Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 88

2001
‎ARROZA Afrika: MIJO eta SORGO Ale egosizko eratorriekin egindako ogia elikagai gisa erabili izan da historiaurretik. Baliteke lehenak ezkurrak edo pagadi birrinduak eramatea urarekin nahastuta eta bero natural edo artifizialaren eraginpean masa finkatzeko.
2004
‎Maxune; ile kizkur, hortz bat hona beste bat hara, paparra, aurpegi biribila. Ogi handiak, etxean egindako ogiak; gari ogiak, zekalezkoak, arto irinarekin eginak. Neska argal bati ogi puxketatxo bat eman zion probatzen, une hartan azaldu zen Joxe:
2005
‎Jaki gazituak Batez ere Asian eta Afrikan kontsumitzen denez, zerealak dituen errezeta gehienak herrialde horietatik datoz. Eltzekariak sukaldean dituen aplikazioen adibiderik ohikoenetako bat arto irinarekin egindako ogiak eta opilak dira. edo garia, eta muxarra.
‎Zapore nahasketa duen errezeta, ikuskizun bikaina. Plater gozo horiekin laguntzeko, “bammy” a bezalakorik ez, jukarekin egindako ogi biribil famatu bat, tuberkulu ere ezaguna mandioca izenarekin. Zapore indartsuak Jaki jamaikarren zapore bizia nonahikotasunari zor zaio hein batean.
‎Saltokien artean, esaterako, izango dira: Aramaixo Tropikaleko Gazte Asanbladakoak taloak egiten; Jose Lonbide ortuko produktu ekologikoekin; Iker Ezpeletak eta Rakel Arriolabengoak etxean egindako ogia eramango dute eta Kerixaratik eta Undatik, gazta eramango dute.
2006
‎ehoketa metalezko zilindro artean egiten denez, azala ez da behar bezala txikitzen. Ondorioz, irinolako irin integralarekin egindako ogia ez da errotakoa bezain osasungarria. Irinolan ehotutako azala ez da behar bezala xehetzen, zuntz luze eta zorrotz moduan geratzen da.
‎Bartzelonako Unibertsitate Autonomoko Elikagaien Teknologia Ikertzeko Zentro Bereziak (CeRPTA) ogia egitea lortu zuen, %0ko glutenarekin. Badirudi zeliakoentzako elikagai horren balio erantsia dela “gari irinez egindako ogiaren antzeko zaporea, antzeko testura, mami harroa eta bolumen arrunta, ohiko produktuetatik bereizten duen zapore pertsonalizatua duena”. Gainera, adituek animalia jatorriko osagai esklusiboak erabili zituzten, eta, horri esker, laktosarekiko eta arrautzarekiko intolerantzia duten pertsonek era horretako ogia jan dezakete.
2007
‎Idorreria dutenei ez ezik, beste osasun arazo batzuk dituztenei ere mesede egiten die horrek. Osagaiak Moldeko ogi integrala zereal ale oso eta ehoarekin egiten da; beraz, irin zuriz egindako ogia baino elikagarriagoa da, eta horri zahia (alearen kanpoko estalkia) bakarrik gehitzen zaio. Gainera, irina bitamina eta mineralez aberastuta egoten da.
‎Integralak eta laborantza ekologikokoak izatea gomendatzen da. Arroza, pasta, galletak eta benetako legamiarekin egindako ogia dira adibide batzuk; izan ere, elikagai asko ematen dituzte, eta industria legamiarekin egindakoak baino eragin desmineralizatzaile txikiagoa dute. Elikagai hartzituak eta ernamuinduak Elikagai hartzituak eta ernamuinduak ere sar daitezke dietan, mantenugai askokoak eta erraz digeritzeko modukoak.
2008
‎Eguzki lorearen haziekin egindako ogia edo intxaurrak eta gazta.
‎Arroz irinarekin egindako ogia alternatiba egokia izan daiteke zeliakoentzat.
‎Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaileek arroz irinarekin egindako ogia garatu dute, zeliakoentzako alternatiba gisa. Ogi horrek paziente horientzako glutenik gabeko produktuen testura eta zapore mugak gainditzen ditu.
2009
‎Baina ospatzen jarraitzen zuten etxeetan, San Lorentzo egunez elikaduraren inguruan egiten ziren hainbat ohitura mantentzen zituzten. Esaterako, Santa Kurtzeetan gari urun edo irinez egindako ogia prestatzen zuten.
‎Hurrengo opila aipatuko dugu. Arto irinaz, artourunez, egindako ogi berezia da. Beheko suko edo txapako burdinaren gainean egiten zen, baina onena labean egindako opila da, lekukoen arabera.
‎Amerikako kolonizazioaren aurretik erabat ezberdina izango zen elikadura Euskal Herrian. Erromatarren garaitik daukagun zenbait berrik dio ezkurrez egindako ogia eta abeltzaintza zein artzaintzatik eratorriko elikagaiak zirela nagusi Kantauriko isurialdean.
‎Jatekoa prestatzeko tresnen artean, azpira etxe guztietan zegoen. Irina, egindako ogia gordetzeko eta taloa igurditeko erabiltzen zuten altzari hau. Goian tapadun arkatxoa eta azpian armairu txikia zeukan.
‎Azken finean, nekazariek ez zioten errentagarri iritzi garia ereiteari. Jaiegun berezietan gari irinaz egindako ogia jaten zen, eta sano elikagai estimatua izaten zen.
‎Gogoan dut haren sukaldeko ekonomikaren egur errearen usain berezi gozoa, hiru solairuko etxe osoan zabaltzen zena, eta ezko oihalez estalitako mahaian katilu zuri sendo batean jaten nituen zopak. Goizean, etxean egindako ogiz, kafez, esnez eta azukre mordoaz betetzen zidan katilua. Baina hori guztia bere usategiko «usotxoei» jana eman eta gero izaten zen.
‎Zereal horrekin egindako produktuen eskaintza gero eta zabalagoa da. Ale eta irinezko kamutetik hasi eta galletak, malutak, arroz edo arto opilak, magdalenak, bizkotxoak eta, are, irinarekin edo zenbait trigotako irinekin egindako ogiak eta espagetiak ere badaude. Kamuteko malutak gaztaina kolore argikoak dira, eta egitura kurruskari eta lehor samarra dute.
‎Etxean egindako ogi goxoa
‎Antzina, etxe eta baserri gehienetan egiten zen ogia. Larraulen ohitura hori berreskuratu dute eta Azoka berezian jarritako postuan dastatu ahal izan zen haiek egindako ogi goxoa.
‎Masa prest dagoenean sartu behar da labera, ezin da gerorako utzi. Horrez gain, masa loaldian edo deskantsuan dagoenean, oso garrantzitsua da tenperatura zaintzea, bestela ez delako behar bezala igotzen”, dio Aitziberrek.Berantzaginarekin egindako ogiak hiru loaldi behar izaten ditu: “Berantzaginari ur epela eta irina nahasten zaio lehendabizi, eta zapi batekin estalita, hamabi orduko loaldia utzi behar zaio.
‎Ondoren, labean sartzen da”, azaldu du. “Poz berezia ematen du norberak egindako ogia jateak. Kalitate oneko ogia jaten ari zarela dakizu eta lana ematen badu ere, oso gustukoa dut”, gaineratu du.
‎Irudiak, badu nondik heldu: vietnamdar txikia pedalei eragiten, hiru aldiz gehiago pisatzen duten, gaizki egindako ogi harroen, garraioan.
2010
‎osoko irinarekin egindako ogiak bitamina eta mineral gehiago ematen ditu ogi zuriak baino, zeren eta labore ale osoarekin egindako irina erabiltzen baita (kanpoaldeko lehen geruza ez beste guztia erabiltzen dute).
‎Ohitura osasungarria da osoko irinarekin egindako ogia, arroza, pasta eta galletak jatea, eta are gehiago biologikoak badira.
‎Don Pedrok egunak zeramatzan sagarrak bukatu eta azenarioak jaten, eta buruan jarri zitzaion hurrena Juan azaltzen zenean —maiz etortzen zen marmita txikia jasotzera, usainik sor ez zedin— egindako ogi handi eta borobil batzuk botako zizkiola sabaitik, eta mana hartaz gain zezina edo urdaiazpikoa ere ekarriko ziola; ez urdaia, noski, urdai frijitua koipea dariola eta bero bero jan behar zelako, baina bai bestelako hainbat txerriki. Denbora aurrera, janari goxoen irudiak ugaritu egin zitzaizkion.
2011
‎Asiatik abiatu eta Mediterraneotik barrena lurra lantzen erakutsi zigun Neolitoa iristerako ezkurretik ederki tirako zuten euskaldunon haginek. Hemen baba eta ezkurrarekin egindako ogia jango zen garaian, garia eta beste laboreak mizkinzale mainatsuenen gutizia garestia izango ziren. Jende txiroarena zen, baita ere, zekalearekin egindako otasa eta, erromatarren bisitaren ondoren, gaztaina irinezko ogia.
‎Herri jakinduriak dio ogiak asko gizentzen duela, eta jendeak utzi egiten dio ogia jateari dieta egiten ari denean; jendeak uste du, halaber, mamiak gehiago gizentzen duela azalak baino; edo argaldu nahi duenarentzat egokiagoak direla biskoteak, barrako ogia baino; edo dietaren bat egiten ari direnean soilik jatekoa dela osoko irinez egindako ogia (argaldu nahi dutelako, diabetesa dutelako, idorreria, kolesterola).
‎Osoko irinez egindako ogiak (integralak, alegia), ogi zuriak adina kaloria dauzka.
‎Osoko irinez egindako ogiak, beraz, hobeak dira elikadura orekatua egiteko.
‎erremolatxa, azenarioak, orburuak edo zainzuriak. Landare pateak, ondo hotzak eta hazi ogiz edo zereal anitzez egindako ogi txigortu finetan zerbitzatuak, gustagarriak eta osasungarriak dira. Beste aurkezpen proposamen bat bolobanen edo tartaleten betegarri izatea da; adibidez, berenjena patezko bolobanen eta barazki txipen errezeta gozo eta originala.
‎Gurasoei lekukoa hartuz, azken 32 urteotan Juan Belaunzaran eta Carmen Onsalo aresoa­rrek egindako ogia dastatu dute Areso eta inguruko etxeetan. Gaur egun gutxik bezala, ogi berezia eskaini izan diete bezeroei­, prozesu guztia eskuz eginez eta ogiak egurrezko labean errez.
‎egun baten, kafe barik geratu eta Cola Caora pasa nintzen. Hortaz, Cola Caoa zopa egindako ogi apur batekin.2 Eta egun txarra izanez gero. Horrelakoetan, lanera etorri eta mikroa irekitzean, egin beharrekoan asko zentratu eta atera egiten zait. Nire lana da, badakit animatzailea naizela.
‎Ogi txuria... aberatsentzat. Zekalez egindako ogi beltza jaten zen, gogor gogorra: " ParecÃa hecho de aserrÃn".
2012
‎Osoko irinarekin egindako ogia erosiz has gaitezke, eta, poliki poliki, elikagai findu guztiak osokoekin ordezkatu.
‎Aukera honetan ez dira sartzen hestebeteen ogitarteko tipikoak, ezta gazta, txorizoa edo txistorra ugari duten tortilla koipetsuenak ere. Ogi integrala edo zerealez egindako ogia aukeratuko da, errezeta osoagoa egiteko, zuntz gehiago eta elikadura dentsitate handiagoa dituena, eta, gainera, gehiago ase ahal izango da. Landareek nahitaez egon lukete, bai barazki gordinek, bai barazki erreek.
‎Belarra edo kanako belarra intoxikazio kronikoak eragin ditzake haziak jaten direnean, gari irinarekin nahastuta. Irin horrekin egindako ogiak, etengabe irensten bada, apetitua, pisua galtzea eta gibeleko arazoak eragin ditzake. Instalazioa irentsi zuten animaliak kontsumitu ondoren, intoxikazio mekanismo bitxienetako eta gutxien ezagutzen denetako bati buruzko ohar bat egin da.
2013
‎Mende luzez, Euskal Herrian oinarrizko elikagaia izan zen, Ameriketatik artoa eta patata iritsi aurretik. Ezkurrez egindako ogia, madalenak eta gailetak prestatu ditugu. Ikusten dugu basoak berak ematen duena baliatzea praktikoagoa dela lurra lantzea baino.
‎Zerealekin egindako ogia, gainean tomatea eta gazta emanda, edo belar finez egindako tofua geruzatan.
