Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2002
‎Zenbait elikagaitan (arrainak, hazi olioak, fruitu lehorrak) dagoen omega 3 motako poliinsaturatutako gantzak, aurrekoak ez bezala, babes efektua eragiten du, odolaren biskositatea, kolesterol totala eta odoleko triglizeridoak murrizten baititu; hala, tronboak sortzeko arriskua murrizten da, eta gantz monoinsaturatua, horren eragile nagusia oliba olioa baita (akatean eta intxaurretan ere). Antioxidatzaileak, aliatu ahaltsuak… Era berean, antioxidatzaile ugari dituzten elikagaien kontsumoa handitu behar da: bitamina, bitamina, A probitamina, zinka, selenioa eta konposatu fitokimikoak (batez ere landare elikagaietan); izan ere, ikerketa ildo berrienek berretsi egiten dute substantzia horiek gantz partikulen oxidazioa eta, ondoren, odol hodietako paretetan metaketa murrizteko edo eragozteko duten gaitasuna. Karbohidratoak.
‎Ehunetako presentzia Sendagai hori albaitaritzan modu terapeutikoan erabiliz gero, tratatutako animaliengandik datozen ehunetan hondakinak detekta daitezke, giza kontsumorako. Hori dela eta, osasun agintariek debekatu egin dute substantzia horiek animalien elikaduran eta ekoizpen, eraldaketa eta merkaturatze fase guztietan erabiltzea. Hori betetzen dela ziurtatzeko kontrolak, batez ere, xede gisa finkatutako ehunetan oinarritzen dira, horiek kontzentra baititzakete kantitate handienak, eta Europako Batasunak gai aktibo hori erabili ondoren (pisu freskoaren basean µg/ kg tan adierazia) baimendutako gehienezko hondakin muga ezartzen da.
2005
‎Kopuru oso txikiak dira, kolesterolaren xurgapenean eragin nabarmena izan dezaten, Elikadurari buruzko Informazioaren Europako Kontseiluak (Eufic) jakinarazi duenez. Hainbat ikerketa zientifikok frogatu dute substantzia horiek kolesterol totala eta LDL murrizten dituztela, kolesterolaren xurgapena hein batean inhibitzen baitute. Ikerketek erakutsi dutenez, egunean 1 g esterol eta estanol begetal kontsumitzen badira, odoleko kolesterola murrizten da.
‎Hala ere, ikuspegi horrek, ALARA printzipioan oinarrituta (as low as reasonable achievable, ahal bezain txikia), ez du aukerarik ematen arrisku mailak bereizteko. Izan ere, zientzialariek metodologia desberdinetara jotzen dute substantzia horiekin lotutako arriskuak aztertzeko. Hortik ondorioztatzen da arriskuaren zenbatespena erabilitako ereduaren araberakoa dela.
2006
‎Adibidez, badakigu bentzenoa giza kartzinogenoa dela, eta formaldehidoari eta perkloroetilenoari buruzko arrazoizko susmoak daude. Industria langileek, erretzaileek eta ibilgailuen zirkulazioaren eraginpean dauden pertsonek harreman estuagoa dute substantzia horiekin. Kantzerigeno efektuez gain, KOL horien eraginpean egoteak gibeleko, giltzurrunetako eta nerbio sistema zentraleko lesioak eragin ditzake epe luzean; epe laburrean, berriz, begiak eta arnasbideak narrita ditzake, buruko mina, zorabioak, ikusmen arazoak, nekea, koordinazio galera, azalaren erreakzio alergikoak, goragaleak eta oroimen arazoak.
2007
‎Baina substantzia horiek asteak behar dituzte eragina izateko, eta, gainera, gaixo batzuei ez diete eragiten. Hori dela eta, adituek susmoa dute substantzia horiek ez dutela depresioaren oinarrira jotzen.
2008
‎Adituek ez dakite zein diren garagardoaren zaporean parte hartzen duten substantzia guztiak, baina interesgarria da ezagutzea zeinek ematen duten zapore ona eta, batez ere, zeinek zapore txarra. Venezuelako kimikari batzuek, Caracasko Simon Bolivar Unibertsitatean, urrats bat eman dute substantzia horiek ezagutzeko bidean, garagardoa egiteko prozesuan Maillard erreakzio kimikoa identifikatu baitute.
2011
‎Gehien kutsatzen direnak ehizarako, arrainerako eta itsaskirako animalien haragia eta erraiak dira, guztiak ere ohiko dieta batean. Hala ere, arduradunek azpimarratu dute substantzia horien presentziaren ebaluazio zehatzagoa bermatzeko beharrezkoa dela analisi metodoak eta laginak hartzea hobetzea. PFASek elikagaietara migratu dezakete biltegiratze edo prestatze ontzietatik; horregatik, funtsezkoa da dagoeneko prestatuta dauden eta kontsumitzeko prest dauden elikagaien laginak eta ontziratutako elikagaiak biltzea.
2012
‎Orain arte, ikerketa zientifiko gutxik bermatzen dute produktu horien eraginkortasuna eta segurtasuna. Berriki egindako azterlan batek afrodisiako natural asko aztertu ditu, baina adituek ohartarazi dute substantzia horiek ez dutela nahi gabeko eraginik.
‎Azterketa horretan, erabilera arrunteko beste substantzia batzuk aztertzen dira, hala nola afrodisiakoak (anbaraz lurrindutako substantzia), Muira puama (Brasilgo zuhaitz moduko bat), makaren sustraia (Peruko Andeetako landarea), Bufo apoaren azala edo Espainiako kantaridina ospetsua, kakalardo berde txiki batetik lortua. Nolanahi ere, zientzialariek ohartarazi dute substantzia horiek ez direla kaltegarriak, albo ondorioak izan baititzakete, hala nola arteria tentsioa handitzea, urduritasuna, loezina edo buruko mina, besteak beste. Gehienetan ez da segurtasun azterlanik egin eta ez daude kontrol mekanismoren baten pean.
‎“ (…) amoniakoarekin edo amoniako sulfito prozesuekin egindako koloratzaileek kartzinogenoak dituzte, eta ez dute elikagaietan egon behar, eta, nolanahi ere, ez lukete egon behar «karamelu koloratzaile» gisa (…) kamuflatuta. Kartak mahai gainean daude, baina FDAren eta Estatu Batuetako Edarien Elkartearen (ABA) datuen berrikuspenek ziurtatzen dute substantzia horiek hartzea eta minbizia izateko arriskua ez dela nahikoa. Izan ere, CSPIri egotzi diote izua inolako arrazoirik gabe erein izana.
2013
‎Katuaren listua daukaten mups izeneko proteinak bereizten ikasi dute saguek. Saguen sentsore bat aktibatzen duen alarma seinale gisa funtzionatzen dute substantzia horiek. Saguak Jacobson en organoa edo veromonasala da.
2015
‎3 Espermizidak dituzten lubrifikatzaileak Baginako lubrifikatzaile askok espermizidak izaten dituzte, eta, logikoa denez, kalte egiten diote haurdunaldi baten bilaketari. Baina, gainera, zenbait ikerketak adierazten dute substantzia horiek ez dituzten pertsonek ugalkortasunean eragina izango luketela, espermatozoideen Ph maila aldatzen baitute eta, hala, mugikortasuna kentzen baitiote. Hala ere, badira beste lan zientifiko batzuk ere, produktu horiek ugalkortasuna aldatuko dutela erakutsi ez zutenak.
2018
‎Ikertzaileek zalantzan jarri dituzte substantzia horien ondorio kaltegarriak. Zenbait ikerketak ohartarazten dute gozagarriak hartzeak gosea areagotu dezakeela; beste batzuek, berriz, adierazten dute substantzia horiek, ordeztu nahi duten azukrearekin gertatzen den bezala, mendekotasuna ere sor dezaketela. Eta, gainera, ez dira uste bezain erabilgarriak gehiegizko kiloak galtzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia