Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 59

2001
‎Beste aldetik, sodioa ere, askotxo daukate (700 mg/ 100g): ezaugarri hori kontuan hartu dute gatz urriko elikabidean dabiltzanek.
‎Hala ere, etiketan aipatutako osagai bakarra gazta denean, produktuaren sodio edukia ez da 300 mg/ 100 Kcal baino handiagoa izango. – Frutaz egindako bularreko haurrentzako prestakinek, postreek edo kremek ezin dute gatz erantsirik izan. – Fruta zuku, nektar edo barazki zukuetan, bitaminaren edukiak 25 mg/ 100 Kcal baino handiagoa izan behar du.
2004
‎Pitzadurak, zentimetro bat luze eta laurden bat zentimetroko zabalerakoak, itxuraz, zoriaren araberakoak dira. Hori nabarmendu zuten atzo ikertzaileek, eta geologoek ikusi ohi dute gatz kristalak ur gaziko ingurune batean arroken barruan eratzen direnean. Ondoren kristalak desagertzen direnean, higaduragatik edo ur ez hain gazitan disolbaturik, pitzadurak geratzen dira.
‎Jaten ditugun elikagaietan iodo faltak asaldura mental eta neurologikoak eragin ditzake haurrengan, eta horrek murriztu egiten ditu eskola errendimendua, adimen gaitasuna eta lanerako gaitasuna. Iodo urritasuna kentzeko OMEk darabilen estrategiari esker, substantzia hori ez izatea osasun publikoko arazoa zen herrialde gehienetan, gaur egun hiru etxetatik bik dute gatz iodatua eskuratzeko aukera.
2005
‎arrautza gogorrak, eta batzuetan hegaztikiarekin edo txanfainarekin, arrozarekin egindako plater bat, txerri haragia, tripakiak, arkumea eta txorizoa, ia ez bakarrik jatetxe guztiak, baita pintxo tabernetan ere. Arrainek ere leku erreserbatua dute gatz sukaldean baina, nahiz eta kalitatea izan, ez dute ez famarik ez tradiziorik haragia. Itsasotik urrun dagoenez, ibaietako arrainak mahaian ohikoenak direnak.
2006
‎Paradoxa da gatz gehien erosten duen kontsumitzaile zatia (urtean 2 kg baino gehiago) 65 urtetik gorakoa dela, eta, era berean, arteria hipertentsioa izateko arrisku handiena duena. Merkatu analistek ohartarazi dute gatzaren kulturan hezitako belaunaldi bat dela, eta gatza gehitzen diela bere gisatu eta plater guztiei, ia salbuespenik gabe. Oraingoz, Europa da munduan gatzaz bestelako kontserbatzaile eta ongailuen kontsumoaren buru, baina badirudi joera hori laster zabaldu daitekeela gainerako kontinenteetara.
2008
‎Bere azken legealdia da eta Brisson (UMP) eta bere alderdikideak laster hasiko dira elkarren aurka. Bere taldeko abertzaleek berriz, ez dute gatzik ez piperrik eta ondokoek irentsiak izanen dira.
‎Itsasoko ugaztunek, aldiz, ez dute gatz guruinik edo gatzak kanporatzeko mekanismo berezirik. Horregatik, ezin dute itsasoko urik edan, edo ahalik eta gutxien, behintzat.
‎Gatz fluoratua ere fluorra behar bezala kontsumitzeko bide eraginkorra da. OME berak bildutako zenbait dokumentuk frogatzen dute gatzari fluorra gehitzeak %8raino murrizten duela txantxarra, batez ere haurren artean, eta handia dela eraginkortasun kostu erlazioa. Gatzaren fluorazioa elikagaia aberasteko metodo bat da.
‎San Juan bezpera ospatuko dute Gatzagan astelehenean, hilak 23 Hala, udako solstizioari ongietorria egin, eta ohitura zaharrak izango dituzte gogoan.
2009
‎Zortzi zorroetatik bostek ez dute gatz askorik eduki(% 0,05etik 1 arte), baina beste hirurek bai, gatz asko eman dute(% 3,3 eta 4 artean); produktu bat gaziegia dela esateko,% 1,5etik gora eduki behar du gatza, eta hiru horiek aise gainditu dute muga hori.