‎Elikadura Osasungarriaren Piramideak osoko irinarekin egindako ogia gomendatzen du (zerealetatik lortutako elikagai guztiak osokoak izan daitezela hobesten du), eta arrazoi sendoak ditu horretarako.
‎Plater goxo horiek laguntzeko, osoko irinez egindako ogia izaten da egokiena, zuntz gehiago ematen duelako eta mantenugai erregulatzaileak ere bai (bitaminak eta mineralak).
‎Osoko elikagaia edo integrala da, adibidez, azal eta guzti jaten den tomate bat eta berdin osoko irin findu gabez egindako ogia ere.
‎" Jainkoari eskerrak, bi hilabete badira ia, itsasoko eta lehorreko horrenbeste jende etorrita ere, geure gariarekin egindako ogi gozoa jaten dugula; beste aldeko gizajoak, aldiz, hala Sinaloan nola Sonoran, goseak hiltzen ari dira. Nork amestuko zukeen horrelakorik?...".**
2014
‎Han du katilua, kea darion esnez betea. Katiluaren eskuinean, artoz egindako ogi horia.
‎Ezer ere ez zitzaizkion kostatu, eskale lanbide berrian hasia baitzen. Txornekhleb hori garagarrez egindako ogi moduko bat da, eta hura janez eta ezti ura edanez, nola edo hala ase ziren Mikel Strogoffen gose egarriak. Nadiak harentzat gorde zuen mantenu urri hartatik gehiena.
‎Gure eskuekin egindako ogia jatea da plazer gastronomiko handienetako bat. Prestatzeko erraza da, osagai ekonomikoak, tradizionala eta oso aberatsa ditu, eta artisau ogia ez da oinarrizko elikagaietako bat dietan; sukaldaritzaz gozatzeko plan oso bihur daiteke.
‎Erregenetan Karnabalak egokitzen ziren urtero eta etxe guztietan mondejuak egiten ziren ardiaren grasarekin. Ardiaren burua garbitu eta birikak ere egosten ziren kazola handi batean eta baserriko labe handietan egindako ogi gogortuarekin ogi zopak egiten ziren. Bestalde, mondeju zuriez gain, odola tomatearekin nahasten zen kazola handietan.
2015
‎Inguru haietan ez zen jende gehiegi ibiltzen, leku bakarti eta aldendua zenez gero, horregatik inguruetako baserritarrak herrixkara biltzen ziren, elizakoetara joatean, kontzejuko bentan edota enparantzatxoan bertan. Baserriko lanetatik bizi ziren, gehienbat nekazaritzako lanetatik, gariaz egindako ogi taloa izanik eguneroko jaki nagusia. Ortuko barazkiekin eta esneaz koxkortzen zituzten etxeko umeak, hala ere bakanen batzuek soilik zuten gobernatzeko azienda, ezen azken izurritea hain gogorra eta ankerra izaki, apenas baitzegoen animaliarik lurralde haietan:
2016
‎Prozesu motela, baina segurua Finlandiako agintariek hasierako balorazio positiboa egin arren, prozesuak zenbait ohar gainditu behar izan ditu estatu kideetatik, eta 2014ko azaroan Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) ebaluazio gehigarria egin zuen, 2015eko ekainean egindako irizpenarekin. Erradiazio ultramorearekin egindako ogiaren segurtasunari buruzko irizpen zientifikoak ondorioztatzen du erradiazio ultramoredun tratamendu bidezko D2 bitamina aberastutako ogia segurua dela eskatzaileak proposatutako erabileretarako. Hala, 2016ko Batzordea onartzeko prest utzi zuen, eta hori gertatu berria da.
‎Zeruak urdin jarraitzen zuen, baina sei edo zazpi laino ageri ziren Euskal Herrirako norabidean. Laino haietako batek antigoaleko estilora egindako ogi baten forma zeukan, bere bizkarreko hiru ebaki eta guzti.
2017
‎Izan ere, kontsumitzaileek osagai osasungarriekin egindako ogia eskatzen baitzuten, eta gaur egun, zenbait markak ogi naturalak eskaintzen dituzte, irina, ura, legamia, olio pittin bat (oliba edo ekilorea) eta gatza baino ez daramatenak, nahiz eta badiren ama orearekin eta soja irinarekin eginak ere.
‎Ama orearekin egindako ogia.
‎Modu industrialean egindako ogiak kopuru handi samarretan izaten dute esnea edo esne hautsa, eta horrek handitu egiten die lisina kantitatea.
‎Gutxi finduta dauden irinekin egindako ogiek zuntz gehiago ematen diote dietari, eta horrek lagundu egiten du hesteetako igarotze prozesua arautzen eta idorreria murrizten, eta, gainera, on egiten dio bihotz hodietako sistemari.
‎Zerealen hozia daramaten irinekin egindako ogiek B multzoko bi bitamina izaten dituzte: tiamina eta niazina.
‎Horretaz gain, garrantzitsua da kontuan hartzea, ogia edozein zerealen izenarekin aurkezten dela ere (adibidez, oloz egindako ogia edo chiaz eta kinoaz egindako ogia), beti etiketara joan behar dela hori egiaztatzera.
‎Horretaz gain, garrantzitsua da kontuan hartzea, ogia edozein zerealen izenarekin aurkezten dela ere (adibidez, oloz egindako ogia edo chiaz eta kinoaz egindako ogia), beti etiketara joan behar dela hori egiaztatzera.
‎Fruitu lehorrekin eta haziekin egindako ogiak are gantzatsuagoak eta kaloria gehiagokoak dira, osagai horiek berez dituzten gantzen eraginez.
‎Osoko ogiak edo integralak aleak dituen hiru zatiak atxikitzen ditu: zahia (kanpoko aldea), hozia (alearen ernamuina) eta endospermoa (almidoia) eta irin finduarekin egindako ogi zuria baino osasungarriagoa da.
‎Egokiak izango lirateke, halaber, espeltaz, oloz edo zekalez egindako ogiak ere, osokoak jakina, txigortu eta gurinez edo oliba olioz laguntzeko.
‎Gaur egun, dena den, badira glutenik gabeko irinekin egindako ogiak, adibidez arroz irinarekin edo arto irinarekin.
‎Ogi kantitatea murrizteko, txigorki bakarra jar daiteke, eta gainean, hainbat aukera: gaztanbera, jogurta, fruitu lehorren eta hazien krema eta [a href=http://frutas.consumer.es/ > ddituzten pertsonek kendu egin behar dituzte dietatik zenbait zereal, adibidez garia, garagarra, zekalea, oloa eta horien espezie eta hibrido guztiak (espelta, kamuta edo tririkalea). Gaur egun, dena den, badira glutenik gabeko irinekin egindako ogiak, adibidez arroz irinarekin edo arto irinarekin.Bestelako lurrina, testura, zaporea eta ezaugarri sentsorialak izaten dituzte, zaila baita ohiko ogien biskoelastikotasuna lortzen; baina antzeko testurak lortzeko helburuz, batzuek xantana goma izaten dute, emultsionatzaileak, agar agarra eta garrofin goma.Nutrizioaren ikuspegitik, gehienak ez dira oso ogi orekatuak, eta askoz karbohidrato geh... gaztanbera, jogurta, fruitu lehorren eta hazien krema eta [a href=http://frutas.consumer.es/ fruta[/ a], adibidez banana, kiwia, ahabiak, marrubiak edo mugurdiak.Eta txikienentzat, azalik gabeko osoko ogia jar daiteke betegarri gaziarekin, adibidez atuna, arrautza gogortua, garbantzu humusa, gazta eta tomatea, urdaiazpikoa... Aurrezteko aholkuakSaltokiek amu eta eskaintza ugari izaten dituzte moldeko ogiak dauden apaletan:
‎Zerealez egindako ogia, Maestro Panettiere SCHAR (glutenik gabea)
‎Okintzan produktu famatuenak hauek dira: borona, arto irinez egindako ogia; eta bollo preñao, gurean txoripan deritzoguna.
‎Patata zurituak ditu, ontzi handitan zatituak, frijituak eta egosiak gisatuaren barruan. Errezeta ogi ogiz egindako ogi biribil baten barruan zerbitzatzen da, ogiak pare bat egun eduki dezan lehor samar egon dadin. Mahaikideei balio dien zopa handi bat balitz bezala aurkeztu behar da.
‎gari hori irin bihurtu ondoren, ogia edo pastak egitea. Herriko irinarekin egindako ogi osasungarria”. Udalaren babesaGari ereitearen ekimena aurrera eramateko, Adunako udaletxera jo dute antolatzaileek eta ateak zabalik aurkitu dituzte bertan, “herritar batzuek Uztartza atzeko herriko soroan landaketa egiteko baimena eskatu zuten eta guk pozarren hartu dugu proposamena. Herritarrak ideia berriekin etortzen zaizkigunean, laguntzeko prest izaten gara beti; eta auzolanerako baldin bada, are eta hobeto! ”, adierazi du Josu Amilibia Adunako alkateak.
‎Herrian okina ere badutenez, urtebeteko tartean, gaia landu eta herritarrek parte hartzeko aukera zabaldu nahi du horrela kultur elkarteak, garia ereitetik hasi eta ogia egin arteko prozesua pausoz pauso garatuz eta erakutsiz. “Pauso guztiak ondo joanez gero, hurrengo urteko Kultur Astean egin nahi dugun azokan, Adunako gariarekin egindako ogia prestatuko litzateke jendaurrean”. Bada, lehen pausoa emango dute larunbatean; garia auzolanean ereitearena.
2018
‎Opariak ekarri zizkigun: goxokiak, te ontzi bat, eta etxean egindako ogia", kontatu du Arregik, hunkituta.
‎Denetik jan eta ez gizendu. Edo, alderantziz, pisua igotzea, birritan egindako ogia begiratze hutsarekin. Askotan, horrelako baieztapenak entzuten dira, metabolismo pribilegiatua duten eta dietarekin beste pertsona batzuekin baino gehiegikeria gehiago onar daitezkeen pertsonen ideiaren inguruan. Hala da?
2019
‎«artisau estiloak» ez du araudia urratzen, baina ez ditu betetzen «benetako» artisau ogi batean espero ditugun baldintzak. Masa amatik abiatuta egindako ogiaren definizioa. Horixe zen ontzien beste erakargarritasun handienetako bat.
‎Berrikus dezagun. Araudiak dioenez, «osoko irinez soilik egindako ogiei «osoko ogia% 100» edo «osoko ogia» deituko zaie, eta «erabilitako irina edo irinak jatorria duen zereal edo zerealen izenarekin osatuko da izendapena». Hau da, erabiltzen den irin guztia integrala izan behar da, baina horrek ez du esan nahi ogia% 100 irina denik (beste osagai batzuk ere baditu, hala nola ura edo legamia).
‎Ogiaren kalitateari buruzko legean soilik oinarritzen bagara, bete egiten duela esan behar dugu. «Burger% 70 integral» erakargarri handiaren azpian, «gari irin integralarekin egindako ogi berezia% 70» zehazten du. Baina ezin dugu hor utzi, lege horretaz gain, azken kontsumitzaileari zuzendutako elikagai ontziratu orok 1169/ 2011 Araudia bete behar baitu.
2020
‎Halaber, ez da zehazten erabilitako masa ama ez aktiboa denik. Propietate organoleptikoak ematen dizkio produktuari, baina ez da masa hartzitzearen arduraduna eta ez ditu masa amarekin egindako ogiei eskatzen zaizkien baldintzak bete behar. Zer osagai ditu?
‎Aniztasun horren erreferentzia historiko hurbilagoak bilatzen badira, Alemanian kokatu behar da. Dirudienez, herri honetan betidanik izan da ohitura, Gabonetan, jatorriz legamiaz eta mazapanaz egindako ogia hartzeko. Ogi horren errezeta aldatu egin da urteen poderioz, frutak eta fruitu lehorrak barne.
‎Etxeetako labeak ia etengabe ari dira lanean eta inoiz baino hobeto usaintzen dute sukaldeek. Txokolatezko bizkotxoak, ama oreaz egindako ogia eta gurinezko gailetak gure eguneroko dietaren zati bihurtu dira. Kilo pare bat gehiagorekin bukatuko dugu, baina zenbat gozatzen ari garen!
‎Harri bidez ehotako irinaz egindako ogiak omen dira hoberenak, garauaren zatiak ez baitira elkarrengandik banatzen eta horrela ezer ez baita alferrik galtzen. Zekalea, espelta eta garia erabiltzen dute.
‎Panadero ona omen zen. Bueno, Jenarok egindako ogia bezalakorik ez zegoela esaten zuten herrian. Orduan Leitzan bi panaderia zeuden.
‎ogi egin berriarena eta, harekin apur bat nahastuta, egur suarena. Bestela esanda, garai bateko labe batean egindako ogiarena. Poliki poliki, usain haren atzetik, okindegi baten atarira iritsi ginen.
2021
‎Baoian, baoian tapa tapa gure prankotarra, Amespetsutik berutz etorren errekatxo batek bidea ebagita itxi eutsanean. Asi zan alde batera eta bestera begira, errekatxoa nondik ondoen igaroko eteban iakin nairik, eta orduan ikusi eban, esker aldean, intxaur zugatz azpian iarrita, narruzko zorro bat aurrean, eta zekaleagaz egindako ogia eta zeziñ egosia eskuetan eukazala, gizon mots, narras, traskil, motroillo, ipurlodi bat.
‎Elikagaiaren konposatuen artean ere erreakzio ugari gertatzen dira, hala nola Maillard en eta karamelizazioaren erreakzioak, eta erreakzio horiek, adibidez, ogia txigortzen dugunean edo barazkiak plantxan egiten ditugunean gertatzen dira. Horregatik guztiagatik, labean egindako ogiak itxura, testura, usain eta zapore hobea du labean sartu gabeko oreak baino, nahiz eta hasierako osagai berberak izan: irina, legamia, ura eta gatza.
‎Adibidez: “Oliba olioarekin” egindako ogi puntetan, honelako zerbait irakurriko dugu: “Gari irina, oliba olio birjina estra(% 8), gatza eta legamia”.
‎Afaltzeko, haragi xerra hotzak, patata frijituak tipula buru batzuekin eta pasekin egindako ogi budina hartu zuten. Mrs.
‎A n eta B n antzematen dugu eraztuna, C n gertatzen dena erabat diferentea baita. Eraztun hori printzeak ematen dio Mari Xorri, eta horrek berak egindako ogian sartzen du, laguntzaileak aginduta, bere burua ezagutarazteko. Kasu honetan, eraztunaren zentzu klasiko eta erlijiosoari erreparatu genioke," sexualitatearen eta ezkontzaz uztartzearen sinbolo" delako, baina baita osotasunarena eta denbora zirkularrarena ere (Igerabide, 2002:
2022
‎Etxean konpost ontzi batean prozesatzen baditugu, urtebete ere da. Adibiderik hurbilena fruta dendako poltsak edo polibutileno (PBAT) adipato tereftalatoz egindako ogikoak dira. Itsasoan desintegratzen diren ontziak Plastikozko ontzitxoetan prestatutako eta hutsean ontziratutako platerak gero eta merkeagoak dira.
‎Sari ekonomikoez gain, irabazleak garaikurra ere jasoko du. Bestalde, barazki ekologikoak osatutako saltoki onenak ere saria jasoko du, eta, epaimahaiak hala erabakitzen badu, baserrian eskuz egindako ogia ere saritua izango da.
‎Hile bakoitzeko lehenengo zapatuan, adibidez, askotariko ekoizleak gonbidatuko dituzte merkatura: oilo salda, hanburgesa, kontserba, ahuntz gazta eta ama orez egindako ogi ekoizleak. Merkatuan erosketaren bat egiten duenak txartel bat eskuratuko du produktu horiek dastatzeko.
‎Patxikobaso. Ama orez egindako ogia. Merkatuan erosketaren bat egiten duenak txartel bat eskuratuko du produktua dastatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Consumer 48 (0,32)
aiurri.eus 7 (0,05)
ELKAR 5 (0,03)
Pamiela 5 (0,03)
Labayru 5 (0,03)
goiena.eus 3 (0,02)
Berria 2 (0,01)
Argia 2 (0,01)
Anboto 2 (0,01)
LANEKI 1 (0,01)
Erlea 1 (0,01)
Uztaro 1 (0,01)
erran.eus 1 (0,01)
Noaua 1 (0,01)
Susa 1 (0,01)
Alberdania 1 (0,01)
Hitza 1 (0,01)
Booktegi 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia