Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2005
‎Sodioak, gutxi gorabehera, gatzaren pisuaren %40; beraz, OMEren jarraibideei jarraituz, gomendatutako eguneko sodio kopuruak ez luke 2.500 baino handiagoa izan behar miligramo. Kontua da egunero kantitate bat irensten dela, oszilakorra hamarretik hamabira bitartean, nahiz eta Munduko Erakundeak Osasunerako Mundu Erakundeak (OME) sei baino gehiago ez gainditzea gomendatzen die helduei. g egunean.
2007
‎Jateko gomendioak: ez abusatu Egunean sakarina duen bi litro freskagarri ez gainditzea gomendatzen da. Eguneko Irensketa Onargarria (GH) 2,5 mg/ kg (kg) da egunean, hau da, 175 mg 70 kg ko pertsona heldu batentzat.
‎Tarte hori eskaintzen die soldataren% 30ek. Adituek maila hori ez gainditzea gomendatzen dute arazo ekonomikoak saihesteko. Urtebetean, gehieneko azalera jasangarri hori %17, 76 murriztu da.
2008
‎Adituek errentaren% 40tik gorako zorpetze ehunekoa ez gainditzea gomendatzen dute
‎Banku permisibitatearen ondorioz zorpetze handia lortzeko aukera izan zuten bezeroak egoera kritikoan daude orain, krisi ekonomikoak eragindako inflazioak interes tasa asko handitu baitu, eta, ondorioz, kontsumitzaileak bere gain hartutako zorra garestitu egin da. Egoera horretan, adituek errentaren% 40tik gorako zorpetze ehunekoa ez gainditzea gomendatzen dute, nahiz eta ratio horren egokitasuna bi faktoreren arabera aldatzen den: diru sarreren bolumena eta diruaren prezioa igotzeko arriskua.
2009
‎Edateko uretatik datorren artsenikoaren toxikotasunak, larruazaleko lesioak eta zenbait minbizi mota eragiten dituenak, 130 milioi pertsonari eragin liezaieke. Espainian eta Europako Batasuneko gainerako lurraldeetan, giza kontsumorako uretan baimendutako artseniko maila maximoa 0,01 mg/ l da, eta kopuru hori ez gainditzea gomendatzen du Munduko Osasun Erakundeak (OME). Elementu hori modu naturalean agertzen da arroketan eta lurzoruan, eta lurpeko uretara transferitzen da.
‎Edari, janari, hortzetako pasta nahiz botika ugaritan aurkituko dugu, bakarrik edo beste edulkoratzaile batzuekin nahastuta, bere zapore mikatza nolabait mozorrotzeko. Dosi aldetik, egunean 2,5 mg/ kg ez gainditzea gomendatzen da (alegia, gramo bat gehienez ere helduek eta 500 mg umeek).
2010
‎Egunean gatz gutxi behar da, 4 g inguru egunean, 1,6 g sodio (gramo batek 390 miligramo sodio ditu). Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) pertsona helduek egunean 6 g gatz edo, bestela esanda, 2,4 g sodio ez gainditzea gomendatzen du. Japonian, jatorrizko ohitura da prestakin batzuei tamari tantatxo batzuk gehitzea, halako moldez, non saltsa eta sodio ugariko beste elikagai batzuk (algak, arrain ketuak…) neurrian gozagarri gisa erabiltzen baitira.
2012
‎Zenbait botika (analgesikoak, antiinflamatorioak eta antibiotiko batzuk, esaterako) gehiegizko dosian hartuz gero, gibelarentzat kaltegarriak izan daitezke. Botika horiek sarritan erabiltzen direnez, medikuak agindutakoan bakarrik hartzea eta agindutako dosia ez gainditzea gomendatzen da. Gibeleko gaitz motak Asko eta elkarren artean diferente samarrak dira gibelean ager daitezkeen gaixotasunak, beren larritasun mailari dagokionez batez ere.
‎Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) iritziz, 65 dezibelioetatik aurrera entzumena kaltetzen hasten da. Gauez, OMEk 40 dB ez gainditzea gomendatzen du. Txakur baten noizbehinkako lapurrak, hala ere, ez ditu baimendutako mugak gainditzen.
2013
‎kontsumo eredua izan daiteke egokia edo ez. Azukre edo karbohidrato sinpleek egunean kontsumitzen den energia guztiaren %10 ez gainditzea gomendatzen da. Ikuspegi dietetikotik, azukre edo karbohidrato sinpleen kontsumo egokia honen inguruan ezartzen da:
2014
‎Iaz, zientzialariek ohartarazi zuten atmosferako karbono dioxidoaren (CO2) kontzentrazioak milioiko 400 parteen muga sinbolikoa gainditzen zuela lehen aldiz, erregistroak edukitzen direnetik (ppm). Adostasun zientifikoak muga hori ez gainditzea gomendatzen du, batez besteko tenperaturen igoerak sistema klimatikoa egonkortu ez dezan. Zenbat eta tenperatura handiagoa izan, orduan eta eragin handiagoa izango du klima aldaketaren eraginak.
2019
‎Horregatik, Espainiako Nutrizio Fundazioak ohartarazi du gehiegi hartzeko arriskua dagoela, bereziki gibeleko arazoak badituzu. Kasu horretan, bi katiluak ez gainditzea gomendatzen du. Naturala, torrefaktua edo nahasketa?
2020
‎Odola xurgatzen duten tanpoi eta konpresek ez bezala, adaburuak metatzen du. Ez du galerarik eragiten, nahiz eta hasieran zaila izan daitekeen jartzea eta, gehienez ere 12 ordu igaro ondoren (aditu batzuek zortzi ordu baino gehiago ez gainditzea gomendatzen duten arren), atera eta hustu egin behar da edukia. Hustuketa bakoitzean urarekin garbitzen da eta aldiaren amaieran irakiten da.
‎Are gehiago, ondorio kaltegarriak eragin ditzake osasunean, baita diluituta ere Quintonen jarraitzaileek proposatzen duten bezala. Ez da ahaztu behar Espainian pertsona bakoitzak 10 gramo gatz kontsumitzen dituela egunero dietaren bidez, hau da, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ez gainditzea gomendatzen duen kantitate maximoaren bikoitza. Segurua da itsasoko ura edatea?
2022
‎mantenugai nagusia azukre sinpleak dira. Osasunaren Mundu Erakundea (OME) egunean 25 gramo ez gainditzea gomendatzen du. azukre mota horretakoak; beraz, 74 g ko izozki horietako bakar batek ematen du maximo horren% 44 44 g ko mini bertsioan, gomendatutako maximoaren %26 lortuko dugu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia