Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2002
‎Hasiera batean, ez dute susmorik Herbeheretako txerrien haragia salgai jarri izana. Sektoreko profesionalek egiaztatu dute txerri haragia hil eta bi egunetik hiru egunera jan ohi dutela. Halaber, Euskal Osasun Zerbitzuak atzo nabarmendu zuen txerrien haragiak ez duela «osasunerako inolako arriskurik», nahiz eta epe luzera, dosi handitan irentsi, antzutasuna eragin dezakeen.
2009
‎Dena den, hori guztia konprobatu egin behar da, eta hain justu ere, gaur egingo du hori Junta Probintzialak. Izan ere, ohi duten moduan, hauteskunde egunetik hiru egunetara atzera ere egiten dute botoen kontaketa; eta izandako salaketa mordoa kontuan hartuta, zorrotz egin dute zenbatzea; izan ere, zenbatze horren emaitzaren arabera, Iniziatiba Internazionalista Herrien Elkartasunak (II HE) ez du baztertzen Europako hauteskunde emaitzak Espainian inpugnatzea. “Goitik beherako iruzurra” izan dela pentsatzeko nahiko arrasto badaudela dio koalizioak,
2014
‎Dieta gosarian, bazkarian eta afarian antolatzen saiatu behar da, eta, ordutegien eta egunaren arabera, goiz erdian bazkari bat eta merienda bat ere programatu behar dira, janaria prestatzen ari den bitartean pikutara ez joateko. Dieta eta elikadura hauteskundeez gain, ez da ahaztu behar nolabaiteko jarduera fisikoa behar dela energia balantze ezin hobea egiteko, eta, beraz, astean bi egunetik hiru egunera bitarteko ariketak egin behar dira, baldintza pertsonaletara egokituta (oinez, korrika, igeri, dantza, etab.).
‎Suitzan, haragi fondueak Gabonetako afarian eta Urte Berrian kontsumitzen dira. Azterketaren arabera, gaixotasuna hasteko egunak, jaiegunen ondoren, gehienez ere bi egunetik hiru egunera iritsi ziren, gaixotasunaren inkubazio aldiarekin bat etorriz (bi egunetik bost egunera). Adituen arabera, «campylobakteriosiaren %50 baino gehiago oilasko kontsumoari egotz dakioke, Gabonetan, fondue batean».
2015
‎Egoera onean irauten duten denbora bi eta zazpi egunen artean izaten da, elikagaiaren arabera. Marrubiak eta gereziak bi egunetik hiru egunera bitartean iraun dezakete; platanoek, melokotoiek edo udareek egoera onean irauten dute bost egunera arte; meloia edo laranjak, berriz, astera iristen dira. Hona hemen zenbait gomendio fruta jakin batzuentzat:
‎Haragi xehatua eta arrain freskoa oso egoera onean mantenduko dira egun batez, hotz katea hautsi ez bada. Haragi gordina, egosia eta arrain egosia, bi egunetik hiru egunera bitartean. Dagoeneko ireki den UHT esnerako, barazki egosiak eta hestebeteak eta etxeko postreak lau egunekoa izango da gehienez.
2016
‎Esne pasteurizatuak tratamendu termiko leuna ematen du, mikroorganismo patogenoak (ez, ordea, esporak) suntsitzeko behar adina denbora eta tenperatura (100 ºc baino gutxiago). Ezin da iraupen luzeko produktua hartu; horregatik, hozkailuan mantendu eta bi egunetik hiru egunera bitarteko epean kontsumitu behar da. Eguneko esne fresko gisa merkaturatzen da.
‎Elikagai freskoak, haragia adibidez, hutsean ontziratuta etortzen dira. Berehala prestatzen ez badira, hozkailuan gorde daitezke, bi egunetik hiru egunera. Azaldutakoaren antzeko beste zerbitzu mota bat da Espainian modu orokorragoan eskaintzen dena:
‎Horri esker, zuntzak gogortzen dira, eta zuntz gehiago izaten dute. Bi egunetik hiru egunera igaro behar dira, biguntzeko. Haragia heltzea edo zukutasuna nola irabazi Haragiaren heltze prozesua, zukutasuna handitu nahi den kontuan hartuta luza daitekeena, kameretan zintzilikatzen da, eta ganbera horietan, bakterioen eraketa mantsotzen duen tenperatura mantentzen da, pieza guztietan airearen zirkulazio askea sustatzen duena.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia