Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 20

2006
‎Azken urteetako estatistika gehienek erakusten dute elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen %50 baino gehiago etxeetan sortzen direla. Gaixotasun mota horien maiztasuna murrizteko gaitasuna, beraz, elikagai industriek ez ezik, etxean ere hasi litzateke, eta kontsumitzaileei prestakuntza egokia eskaini.
2008
‎300.000 tona arropa baino gehiago botatzen dituzte urtero zaborretara edo ad hoc edukiontzietara, eta horiek ugaritu egin dira Espainiako udalerri askotako kaleetan. Kopuru hori Espainian sortzen diren ehun hondakinen zati bat baino ez da, hau da, etxeetan sortutako hondakin guztien ia %4, Ingurumen Ministerioaren kalkuluen arabera. % 4 hori hazi egiten da, gero eta arropa gehiago erosten eta denbora gutxiagoan erabiltzen ditugulako, nahiz eta herritarren artean ere gero eta gehiago jabetzen den arropa hori birziklatzeko beharraz, askotan Afrikako herrialde pobreenetan amaitzen baita.
2009
‎Hiri hondakinen artean sartzen dira etxeetan sortutako zaborrak, batetik, eta industrian, komertzioan eta instituzioetan sortutakoak, bestetik. Etxean sortutako zaborrak 295.779 tonara iritsi ziren iaz, 2007an baino %1, 33 gutxiago.
2010
‎Zenbat hondakin sortzen dituzte kontsumitzaileek? “Espainia eta Bulgaria izan dira hondakin gehien jaitsi dutenak” Urtero sortzen diren udal hondakin gehienak etxeetan sortzen dira, baina beste iturri batzuk ere sartzen dira, hala nola dendak, bulegoak eta erakunde publikoak. UE unitatean 524 kilo izatera iritsi da pertsonako.
‎Zer dira kauterak? Ez dira gure etxeetan sortuak, baina bortuko hautua, basarena, egin dutenak. Kerestuak biarnesak dira ez arrazismoz, baina lehen auzoak plazan agerrarazteak so gurutzatu bat ahalbidetzen duelako.
2011
‎Zaborra atez ate biltzen hasi zirenetik, etxeetan sortzen diren hondakinen %90 birziklatzea lortu dute Antzuolan (Gipuzkoa). Atez ateko bilketa egiten duten herrien artean emaitzarik onenak lortu ditu, horrenbestez, Antzuolak lehen hiru hilabeteetan.Debagoieneko Mankomunitateak konpromisoa hartu zuen modu mailakatu batean atez ateko bilketa herri guztietan ezartzeko.
‎Horregatik, sormena funtsezkoa da haur horiek zaindu behar dituztenen buruan. Zenbait familiak beren etxeetan sortzen dituzten jardueren txokoak aldian aldian aldatzen dira, haurrak aspertu ez daitezen. Oso trikimailu erabilia da arropa zaharrak, kapelak eta oihalak dituen leku bat prestatzea, mozorrotzeko, pertsonaia desberdinak bereganatzeko eta orduak pasatzeko.
‎Irudi du txapatari izengoitia dagoela oinarrian; ezaguna da oikonimoetan oinarritutako izengoitiak eratzeko palatalizazioa erabiltzea, eta bukaeraren ezabaketa ere ardurakoa da. Beraz, Zapatariarena edo Zapataritxonea etxeetan sortu edo bizi zenari esan zekiokeen txapatari. Adjektiboaren helburua Zapatarittiki tik bereiztea da, etxearen nolakoa adierazi bidenabar, edo alderantziz.
2013
‎Wes Thomas diseinatzaile industrialak argi uzten du sistema horren beharra, egungo eraikinetan uraren aprobetxamendu txarra adierazten baitu: etxeetan sortzen diren hondakin uren %80 grisak dira, eta %20 soilik beltzak. Ur grisak konketatik, bainuontzitik edo dutxatik, garbigailutik eta bainugelatik datoz.
‎Elikagaiak kate osoan alferrik galtzea, biltegiratzea, eraldatzea, banatzea… Europan, dendetara iritsi aurretik sortzen diren fruta eta barazkien %20 botatzen da zaborretara, eta herritar bakoitzak urtero 95 eta 110 kilo artean desegiten da. Janaria xahutzearen% 45 etxeetan sortzen da, Europako Batasunaren datuen arabera. Janaria xahutzearen %45 etxeetan sortzen da, Europako Batasunaren datuen arabera Saltoki guztietan zero zabor alferrik galdu ondoren, EROSKIk beste urrats bat eman du eta ‘janaria ez da bota, aprobetxatu! ’ kontsumitzailea kontzientziatzeko kanpaina jarri du martxan, etxean elikagairik alferrik gal ez dadin eta, informazioaren bidez, hondakinak alferrik gal ez daitezen eta EROSKIk zero zabor alferrik galtzeko konpromisoa har dezan.
