2001
|
|
% 11 proteina ditu, garia, arroza eta artoa baino zertxobait gehiago. Ia ez
|
dute
glutenik, eta, beraz, ez da egokia ogia egiteko. Zereal horrekin ahiak eta opil lauak egiten dira, orea ez baita igotzen.
|
2003
|
|
Horregatik, oso egokia da konbalentzietan eta digestio arazoak dituzten pertsonetan (azidotasuna, gastritisa, ultzera eta era guztietako kolitisa). Gainera, mandiokak eta tapiokak ez
|
dute
glutenik; horregatik, zeliakia edo glutenarekiko intolerantzia dutenek arazorik gabe kontsumi ditzakete. Kontserbazioa:
|
2008
|
|
Ziurrago jakiteko, etiketak irakurtzeaz gainera (zeliakoentzat direnentzat adierazten
|
dute
glutenik gabeak direla, bestela hobe ez kontsumitzea), garrantzitsua litzateke zeliakoen elkartearekin harremanetan jartzea. Bertan izaten baitute, merkatua oso ongi aztertu ondoren, jan daitezkeen eta jan behar ez diren janari ontziratu eta bestelakoen zerrenda zehatza.
|
2010
|
|
Almidoia botiketan Eszipiente batzuk nahitaez adierazi behar dira, eta etiketan eta erabilera orrian zehaztu behar dira. Hala ere, Bizkaiko Farmazialarien Elkargoko adituek azken “2010eko Elikadurako Jardunaldi Nazionaletan” aurkeztutako azterketa baten arabera, “espezialitate farmazeutiko generiko (EFG) gehienek ez
|
dute
glutenik, eta, halakorik izanez gero, kopurua oso txikia da, baita txikiagoa ere “glutenik gabeko” etiketa duten elikagai askotan baino. Egileek zehaztu dute glutena halako bi hartzen dela «zeliakoentzat egokia» etiketa duen ogia hartzean, ahalik eta gluten gehien duen konprimitu batean baino.
|
|
Hala ere, Bizkaiko Farmazialarien Elkargoko adituek azken “2010eko Elikadurako Jardunaldi Nazionaletan” aurkeztutako azterketa baten arabera, “espezialitate farmazeutiko generiko (EFG) gehienek ez dute glutenik, eta, halakorik izanez gero, kopurua oso txikia da, baita txikiagoa ere “glutenik gabeko” etiketa duten elikagai askotan baino. Egileek zehaztu
|
dute
glutena halako bi hartzen dela «zeliakoentzat egokia» etiketa duen ogia hartzean, ahalik eta gluten gehien duen konprimitu batean baino. Azterketa egiteko, adituek EFGen fabrikazioaz arduratzen diren laborategiei informazioa eskatu diete.
|
|
Helduetan, ez da komeni egunean 25 mg laktosa/ 100 kcal baino gehiago hartzea. Glutenik gabea edo txikia Laktosan bezala, zenbait azterketa zientifikoren arabera, glutenarekiko intolerantzia duten pertsona batzuek ahalmen handia
|
dute
glutena kantitate txikitan onartzeko tarte mugatu baten barruan. Hala ere, kontsumitzaile askok ez dute onartzen tarte hori.
|
2011
|
|
Luigi Greco da lan horretako burua. “Gure aurkikuntzek justifikatzen
|
dute
glutenaren toxikotasuna zeliakoentzat glutenik gabeko dietetatik haratago murriztuko duten terapiak bilatzeko ikerketa berriak egitea”, gehitu du. Gaixotasun zeliakoa digestio sisteman garatzen da pertsona batek gluten izeneko proteina bat jasan ezin duenean, garian batez ere.
|
|
Jatorrizkoak, kebab edo glutenik gabeko krepeak. Taloek oinarri bera
|
dute
glutenik gabeko ogitarteko originalak egiteko. Betegarria errezeten jatorrizko zatia izango da, eta haurrei mokadu zaporetsuak eta elikagarriak eskaintzeko aukera izango da, gantz ase gutxiagorekin eta kaloria gutxiagorekin, ez beti hestebetearekin.
|
2012
|
|
Pertsona askorentzat arazoa da tentazio bat direla, eta horrek errazio osasungarria izan daitekeena baino gehiago jatera bultzatzen ditu. Beste aperitibo eta zizka mizka batzuen aldean, krispetek ez
|
dute
glutenik, eta, beraz, zeliakia edo glutenarekiko intolerantzia dutenentzat egokiak dira. Zartaginean ala mikrouhin labean?
|
2016
|
|
Proteina hori eguneroko produktu askotan agertzen denez, oso garrantzitsua da tratamendu bat egiten hastea diagnostiko mediko bat egin ondoren, izan ere, diagnostiko horrek esan nahi du dietatik elikagai asko kentzen direla. Artikulu honetan zehazten den bezala, gero eta pertsona gehiagok kanporatzen
|
dute
glutena beren elikaduratik edo seme alabengandik, “terapeuta alternatibo” batek esan diolako edo beraiek pentsatzen dutelako, espezialista bati kontsultatu gabe. Ez da batere gomendagarria, glutena duten zerealak murrizteak malabareen sorta bihurtzen baitu elikadura, eta horrek desorekatu egin dezake dieta, batez ere haurrengan.
|
2017
|
|
Sintomak dituztenak daude batetik, eta bestetik sintomarik ez dutenak, 8tik 7 multzo honetakoak dira. " Sintomak dituztenek oso erraz jakingo
|
dute
glutena jan dutela, digestioa egin bezain laster, asintomatikoek, aldiz, ez, baina lesioa berdin berdin egingo die".
|
|
Tratatuak dauden elikagaiekin izaten dute arazo gehien zeliakoek, ondorioz, horiek saihesten saiatzen dira, janari prozesatuek glutena izatea ohikoa delako. Zaporeak indartzeko ere erabiltzen
|
dute
glutena gaur egun hainbat produktutan. Bea Manzanaresen hemeretzi hilabeteko semea, Aiur, zeliakoa da.
|
|
Tratatuak dauden elikagaiekin izaten dute arazo gehien zeliakoek, janari prozesatuek glutena izatea ohikoa delako. Zaporeak indartzeko ere erabiltzen
|
dute
glutena gaur egun zenbait produktutan
|
|
Maionesa marka batzuek ez
|
dute
glutenik erabiltzen, eta halaxe adierazten dute etiketan.
|
2019
|
|
Hain zuzen, Galiziako sukaldaritza da ezagunenetako bat. Santiagon ia zazpi jatetxek
|
dute
glutenik gabeko gutuna 10.000 biztanleko. 4 Cadiz «Cadizek ospe handia du hondartza idilikoengatik, haiek aurkitu nahi dituenak, inauteri ikusgarriak eta jendearen grazia miresten baititu.
|
2020
|
|
Glutenik gabeko dieta eritasun zeliakoa edo glutenarekiko sentikortasuna duten pertsonek bakarrik egin behar dute. Publizitate kanpaina batzuen arabera, dieta horrek energia hobetzen du edo pisua galtzen laguntzen du, baina pertsona osasuntsuek ez
|
dute
glutena murrizten. Elikaduratik kentzean, zuntz gutxiago kontsumitzen da osoko zerealen bidez. Aztertzen ari gara ea glutenik gabeko dieta positiboa izan daitekeen zenbait patologia tratatzeko, hala nola fibromialgia, arreta defizitaren eta hiperaktibitatearen nahastea edo heste narritagarriaren sindromea.
|
|
Hain zuzen ere, karbohidrato eta zuntz mota horietan duen edukiagatik, aditu horrek gomendatzen du horiek kontsumitzea, batez ere diabetesa duten pertsonei, kontrol gluzemiko ona izaten laguntzen baitu, eta glukosa gailurrik gerta ez dadin. Ez
|
dute
glutenik, eta, beraz, egokiak dira zeliakoentzat, “traza edukia eta kutsadura gurutzatua zaindu behar diren arren, zeliakoentzako beste edozein elikagairekin bezala”, ohartarazi du. 1 Ez, lekaleek ez dute gizentzen Eta mito faltsu batetik ateratzea komeni da:
|
|
Imagen: Betty Subrizi Dilistak lekaleak dira, eta, beraz, ez
|
dute
glutenik. Hala ere, baliteke glutena izatea.
|
|
Dilistek ez
|
dute
glutenik. Hala ere, baliteke dilistetan glutena egotea.
|
2021
|
|
Heldu askok egiten dute hori: adibidez, ez
|
dute
glutenik edo esnerik hartzen. Baina, haiekin, egiten den guztiak hausnartu egin behar du, pisutsua izan behar du; ezin dugu ahaztu hazten ari diren organismoak direla, eta mantenugai asko dituztela.
|
|
Glutena txarra da? Eritasun zeliakoa duten pertsonek ez
|
dute
glutena onartzen. Proteina hori duten elikagaiak irensten dituztenean, beren sistema immunologikoak modu anomaloan erreakzionatzen du eta heste meharra estaltzen duen mukosa kaltetzen du.
|
|
Egia bada ere, aipamen horrek ez du legeria betetzen, debeku baita osagai edo elikagai jakin batzuk falta direla nabarmentzea antzeko ezaugarriak dituzten beste produktu batzuek ere ez badituzte. Hau da, gelatinek ez
|
dute
glutenik, ez baitute glutena eduki dezakeen osagairik (garia, zekalea, garagarra edo oloa). Nutrizio scoreren puntuazioa eta ondorioak Irudia:
|
2023
|
|
Ezaugarriak. Arto tortillek ez
|
dute
glutenik, gari irinez egindako oreei propietate biskoelastikoak ematen dizkien konposatua baita. Artozkoak ez dira hain elastikoak, lehorragoak eta hauskorragoak.
|