2002
|
|
Horregatik, adituek uste dute ikastetxeetako jantokiek garrantzi handia dutela haurren hezkuntzari dagokionez, bi urtetik aurrera hasten baitira elikadura ohiturak hartzen. Elikadura tradizionalera itzultzea, fruta eta barazki kontsumo handiagoarekin, nutrizio adituen etengabeko borroka da; izan ere, “gurasoek haur bat eskertzen dutenean, pizzeria batera eramaten dute”, eta horrek “haurra hazten denean irauten
|
duten
elikadura ohitura txarrak” sortzeko baino ez du balio. Iritzi berekoa da Ros Mar, janariarekin “gurasoek gauza asko irakasten dizkietela seme alabei, besteak beste ohitura onak.
|
2003
|
|
Extremadurako Juntako Osasun eta Kontsumo Sailak “Ikastetxeetarako Elikadura Gida” argitaratu du, ikastetxeetako jangeletako langileak elikadura eta nutrizio gaietan prestatzeko, dieta osasungarri eta orekatuak egiteko eta Extremadurako adingabeen elikadura egokia bermatzeko. Eskuliburu horrek adierazten du elikadura askotarikoa eta orekatua “epe luzeko bizi asegurua” dela, eta, haurren elikaduraren kasuan, baieztapen horren egiazkotasuna areagotu egiten dela, “izan ere, bizitzako lehen urteetako dietak ondorio zuzenak ditu haurraren garapen fisikoan eta intelektualean eta bizitzan zehar iraungo
|
duten
elikadura ohiturak hartzean”. Era berean, haurren elikaduraren gaur egungo arazoak Hirugarren Munduko herrialdeetako haurren desnutriziotik hasi, baliabide material eta ekonomikorik ez izateagatik, eta herrialde garatuetako haurren elikadura desorekara, nutrizio hezkuntza eskasaren ondorioz.
|
2008
|
|
Espainiako obesitateari buruzko azterlan batek, klinika horretara joan ziren 2.000 gaixotan baino gehiagotan oinarritua, erakusten du Espainiako biztanleen erdiak baino gehiagok gehiegizko pisua duela eta %16k obesitate maila desberdinak dituela. Gainera, urtean gizentasuna gehitzea eragiten
|
duten
elikadura ohitura eskasak direla eta, lehenengo aldiz seme alaben bizi itxaropena gurasoena baino txikiagoa da, lana gehitu du. Obesitate maila handia duten pazienteen bizi itxaropena gainerako biztanleriarena baino 10 urte laburragoa da.
|
2010
|
|
Gainera, Espainiako Gobernuak nabarmendu zuen lehen aldiz jasotzen direla Espainiako lege batean elikadura ohitura osasungarriak sustatzearekin eta obesitateagatiko bereizkeria debekatzearekin lotutako alderdiak. Testu berriak elikagaien segurtasunarekin zerikusia duten alderdiak (patogenorik edo kutsatzailerik ez duten elikagaiak) ez ezik, gaixotasunen prebentzioan eragina
|
duten
elikadura ohitura osasungarriak ere jasotzen ditu. Halaber, koordinaziorako mekanismoak ematen dizkio Espainiako Estatuari, Europako araudiak hainbat autonomia erkidegotan eraginkortasunez aplika daitezen; izan ere, autonomia erkidegoek eskumena dute elikagaien kontrol ofizialean.
|
2012
|
|
Aztertutako 38 azterketa epidemiologikoen emaitzen arabera, ogi ale osoa barne hartu zuten eredu dietetikoek ez dute eragin positiborik pisuaren igoeran, eta onuragarriak ere izan daitezke egoera ponderalerako. Ogi findua erabiltzen
|
duten
elikadura ohiturei dagokienez, zeharkako azterketa gehienek ondorio onuragarriak adierazten dituzte; ongi diseinatutako kohorteek, berriz, sabelaldeko gehiegizko gantzarekin zerikusia izan dezakeela adierazten dute. “Profesional askok gomendatzen dute gizenek ogia beren dietatik kanpo uztea, baina, egia esan, ebidentzia zientifikoak ez du neurri hori babesten.
|
|
Baina badago kontrakoa egiteko gai den elikagairik? Hurrengo artikuluak adierazten du zein elikagaik lagundu dezaketen hortz zuriak mantentzen eta zeintzuk saihestu behar diren hortzak zuritu ondoren, eta aho hortzen osasunean eragina
|
duten
elikadura ohiturak biltzen ditu.
|
|
arroz zuria, pasta gaztarekin edo, haragi zuriak, arrain zuria, esnekiak, txokolate zuria… Koloredun elikagaiak: paella arroza (koloratzailea), pastak tomate saltsarekin, haragi gorriak, arrain urdina, kétchupa, ziapea, kafea bakarrik, tea, ardo beltza, txokolate beltza… Aho hortzen osasunean eta estetikan eragina
|
duten
elikadura ohiturak Hortzen eta ahoaren osasuna modu askotan lotuta dago osasunarekin eta ongizate orokorrarekin. Janaria mastekatu eta irensteko gaitasuna funtsezkoa da organismoarentzat beharrezkoak diren elikagaiak lortzeko.
|
2019
|
|
Hori dela eta, beste baldintza bat da eskola horiek sukalde propioa izatea, caterin zerbitzua murrizteko; horrek esan nahi du enbalajeak eta plastikoak gehiago garraiatu eta erabili behar direla elikagaiak kontserbatzeko ikastetxera joan bitartean. Jan ingurunea zaintzeko González-entzat, ikasleek tokiko ekonomian eta ingurumenean eragin positiboa
|
duten
elikadura ohitura osasungarriak eta iraunkorrak sustatzea da helburua. Hala ere, Europako Batzordearen Elikagai Organikoei buruzko azterketak dioenez, elikaduraren ikuspegitik adituek ez dute egiaztatu produktu ekologikoak handiagoak ez direnak baino handiagoak direnik.
|