‎Elikadura osaera: hauek eduki dute gatz gutxien guztietan(% 0,28 baino ez, eta gehienak% 0,60tik gora ibili dira, eta beste bat% 1etik gora).
‎Osasun publikoko kanpaina askok ohartarazi dute gatz gehiegi duten elikagaiak kontsumitzearen arriskuaz
‎Kantitate horiek ezin dituzte gizakien gatz eta zapore hartzaileek hauteman, eta, gainera, ez dute arazo teknikorik edo elikadura segurtasunik sortzen elikagai horiek prozesatzean. Estrategia horrek arrakasta izan du Erresuma Batuan; izan ere, supermerkatuetan saltzen diren elikagai prozesatu gehienek %20 eta %30 artean murriztu dute gatz edukia azken hiru urteetan. Ekintza hori osatzeko, elikagaien etiketak aldatu dira, kontsumitzaileak azkar eta erraz jakin dezan zenbat gatz duen erosten duen elikagaiak.
2010
‎Oro har, gatzontzia beti egon da mahaian, eta jatetxe gutxik eskaini dituzte menu alternatiboak: % 10ek eskaini dute gatzik gabeko menu bat;% 4,38k menu begetal bat;% 3,75ek kaloria gutxiko bat; eta% 0,63k glutenik gabeko bat.
‎Hartara, urrituta dituzte usaimena eta dastamena eta espezia asko erabiltzen dira zaporea indartzeko. Gainera, apenas dute gatzik jakiek. Sodio gutxiko elikagaiak izan behar dute, osteoporosi arriskuak saihesteko, grabitate gabezian astronautek gaitz hori pairatzeko joera handiagoa baitute.
‎Osasun Ministerioak emandako datuen arabera, pertsona batek hartzen duen gatzaren %70 eta %75 artean ez da etxean prestatutako janarietatik sortzen, prestatutako produktuetatik baizik. Hogeita zazpi herrialdeek %16 murriztu dute gatz kantitatea konposatu horrek herrialde bakoitzeko kontsumo osoan ekarpen handiena egiten duen produktuen taldean; Espainiaren kasuan, berriz, ogia, hestebeteak eta gazta. Beherapena hurrengo lau urteetan eginen da.
‎Eguneroko kontsumoa murrizteko helburua osasun publikoaren kontua da. Ia elikagai guztiek dute gatza, ematen dien zaporeagatik ez ezik, testuran eta kontserbazioan duen paper garrantzitsuagatik ere. Herbehereetako Top Institute Food and Nutrition etik (TIFN) prozesu teknologiko berri baten iragarkia iritsi da.
‎Ebakitzean, kolore gorria eta itxura distiratsua ikusten dira, muskulu masan partzialki infiltratutako koipearekin. Urdaiazpikoak zerrautsetako gozoenak dira; izan ere, klima dela eta, oso egun gutxi behar dute gatzetan gazitze prozesuan. Koipea distiratsua da, loditasun koipetsukoa, kolore zuri horixka eta zapore oso atseginekoa.
‎Arnaldo Otegi epaituko dute Gatzaren omenaldian parte hartzeagatik
2011
‎1.200 elikagai aztertu dituzte ikerketa horretan, eta honako hauek ekarri ohi dute gatzik gehien: ogiak eta ogi bereziek, urdaiazpikoak, hestebeteek, jaki hotz egosiek edo fianbreek, eta esnekiek eta esnearen eratorriek.
‎Kontsumitzaileak gatzaren %20 baino ez dio gehitzen dietari, sukaldean edo gatzontzian Gatz gehien eta gutxien duten elikagaiak zein diren argi izatea komeni da. Elikagai fresko eta gordin gehienek ez dute gatzik, edo oso gutxi agertzen dira: fruta eta barazkia bezalako elikagai begetalak soosoak dira, haragia, arraina edo arrautzak baino gehiago, eta gatz pixka bat dute naturalean, nahiz eta kopuru txikia izan.
2012
‎Neurrion berri eman zuten azken udalbatzarrean, iragarritako hotz handia eta elurra dela eta. Ezkurdi plazan, anbulategiko sarreran eta ikastetxeetako sarreretan ere bota dute gatza, eta DYA eta Gurutze Gorriko sarreretan ere bai. Bestalde, elurra kentzeko traktorea lan egiteko prest daukate premia egongo balitz, eta langileak hornituta daude elurra kentzeko.
‎Bestalde, elurra kentzeko traktorea lan egiteko prest daukate premia egongo balitz, eta langileak hornituta daude elurra kentzeko. Beharrezkoa izanez gero oinezkoen guneetan ere botako dute gatza.
‎Horrez gainera, gure duten herritarrek eskuragarri dute gatza udaletxeko kontseilupean. Gura duenak eta eduki bat eraman dezake eta behar duen gatza jaso etxe inguruetatik elurra edo izotza kentzeko.
‎Zaldibarren Mugarri enpresa kontratatuta dute eta goizean zehar gatza botazen aritu dira herri gunean. Horrez gianera, udaltzainek ere toki konkretuetan bota dute gatza,, esaterako.
‎Azkenik, larrainaren azpian zabaltzen dute gatza, tranpal baten bidez.
‎Elikadurarekin zerikusia duten neurriak hartu behar izan dituztenen artean,% 74k animalia jatorriko gantz gutxiago jaten dute orain (edo ez dute batere jaten),% 62k murriztu egin dute gatza, edo erabat kendu,% 48k utzi egin diote azukreak, gozogintza produktuak eta gozoak jateari, eta% 19k lehen baino fruta eta berdura gehiago jaten dute, eta edari alkoholdun gutxiago hartzen (batzuek erabat utzi dute).
‎Ebidentzia zientifikoak ebaluatu ondoren, Batzorde Zientifikoaren lanak, Jordi Salas Salvadóren koordinaziopean, elikagai eraldatuentzako bereizgarri bat ezartzean oinarritutako eredu bat proposatu du: Kategoria horretan, gutxienez %30 murriztu dute koipe aseen edo azukreen edukia, edo %25 murriztu dute gatz kopurua. Eskema honetan beren kategoriarako kontuan hartutako gainerako mantenugaien batez besteko edukia ez gainditzea.
‎Sodio kloruroa, gatz arrunta, potasio kloruroaren bidez ordezteari esker lortu da murrizketa. Azken produktuak gaztan ohiko zapore gazia izan dezan, adituek aldatu egin dute gatzaren ordena. Gazta gazi tradizionala gazta prozesatzean egiten da, baina, kasu honetan, potasio kloruroa erabiliz, gazitua bukaeran egiten da, gazta lehor dagoenean.
2013
‎Izan ere, Estatuko herritarrek komeni halako bi hartzen dute gatza, eta ogiak ere badu zerikusia horretan.
‎: gero eta gehiago erabiltzen dira, eta areagotu egiten dute gatzen kontzentrazioa; ondorioz, arazoak izaten dira arazterakoan.
2014
‎Hainbat azterketa zientifikok eta entsegu klinikok frogatu dute gatz gehiegi hartzeak areagotu egiten duela arteria hipertentsioa izateko arriskua.
‎Elikagai freskoek eta gordinek, adibidez, ez dute gatzik izaten gehienean, edo oso gutxi: landare jatorrikoak (fruta eta berdura) motelak izaten dira, haragia, arraina eta arrautzak baino gehiago.
‎Identifikatu diren elikagai gazi guztien artean, egunero jaten ditugun lau hauek biltzen dute gatzaren %72.
‎Jantokirik gehienek ahalegina egiten dute gatz gutxiagoko jakiak eskaintzeko, sukaldean eta ongailu gisa batez ere oliba olioa erabiltzeko, menuak urte sasoietara egokitzeko, tokiko platerak edo errezeta tradizionalak eskaintzeko eta azukre gehiegi duten postreak saihesteko.
‎Semaforo nutrizionalak erakusten duenez, guztiek dute gatz asko.
2015
‎100 gramo olibak 5 eta 8,5 gramo artean izaten dute gatza, eta ez dago zalantzarik, hortaz, gatz ugariko elikagaia dela.
‎Nutrizioaren arloan egiten diren aldaketak lotu lotuak daude prebalentzia handiena duten osasun arazoekin (arteria tentsio eta kolesterol handiak), eta, hortaz, pertsonarik gehienek adierazi dute gatz gutxiagorekin jaten hasi direla.
‎Metal baten katioiaren eta anioi baten arteko elkartzeak direla jo daiteke, formulazio helburuekin. Oro har, egitura hau izango dute gatz neutroek:
‎Gatz ekoizpena handitu egin dute horretarako, eta hain justu, asteon ekoizpen linea prototipoa lantzen eta ikasten jardun dute Gatz Museoan, Stirling sistema oinarri duena. " Gatza produzitzeko behar dugu beroa sortu.
2016
‎txantxarrak jotako hortz haginek zuzenean eragiten diote kanpo itxurari.Zenbait ikerlanek aurkitu izan dituzte loturak txantxarraren eta nahasmendu sozialen artean.Horregatik guztiagatik, bai helduek eta bai haurrek ongi eskuilatu behar dituzte hortz haginak elikagai azukredunak jan ondoren, eta hor sartzen da txokolatea ere (izan katilukoa, tabletakoa edo produktu txokolatedunek dutena). Semaforo nutrizionalaSemaforo nutrizionala egiteko, katiluan hartzeko hiru txokolate motak erabili dira: ...z dute ikusi elikagai horren gantz saturatuek kalterik egiten dutenik (gantz saturatuetan mota batekoak baino gehiagotakoak daude, eta guztiek ez dute eragin bera organismoan). Hain zuzen, gero eta ikerlan gehiagok nabarmentzen dute hobe dela elikagaiaren profil orokorrari begiratzea eta ez mantenugai jakin bati (azukrearen eta gatzaren kasuan izan ezik). Azken hamarkadan, ikerketa askok baieztatu dute gatza eta azukrea direla gaixotasun kronikoak izateko arriskuarekin zerikusi handiena duten mantenugaiak.Gatza ez da kezkatzekoa katiluan hartzeko txokolateetan, baina bai azukrea.Semaforoan, laranjaz ageri dira aztertu ditugun produktu guztiak, eta horrek esan nahi du azukre asko dutela, eta gehien, hartzeko prest datozenek (8 gramo gehiago dituzte katiluko, bi koilarakadatxo alegia). Gatzari da...
‎Ildo horretan, nabarmendu behar da gatz gutxiago (zehazki, sodio gutxiago) hartzeko ez dela aski gatzontzia mahaitik kentzea, sodioa ez baita ageri mahaiko gatzean bakarrik; hainbat elikagaik berez izaten dute gatza, adibidez esneak, esne gainak, arrautzek, haragiak, begetalek eta itsaskiek.
‎1 Barazki salda prestatu dute lehenbizi, baina oso zozoa atera zaie. Ez dute gatz gehiagorik, eta,
‎Paisaia arras berezia gordetzen du berekin: harri, zur eta buztinez eraikitako plataformek osatzen dute gatz lantegia. Mendeak iragan badira gatza ekoizten hasi zutenetik hunat, tokia zaharberritu eta proiektu berri baten bidez ongi oraikotua eta erabilia da; gauregun, oraino gatza ekoiztuz eta publikoari idekiz, edozoin adinekoeri pedagogikoki aurkezteko.
2017
‎1 Barazki salda prestatu dute lehenbizi, baina oso zozoa atera zaie. Ez dute gatz gehiagorik,
‎1 Barazki salda prestatu dute lehenbizi, baina oso zozoa atera zaie. Ez dute gatz gehiagorik, eta, gainera, urtsuegia dagoela diote. Nola kontzentratu dezakete disoluzioa?
2018
‎National Institute of Aging eta American Heart Association en jarraibideen arabera, jatorduetan gatzaren erabilera kontrolatzea da neurririk egokiena, eguneko 1.500 miligramo izanik aholku gomendagarriena. Datu hori hainbat ikerketak babesten dute, gatzaren gutxitzeak presio arteriala gutxitzen duela ikusi baitute (20,21), eta gainera arratoietan ikusi dute gatz gehiegi erabiltzea gaixotasun kardiobaskularren arrisku faktore garrantzitsua dela (21). Baina ikerketa honetako hipertentso gehienek(% 73) gatza beti edo batzuetan erabiltzen zuten; azpimarragarria da talde horretan gehienek(% 84) adierazi zutela elikadura egokia zutela.
‎Gaur eguneko autoak konputerizatuta daude. Ez dute gatzik.
2019
‎Murrizketa horiek zer diren jakiteko, produktu zehatzetan eta gramotan pentsatzea da erabilgarriena eta jatorrizko edukia zein den jakitea. Nahiz eta produktu eta ekoizle bakoitzak bere balioak izan (patata frijitu guztiek ez dute gatz kopuru bera), galleta guztiek ez dute koipe ase kopuru bera), adibideekin zerrenda bat egiteak zer mailaz ari garen ulertzen lagunduko digu. Ikus ditzagun kasu zehatz batzuk eta gogora dezagun zein diren nutrizio gomendioak osagai horiek hartzeari dagokionez.
2020
‎Halaber, frogatu dute gatz hori gehitzean litioarekiko erresistentzia txikitu egiten dela interfasean. Kalkulu teorikoek lagunduta ikusi ahal izan dutenez, LiFSI gatza erreduzitu egiten da litio metalezko elektrodoaren gainazalera iristean, eta LiF a sortzen.
‎Estrategia horietako bat sodio kloruroaren ordezko beste gatz batzuk erabiltzea da, hala nola potasio kloruroa, kloruro magnesikoa edo kaltzio kloruroa. Hala ere, konposatu horiek ez dute gatzak bizitza erabilgarrian eta produktuaren testuran bezala jarduten, eta, gainera, zapore arraroak ematen dizkiete elikagaiei. Hori dela eta, kopuru jakin batzuetan gatzaren ordezko gisa erabil badaitezke ere, ezin da %100 ordezkatu.
2022
‎Hauek nabarmentzen dira: Amerikar estiloko zerrendak (e) tik Sukaldaria% 0,75 baino ez dute gatza, eta, beraz, hori da aukerarik onena.
‎Haurrentzako elikagaiak direnez, legeria mantenugai horren proportzioa frutaz soilik egindako plateretan adierazten du ezin du% 20 baino handiagoa izan Aztertutako produktu guztietan betetzen da. % 12,5etik gorako zifrak dituzte Hero Solo sagarra, marrubia, banana eta ahabiak% 18ra arte Eroski. Horrek esan nahi du, gainera, produktu horiek ia ez dute gatzik, proteinarik edo gantzik. Alde horretatik, besteek baino gantz eta proteina gehiago dituztenak hauek dira:
‎Era berean, ez dute puntuazio negatiboa ematen duen beste elementurik ere: ia ez dute kaloriarik, ez dute gatzik eta ez dute koipe aserik, esnearekin egindako produktuetan izan ezik, horietan azken mantenugai horren kantitatea ez baita oso handia.
‎Ama, indabek ez dute gatzik
‎Gatz Eguna, gatzari omenaldi bat egitea moduko bat da. Egun baten batzen dute gatzaren baitan egiten duten lan guztia herriratzeko. Hori horrela, egitaraua honakoa izango da:
‎Gatzagako jaietako egitarau ofizialean ez egon arren, joko dibertigarria prestatu dute Gatza City Krew Gatzagako gazte taldeko kideek, jaietako ordu txikietarako. Iazko jaietan hainbat lagun freskatzera sartu ziren herriko iturri berezira, Bateko Kopa iturrira, eta ur azpitik iturriari bueltak ematen aritu ziren.
‎Kapadoziako indusketek" erakusten dute gatzaren merkataritza zela orain dela 10.000 urteko gizakien zeregin nagusietako bat" (Dossiers d’Archeologie, Editions Faton).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia