Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2002
‎Kaltzio edukia handiagoa zuen Puleva laginak (195 mg/ 100 g), marka horixe izaki kaltzio erantsia zuen bakarra.
‎Kaltzio edukia handiagoa du Puleva laginak: marka horrek bakarrik eransten dio mineral hori.
‎Beste hainbat bitaminatan (C, B2, niazina, etab.) kopurua askoz txikiagoa den arren, edukia handia da.
‎Teobromina edukia handia da: 3.606 miligramo litroko, Frigo laginaren estalduran, eta 4.347 miligramo (Camy markakoan) artean dabiltza.
2003
‎Errezeta klasikoak koipe gutxi ematen du (0,5 g baino gutxiago produktuaren 100 gramoko), irina mantenugai horretan urria baita. Hala ere, adibidez, oliba olioa, gurina edo margarina sartuz gero, kaloria balioa eta koipe edukia handiagoak izango dira. Halaber, zuntz kantitatea handitu egingo da irin integrala erabiltzen bada.
2004
‎Destilazioz diharduten instalazioetan isurketa gesala, funtsez araztutako ur bolumenaren halako zortzi edo hamarrekoa delarik, osmosi alderanztuz dabiltzan faktorietan hondakin bolumena txikiagoa da (arazturiko bolumenaren 2,5 3 aldiz baizik ez) baina gatz edukia handiagoa da, inondik ere.
‎Azpimarratzeko datua: gantz azido asegabeak dira nagusi (azido linoleikoa barne) aseen gainetik, hau da, erlazio egokia da gure sistema kardiobaskularrarentzat, kolesterol edukia handia bada ere (500 miligramo 100 gramoko).
2005
‎Balio dietetikoari dagokionez, zainzuri zurien eta berdeen arteko desberdintasunak nabarmendu behar dira. Oro har, mantenugai edukia handiagoa da zainzuri berdean zuriarekin alderatuta, baina azken hori ugariagoa da proteina eta azukreetan. Nutrizio arloko konpentsazioa kaloria gutxikoa da, 30 kcal/ 100 g inguru, eta mineral (potasioa, fosforoa, kaltzioa eta magnesioa) eta B taldeko bitamina (B1, B2, B3, azido folikoa eta C) ugari ditu, baita A eta bitamina antioxidatzaileak ere.
2006
‎Mineralen artean, potasioa, fosforoa eta magnesioa, ordea, kantitate ertainetan aurkitzen da beste arrain batzuekiko. Aldiz, edukia handia da marraren sodioa beste arrain batzuen aurrean miligramo sodio kada100 gramoko. Hala ere, kopuru hori 3 aldiz txikiagoa da arrain kontserbek duten sodio kantitatea.
2007
‎Gogoan izan labore finduetan aleari azal edo oskola eta hozia erauzi egin zaizkiola, zuntz gehien daukatenak berauek izaki; labore integralak lantzean ale osoa ehotzen denez, horrela ekoitzitako produktuen zuntz edukia handiagoa izan ohi da.
‎Medjool datilak zimurtua du azala eta toffee karameluaren antzeko testura du. Mantenugai kontzentratua Balio elikagarriari dagokionez, nabarmentzekoa da dátil lehorraren energia edukia handia dela; izan ere, lehorketaren bidez, ur edukia murriztu eta elikagaiak kontzentratzen dira, zehazki, karbohidrato sinpleak. Gainera, iturri natural bikaina da potasioa, burdina, A probitamina beta karotenoa eta niazina edo B3 bitamina dituena.
2008
‎Burdina ugari duen dieta batean ere ezin dira falta fruitu lehorrak (pistatxoak, intxaurrak edo almendrak), lehortuak (orejoiak, mahatsak eta aranpasa edo piku lehorrak) eta hosto barazkiak. Oro har, landare horien burdin edukia handia da, baita haragiena baino handiagoa ere, eta horrek konpentsatu egiten du xurgatze tasa txikiagoa izatea.
2009
‎21 Hona edukia handi handika: Errepublikan denek nagusi edo errege nahi, I, III; izatez. Pariseko xanfarinak baititugu nagusi?, VV. Karguak bozen bidez hautatzea gaitzesten da:
2012
‎Izan ere, mikrouhinerako ehun gramo arto krispeta gatzdunek 500 kaloria inguru dituzte (zartaginean egiten badira baino 100 kcal gehiago); gantz edukiari dagokionez, berriz, % 4 izatetik (arto aleak duena) % 20 bitartekoa izatera pasatzen da, formatu horretan prestatzen eta kontsumitzen denean. Prestatutako produktuaren gatz edukia handia da, % 1, 3 eta % 2, 6 bitartekoa, markaren arabera. Krispetak zizka mizka osasungarri bihurtzeko, etxean egitea da egokiena:
‎ur edukia txikitu egiten da frijitzean lurruntzean, eta hezetasun hori olioz ordezkatzen da. Horregatik, amu frijituaren gantz edukia handiagoa da, baita haren energia ekarpena ere. Ñamea irin eta almidoi gisa ere merkaturatzen da, almidoiari edo zereal irinari (platerak loditzekoa eta gogortzekoa) aplika dakizkiekeen sukaldaritzako helburu berberekin, eta deribatuak egiteko osagai gisa, hala nola txipak edo opilak.
2015
‎Azkenik, azpimarratu behar da zukua, gainera, industriala dela eta fruta kontzentratuz edo azukre erantsiz egina. kaloria edukia handiagoa izan daiteke.
‎Beraz, «antzeko produktuak» azukre asko badu (marmelada, adibidez), baliteke kaloria asko ez izatea. Elikagai batek azukre gutxi daukanean ez da kaloria gutxi ematen, gantz edukia garrantzitsua baita Nolanahi ere, elikagai batek azukre gutxi daukanez, kaloria gutxi ematen ditu, baliteke gantz edukia handia izatea, Patterson eta bere kolaboratzaileak 2012ko ekainean (Nutrition Bulletin aldizkaria) ikusi baitzuten. Ikerketak egiaztatu zuen kontsumitzaileek «egoera hori ez dakitela argi eta garbi», eta errealitatea aurkitzean engainatuta sentitzen direla.
2017
‎Gainera, osagai gisa barazkiak eta barazkiak ere sartzen dituzte. Normalean, zukuen nahasteak izaten dira, zuku kontzentratuak eta fruta eta barazki xehatuak, beste osagai erantsirik gabe, eta, beraz, zuntzaren edukia handiagoa izan daiteke zukuetan baino. Beraz, osagaien zerrenda eta produktuaren osaera nutrizionala izango dira berriro ere, eta horrek emango du jakitea zer den egokiena.
‎Barazki izoztuek freskoek baino bitamina eta mineral kopuru bera izaten dute. Zenbaitetan, are gehiago, edukia handiagoa izan daiteke, une egokienean biltzen baitira, eta, bide horretan, kontsumitzailearengana iristen dira, bidean inolako bitamina galera jasan gabe. Barazkiak jateak larruazalaren hidratazioa hobetzeaz gain, nutrienteak ere hartzen ditu, dieta osasungarria egiten laguntzen duten bitaminak eta mineralak, esaterako.
2019
‎Fruta honek ez du urdaila garbitzen, ez du gibel gantzatsua sendatzen, ez du giltzurrunetako gaixotasunik prebenitzen, ezta nerbio sistema erregulatzen eta aknea edo dermatitisa kentzen ere… Orduan, zer ematen digu papaiak? bitaminaren edukia handia da (60 mg/ 100 g), laranja baino gehixeago eta piper gorriaren erdia baino gehiago. Magnesioa, azido folikoa, A bitamina, azido pantotenikoa, potasioa eta zuntza ere badauzka, baina ez dugu «superelikagai» gisa hartu behar, Laura Cagorsi kazetariak eta Julio Basultto dietista nutrizionistak azaltzen diguten bezala.
‎Adituak ez dio nutrizio alorreko inolako bertuterik aurkitzen, eta proteina, kaltzio eta bitaminari dagokionez propietate gutxi ematen dizkio. Azukre erantsien edukia handia da. Oloa.
2020
‎Gatza: edukia handia da (1,2 g), eta nutrizio balorazio globalean penalizatzen du. Zuntza eta proteinak:
‎Estraktu lehorra ez den produktu horien zatia (batez ere koipez eta proteinaz osatua) batez ere urez osatuta dago. Horregatik, faktore hori, kasu askotan, prezioarekin zuzenean lotuta dago; beraz, estraktu lehorraren edukia handiagoa duten produktuetako batzuk ere garestienak dira, eta alderantziz, estraktu lehor gutxien dutenak merkeenak dira. Kontuz gatz kopuruarekin Gazta urtuetan zein gaztetan ohikoa den beste ezaugarri bat gatz kopuru nabarmena da.
2022
‎Gantzik gabeko ehuna (muskulua) handiagoa da gizonezkoetan, eta 20 urtera arte hazten da pixkanaka; helduetan, berriz, murriztu egiten da. Emakumeen kasuan, gantz edukia handiagoa da, eta adinean aurrera egin ahala, handitu egiten da. Nerabezarora iritsitakoan, emakumeek gizonek baino gantz gehiago hartzen dute gorputzean, eta horrela mantentzen da helduaroan; hala, gizonak %15 inguru du gantza, batez ere gorputzaren erdialdean, bizkarrean eta sabelean, eta emakumeak %20 bitartean, aldaketan eta izterretan.
‎Gainera, «pektina edukiaren ia bikoitza du, asetasun sentsazioa areagotzen duen zuntz disolbagarria», erantsi du. Mineralei dagokienez, ikerketak ondorioztatu du kaltzio edukia handiagoa dela bananan; platanoak, berriz, gainditu egiten du gainerako mikronutrienteetan, bereziki potasio eta fosforo ekarpenean. Sagarrak eta bananak, hobe beste frutetatik urrun gordetzea Irudia:
2023
‎Campofría urdaiazpiko egosia Kasu horretan, gatz kopurua murrizteko potasio kloruroa (E508) erabiltzen da. Hala ere, konposatu horren edukia handia da oraindik ere, %1, 3 hain zuzen ere (gatzaren %1, 25 baino gehiago gehiegi dela jotzen da). Imagen:
‎Mineralen artean, potasioa, fosforoa eta iodoa daude, baita zinka, kaltzioa (xurgapen eskasekoa), magnesioa eta sodioa ere. ➡️ Zuntz disolbaezinaren edukia handia da, eta horrek asetasun sentsazioa eta heste igarotzea areagotzen ditu, idorreria hobetzeko. Azak azido zitrikoan aberatsak dira, eta bitaminaren ekintza onuragarria bultzatzen dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia