2001
|
|
Aspaldian baino arrisku handiagoa ote du gaur
|
egun
jateak, eta antzeko galderek bisitarien arteko polemika suspertzen dute eta beraien artean elkarrizketan jarduteko gonbitea da.
|
2004
|
|
Eskola adinean dauden milaka haurrek erabiltzen dituzte jantokiko zerbitzuak. Kalkuluen arabera, Espainiako haurrek urtean 165
|
egun
jaten dituzte, batez beste, eta, beraz, eskolako jantokiak hezkuntza esparrua izan behar du haurrek jateko ohitura egokiak ikas eta har ditzaten. Gero eta zentro gehiagotan, jantokiaz arduratzen den taldeak edo elikadura kudeatzen duen enpresak dietisten aholkularitza du.
|
2007
|
|
Frantziatik datorrena, beste edozein barietate baino horixkagoa da eta zapore bizia du. Gaur
|
egun
jaten dugun bezala prestatu zen lehen ziape mota da (pasta moduan). Bordeleko ziapea:
|
2010
|
|
Gaur
|
egun
jaten dugun ogiak garai batekoak baino% 25 gatz gutxiago dauka.
|
2013
|
|
Etxean, denbora, papera eta arkatza eta urdaila hutsik daudela, asteko menuak planifikatuko dira, gainetik bada ere. Etxean zenbat
|
egun
jan behar diren, bazkarian zein elikagai egongo diren eta afarian (pasta, lekaleak, barazkiak, haragia, arraina, arrautzak…) eta agindutako jarraibide dietetikoaren arabera zenbat diru emango den kalkulatu behar da, eta, horretarako, behar beharrezkoa den guztia idatziko da zerrendan. Bi otordu nagusiak antolatu ondoren, gosariarekin eta meriendarekin jarrai daiteke:
|
2015
|
|
Laburbilduz, gaur
|
egun
jaten den oliba kopurua ez da kezkatzeko modukoa, ez ematen dituen kaloriengatik eta ez gantzengatik, baina kezkatzekoa izan daiteke sodioari dagokionez, bai behintzat egunero kantitate handietan janez gero (adibidez, egunean 100 gramo janda, egunero hartu behar genukeen gatz guztia baino askoz gehiago barneratuko genuke).
|
2016
|
|
Ikus daitekeen bezala,
|
egun
jaten duguna baino dezente gehiago da hori.
|
2018
|
|
Hori gutxi balitz, 20 urtean 100.000 herritar biltzeari buruz jasotako datuak, Pelikulak Medicine hau diote: astean 11
|
egun
jaten dutenek %9 eta %19 artean dute 2 motako diabetesa izateko arriskua. ; emaitza horiek hobetu egiten dira afariari buruz hitz egiten badugu.
|
2019
|
|
Eta Àngel Durántezek, Medikuntza Prebentiboan eta Zahartzearen Aurkako espezialistak, gogora ekarri du bitaminak mikronutrienteak direla, eta gure gorputzak ezin dituela sintetizatu, hau da, ezin dituela berak fabrikatu, eta, beraz, elikagaietatik lortu behar dituela, edo, bitaminaren kasuan, eguzki izpien esposiziotik. “Arazoa da gaur
|
egun
jateko eta bizitzeko moduak ez duela bermatzen mikronutrienteen ekarpena. Horregatik, gero eta bitamina arazo gehiago aurkitzen ditugu biztanlerian”, azaldu du.
|
2021
|
|
Adibidez, irin kantitate handia sortzen duen gari bat badugu, eta lehortearekiko erresistentea den beste bat, nahasi egin ditzakegu, irin asko sortzen duen eta lehortearekiko erresistentea den gari mota berri bat lortzeko. Horrek guztiak esan nahi du gaur
|
egun
jaten ditugun landare guztiak ez direla “naturalak” (basa landareak izan ezik, hala nola masustak), baizik eta gizakiak milaka urtetan aldatu dituela. Izan ere, gaur egun kontsumitzen ditugun landare askoren bertsio “naturalek” desio handia uzten dute beren jatorrizko bertsioan:
|
2022
|
|
Saihestu begiak. Jaten ari garenaz jabetuta, egunez
|
egun
jaten duguna aztertu ahal izango dugu, eta konturatuko gara askotan jaten duguna ez dugula egiten benetako beharragatik, aldez aurretik baizik. Elikadura kontziente bati jarraituz, begi horiek hauteman eta elikatu ahal izango ditugu, gorputzak apetitu seinaleak bidaltzen dizkigunean.
|
|
Janaria zaintzea “Medikuok balio erantsia ikusi dugu barau luzeetan. Hau da, gaur
|
egun
jan nagusiak (2 ordu egunean) eta 4 ordu otorduetan eta 8 ordu barauan, gauez. . Oso onuragarria da, gantz azidoak eta gorputz zetonikoak (koipeen hondakinak) mugiarazten direlako, organo eta ehunak (hala nola, garuna, bihotza eta giltzurruna) normal erabiltzen eta zaintzen laguntzen baitute.
|
2023
|
|
Mantenugaien galera: zifra kezkagarriak Familia horiek ez dakite, beharbada, kontua ez dela ahosabaiaren kontu batean bakarrik geratzen, eta gaur
|
egun
jaten diren fruta, barazki eta aleek ere ez dutela jaten orain dela 70 urte egiten zuten bezala. Ebidentzia zientifikoak berresten du hori, hamarkada hauetan zehar egin diren hainbat ikerketaren bidez. Azterketa horien arabera, barazkien, fruten eta barazkien nutrizio balioa nabarmen jaitsi da datuak daudenetik (1950).
|