2004
|
|
Irinarekin, urarekin eta olioarekin
|
egindako
ore fina, haragiz, arrainez, itsaskiz edo frutaz betea.
|
2006
|
|
Ñokiak patatekin
|
egindako
orea dira. Hori da osagai nagusia, nahiz eta ricottarekin, gazta mota batekin edo semolarekin ere prestatzen diren.
|
2007
|
|
Irudia: Ned Raggett Tomate saltsa batez ere tomateen mamiarekin
|
egindako
orea da (naturalak, latan zurituak edo birrinduak), eta gozatze osagai batzuk gehitzen zaizkio, batez ere tipula. Ohiko beste osagai batzuk hauek dira:
|
2009
|
|
Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gaina, arrautza irabiatua, intxaur muskatua eta gatza nahastu. Barazkiak esne gain prestakinarekin nahastu eta labean
|
egindako
orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta guztia laberatu egingo dugu, labearen azala 200 ºC tan gorritu arte.
|
2010
|
|
Nagusiki azukrez
|
egindako
orea izaten dute dute, lurrindua eta gehigarri ugariz koloreztatua.
|
|
Haurrek, segur aski, gustura jango lituzkete shayt galleta batzuk, faraoien garaikoak; urez eta txufa irinez
|
egindako
orea izaten dute, datilak eta eztia, eta oliotan frijitzen dira.
|
|
Industrian, sesamo hazien ekoizpenaren zati handi bat propietate interesgarriak dituen olio bat lortzeko erabiltzen da, eta horrek hutsune bat merezi du sukaldean. Beste eratorri batzuk dira tahinia, haziak birrinduz
|
egindako
orea, eta gomasioa, haziak itsas gatzarekin nahastuta xehatzean lortzen dena. Tahinia krema, koipe eta azukreen ordezko egokia da, hala nola gurinak, margarinak eta kakaoaren deribatuak.
|
2013
|
|
Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gainarekin, arrautza irabiatuarekin, intxaur muskatuarekin eta gatzarekin nahastu. Txanpinoi salteatua esne gainarekin nahastu, eta labean
|
egindako
orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta 200 ºC tan erreko dugu 10 minutuz, gainazala gorritu arte.
|
2014
|
|
Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gainarekin, arrautza irabiatuarekin, intxaur muskatuarekin eta gatzarekin nahastu. Txanpinoi salteatua esne gainarekin nahastu, eta labean
|
egindako
orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta guztia laberatuko dugu azala gorritu arte, 200 ºC tan 10 bat minutuz.
|
2015
|
|
Ogia, irina, gatza, legamia eta ura nahastuz
|
egindako
orea egosten da, proportzio egokietan, behar bezala orlehortuta eta hartzituta. Hartziduran, aromak sortzen dira, eta horri esker, ogiaren bolumena handitu egiten da, bai eta ogiaren beste osagai bereizgarri batzuk ere.
|
2016
|
|
Eta hautatzen hasita, osoko irinarekin
|
egindako
oreak hauta balitezke eta kalitatezko gantzak dituztenak, hainbat hobeto.
|
|
Gari irinez
|
egindako
oreak baino bakanago erabiltzekoak dira.
|
|
Osagaien artean, azukrea erantsiak ager daitezke, kalitate apaleko gantzak eta gari irinarekin
|
egindako
oreetan baino askoz ere gehigarri gehiago.
|
2018
|
|
Ramon de Cangas, Espainiako Dietistiken Elkarte Ofizialen Kontseilu Nagusia Zenbait trikimailu erakutsiko dizkigu: 1 Bilatu irin integralarekin
|
egindako
orea Irin mota horrek zuntz eta bitamina asko ditu, eta horrek eragin positiboa du odoleko azukrean eta hestearen mugimendu erregularrenean. LDL kolesterola (txarra) xurgatzea saihesten laguntzen du, besteak beste.
|
2019
|
|
Hori bai, aipatutako arriskuak saihesteko, legeriak gehienezko muga batzuk ezartzen ditu, eta muga horiek, Europan, 20 mg zianuro daude hazi kilo bakoitzeko (gogora dezagun batez besteko kontzentrazioa 3.800 mg/ kg dela). Hau da, bakarrik onartzen da zianuro kontzentrazio txikiko haziak saltzea; izan ere, tradizionalki, pertsianaren antzeko produktuak egiteko erabili izan dira, azukrearekin eta abrikota haziaren irinarekin
|
egindako
orea, eta batzuetan mazapanen ordezko gisa erabiltzen da, merkeagoa delako. Nolanahi ere, hazi horiek ia ez dira erabiltzen sukaldean, eta, beraz, nabarmentzekoa da azken urteetan nabarmen hazi dela.
|
2023
|
|
Ezaugarriak. Arto tortillek ez dute glutenik, gari irinez
|
egindako
oreei propietate biskoelastikoak ematen dizkien konposatua baita. Artozkoak ez dira hain elastikoak, lehorragoak eta hauskorragoak.
|