Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2001
‎Gantz ekarpena nabarmentzen da, batez ere saturatuak (guztizkoaren %88, 6), eta oso fruitu kaloriko bihurtzen dute.Karbohidrato eta proteina gutxi ematen ditu. Oso aberatsa da hezurren mineralizazioan parte hartzen duten gatzetan (magnesioa, fosforoa, kaltzioa). Beste elikagai batzuei dagokienez, zuntz ekarpena nabarmentzen da.
‎Hala ere, kokoa oso kantitate txikitan eta oso gutxitan jaten den fruta da, eta, beraz, ez du osasunerako inolako eragozpenik sortzen, are gehiago, gure elikadura aberasten du substantzia elikagarrietan. Gainera, oso aberatsa da hezurren mineralizazioan parte hartzen duten gatz mineraletan (magnesioa, fosforoa, kaltzioa), eta beste substantzia onuragarri batzuei dagokienez, zuntz asko du, hesteetako mugikortasuna erregulatzen laguntzen baitu, besteak beste. Kontserbazioa:
2004
‎Britainia Handiko elikagai industriak beste etiketatze bat sartuko du 300 produktutan. Etiketa horrek adieraziko du produktu horiek duten gatz, koipe eta kaloria proportzioa handia, ertaina edo txikia den. Gantz maila Londresko eta Glasgoweko hamar laborategitan zehaztuko da, eta emaitzak Erresuma Batuko Elikagaien Estandarren Agentziak berretsiko ditu.
2005
‎Kontsumoa murriztu beharra dago eta horretan akordio orokorra dago. Nazioarteko hainbat erakundek, hala nola Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) edo Nutrizioaren Aholku Batzorde Zientifikoak (SACN), dietan herritarrek kontsumitzen duten gatza murriztea jarri dute helburutzat. Orain arte bildutako ebidentzia zientifikoak aztertu ondoren, aditu taldeak honako hau adierazi du:
2009
‎Papillote eran erretako elikagaiak beren zukuan prestatzen dira, eta ia ez da beharrezkoa geroko ontzea. Elikagaiaren zaporea ematen duten gatz mineralak osorik kontserbatzen dira, egosketa zukua ere kontsumitzen bada. Elikagaia uretan sartzen ez denez eta barrualdera iristen den tenperatura neurritsua denez, uretan disolbagarriak diren eta beroarekiko sentikorrak diren bitamina gutxiago galtzen dira.
‎Kantitate hori 1.170 eta 1.560 miligramo sodio irenstearen baliokidea da. Datu hori erreferentzia gisa hartuta, produktu horiek kontzentratzen duten gatz kopurua edo sodio oso handia da. 31 gramoko patata frijitu txiki batek 425 miligramo sodio ditu, hau da, txikientzat gomendatutako kontsumoaren herena.
2011
‎Ikerketa horrek erakusten duenez, herritarrek hartzen duten gatzaren% 20 soilik da kontsumitzaileak berak jakiak prestatzeko erabiltzen duena, eta gainerako% 75a, elikagai prozesatuetatik edo etxetik kanpo kontsumitzen direnetatik dator.
‎gatza kontsumitzeko beharra, gehiegi kontsumitzeak dakartzan arriskuak, produktu baten etiketa zuzen nola irakurri edo gatz ikusgaiaren (jakiak prestatzean kontsumitzaileek botatzen dutena) eta gatz ikusezinaren (produktuetan sartzen dena, bai modu naturalean, bai eraldatze prozesu baten bidez) arteko aldea. Egunero kontsumitzen duten gatza gutxi gorabehera kalkulatu eta OMEren gomendioen arabera kontrolatu nahi duten erabiltzaileek Kalkula ezazu gatza atalean egin dezakete, jolas erraz baten bidez.
2014
‎Etxean gutxiago erabiltzeaz gain, sodio gutxien duten elikagaiak hautatu behar dituzte eta mineral hori murriztua duten gatz motak.
‎Etxe horrek berak boletus ukitua duten gatz loreak merkaturatzen ditu (onddo horren zaporea handia dute), eta oso ongi etortzen dira plantxan egindako haragiekin (azpizuna edo foiea) edo paellari eta arroz saldatsuei lurrina emateko.
‎Estatuko herritar helduek hartzen duten gatzaren %72 honako elikagai hauetatik dator: haragiaren eratorriak, ogia, gaztak eta aurrez prestatutako platerak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia