2002
|
|
Pairamen horrek beste patologia batzuenak baino eragin handiagoa du psikologian eta gizartean. Hori dela eta, ikerketa egin duten psikologo taldeak, medikuntzako hamar profesionalen laguntzarekin, minaren kontrola eta gaixotasunari aurre egiteko estrategiei buruzko desberdintasun psikologikoak ebaluatu nahi izan zituzten, bai eta bi taldeen artean, Lehen Hezkuntzakoa eta Espezializatuarena ere, nork bere buruari
|
eragiteko
duen gaitasuna. Pazienteen arteko desberdintasunak Espainian aitzindaria den ikerketaren ondorio garrantzitsuenetako bat da gaitza lehen aldiz haurdunalditik bertatik maneiatzeko trebetasunak irakastea garrantzitsua dela.
|
2004
|
|
Mikrobioen aurkako ekintza Nitritoen mikroorganismoen aurkako ekintza selektiboa da, batez ere toxina botulinikoa sortzen duten patogenoentzat. Nitratoak eta nitritoak gehigarri gisa erabiltzen dira elikagaiak kontserbatzeko denbora luzatzeko, eta ez hainbeste kolorazioan edo produktuaren arometan aldaketak
|
eragiteko
duten gaitasunagatik. Baina mikroorganismoen aurkako ekintza nabaria bada ere, ez da inondik ere erabatekoa.
|
|
Hala, ziurtatzen du “bi garagardo edo gehiago eguneko 2,5 aldiz gehitzen zela arriskua, garagardo kontsumo bakar batekin alderatuta”, eta pattarren neurri kopurua 1,6 aldiz handitzen zela. Garagardoak tanta arriskua
|
eragiteko
duen gaitasun handiaren azalpena purina da. Purina substantzia ugari dago garagardoan, eta horrek, aldi berean, alkoholak estimulatzen duen azido urikoaren ekoizpena areagotzen du organismoan.
|
2007
|
|
Ikerketaren emaitzen arabera, «tiramina»ren maila altuenak aurkitu dira ardo beltzean, teknika horretaz balia daitekeen elikagaietako bat, lehen fasean bada ere, eta adituek espero dute jatetxeetan ere erabili ahal izango dutela. Aminek jarduera toxikoa
|
eragiteko
duten gaitasunari esker, salmonela edo E.coli bezalako gaixotasunak ere garatzen dira. Tiramina bidezko intoxikazioak (cheese reaction ere deitzen zaio) gaztaren eta beste elikagai hartzitu batzuen kontsumoarekin erlazionatzen dira, izenak dioen bezala.
|
2010
|
|
Azterketa horren arabera, inkestatuen% 55ek “ezagutza eskasak” ditu dieta egokiari buruz, eta, txikienen kasuan,% 75ek fruta eta barazki gutxi kontsumitzen ditu, eta, aldiz, gantza eta alkohola gainditzen ditu. “Kasu honetan, gaiaren larritasuna adin talde horrek erraz
|
eragiteko
duen gaitasunari zor zaio; adibidez, publizitatearen bidez, ez bakarrik kontsumoan, baizik eta jarraitu beharreko jarrera eta ereduak hartzean, hala nola gorputz irudi mehe eta perfektua izatean”, zehaztu zuen Carrillok.
|
2011
|
|
Ondorio hori ateratzeko, EHUko Nazioarteko Ekonomiako Taldeak, IVIFA Fundazioarekin elkarlanean, nekazaritzako elikagaien sektoreko berrikuntza iturriei buruzko azterketa egin du. José María García Álvarez Coque UPV/EHUko Nekazaritza Ingeniaritzako eta Natur Inguruneko Goi Eskola Teknikoko katedradunaren koordinaziopean, txostenak bereziki nabarmentzen du sektoreak eskualdean bertan berrikuntza
|
eragiteko
duen gaitasuna, Valentziako ekonomiaren multzoarekin alderatuta. “Horrela, nekazaritzako elikagaien multzoa estrategikoa da lurraldean bertan eragindako berrikuntza sortzeko”, dio García Álvarez Coquek.
|
2012
|
|
Gehien antzematen diren botiken artean, hipolipemiatzaileak (hiperkolesterolemiak tratatzeko), analgesikoak, antiinflamatorioak eta antiepileptikoak nabarmentzen dira. Antibiotiko asko ere badaude, eta hori kezkagarria da bakterio erresistenteak
|
eragiteko
duten gaitasunagatik. Oihartzunari dagokionez, gibeleko eta giltzurrunetako kalteak hauteman dira arrainetan, eta arrak feminizatu egin dira pilula antikontzeptiboen eta beste tratamendu hormonal batzuen ondorioz.
|