2010
|
|
Izan ere,
|
egunaren buruan
hartzen dugun gatzaren zati handi bat ogitik datorkigu (bostetik bat, hain zuzen).
|
2015
|
|
Alde hori, nolanahi ere, ez da adierazgarria, oliba errazio batek (25 gramo) ematen duen kaloria portzentajea ez baita batere handia
|
egunaren buruan
hartu beharreko guztia kontuan hartuta: Eguneko Kopuru Gomendatuaren %1, 4 ematen dute berdeek eta %3, 7 beltzek.
|
|
Horrela, edari horiek zer-nolako maiztasunez hartu behar genituzkeen esateko, behi esneari buruzko gomendioa zein den ikusi behar da, baina hori ere ez da batere erraza, komunitate zientifikoan ez baitago adostasun argirik
|
egunaren buruan
hartu beharreko esneki kopuruaren inguruan.
|
2016
|
|
txantxarrak jotako hortz-haginek zuzenean eragiten diote kanpo itxurari.Zenbait ikerlanek aurkitu izan dituzte loturak txantxarraren eta nahasmendu sozialen artean.Horregatik guztiagatik, bai helduek eta bai haurrek ongi eskuilatu behar dituzte hortz-haginak elikagai azukredunak jan ondoren, eta hor sartzen da txokolatea ere (izan katilukoa, tabletakoa edo produktu txokolatedunek dutena). Semaforo nutrizionalaSemaforo nutrizionala egiteko, katiluan hartzeko hiru txokolate motak erabili dira: ...ri dira aztertu ditugun produktu guztiak, eta horrek esan nahi du azukre asko dutela, eta gehien, hartzeko prest datozenek (8 gramo gehiago dituzte katiluko, bi koilarakadatxo alegia). Gatzari dagokionez, esan bezala, aztertu ditugun txokolateek ez dute ematen kezkatzeko arrazoirik.Zuntz dietetikoari dagokionez, txokolatea landare jatorriko elikagaia izaki, zuntz dezente duen elikagaia da; zehazki
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeenaren %5 eta %10 artean ematen du.Azkenik, katiluan hartzeko txokolatea esnearekin egiten bada, kaltzioa ere emango du, eta mantenugai hori aski mesedegarria da hezurrentzat eta hortz-haginentzat.Dena dela, ez da pentsatu behar kaltzio gehiago hartzeak hein berean egingo dienik mesede hezurrei (nutrizioaren arloan, gehiago hartzea beti ez da hobea), eta azkenaldiko ikerlane...
|
|
Gatzari dagokionez, badira mantenugai hori kopuru handi samarretan ageri duten bi produktu: ekilore hazi txigortu gazituak eta pistatxo txigortu gazituak (errazio batekin,
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeen gatzaren %17 hartzen da hazien bidez eta %38 pistatxoen bidez).
|
|
Adibidez, 100 gramo babarrun zuri janda,
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeen zuntz kantitate guztia hartuko genuke.
|
2017
|
|
Aztertu ditugun kontserbetan, 0,7 eta 1,95 gramo artean agertu da gatza ezarri dugun errazioarentzat (115 gramo), eta azken kopuru hori asko da,
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeenaren ia %40.
|
|
Horretaz gain, ematen duten zuntzarekin,
|
egunaren buruan
hartu beharrekoaren %5 segurtatuko genuke.
|
|
Gantz saturatuek ez lukete izan behar
|
egunaren buruan
hartzen ditugun kaloria guztien %10 baino gehiago.
|
|
Ogiak ematen dituen karbohidrato konplexuen bidez,
|
egunaren buruan
hartu behar denaren laurdena eskuratu behar genuke; hau da, egunean zehar lasai samar jan daiteke, baina arreta jarri behar zaio erabiltzen diren irinen eta beste osagaien kalitateari, eta hautatzen hasita, osoko irin gehien dutenak hautatzea komeni da.
|
|
Oso kopuru handietan ematen du gatza hain elikagai gutxi izateko(
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeenaren %17 ia), eta, ondorioz, noizbehinka jateko elikagaien sailean sartzekoa da: adituek ez dute gomendatzen maiz jatea edo kopuru handiagoetan.
|
2018
|
|
Gantz saturatuen atalean, hiru aukerak ez dute gainditzen
|
egunaren buruan
hartu behar litzatekeen kopuruaren %6: Litoral etxeko Hoy Legumbres garbantzuek (4,5), eta etxe bereko dilistek, berdurekin datozenak (6).
|
|
Aukerarik onena bolognar klasikoa izango litzateke, horixe baita osatuena.Plater bakarrean, 300 eta 500 kaloria artean ematean dizkigu,
|
egunaren buruan
hartu beharreko kalorien bostena, gutxi gorabehera.
|