2001
|
|
Haien kopurua 15 edo 20 minutuan behin bikoiztu daiteke, tenperatura 20 °C tik gorakoa bada. Hori dela eta, elikagaiak azkar hozten ez badira(
|
etxeko
hozkailuak 8 °C tik beherako tenperaturan egon ohi dira), mikroorganismoa ugaritu egingo da, eta horrek arriskua ekarriko die kontsumitzaileei. Bibliografía Aabo, S.; Andersen, J.K. eta Olsen, J.E. 1995 Salmonellaren detekzioa minced meat en, polymerase chain reaction method delakoaren bidez. Lett.
|
|
1900 urtera arte ez zen orokortu izotzaren fabrikazioa. Hori bat dator lehen
|
etxeko
hozkailu mekanikoak eta, ondoren, elektrikoak merkaturatzearekin —“Kelvinator” famatuak— Elikagaiak kontserbatu eta hozteko, izotzaren funtsezko funtzioak “hozkailu” berrietara igaro ziren. Arrantza industriak, ordea, izotza bere produktuen kontserbagarri natural eta eraginkorra dela uste du.
|
2003
|
|
Prozesua hasi eta zortzi hilabete igaro ondoren, bitaminaren eta B taldeko bitaminen %40 eta %60 bitartean gal daiteke. Horregatik, ez dira gehiegi luzatu behar
|
etxeko
hozkailuaren kontserbazio denborak. Berdin gertatzen da produktu hoztuetan?
|
2009
|
|
Horregatik da garrantzitsua biltegi instalazio egokiak izatea, bai ekoizpen eremuetan, bai hornidura guneetan eta elikagaiak prozesatzeko industrietan. Sistema hori duten ibilgailuak, industriako hotz biltegiak, supermerkatu eta jatetxeetako kamerak eta, azkenik,
|
etxeko
hozkailua. Horiek guztiak hozte premia horren parte dira, lehengaitik hasi eta kontsumitzailearengana iritsi arte.
|
2010
|
|
Azkenik, Granadako kontsumitzaileek,
|
etxeko
hozkailua jakiz betetzeko joera handia agertu dute, eta, aldiz, ez dute hainbeste diru erabiliko zinemara edo tragoak hartzera joateko.
|
|
Listeriosia elikagai kutsatuetan “Listeria monocytogenes” kontsumitu ondoren garatzen den gaixotasuna da. Patogeno gram positiboa da, eta oxigeno kontzentrazio txikian hazten da, eta elikagaietan, landareetan eta
|
etxeko
hozkailuetan denbora luzez irauteko gaitasuna du. Hori dela eta, elikagai mota askotan hautematen da.
|
2013
|
|
Antolaketa eta plangintza, gakoak Hasieran kontsumituko dena bakarrik erosi behar da, eta egiteko modu egokia sasoiko elikagaiak erostea da Sinplea badirudi ere, antolaketa eta planifikazioa dira, beharbada, egiteko zailenak, eta gehien lagundu diezagukete aurrezten eta elikagaiak baztertzen. Lehenik eta behin, menuak planifikatu behar dira, erosi aurretik zer kontsumituko den jakin behar da, jan behar duten pertsonak, eta kontuan hartu behar dira
|
etxeko
hozkailuan, izozkailuan edo biltegian gordeta egon daitezkeen elikagaiak. Hasieran kontsumituko dena bakarrik erosi behar da, eta, egiteko modu egokia, sasoiko elikagaiak erostea da.
|
2014
|
|
Gomendio berrienen arabera, 20ºc tan mantentzea dagoeneko baliagarria da parasitoa hiltzeko. Baina
|
etxeko
hozkailuek tenperatura baxuegia lortzen ez dutenez, hobe da arraina izozkailuan egotea zazpi egunez, sukaldean erabiltzeko. Metodo hori bereziki egokia da arraina gordinik jaten duten prestakinetan, hala nola sushian, cebichean edo marinatuetan, ozpina, berez, ez baita anisakisarekin amaitzeko gai.
|
2015
|
|
Arraina hozteko tenperatura egokietan (4 ºc tik gora) edukitzea arriskutsua da. Hori dela eta, Ingurumen eta Landa eta Itsas Inguruneko Ministerioaren ‘Eskuliburu praktikoa arrain eta itsaski freskoei buruzko eskuliburu praktikoan’ esaten den bezala, arrain freskoa egoera onean mantentzeko, pieza oihal heze batean bil daiteke,
|
etxeko
hozkailuetako hezetasuna arraina lehortzen baita.
|
2016
|
|
Ultraizoztu egiten denean, ez dira 24 ordu igaro eta, beraz, barazkien uzta eta gero, nutrizio balioa duten unerik onenean egoten dira, nutrienterik ez galtzeko. Barazki fresko horien kasuan,
|
etxeko
hozkailura iritsi arte, askoz ere mantsoagoa da prozesua. Hainbat egun igaro daitezke azken kontsumitzaileari aurkeztu arte; izan ere, supermerkatuak biltegiratu, garraiatu, banatu eta merkaturatu behar du.
|