2002
|
|
Erraiak, haragia (zaldi azienda bereziki), arrautzak eta arraina dira burdina gehien duten elikagaiak. Mineral hori
|
duten
beste elikagai batzuk hauek dira: melaza, sesamoa, lekaleak eta landare ernamuinduak, nahiz eta organismoaren partez gutxiago aprobetxatzen diren.
|
|
Hartzidura luzea duenez, oso te txikia da azido tanikoetan, eta horrek esan nahi du urdail delikatua duten pertsonek arazorik gabe edan dezaketela. Te gorria, kafeina
|
duten
beste elikagai batzuk bezala, hala nola kafea, beste te mota batzuk, kola freskagarriak, etab. haurdunaldian edo edoskitzaroan har daiteke, baina kontuz, kantitate txikitan betiere. Kafeina kontsumoak hainbat aldagaitan duen eragina ebaluatu duten ikerketak egin dira:
|
2003
|
|
Bitamina horren iturririk onenak frutak eta barazkiak dira, eta horien presentzia funtsezkoa da hotzeriari aurre egiteko. Immunitate funtzioa estimulatzen
|
duten
beste elikagai batzuk selenioa (arrautza, zereal osoak, lekaleak, haragia eta arraina) eta zinka dira. Horien elikadura iturri nagusiak gibela, gazta ondua, itsaskiak, lekaleak, arrautza eta fruitu lehorrak dira.
|
2007
|
|
Halaber, tamaina handiko espezie harrapariak migratzaileak izaten dira askotan, eta ezin da arraina ur partikularretatik kanpo utzi, merkurioak eragindako kutsadura maila handia izan baitaiteke. Agintaritzak adierazi du, halaber, merkurioa
|
duten
beste elikagai batzuk (ez arrainen metil merkurioa) ez direla hain kezkagarriak, eta arrisku txikiagokoak direla. Gaineratu du haurdun gera daitezkeen emakumeek, haurdun dauden emakumeek edo bularra ematen duten emakumeek ez luketela zati txiki bat baino gehiago jan behar (100 gramo baino gutxiago) lehen aipatutako espezie harraparietatik datorren astean.
|
2008
|
|
Azazkalak eratzeko prozesuan parte hartzen duten elikagaietan aberatsak diren elikagaiak sartzeak haien ahultasuna eta ahultasuna zuzentzen laguntzen du. Azazkaletako osagaien eraketan, hazkundean eta garapenean (burdina, B6 bitamina, zinkaren metabolismoarekin zerikusia duena) eta A bitaminarekin zerikusia
|
duten
beste elikagai batzuk behar bezala ez kontsumitzeak ez du eragin zuzenik orban horien presentzian, baina azazkalak ahulagoak eta ahulagoak dira, eta, beraz, errazagoa da edozein traumatismo txikik baino. Burdina luzaroan ez izatea ere azazkaletan ager daiteke eta anemia ferropenikoaren adierazle izan daiteke.
|
2009
|
|
apioa eta arbia, zaldi haragia, arrain eta molusku bibalbioak (ostrak izan ezik). Kadmioaren eraginpean egotea eragiten
|
duten
beste elikagai batzuk zerealak eta deribatuak, barazkiak, dilistak eta patatak dira. Biztanleria sektoreka, pertsona begetarianoez gain, haurrek izan dezakete substantzia horrekiko esposizio dietetiko handiena.
|
|
Gainera, zuntz ugariko dietarekin batera hidratazio egokia izatea komeni da, zuntza eta gainerako hondakinak hestean barrena hobeto ibiltzean libratzen laguntzeko. Entsaladak zuntz gutxiago
|
duten
beste elikagai batzuekin konbinatuz gero (patata, pasta, arroza edo kuskusa), dietaren zuntz ekarpena konpentsatu egin daiteke. Platera osorik geratzen da, eta asetzen du, nahiz eta errazio bakoitzeko barazki kantitatea murriztu den.
|
|
Hala ere, azken ikerketen arabera, zenbait muga daude indize gluzemikoan oinarritutako dietetan. Kozinatutako pastak “al dente” indize gluzemiko baxua du; beraz, dieta aldatzeko, karbohidrato ugariko antzeko indize gluzemikoa
|
duten
beste elikagai batzuk erabil daitezke, hala nola arroz integrala, patatak, lekaleak eta ogi integrala edo zereal ogia. Aitzitik, arroz zuriak, ogi zuriak, pasta egosi edo gehiegi berotuak eta patata pureak indize gluzemiko altua dute, eta horregatik dira jaki errazagoak digeritzeko.
|
2010
|
|
Gehienetan, usain txar hori elikagaiak hondatzearen ondorio da, eta hondatutako produktua zein den aztertu da, bota eta beste produktu edo gainazaletan eraginik izan ez duela egiaztatu. Elikagai batzuk, hala nola esnea edo pastelak, usaina kanporatzen
|
duten
beste elikagai batzuetatik isolatuta gorde behar dira, oso ondo xurgatzen baitituzte. Kaltetutako eremuak ur bero eta desinfektatzailearekin garbitu behar dira, eta atea irekita utzi minutu batzuetan, aireak zirkulatu dezan.
|
2011
|
|
Ondoren, saldak berriro hartzitzen badira, oraingoan azido azetikoaren bakterioen bidez, ozpina lortuko da (ardoarena edo maltarena, garagardoaren kasuan). Ogia legamiek parte hartzen
|
duten
beste elikagai bat da, baina hor ez da alkoholaren ekoizpena bilatzen, karbono dioxidoaren ekoizpena baizik, masaren harrotasuna lortzeko. Azido laktikoaren bakterioak Azido laktikoaren bakterioak mikroorganismo onberak dira, eta, azukreetatik abiatuta (laktosa, esnearen kasuan), azido laktikoa sortzen dute hartzidura prozesuaren azken produktu gisa.
|
|
Behi esnearen ordezko beste edari batzuk aukeratzen badira, hala nola sojarena, oloarena edo arrozarena, dietan kaltzio iturriak hartu behar dira kontuan (fruitu lehorrak, fruta lehortuak, hosto berdeko barazkiak, kontserbako arrainak, hala nola sardinak, atuna edo hegaluzea eta sesamo haziak, besteak beste). Argi dago behi edo esneki esnea hartzea, kaltzio aberastasunari dagokionez, ez dela ezinbestekoa eta ez dela beharrezkoa bizitzaren etapa honetan, eta ez duela babesten kaltzio nahikoa
|
duten
beste elikagai batzuk baino, aipatutakoak bezalakoak, eta ez diola emakumeari hausturarik edo osteoporosia gertatzeko arriskurik sortzen. Gosari, bazkari eta askarien artean, beste aukera batzuk hauek dira:
|
2012
|
|
Gozamenaren eta ongizatearen sentsazioarekin zerikusia duten substantziak dira, eta erotismoa eta sexuaren praktika aurreikus ditzakete. Substantzia horien ekoizpena suspertzen
|
duten
beste elikagai batzuk ostrak eta txirlak dira, hormona sexualak askatzea eragin dezaketenak. Kasu honetan, estimuluak hainbat mailatan jarduten du, afrodisiako batzuen propietate sentsualak sexu organoekin duten analogian oinarritzen baitira, ostren eta txirlen kasuan bezala.
|
|
Beraz, zukuak edateko ohitura izanez gero, jardunbide egoki bat hortzak eskuilatzea da, ahoa garbitzeko, ahoko bakterioek jarduteko substraturik aurkitu ez dezaten. Txantxar arazoak izateko aukera hirukoiztu egiten da zukuak hartzean, izaera azidoa edo azukreduna ez
|
duten
beste elikagai batzuekin alderatuta. Pomelo zukua eta medikamentuekiko elkarreragina.
|
|
Hosto berdeko barazkiak eta lekale freskoak, hala nola babak eta ilarrak, landare iturri fresko eta naturalik onenak dira, eta burdin kantitate oso txikia ematen dute. Bi mantenugaien konbinazioa bitaminan aberatsak diren eta landare burdina xurgatzen laguntzen
|
duten
beste elikagai batzuekin sendotuz gero, anemia izanez gero, landare horiek egokiak dira. Mantenugai bana ere handituta egoten da haurdunaldian; beraz, landare horien berezko sasoia aukera bat da haurdun dauden emakumeek menuak eta barazki platerak alda ditzaten.
|
|
Hauek dira txakurrak jateko gogorik ez izateko arrazoi ohikoenak: 1 Ohiko janaria osatzen ez
|
duten
beste elikagai batzuk hartzea. Txakur galletatxoek, edo jabeak txakurrari familia jaten duen bitartean ematen dizkion elikagaien hondarrek, baliteke txakurrak bere elikagaiarekiko interesik ez izatea.
|
2013
|
|
Kaltzioa ematen
|
duten
beste elikagaien artean, esnea eta gazta onduak nabarmentzen dira.
|
|
Mineral horrekin aberastuta dauden esnekiak (Danone etxeko Densia, adibidez) egokiak izan daitezke esneki bidez kaltzio gutxi hartu eta gabezia hori kaltzio ugari
|
duten
beste elikagai batzuekin osatzen ez dutenentzat (hosto berdeko berdurak, latako sardinak, fruitu lehorrak, piku lehorrak eta fruitu lehortuak, eta lekaleak).
|
|
Beharrizan horiek asetzeko, dena den, badira azido folikoa ematen
|
duten
beste elikagai batzuk ere, gizentasuna sortzeko arriskurik ez dutenak, gainera.
|
|
Horrekin batera, supermerkatuetan areagotu egin da barazkien, fruten eta dieta osasungarrian parte hartzen
|
duten
beste elikagaien salmenta. Aipatzekoa da, guztira 6.000 elikagai merketu dituztela ekimen horretan.
|
|
Ez da «debekatuta» egotea, baizik eta osasunerako. Hala ere, ez da hainbeste ezagutzen profil osasuntsuagoa
|
duten
beste elikagai batzuei buruz, baina afarian presentzia ez da gomendagarriena, pertsona batzuentzat behintzat. Ogitartekoa beti afaldu.
|
|
Badira baldintza metaboliko mugatuak dituzten pertsonak karbono hidratoak egoki asimilatzeko (intsulinarekiko erresistentzia izan dezakete, eta ez dakite). Kasu horietan, ogitartekoa afaltzeko edo hidrokarbonatua ematen
|
duten
beste elikagai baliokideren bat jateko jaten bada (pasta, arroza, pizza, patatak, kroketak edo bestelako masak), mantenugai horren soberakina triglizerido moduan metatzen da gantz ehunean. Ondorioak:
|
|
Azukreak urik gabeko molekulak «irensteko» funtzioa du, eta, ondorioz, kontserba ez da hondatzen. Bestelako kontserbatzaile naturalak Azukrea bezala, gisa jarduteko gaitasuna
|
duten
beste elikagai batzuk kontserbatzaile naturalak etxeko sukaldeetan erraz aurki daitezkeenak honako hauek dira: Gatza. Bereziki eraginkorra da haragi produktuak kontserbatzeko.
|
2014
|
|
Nahiz eta ez dagoen argi herdoilaren aurkako substantziek nola babesten duten osasuna, egia da marmeladek onura gehiago egingo dutela, azukre ugari
|
duten
beste elikagai prozesatu batzuek baino (opilak eta gosaritako zereal batzuk, adibidez).
|
2015
|
|
Beldur dira jaki hauek zenbat eta gehiago jan gutxiago jaten direla dietan protagonista izan behar
|
duten
beste elikagai batzuk.
|
2016
|
|
Nutrizio arloko informaziorik eman ez
|
duten
beste elikagai batzuk ere badaude:
|
|
Izan ere, gerta daiteke komeni baino gehiago hartzea (ez litzateke harritzekoa, erraz harzen dira, eskaintza zabala dago eta nutrizioaren ikuspegitik aipagarriak dira), eta horrek azukre eta gantz gehiegi hartzera eramango gintuzke (egoki aukeratu ezean), eta gure dietan lekua eduki behar
|
duten
beste elikagai egokiago batzuk baztertzera ere bai: fruta eta berdurak, arraina, haragi giharrak, lekaleak, osoko zerealak eta aleak...
|
|
Kozinatutako produktuak, edo gordinik kontsumitzen direnak, arrisku handikotzat hartzen dira; izan ere, kontsumitzaileak etxean jasotzen dituenean ez da beharrezkoa kozinoak erabiltzea, hau da, bertan egon daitekeen edozein patogeno desagerraraziko lukeen prozesua. On line erosteko arrisku handia
|
duten
beste elikagai batzuk hauek dira: Gordinik jaten diren arrainak eta itsaskiak (sashimia, marinatuak, ostra gordinak).
|
2018
|
|
Horrelakorik ez, eta, era berean, denetik pixka bat. Salsifia tuberkulua da – hau da, txalupa – eta, horregatik, hobeto ezagutzen ditugun eta gure plateretan presentzia handiagoa
|
duten
beste elikagai batzuk ekartzen dizkigu gogora. Hemen beste produktu batzuetatik bereizteko argibideak ematen ditugu, haien nutrizio osaeraren ezaugarriak kontatzen ditugu eta nola prestatu azaltzen dugu.
|
2019
|
|
Era berean, ez da beharrezkoa zitrikoen kontsumoa areagotzea, bitamina hori eta hotzeria prebenitzeari begira: badira bitamina hori
|
duten
beste elikagai asko. Batzuek, hala nola piperrak, perrexila, kalea, brokolia edo azalorea, limoiek, pomeloek eta laranjek baino bitamina gehiago dute.
|
2022
|
|
Izan ere, jan daitekeen kantitatea 112 mikrogramo da astean 70 kg ko pertsona batentzat. . Hala ere, ez da komeni kantitate maximo horietara iristea, izan ere, kopuru hori
|
duten
beste elikagai batzuk ere kontsumi ditzakegu. Hala, nutrizioan aditu gutxi batzuen esanetan, atun lata batek 50/ 52 gramo izaten ditu, eta ez genituzke astean 100 gramo baino gehiago izan behar.
|
|
Elikagai galkorretan erabiltzen da: haragia, arraina, esne freskoa, kontsumitzeko prest dauden begetal ontziratuak —edo laugarren gama— eta hozkailuan denbora gutxi irauten
|
duten
beste elikagai batzuk. . Lehentasunezko kontsumoaren data Bestalde, gutxieneko iraupen data edo gutxieneko iraupena –. Ez kezkatu entzuten ez bazaizu, termino horren erabilera elikagai industriaren lege eta lanbide esparrura mugatzen baita.
|
2023
|
|
f44d Itsaskia aberatsa, ikusgarria eta egun hauetan ohikoa da, baina purinak ditu, gure azido urikoaren maila handitzen dutenak. Beraz, itsaskia zerbitzatzen badugu, neurrian hartzeaz gain, ez dugu eskaini behar purina gehiago
|
duten
beste elikagairik (haragi gorriak, saltsa industrialak, zerbak, espinakak edo hestebeteak). f44d Eta postreetan?
|