2001
|
|
Gantz ekarpena nabarmentzen da, batez ere saturatuak (guztizkoaren %88, 6), eta oso fruitu kaloriko bihurtzen dute.Karbohidrato eta proteina gutxi ematen ditu. Oso aberatsa da hezurren mineralizazioan parte hartzen
|
duten
gatzetan (magnesioa, fosforoa, kaltzioa). Beste elikagai batzuei dagokienez, zuntz ekarpena nabarmentzen da.
|
|
Hala ere, kokoa oso kantitate txikitan eta oso gutxitan jaten den fruta da, eta, beraz, ez du osasunerako inolako eragozpenik sortzen, are gehiago, gure elikadura aberasten du substantzia elikagarrietan. Gainera, oso aberatsa da hezurren mineralizazioan parte hartzen
|
duten
gatz mineraletan (magnesioa, fosforoa, kaltzioa), eta beste substantzia onuragarri batzuei dagokienez, zuntz asko du, hesteetako mugikortasuna erregulatzen laguntzen baitu, besteak beste. Kontserbazioa:
|
2004
|
|
Britainia Handiko elikagai industriak beste etiketatze bat sartuko du 300 produktutan. Etiketa horrek adieraziko du produktu horiek
|
duten
gatz, koipe eta kaloria proportzioa handia, ertaina edo txikia den. Gantz maila Londresko eta Glasgoweko hamar laborategitan zehaztuko da, eta emaitzak Erresuma Batuko Elikagaien Estandarren Agentziak berretsiko ditu.
|
2005
|
|
Kontsumoa murriztu beharra dago eta horretan akordio orokorra dago. Nazioarteko hainbat erakundek, hala nola Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) edo Nutrizioaren Aholku Batzorde Zientifikoak (SACN), dietan herritarrek kontsumitzen
|
duten
gatza murriztea jarri dute helburutzat. Orain arte bildutako ebidentzia zientifikoak aztertu ondoren, aditu taldeak honako hau adierazi du:
|
2009
|
|
Papillote eran erretako elikagaiak beren zukuan prestatzen dira, eta ia ez da beharrezkoa geroko ontzea. Elikagaiaren zaporea ematen
|
duten
gatz mineralak osorik kontserbatzen dira, egosketa zukua ere kontsumitzen bada. Elikagaia uretan sartzen ez denez eta barrualdera iristen den tenperatura neurritsua denez, uretan disolbagarriak diren eta beroarekiko sentikorrak diren bitamina gutxiago galtzen dira.
|
|
Kantitate hori 1.170 eta 1.560 miligramo sodio irenstearen baliokidea da. Datu hori erreferentzia gisa hartuta, produktu horiek kontzentratzen
|
duten
gatz kopurua edo sodio oso handia da. 31 gramoko patata frijitu txiki batek 425 miligramo sodio ditu, hau da, txikientzat gomendatutako kontsumoaren herena.
|
2011
|
|
Ikerketa horrek erakusten duenez, herritarrek hartzen
|
duten
gatzaren% 20 soilik da kontsumitzaileak berak jakiak prestatzeko erabiltzen duena, eta gainerako% 75a, elikagai prozesatuetatik edo etxetik kanpo kontsumitzen direnetatik dator.
|
|
gatza kontsumitzeko beharra, gehiegi kontsumitzeak dakartzan arriskuak, produktu baten etiketa zuzen nola irakurri edo gatz ikusgaiaren (jakiak prestatzean kontsumitzaileek botatzen dutena) eta gatz ikusezinaren (produktuetan sartzen dena, bai modu naturalean, bai eraldatze prozesu baten bidez) arteko aldea. Egunero kontsumitzen
|
duten
gatza gutxi gorabehera kalkulatu eta OMEren gomendioen arabera kontrolatu nahi duten erabiltzaileek Kalkula ezazu gatza atalean egin dezakete, jolas erraz baten bidez.
|
2014
|
|
Etxean gutxiago erabiltzeaz gain, sodio gutxien duten elikagaiak hautatu behar dituzte eta mineral hori murriztua
|
duten
gatz motak.
|
|
Etxe horrek berak boletus ukitua
|
duten
gatz loreak merkaturatzen ditu (onddo horren zaporea handia dute), eta oso ongi etortzen dira plantxan egindako haragiekin (azpizuna edo foiea) edo paellari eta arroz saldatsuei lurrina emateko.
|
|
Estatuko herritar helduek hartzen
|
duten
gatzaren %72 honako elikagai hauetatik dator: haragiaren eratorriak, ogia, gaztak eta aurrez prestatutako platerak.
|