Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 32

2002
‎Erraiak, haragia (zaldi azienda bereziki), arrautzak eta arraina dira burdina gehien duten elikagaiak. Mineral hori duten beste elikagai batzuk hauek dira: melaza, sesamoa, lekaleak eta landare ernamuinduak, nahiz eta organismoaren partez gutxiago aprobetxatzen diren.
‎Hartzidura luzea duenez, oso te txikia da azido tanikoetan, eta horrek esan nahi du urdail delikatua duten pertsonek arazorik gabe edan dezaketela. Te gorria, kafeina duten beste elikagai batzuk bezala, hala nola kafea, beste te mota batzuk, kola freskagarriak, etab. haurdunaldian edo edoskitzaroan har daiteke, baina kontuz, kantitate txikitan betiere. Kafeina kontsumoak hainbat aldagaitan duen eragina ebaluatu duten ikerketak egin dira:
2003
‎Bitamina horren iturririk onenak frutak eta barazkiak dira, eta horien presentzia funtsezkoa da hotzeriari aurre egiteko. Immunitate funtzioa estimulatzen duten beste elikagai batzuk selenioa (arrautza, zereal osoak, lekaleak, haragia eta arraina) eta zinka dira. Horien elikadura iturri nagusiak gibela, gazta ondua, itsaskiak, lekaleak, arrautza eta fruitu lehorrak dira.
2007
‎Halaber, tamaina handiko espezie harrapariak migratzaileak izaten dira askotan, eta ezin da arraina ur partikularretatik kanpo utzi, merkurioak eragindako kutsadura maila handia izan baitaiteke. Agintaritzak adierazi du, halaber, merkurioa duten beste elikagai batzuk (ez arrainen metil merkurioa) ez direla hain kezkagarriak, eta arrisku txikiagokoak direla. Gaineratu du haurdun gera daitezkeen emakumeek, haurdun dauden emakumeek edo bularra ematen duten emakumeek ez luketela zati txiki bat baino gehiago jan behar (100 gramo baino gutxiago) lehen aipatutako espezie harraparietatik datorren astean.
2008
‎Azazkalak eratzeko prozesuan parte hartzen duten elikagaietan aberatsak diren elikagaiak sartzeak haien ahultasuna eta ahultasuna zuzentzen laguntzen du. Azazkaletako osagaien eraketan, hazkundean eta garapenean (burdina, B6 bitamina, zinkaren metabolismoarekin zerikusia duena) eta A bitaminarekin zerikusia duten beste elikagai batzuk behar bezala ez kontsumitzeak ez du eragin zuzenik orban horien presentzian, baina azazkalak ahulagoak eta ahulagoak dira, eta, beraz, errazagoa da edozein traumatismo txikik baino. Burdina luzaroan ez izatea ere azazkaletan ager daiteke eta anemia ferropenikoaren adierazle izan daiteke.
2009
‎apioa eta arbia, zaldi haragia, arrain eta molusku bibalbioak (ostrak izan ezik). Kadmioaren eraginpean egotea eragiten duten beste elikagai batzuk zerealak eta deribatuak, barazkiak, dilistak eta patatak dira. Biztanleria sektoreka, pertsona begetarianoez gain, haurrek izan dezakete substantzia horrekiko esposizio dietetiko handiena.
‎Gainera, zuntz ugariko dietarekin batera hidratazio egokia izatea komeni da, zuntza eta gainerako hondakinak hestean barrena hobeto ibiltzean libratzen laguntzeko. Entsaladak zuntz gutxiago duten beste elikagai batzuekin konbinatuz gero (patata, pasta, arroza edo kuskusa), dietaren zuntz ekarpena konpentsatu egin daiteke. Platera osorik geratzen da, eta asetzen du, nahiz eta errazio bakoitzeko barazki kantitatea murriztu den.
‎Hala ere, azken ikerketen arabera, zenbait muga daude indize gluzemikoan oinarritutako dietetan. Kozinatutako pastak “al dente” indize gluzemiko baxua du; beraz, dieta aldatzeko, karbohidrato ugariko antzeko indize gluzemikoa duten beste elikagai batzuk erabil daitezke, hala nola arroz integrala, patatak, lekaleak eta ogi integrala edo zereal ogia. Aitzitik, arroz zuriak, ogi zuriak, pasta egosi edo gehiegi berotuak eta patata pureak indize gluzemiko altua dute, eta horregatik dira jaki errazagoak digeritzeko.
2010
‎Gehienetan, usain txar hori elikagaiak hondatzearen ondorio da, eta hondatutako produktua zein den aztertu da, bota eta beste produktu edo gainazaletan eraginik izan ez duela egiaztatu. Elikagai batzuk, hala nola esnea edo pastelak, usaina kanporatzen duten beste elikagai batzuetatik isolatuta gorde behar dira, oso ondo xurgatzen baitituzte. Kaltetutako eremuak ur bero eta desinfektatzailearekin garbitu behar dira, eta atea irekita utzi minutu batzuetan, aireak zirkulatu dezan.
