Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2001
‎kalitate handiko proteinetan aberatsak. Gosariak, guztira, egunean zehar hartutako kalorien %20 -25 izan behar du.
2002
‎Bestalde, ez du alde batera uzten behar adina likido hartzea, bereziki bero handiko denboraldietan. Ura, fruta-zukuak, infusioak, saldak eta zopak, zaporezko gelatinak… egunean zehar hartzen baditu, horrek organismoa garbitzen lagunduko dio, deshidratazioa ekidingo du eta arnas eta gernu-infekzioak izateko arriskua murriztuko du. GOMENDIO OROKORRAK* Elikatzea ahalik eta gehien aldatu* Egun batetik bestera janarien ordutegi jakin batzuk mantendu* Janaria 5 -6 hartualditan banatu, maizago jatea komeni da, baina kopuru txikiagoetan* Sukaldaritzako teknikak eta gozatzeak:
2004
‎Hori dela eta, Lamuelak esan du beharrezkoa dela helduek zaintzea haurrek eta gazteek behar adina fruta eta barazki hartzen dutela, eta ohitura osasungarriak hartzea, hala nola zuku naturalak edatea edo ogia txokolatearekin jatea. Halaber, esan du garrantzitsua dela gosarian berriz ogi txigortua edo zerealak hartzea, opil industrialeko produktuen ordez, eta flavonoideak egunean zehar hartzen diren janarien artean banatu behar direla.
2007
‎Gosariko irabiaki ederraren ondoren, beste hiru edari gozo izango dituzte egunean zehar hartzeko.
2010
‎“Gaur egun, baia lehortuak dira kontsumitzeko modurik ohikoena, bai bakarrik, bai gosariko zerealei edo jogurtari gehitu ondoren. Hala, eguneroko dietan erraz sar daitekeen elikagaian egon daitezke, hala nola gosarian, hamaiketakoan edo askarian egunean zehar har daitezkeen gailetak. Galleta bakoitzak bospasei baia ditu”, azaldu zuten egileek.
2012
‎1 Gosariko zerealak. Zereal-marka batzuen 30 gramoko errazioak (azukreztatuenak) 13 gramo azukre ematen ditu, hau da, pertsona bakoitzak egun osorako behar duen azukre maximoaren %26 Kopuru horri gehitu beharko litzaioke azukrea edo kakaoa, batzuetan esneari eta gosarian ohikoak diren edo egunean zehar hartzen diren gainerako elikagai gozoei gehitzen zaiena. Gosariko zerealei azukreak (azukrea, glukosa-xarabea, fruktosa, txokolatea edo eztia) gehituz gero, zaporetsuagoak eta kurruskariagoak dira, nutrizio-kalitatea murriztearen kontura, eta, gainera, produktu horiek egunero jateko ezinbestekoa den gozotzat hartzen dira.
2013
‎Kontuan hartu behar da, ordea, egunean zehar hartzen diren kalorien eta gastatzen den energiaren arteko desoreka dela gizentzera garamatzan faktoreetako bat, eta, ondorioz, egunero 100 kaloria gutxiago hartzea komeni izaten da.
2014
‎Ura izan ezik, hidratatu egiten du eta ez du kaloriarik eransten, gainerako edariek egarria gutxi betetzen dute eta goseak ez du eragiten. Azterketa batzuen arabera, egunean zehar hartzen diren kalorien %21 likidoak dira: kafea, esneak, azukrea, sodak, fruta zukuak eta zuku zukutuak, edari alkoholdunak… 4 Zati handiegiak.
2015
‎7 Goraintziak nire partetik ama priore-ordeari, nire Gabrielari eta gainerako guztiei. Bidal biezat ahizpa Teresak hartzen zuen jarabearen errezeta, beraren aita eskatzen baitu, eta ez inola ere ahaztu segidan egunean zehar hartzen zuena.
2016
‎Zehazki, eguneko batez besteko gatz kontsumoa 9,8 gramokoa da, gomendatutakoaren bikoitza. Egokiena da egunean zehar hartzen den gatza kafe-koilarakada batean egostea. Hala ere, maiz gainditzen da, eta ez bakarrik entsalada edo gisatu pixka batekin sastatzen delako, baita batzuetan ere elikagaiek gatza dutela ahazten delako.
2020
‎Arnas hartzeko arazoak agertu zirenean hasi ziren benetako kezkak: «arnas falta sumatu nuenean, aunitz izutu nintzen eta berriz Nafarroako Gobernuko telefonora deitu eta egunean zehar hartu zidaten». Bere sintomen berri eman zienean, «ordura arte egin nuena egiteko eta arnas arazoena antsietate-krisia izaten ahal zela erran zidaten.
2021
‎6 hilabetetik aurrera, haurrek ez dute esnea bakarrik hartzen, hortz gehiago dituzte eta era askotako elikagaiak. Haurrak egunean zehar hartzen dituen beste elikagai batzuk dira, bereziki azukre ezkutuak dituztenak, bularreko haurretan txantxarra sortzen dutenak. Higiene txarrak ere badu eragina, batez ere haurrak oraindik ere gaueko hartualdiak egiten dituenean, ordu horietan zailagoa baita hortzak garbitzen hastea.
2023
‎Alde horretatik, zenbait ikerketak argi eta garbi adierazten dute egunean kaloria gehiago kontsumitzeak, gauaren ordez, handitu egiten duela gure gastu metabolikoa eta hobetu egiten duela glukosarekiko tolerantzia, osasun kardiometabolikoarekin lotutako bi faktore baitira. Gainera, goizean kaloria gehiago kontsumitzeak, janariaren osaera edozein dela ere, asetasuna areagotzen du eta egunean zehar hartzen den janari kopurua murrizten du. Gosarian hartutako kalorien proportzioak beste patologia batzuei ere eragiten die?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia