2002
|
|
Hala ere, arauak ez du kasu guztietan jarraitzen. Gaztak
|
egiteko
esne gordinak erabiltzeko joera mantentzen da. Izan ere, pasteurizazioarekin esnearen proteina endogenoak desnaturalizatu egiten dira, eta horiek eragiten dituzte zaporedeiturikoak.
|
2006
|
|
Elikagaiak prestatzeko teknologian entzimak erabiltzearen beste adibide bat gatzagia da, gazte hausnarkarien urdailetik datorren prestakin entzimatikoa. Hau da gazta
|
egiteko
esnea gatzatzeko sistema klasikoa. Urte batzuen ondoren, gaztaren ekoizpenarekin jarraitzeko aukera ematen duten ordezko produktuak agertu dira, eta begetarianoentzat alternatiba bat eskaintzen dute, entzima horiek bereziki perretxikoetatik baitatoz.
|
|
Esnea eta laranja zukua prozesatzeko manotermosonikazioa nola erabiltzen den aztertu da, eta ikusi da, oro har, elikagai horien nutrizio kalitatea ez dela nabarmen aldatzen. Prozesu hori bera erabili da jogurta
|
egiteko
esnearen tratamenduan, eta egiaztatu da lortutako jogurtek loditasun eta biskositate egokia zutela. Uhin akustikoek masa transferitzea errazten dutenez, lotutako uraren energia murriztu eta difusioa hobetzen dutenez, ultrasoinuen beste aplikazio garrantzitsu bat elikagaiak deshidratatzea da.
|
|
Adibidez, almidoien digestioa lortu nahi bazen, landare entzimak erabiltzen ziren. Era berean, gazta
|
egiteko
esnea gatzatu nahi izanez gero, animalia jatorriko gatzagia erabiltzen zen. Egoera horrek ez zuen arazo handirik sortzen, osagai eta teknologia guztiek jatorri bera baitzuten.
|
2008
|
|
Hori dela eta, udako freskagarria eta postrea dira, adin guztietarako elikadura orekatuaren barruan elementu garrantzitsuak ematen dituena. Etxean izozkiak
|
egiteko
esnea, esne gaina eta arrautza eduki behar dira. Hauek dira oinarrizko osagaiak.
|
2009
|
|
Bakterio bizi batzuk funtsezkoak dira gaztak ekoizteko. Nahiz eta usainari dagozkion berezitasunak emateko erabiltzea ohitura bat izan, adituak duela 8.000 urte, gutxienez, kokatzen ausartzen dira, oraindik bide luzea dago
|
egiteko
esnetik gaztara doazenen xehetasunak zehatz mehatz ezagutzeko. Saio horietako batean, Newcastleko Unibertsitateko (Erresuma Batua) aditu talde batek DNA aztertzeko teknikak aprobetxatu berri ditu, reblochonean mikrobioak identifikatzeko.
|
|
800 gazta izen baino gehiago daude, baina horietako asko hainbat herritan egindako antzeko produktuei buruzkoak dira. Gazta
|
egiteko
esnea animalia batzuena izan daiteke, baina behiarena da erabiliena. Gazta on bat egiteko, kalitate bikaineko esnea erabili behar da, animalia osasuntsu eta ondo elikatu batetik datorrena, eta bakterio patogenoak suntsitzea bermatuko duen tratamendu termikoa egin behar zaio.
|
2010
|
|
Orea laberatu 10 minutuz 180 °C tan, pixka bat gorritu arte. Pastel krema
|
egiteko
Esne guztia irakiten jarri, edalontzi bat izan ezik, limoi oskolarekin eta kanela makilarekin. Bol batean arrautzak, azukrea, arto irina irabiatu, eta erreserbatutako esne hotzaren ontzia gehitu.
|
2013
|
|
Irudia: basyces Ama esnea kumeak
|
egiteko
Esne ernamuindua konposatu berri bat da, jaioberriaren nutrizio beharrak asetzeko egina eta egokitua, titia kendu arte (hilabetearen inguruan). Behi esnea ez da egokia txakurkumearentzat, laktosa duelako Txakur-kumeei egokitutako esne horrek ezaugarri bereziak ditu, nutrizio beharrak asetzeko.
|