2011
‎Ondoren, saldak berriro hartzitzen badira, oraingoan azido azetikoaren bakterioen bidez, ozpina lortuko da (ardoarena edo maltarena, garagardoaren kasuan). Ogia legamiek parte hartzen duten beste elikagai bat da, baina hor ez da alkoholaren ekoizpena bilatzen, karbono dioxidoaren ekoizpena baizik, masaren harrotasuna lortzeko. Azido laktikoaren bakterioak Azido laktikoaren bakterioak mikroorganismo onberak dira, eta, azukreetatik abiatuta (laktosa, esnearen kasuan), azido laktikoa sortzen dute hartzidura prozesuaren azken produktu gisa.
‎Behi esnearen ordezko beste edari batzuk aukeratzen badira, hala nola sojarena, oloarena edo arrozarena, dietan kaltzio iturriak hartu behar dira kontuan (fruitu lehorrak, fruta lehortuak, hosto berdeko barazkiak, kontserbako arrainak, hala nola sardinak, atuna edo hegaluzea eta sesamo haziak, besteak beste). Argi dago behi edo esneki esnea hartzea, kaltzio aberastasunari dagokionez, ez dela ezinbestekoa eta ez dela beharrezkoa bizitzaren etapa honetan, eta ez duela babesten kaltzio nahikoa duten beste elikagai batzuk baino, aipatutakoak bezalakoak, eta ez diola emakumeari hausturarik edo osteoporosia gertatzeko arriskurik sortzen. Gosari, bazkari eta askarien artean, beste aukera batzuk hauek dira:
2012
‎Gozamenaren eta ongizatearen sentsazioarekin zerikusia duten substantziak dira, eta erotismoa eta sexuaren praktika aurreikus ditzakete. Substantzia horien ekoizpena suspertzen duten beste elikagai batzuk ostrak eta txirlak dira, hormona sexualak askatzea eragin dezaketenak. Kasu honetan, estimuluak hainbat mailatan jarduten du, afrodisiako batzuen propietate sentsualak sexu organoekin duten analogian oinarritzen baitira, ostren eta txirlen kasuan bezala.
‎Beraz, zukuak edateko ohitura izanez gero, jardunbide egoki bat hortzak eskuilatzea da, ahoa garbitzeko, ahoko bakterioek jarduteko substraturik aurkitu ez dezaten. Txantxar arazoak izateko aukera hirukoiztu egiten da zukuak hartzean, izaera azidoa edo azukreduna ez duten beste elikagai batzuekin alderatuta. Pomelo zukua eta medikamentuekiko elkarreragina.
‎Hosto berdeko barazkiak eta lekale freskoak, hala nola babak eta ilarrak, landare iturri fresko eta naturalik onenak dira, eta burdin kantitate oso txikia ematen dute. Bi mantenugaien konbinazioa bitaminan aberatsak diren eta landare burdina xurgatzen laguntzen duten beste elikagai batzuekin sendotuz gero, anemia izanez gero, landare horiek egokiak dira. Mantenugai bana ere handituta egoten da haurdunaldian; beraz, landare horien berezko sasoia aukera bat da haurdun dauden emakumeek menuak eta barazki platerak alda ditzaten.
‎Hauek dira txakurrak jateko gogorik ez izateko arrazoi ohikoenak: 1 Ohiko janaria osatzen ez duten beste elikagai batzuk hartzea. Txakur galletatxoek, edo jabeak txakurrari familia jaten duen bitartean ematen dizkion elikagaien hondarrek, baliteke txakurrak bere elikagaiarekiko interesik ez izatea.
2013
‎Kaltzioa ematen duten beste elikagaien artean, esnea eta gazta onduak nabarmentzen dira.
‎Mineral horrekin aberastuta dauden esnekiak (Danone etxeko Densia, adibidez) egokiak izan daitezke esneki bidez kaltzio gutxi hartu eta gabezia hori kaltzio ugari duten beste elikagai batzuekin osatzen ez dutenentzat (hosto berdeko berdurak, latako sardinak, fruitu lehorrak, piku lehorrak eta fruitu lehortuak, eta lekaleak).
‎Beharrizan horiek asetzeko, dena den, badira azido folikoa ematen duten beste elikagai batzuk ere, gizentasuna sortzeko arriskurik ez dutenak, gainera.
‎Horrekin batera, supermerkatuetan areagotu egin da barazkien, fruten eta dieta osasungarrian parte hartzen duten beste elikagaien salmenta. Aipatzekoa da, guztira 6.000 elikagai merketu dituztela ekimen horretan.
‎Ez da «debekatuta» egotea, baizik eta osasunerako. Hala ere, ez da hainbeste ezagutzen profil osasuntsuagoa duten beste elikagai batzuei buruz, baina afarian presentzia ez da gomendagarriena, pertsona batzuentzat behintzat. Ogitartekoa beti afaldu.
‎Badira baldintza metaboliko mugatuak dituzten pertsonak karbono hidratoak egoki asimilatzeko (intsulinarekiko erresistentzia izan dezakete, eta ez dakite). Kasu horietan, ogitartekoa afaltzeko edo hidrokarbonatua ematen duten beste elikagai baliokideren bat jateko jaten bada (pasta, arroza, pizza, patatak, kroketak edo bestelako masak), mantenugai horren soberakina triglizerido moduan metatzen da gantz ehunean. Ondorioak:
‎Azukreak urik gabeko molekulak «irensteko» funtzioa du, eta, ondorioz, kontserba ez da hondatzen. Bestelako kontserbatzaile naturalak Azukrea bezala, gisa jarduteko gaitasuna duten beste elikagai batzuk kontserbatzaile naturalak etxeko sukaldeetan erraz aurki daitezkeenak honako hauek dira: Gatza. Bereziki eraginkorra da haragi produktuak kontserbatzeko.
2014
‎Nahiz eta ez dagoen argi herdoilaren aurkako substantziek nola babesten duten osasuna, egia da marmeladek onura gehiago egingo dutela, azukre ugari duten beste elikagai prozesatu batzuek baino (opilak eta gosaritako zereal batzuk, adibidez).
2015
‎Beldur dira jaki hauek zenbat eta gehiago jan gutxiago jaten direla dietan protagonista izan behar duten beste elikagai batzuk.
2016
‎Nutrizio arloko informaziorik eman ez duten beste elikagai batzuk ere badaude:
‎Izan ere, gerta daiteke komeni baino gehiago hartzea (ez litzateke harritzekoa, erraz harzen dira, eskaintza zabala dago eta nutrizioaren ikuspegitik aipagarriak dira), eta horrek azukre eta gantz gehiegi hartzera eramango gintuzke (egoki aukeratu ezean), eta gure dietan lekua eduki behar duten beste elikagai egokiago batzuk baztertzera ere bai: fruta eta berdurak, arraina, haragi giharrak, lekaleak, osoko zerealak eta aleak...
‎Kozinatutako produktuak, edo gordinik kontsumitzen direnak, arrisku handikotzat hartzen dira; izan ere, kontsumitzaileak etxean jasotzen dituenean ez da beharrezkoa kozinoak erabiltzea, hau da, bertan egon daitekeen edozein patogeno desagerraraziko lukeen prozesua. On line erosteko arrisku handia duten beste elikagai batzuk hauek dira: Gordinik jaten diren arrainak eta itsaskiak (sashimia, marinatuak, ostra gordinak).
2018
‎Horrelakorik ez, eta, era berean, denetik pixka bat. Salsifia tuberkulua da – hau da, txalupa – eta, horregatik, hobeto ezagutzen ditugun eta gure plateretan presentzia handiagoa duten beste elikagai batzuk ekartzen dizkigu gogora. Hemen beste produktu batzuetatik bereizteko argibideak ematen ditugu, haien nutrizio osaeraren ezaugarriak kontatzen ditugu eta nola prestatu azaltzen dugu.
2019
‎Era berean, ez da beharrezkoa zitrikoen kontsumoa areagotzea, bitamina hori eta hotzeria prebenitzeari begira: badira bitamina hori duten beste elikagai asko. Batzuek, hala nola piperrak, perrexila, kalea, brokolia edo azalorea, limoiek, pomeloek eta laranjek baino bitamina gehiago dute.
2022
‎Izan ere, jan daitekeen kantitatea 112 mikrogramo da astean 70 kg ko pertsona batentzat. . Hala ere, ez da komeni kantitate maximo horietara iristea, izan ere, kopuru hori duten beste elikagai batzuk ere kontsumi ditzakegu. Hala, nutrizioan aditu gutxi batzuen esanetan, atun lata batek 50/ 52 gramo izaten ditu, eta ez genituzke astean 100 gramo baino gehiago izan behar.
‎Elikagai galkorretan erabiltzen da: haragia, arraina, esne freskoa, kontsumitzeko prest dauden begetal ontziratuak —edo laugarren gama— eta hozkailuan denbora gutxi irauten duten beste elikagai batzuk. . Lehentasunezko kontsumoaren data Bestalde, gutxieneko iraupen data edo gutxieneko iraupena –. Ez kezkatu entzuten ez bazaizu, termino horren erabilera elikagai industriaren lege eta lanbide esparrura mugatzen baita.
2023
‎f44d Itsaskia aberatsa, ikusgarria eta egun hauetan ohikoa da, baina purinak ditu, gure azido urikoaren maila handitzen dutenak. Beraz, itsaskia zerbitzatzen badugu, neurrian hartzeaz gain, ez dugu eskaini behar purina gehiago duten beste elikagairik (haragi gorriak, saltsa industrialak, zerbak, espinakak edo hestebeteak). f44d Eta postreetan?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia