2001
|
|
Egoera erdisolidoan aurkezten diren urezko izozkiei edo sorbetei izotz edari deituko zaie, eta horien guztirako estraktu lehorra %10 izanen da gutxienez. Aipatutako izozki mota guztiek galdu egiten
|
dute
izozki postre izendapena, baldin eta, ondoren, giza kontsumorako egokiak diren elikagaiekin egiten eta dekoratzen badira. Krema izozkia, esne izozkia, esne gaingabetuaren izozkia eta izozkia egiteko ezarritako gutxieneko pisua 430 g koa izango da litroko.
|
2009
|
|
Esne gantza erabili
|
dute
izozkia egiteko, eta horrexegatik sartzen da kremazkoen sailean (gainerakoak landare gantzez eginak daude).
|
2011
|
|
Alde horretatik, izozki bolen banatzaileek, erabili eta erabili bitartean, azido zitriko edo tartarikoko disoluziodun ontzietan egon behar dute (%1, 5), ondo garbituko dela eta desinfektatzeko behar beste aldiz berrituko dela bermatzeko. Aipamen berezia merezi
|
dute
izozkiak banatzeko pitek, oso erabiliak baitira “softs” motako izozkietan edo izozki arinetan. Horien higienea eta desinfekzioa zorrotz kontrolatu dira.
|
|
Desizozte partzialaren kasuan, bai izozki industrialetan bai etxean, bota produktua. Hozte eta berotze jarraituek modu arriskutsuan handituko
|
dute
izozkiaren mikrobio karga. Kontuan hartu behar da hotza, baita izozte intentsitate handia ere, ez dela higienizatzailea, hau da, mikroorganismoen nolabaiteko hilkortasuna eragiten duen eta garatzea eragozten duen arren, ez dela gai mikroorganismoak kentzeko, bero biziarekin ez bezala.
|
2020
|
|
Robles-ek dioenez, “ez zaie garrantzirik kendu behar, elikadura alergiek ondorio oso larriak izan baititzakete eta bizitza arriskuan jar baitezakete, baina horrek ez du justifikatzen honelako izenburuak idaztea: ‘Osasunak ohartarazten du turroi horren arriskua’ edo ‘Agintariek gomendatzen
|
dute
izozki hori ez jatea’, horiek kakoak edo clickbait izenekoak baitira. “Komunikabideen erantzukizuna egiazko informazioa ematea da, eta titularraren larritasuna testuaren edukiarekin bat ez badator, desinformazioarekin jolasten ari dira modu zinikoan, gainera, interes orokorreko informazioa ematean (gaizki) zerbitzu publikotzat hartzen baitute.
|
2023
|
|
Fruitu lehorrak badira, gutxienez %7ko proportzioan egon behar dute, osagai hori duen izozkia dela esan ahal izateko. Zenbat fruta
|
dute
izozkiek. Frutadun izozkien artean, osagai horren kantitateak oso desberdinak dira:
|
|
Adierazgarriena izozkiaren masaren parte dena da, ez beste osagai konposatu batzuetatik datorrena, hala nola txokolatea edo galleta, baina etiketako informazioarekin ez dugu jakiten osagai bakoitzari zer ehuneko dagokion. Zenbat koipe
|
dute
izozkiek. Krema izozkien eta sorbeten artean desberdintasunak daude.
|
|
Eta zenbat proteina? Proteinek ere funtzio garrantzitsua
|
dute
izozkietan, haien egitura osatzen eta gorputza eta egonkortasuna ematen laguntzen baitute. Edukirik handiena Mahala (%5, 4) da, baina ez da izozkiaren gorputza osatzen duten proteinengatik, hurretatik datozenengatik baizik.
|