2007
|
|
Arizonako Unibertsitateko Paul Stamets ikertzaile estatubatuarrarentzat, aurkikuntza horrek ez du inolako berririk ekarri. Mikologo lanbidez, urteak daramatza Tucson-en onddo desberdinek minbizia edo HIESa duten pazienteengan
|
duten
eragina ikertzen, eta berak aurkitutako espezieen erabilera patentatu du, herbizida edo antibirikoa izan baitezakete. Perretxiko eta onddoen bidezko sendaketari buruzko hainbat argitalpen eta liburu argitaratu ditu Stamok, baina ohartarazi du eskala handian hazitako txanpinoiek (jatorri biologikoko txanpinoiak baino kolore zuriagoa eta parduska dute) agaritina izeneko agente kimiko bat dutela, «ez dute babesten, hain zuzen, tumoreen garapenaren aurrean».
|
2008
|
|
Neurrira egindako freskagarriak Zapore gozoko eta kaloria gutxiko edariak,' Diet' edo' Light' izenekoak, hobeak dira azukrezko edariak baino, behar ez den energia gehigarririk gabe hidratatzen baitute. Gaur egun, zenbait gozagarrik (aspartamoak, adibidez) freskagarri horiek maiz kontsumitzen dituzten pertsonengan gozoki desira handitzean
|
duten
eragina ikertzen ari dira. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioko Nekazaritzako Elikagai Industriako Zuzendaritza Nagusiak (MAPA) egindako txosten baten arabera, Espainian kola edari lightak dira gehien hazten direnak.
|
|
Lan zientifiko horietako bat Crownalife Europako proiektuaren esparruan garatu da (Crown of life edo “bizitzaren koroatik” eratorria, hirugarren adinari ere esaten zaion bezala). Proiektu horretan, elikagai funtzionalek adinekoen heste osasunean
|
duten
eragina ikertu da. Proiektuaren helburuak lortzeko, sakonago identifikatu, kuantifikatu eta ezagutu behar izan dira kolonaren mikroflora eta hark bizitzaren azken aldian osasunarekin duen harremana.
|
2009
|
|
Ikerketa horretan, zukua merkaturatzen duen konpainiak ere parte hartu zuen, Daviseko University of Californiako eta Bostongo Tufts University School of Medicineko ikertzaile estatubatuarrekin batera. Egunean 120 ml goji zuku kontsumitu ondoren, 50 heldu osasuntsu txinatarretan, biomarkatzaile antioxidatzaileen maila serikoetan
|
duten
eragina ikertu zen, plazeboarekin kontrolatutako ausazko azterketa itsu bikoitz batean. Ikerketak berretsi egin zuen goji zukua kontsumitzeak faktore antioxidatzaile endogenoen hobekuntza ekarri zuela, hala nola superoxido dismutasa (SOD) %8, 4 handitzea, glutatioi peroxidatua (GSH Px) %9, 9 eta lipido peroxidazioa %8, 7 murriztea.
|
2020
|
|
“Nutr Score tresna eraginkorra izan daiteke kontsumitzaileak erosketa erabaki informatuago eta osasungarriagoetara gidatzeko eta orientatzeko”. Nutrizio Score eta haren bost kategoriek kontsumitzaileen osasun pertzepzioetan eta erosketa asmoetan
|
duten
eragina ikertu du lanak. “Europako Batasuneko kontsumitzaileek on line egindako bi esperimentutan parte hartu zuten.
|