2006
|
|
Hirurogei miligramo: horixe da
|
egunean
behar dugun bitamina kopurua.
|
2009
|
|
Odoloste kopuru hori janda, heldu batek nahikoa luke
|
egunean
behar izaten den burdina kopurua bereganatzeko (burdina faltak anemia ferripenikoa ekar dezake).
|
2010
|
|
Helduen kasuan, infekzioa batez ere emakumeetan gertatzen da; kasu horietan, oftalmologoarenbisiten %77 egiten da, eta faktore hormonal edo genetikoekin lotzen da. Laser berriak Begi lehorraren tratamendurako, malko artifizialekin bustitzea gomendatzen da,
|
egunean
behar adina aldiz. Dakriozistitisa antibiotikoekin eta antiinflamatorioekin tratatzen da, baina gaixotasunaren forma kronikoan (iraupen luzeko malko jarioarekin) kirurgiara jo behar da.
|
2011
|
|
Zerrendatu ditugun berduren errazio bat janda (platera bete), izan gordinik, erregosita edo al dente egosita prestatzerakoan ahalik eta bitamina gutxien gal dezan,
|
egunean
behar dugun bitamina kopurura iritsiko ginateke (pertsona heldu batek 60 miligramo hartu behar ditu egunean).
|
|
Haragien batez besteko ekarpen proteikoa, gorriak zein zuriak, 20 g da 100 gramo bakoitzeko. 120 g ko anoa batek pertsona batek
|
egunean
behar dituen proteinen herena ematen du. Oreka dietetikoa lortzeko, haragiaren kontsumoa beste animalia proteina (arrainak, arrautzak, esnekiak) eta landare proteina (lekaleak, osoko zerealak eta fruitu lehorrak) iturri batzuekin txandakatzen da.
|
2012
|
|
Afaritan jatekoa bada, elikagai energetiko gutxiago edukitzea komeni da,
|
egunean
behar dugun energiaren% 25 osatzeraino.
|
2013
|
|
Azterketa epidemiologikoek erakusten dute karbohidrato konplexuak jateak hobetu egiten duela bizitza kalitatea, eta horregatik gomendatzen dute karbohidratoen bidez har dezagula
|
egunean
behar dugun energiaren zati handi bat.
|
|
Horregatik, Txakurrak jasotzen dituen janari anoak ideia ona da. Diabetesa duen txakurrak
|
egunean
behar duen elikagai kopurua hainbat zatitan banatu behar da (gutxienez bitan), egunean zehar banatuta. Zatiketa horri esker, lagun iletsuaren gorputza gai izango da eraso egin hobeto janariak dituzten glukosa molekulak baino.
|
2015
|
|
Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, zuntz dietetikoan ageri da alderik handiena barratxo batzuen eta besteen artean, zenbait kasutan(" All Bran" delakoarekin gertatzen den bezala) organismoak
|
egunean
behar duen zuntzaren %33raino eman baitezake barratxo batek.
|
2019
|
|
Izan ere, egunean hiru katilukada kafe hartu eta koilara bat edo bi azukre gehituz gero, gozagarri horren 10 gramo kontsumitzen ariko zara, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ezarritako ia muga: 25 gramo egunean,
|
egunean
behar den energia guztiaren %5 Gainera, kafeak berez ez dituen kaloriak edo balio energetikoa handitzen ariko zara. Premisa horrekin eta ez gainditzeko, Andrea Calderón SEDCAko idazkari zientifikoak kafetik azukrea ateratzen ikastea gomendatzen du:
|
|
Zerrenda luzea da: piperrak (batzuetan laranjek baino bitamina gehiago dute) eta azak (Bruselakoak, brokolia, aza, aza), zenbait fruta (papaia, marrubia edo mangoa) … Hau da, fruta eta barazki ugari dituen dieta egiten baduzu,
|
egunean
behar duzun burdina eta xurgapen egokia aseko dituzu. Zenbat burdina behar duzu egunean?
|
2020
|
|
Ez ahaztu ura Janari plateraz hitz egiten denean, plater horrek edalontzi bat ere izan behar du. Alde horretatik, gogoratu behar da
|
egunean
behar adina ur edan behar dela eta ur edalontzi horren ordez ez dela edari azukretsu edo freskagarririk hartu behar. Era berean, egunean ez litzateke baso bat zuku baino gehiago hartu behar (azukre erantsirik gabe), eta esne kontsumoa ez da gainditu behar.
|
2023
|
|
Pastaren osagai nagusia karbohidratoak dira (%82), atzetik proteinak (%14) eta gantzak (%1 – %2). Hidrato kopuru handi hori dela eta, pasta platera tomatearekin, parmesanorik eta haragirik gabe, 400 kcal inguru ematen dizkigu, hau da, pertsona batek
|
egunean
behar dituen kalorien %20 inguru. Asko dirudite, baina karbohidratoak berak ez du gizentzen, gure gorputzak erretzen ez dituen gehiegizko kaloriak gizentzen ditu.
|