresek ez bezala, adaburuak metatzen du. Ez du galerarik eragiten, nahiz eta hasieran zaila izan daitekeen jartzea eta, gehienez ere 12 ordu igaro ondoren (aditu batzuek zortzi ordu baino gehiago
|
ez
gainditzea gomendatzen duten arren), atera eta hustu egin behar da edukia. Hustuketa bakoitzean urarekin garbitzen da eta aldiaren amaieran irakiten da.
|
|
Are gehiago, ondorio kaltegarriak eragin ditzake osasunean, baita diluituta ere Quintonen jarraitzaileek proposatzen duten bezala. Ez da ahaztu behar Espainian pertsona bakoitzak 10 gramo gatz kontsumitzen dituela egunero dietaren bidez, hau da, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME)
|
ez
gainditzea gomendatzen duen kantitate maximoaren bikoitza. Segurua da itsasoko ura edatea?
|
2022
|
|
mantenugai nagusia azukre sinpleak dira. Osasunaren Mundu Erakundea (OME) egunean 25 gramo
|
ez
gainditzea gomendatzen du. azukre mota horretakoak; beraz, 74 g ko izozki horietako bakar batek ematen du maximo horren% 44 44 g ko mini bertsioan, gomendatutako maximoaren %26 lortuko dugu.
|