2001
|
|
%15 oro har; %10 limoi, laranja, mandarina, tangerina eta pomeloetan; beste fruta azido batzuetan, hala nola Portzentaje horietara iristen ez badira, a zaporea aipatuko da, izozki motak adierazten duen oharraren ondoren. Gutxienez %4ko arrautza gorringoa
|
duten
izozkiei deitzen zaie izozki mantekatu. Egoera erdisolidoan aurkezten diren urezko izozkiei edo sorbetei izotz edari deituko zaie, eta horien guztirako estraktu lehorra %10 izanen da gutxienez.
|
|
Izozkien izenari dagokionez, izozkien elaborazioa eta merkataritza arautzen dituen indarreko arautegiarekin bat, zenbait jarraibideri jarraituz ezar daitezke izenak. Gutxienez %4ko arrautza gorringoa
|
duten
izozkiak beren izen bereziarekin eta ondoren “mantekadoak” hitzarekin izendatzen dira. Egoera erdisolidoan aurkezten diren ur sorbetak edo izozkiak jotzen dira pikortsutzat.
|
|
Eta izozkiaren testurako gustuen gainean ere bada zerbait idatzita, agian arrazoi meteorologikoengatik. Espainian, Italian bezala, iparraldean ere, fabrikatzaileek ikusten dute kontsumitzaileek nahiago dituztela azukrea baino koipe gehiago
|
duten
izozkiak; osaera hori hegoaldearen lehentasunetan alderantzikatzen da, non gozoa baita nagusi. Beste alde batetik, kontua da izozkien kontsumoa handiagoa dela eremu geografiko jakin batzuetan, batez ere kostaldea, beroa eta kontsumo tradizioa elkartzen diren eskualdeetan.
|
2002
|
|
Hori dela eta, elikagai horien zaporeaz ahalik eta gehien gozatzeko, azukre gehiago eransten da.Izozkien gantza esnetik eta esnekietatik dator batez ere (esne gaina, gurina), eta kokoaren eta palma hidrogenatuen proportzio txikiagoan.Koipe horiek ez dira egosi, eta horrek azaltzen du izozkiak erraz digeritzeko modukoak izatea. Krema edo esnea oinarri
|
duten
izozkiek esne koipea besterik ez dute izaten normalean, eta, beste koipe batzuk erabiliz gero, fabrikatzaileak argi eta garbi adierazi behar du hori etiketan: “ez du esne koiperik” edo “landare koipea du”.
|
|
Kolesterol edukia oso handia ez den arren, koipe horiek saturatuak dira nagusiki, eta, beraz, neurrian hartzekoak dira; izan ere, gehiegi hartuz gero, odoleko kolesterol maila handitu egiten da, eta, beraz, gaixotasun baskularrak izateko arrisku handiagoa dago. Oinarrian ura
|
duten
izozkiek, berriz, ez dute ez koiperik ez kolesterolik.Proteinak: esnekiak dira, erraz digeritzen dira eta nutrizio kalitate handikoak (5 g inguru 100 g krema edo esne izozki bakoitzeko).
|
|
). Ura oinarri
|
duten
izozkiek ia ez dute elementu mineralik. Horrek guztiak bermatzen du izozkiak ez direla gozokitzat edo udako freskagarritzat hartu behar, baizik eta postrea gozoa eta elikagarria dela, elikatze orekatuaren barruan elementu garrantzitsuak ematen dituena, bai haurtzaroan, bai helduaroan, betiere kontsumoa gehiegi erabiltzen ez bada.
|
2004
|
|
Hotzak gutxitu egiten du zaporeen pertzepzioa, eta anestesia pixka bat eragiten du dastamen bukaeretan; hori dela eta, azukre gehiago eransten zaie izozkiei, zaporeaz ahalik eta gehien gozatzeko. Bitaminei eta mineralei dagokienez, ia ez dago ura oinarri
|
duten
izozkietan. Kasu batzuetan, fruta zukua erabiltzen da horiek egiteko, batez ere limoi poloetan; hala ere, gutxi erabiltzen da, %3 inguru, eta, beraz, elikagai horiek ezin dira hartu bitamina, mineral edo zuntz iturritzat.
|
2006
|
|
Arrisku handiagoa dago? Izozte bigunaren izaera dela eta, arriskua handiagoa dela ikusi da, baina jatetxe horien kasuan, garbiketarako protokolo batzuk daude, ematen
|
duten
izozkiaren segurtasuna bermatzeko. Oro har, produktu horien prebentzioa higiene kontua da; zenbat eta hobeto garbitu, orduan eta txikiagoa izango da infekzio edo intoxikazio bat izateko aukera.
|
2010
|
|
Kremaz eta esnez egindako izozkietan, esne gaina eta gurina izan ohi dira osagai gantzatsuak (animalia jatorriko osagaiak), eta horiek, ondorioz, gantz saturatu asko samar edukitzen dute; dena den, nagusiki landare jatorriko gantza
|
duten
izozki batzuek ere saturatuak dituzte gantzen% 90.
|
2012
|
|
Esnea
|
duten
izozkietan, esnearen berezko azukrea (laktosa) gehitu egiten zaio eransten dioten azukreari (ohiko azukrea izaten da, sakarosa, eta bestelakoak ere bai: glukosa eta/ edo fruktosa jarabea, glukosa edo dextrosa).
|
|
Kaloriei ihes egiteko aukera ona izan daiteke gantz eta azukre gutxien
|
duten
izozkiak hautatzea
|
|
Kaloriei ihes egiteko, aukera ona izan daiteke, merkatuan gero eta eskaintza ugariago dagoenez, gantz eta azukre gutxien
|
duten
izozkiak hautatzea, eta halakorik ezin bada, neurria hartzea da irtenbide bakarra: kopuru txikietan eta oso noizean behin jatea, alegia.
|
|
esnea
|
duten
izozkiek (izan kremazkoak, izan esne osokoarekin eginak edo esne gaingabetuarekin), osagai gantzatsuak esne jatorrikoak dituztenez, gantz saturatu gehiago ematen dituzte.
|