‎Janaria xahutzearen% 45 etxeetan sortzen da, Europako Batasunaren datuen arabera. Janaria xahutzearen %45 etxeetan sortzen da, Europako Batasunaren datuen arabera Saltoki guztietan zero zabor alferrik galdu ondoren, EROSKIk beste urrats bat eman du eta ‘janaria ez da bota, aprobetxatu! ’ kontsumitzailea kontzientziatzeko kanpaina jarri du martxan, etxean elikagairik alferrik gal ez dadin eta, informazioaren bidez, hondakinak alferrik gal ez daitezen eta EROSKIk zero zabor alferrik galtzeko konpromis... «Bazkaria ez da botatzen, aprobetxatu egiten da!» EROSKIk bi helburu ditu; lehena da gure denda sarean pertsonek kontsumitzen dituzten elikagaiak alferrik galtzea.
2014
‎Haien lana da gure artean sortzen diren arazoak identifikatzea eta horiei aurre egiteko dinamikak antolatzea». Batzar handietan ez ezik, etxeetan sor daitezkeen gatazkak saihesteko neurriak hartu zituzten aspaldi 26 zenbakiko etxean. «Bi astean behin sentimendu bilera egiten dugu, elkarbizitzan gerta daitezkeenak lantzeko eta hobeto eramateko», azaldu du Goitiak.
‎Usaina hezetasuna eta itxita, etxeetan sortzen da, batez ere neguan, orduan zailagoa baita leihoak irekita edukitzea eta egunek argi natural gutxiago eskaintzen baitute. Baina hezetasun iragazteek ere eragin dezakete, eta hormatan lizuna agertzea eragiten dute.
‎. krisialdia Espainiako etxeetan sortu du kontsumo mota berri bat sektore ekonomikoek ematen dituzten aukerak aprobetxatzen dituela, eta kanal tradizionalen oso bestelakoa dela. Logela bat alokatzea edo autoa partekatzea errealitatea da milaka erabiltzailerentzat, zerbitzu horien hornitzaileekin harremanetan jartzeko plataforma eta aplikazio ahaltsuak.
2017
‎Eta gehiago geratzen da oraindik. Elikagaiak saldu eta kontsumitzean sortzen da ingurumen inpaktu gehiena, batez ere etxeetan sortutako elikagaiek eraginda. Adituen esanetan, Espainiako kontsumitzaile arrunt batek erosketa saskiaren% 18 inguru alferrik galtzen du, eta horrek 250 euro inguru jaten ditu urtean, ‘Save Food’ ikerketaren arabera.
2018
‎Espainiar bakoitzak 440 kilo hondakin sortzen ditu etxean, hau da, 21 milioi tona hondakin urtean, Europako Estatistika Bulegoaren (Eurostat) datuen arabera. Harrigarria badirudi ere, elikagaien hondakinen %42 etxeetan sortzen da Trantsizio Ekologikorako Ministerioa. Zifra horiek aldatzen saiatzeko, Eguberrietan aplikatzeko zazpi proposamen proposatzen ditugu.
2019
‎Lan gutxiago jasotzen eta tratatzen”. Eta gogorarazi zuen etxeetan sortzen diren hondakinen% 40 materia organikoa dela. Hori auto eta auzo konpostaren eta bosgarren edukiontziaren bidez kudeatzen ari da Mank, Nafarroako, Estatuko eta Europako birziklatze mugak bete ahal izateko.
2022
‎FAOren kalkuluen arabera, 2019ko urrian egindako txosten batean, munduan elikagaien %14 inguru galdu egiten dira saldu aurretik. Elikagaien Hondakin Indizea (GNA) Nazio Batuen Ingurumen Programak (NBIP) egina, adierazle hau saltokietan, jatetxeetan eta etxeetan sortzen diren hondakinen kopurua zehazten du. Adibidez, iraungitzen diren eta saltokietan edo kontsumitzaileek botatzen dituzten elikagaiak kuantifikatzen ditu.
2023
‎Errepide zartatu mailakatu batek arreta lortu dit. Agerikoa da oraindik lurrikarak errepide zein etxeetan sortutako kaltea. Interesa dudanez, muino batera igoarazi nau, nondik badia ondo ikusten den, eta, lurrikararen ondoren sortutako tsunamiak irentsitako etxe eta eremu zabala erakutsi dit.
‎Azkenik, atxikimendu ez seguru desorganizatua dugu, guztietan arriskutsuena. Psikopatologia larrienak dituzten zaintzaileek sortzen duten atxikimendu mota da, adibidez, depresiboak izan daitezke, antsietate handiegia dutenak, hainbat nahasmendu edota adikzioak egoten diren etxeetan sortzen da. Oro har, tratu txarrak eta/ edo indarkeria baliatzen dituzte harremanetan eta oso litekeena da aurretik egoera traumatikoak bizi izandako guraso edo zaintzaileak izatetik jaso izana eredu hori.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia