2001
|
|
Giza errotabirusa da mundu osoko bularreko haurren eta haur txikien beherako akutuaren kausarik ohikoena (kasuen %40). Ildo horretan, hainbat ikerketa zientifikok erakutsi
|
dute
esne hartzituek zeregin garrantzitsua izan dezaketela bularreko haurraren eta haur txikiaren beherako akutuen prebentzioan, eta, gainera, beherakoaren sintomak eta iraupena murrizten lagun dezakete.Beherako akutuaren prebentzioan funtsezkoa da hesteetako mikrobioen oreka hobetzea, eta, horretarako, egunero esne hartzituak (jogurta eta beste produktu batzuk) hartzen dira, immunitate erantzuna eta ... Oro har, onartzen da probiotikoak mikroorganismo biziak direla, traktu gastrointestinaletik igarotzean bizirik irauten dutenak, eta, behar adina irentsiz gero, eragin onuragarriak dituztela horiek kontsumitzen dituztenen osasunean, ohiko nutrizio efektuetatik haratago, batez ere hesteetako mikrobio balantzea hobetzen laguntzeko duten gaitasunagatik.
|
2002
|
|
Hormona horren mailak handiak izaten dira haurra bularrean dagoenean. Hala ere, prolaktina maila handia bada ere, xurgapena eraginkorra ez bada eta bularreko sektore batzuetatik esnea ateratzen ez bada, zati horiek ez
|
dute
esnea sortuko. Eiekzioaren erreflexua hainbat faktorek baldintzatzen dute, hala nola, haurraren negarra, antsietatea, estresa edo amak jasaten duen mina (adibidez, titiburu mingarria) eta tabakoa eta alkohola kontsumitzea.
|
|
Gironako Baix Empordà herriko Torroella de Montgrí herriko lehen mailako arreta zentrora gastroenteritisaren sintomak dituzten pertsonen kopuruak gora egiten jarraitzen du. Gironako Osasun Sailaren zerbitzuek intoxikazioaren jatorria zehazteko ikerketekin jarraitzen duten arren, lehenengo hipotesiek adierazten
|
dute
esne krema dela eragile nagusia.
|
2003
|
|
Asmaren eragina gero eta handiagoa da mundu industrializatuan, eta uste da bizimodu modernoa joera horren erantzule izan daitekeela. Elikadurari dagokionez, fisiopatologoek uste
|
dute
esne gantzen ordez gantz poliinsaturatuak dituzten produktuak erabiltzeko moda asmaren faktore iragarle izan daitekeela, eta fruta flavonoideak, hala nola udareak eta sagarrak, babesteko erabil daitezkeela. Intuizio hori zientifikoki bermatzen duten daturik ez izan arren, Herbehereetako ikerketa batek berriki frogatu du esne osoa edaten eta gurina hartzen zuten haurrek, margarinen ordez, hobeto babestuta zeudela asmaren aurka horrelako elikagaiak saihesten zituztenek baino.
|
2004
|
|
Lupa kosmikoaren efektuaren bidez planeta berri bat aurkitu
|
dute
Esne Bidean
|
|
Bartzelonako Unibertsitateko nutrizionistek azterlan bat aurkeztu dute, izozkiaren “gezurrezko mito” batzuk agerian uzten dituena, hala nola loditu egiten duela edo gozoki bat dela. Izan ere, esaten
|
dute
esne oinarriko izozkiak, kaltzioaren eta proteinen nutrizio ekarpena dela eta, postre eta askari gisa sar daitezkeela dietan. Lan hori Bartzelonako Unibertsitateko Farmazia Fakultateko Bromatologia eta Nutrizioko katedradun Abel Marinék eta zentro horretako Bromatologia eta Nutrizioko irakasle titular Teresa Vecino irakasleak egin dute, eta argi uzten du izozkia noizbehinkako postrea izan daitekeela, balio kalorikoari dagokionez, esnekien eta gozogintzako beste produktu batzuen artean, eta ohiko konbinazioa.
|
|
DNAren analisian oinarritutako elikadura kateko kontrol teknikek bere eremua zabaltzen dute. Applied and Environmental Mikrobiology aldizkarian argitaratu den Elikagaien Segurtasunerako Frantziako Agentziaren lan batean, ikertzaileek DNAren azterketa erabili
|
dute
esne freskoan bakterio populazioa aztertzeko, 24 orduz hoztu aurretik eta ondoren eta 4 ºC ko tenperaturan.
|
2005
|
|
Hori kontuan izan behar
|
dute
esnearekiko jasanezintasuna dutenek.
|
|
Ugaztun helduek ez
|
dute
esnerik kontsumitzen, salbu eta gizakiok katilu batean zerbitzatzen badiogu. Argudio hori, batzuetan, esnekiek giza osasunean duten zereginari buruzko zalantzak argitzeko erabili izan da, edoskitzaroa amaitu ondoren.
|
|
Produktu horiek tumore zelulen heriotza eragin dezakete, eta tresna erabilgarria dira minbiziaren aurkako borrokan. Azterketa horren egileek azpimarratzen
|
dute
esne jakin baten propietateak behiak jarraitutako dietaren araberakoak izango direla beti. Are gehiago, ALCek erakutsi dute organismoaren koipe osoa epe luzera murrizteko gaitasuna dutela (hori inork ez zukeen uste esnearen antzeko produktu baten aurretik).
|
2006
|
|
Hori ez da ikusten Digg en, askoz ere serioago hartzen dute. Sortzaileen arabera, Digg en hogei urte inguruko gizon askok izaten
|
dute
esne txarra, eta asko gustatzen zaie horixkak izatea bozketetan. Menéame n hogeita hamar urte baino gehiago daude.
|
|
Biomedikuntzaren arloko ikerketaren emozio zintzoenetako bat da gaixotasun jakin baterako aldarrikatutako elikagai edo tratamendu bat gaurkotasun osora nola itzultzen den jakitea, eta lehen espero ez zen onura erakusten du. Guztizko kolesterola murrizteko estrategiek orain duten eraginkortasuna zehazten dutenean, HDL kolesterola handitzea eta, hartara, babes kardiobaskular handiagoa bermatzea komeni delako, adituek onartzen
|
dute
esneak eta esnekiek (behar bezala prozesatuta) hipertentsioaren kontrako efektu alderagarria eragin dezaketela, neurri txikiagoan bada ere, angiotentsina bihurtzeko entzima inhibitzen duten farmakoen aldean. The British Journal of Nutrition en argitaratutako artikulu baten bidez iritsi zen berria.
|
2007
|
|
Elikagaien segurtasuneko arduradunek iodo erradioaktiboko partikulak detektatu dituzte kontsumoko uretan, Tokioko hainbat eremutan eta herrialdeko beste hiri batzuetan, ukitutako zentraletatik ehunka kilometrora. Japoniako osasun agintariek erradiazioa aurkitu
|
dute
esnean eta barazkietan Animalia jatorriko elikagai batzuetan ere (esnean, adibidez) eta nekazaritza produktuetan (barazkietan, esaterako) erradiazioa detektatu da. Japoniako agintariek behin eta berriz esaten dute elikagaietan eta uretan erregistratutako erradiazio mailak ez direla “osasunerako berehalako arriskua”, baina Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) adierazi du ihesak kaltetutako elikagaien kutsadura mailak “oso kezkagarriak” direla, eta hasieran adierazitakoa baino askoz ere serioagoak.
|
2009
|
|
Amaren esneak zein osaera duen jakiteko egin diren ikerketek erakutsi
|
dute
esnea ez dagoela beti berdin berdin osatua, eta hartualdian zehar aldatu egiten direla ezaugarri batzuk (gantz gehiago izaten du hartualdi amaieran, haurra gehiago asetzeko), eta egunean zehar ere halaxe gertatzen da (loa eragiten duten substantzia gehiago eduki ohi ditu arratsalde gauetan).
|
|
Etiketa gaizki emana dute hiruk, eta ez dute araua betetzen: irudien bidez ematen
|
dute
esnearen berri, baina ez dute zehazten zer kopurutan daukaten.
|
|
Flan arrau tzadunetan, La Lechera eta Pascual etxekoek
|
dute
esne gehien, eta banillazkoetan, Danet eta Dhul etxekoek.
|
|
Gehien kontsumitzen diren produktuak aldatu egiten dira etxean edo establezimendu publikoren batean gosaltzen den. Lehen kasuan, espainiarrek nahiago
|
dute
esnea kafearekin, ogiarekin, oliba olioarekin, frutekin, gailetekin, zukuekin, marmeladekin, zerealekin eta gurinarekin, nahiz eta inkestatutakoen %77, 8k bi edo hiru besterik ez duen kontsumitzen. Etxetik kanpo gosaltzen denean, kafea, txokolatea eta zukuak dira edari gustukoenak.
|
2010
|
|
Autore horien lana “Clinical Gastroenterology and Hepatology” lanean argitaratu da, eta sintoma gastrointestinalak dituzten pazienteen artean sineste hedatuegia dagoela eta, aldi berean, uste okerra dagoela diote. Uste
|
dute
esnearen laktosak eta esnekiek eragiten dituztela, hala ez denean. Hala ere, ez dago argi zergatik garatzen dituzten pertsona horiek, laktosa digeritzeko arazorik ez badute ere, intoleranteen sintoma berberak.
|
|
2 motako diabetesaren arriskua murriztu dezakeen substantzia natural bat identifikatzen
|
dute
esne gantzean.
|
2011
|
|
Gainera, administrazio nazionalek ere zaindu egiten
|
dute
esne ekoizpena, segurtasun kontrolak eta ikuskatzeak eginez, hasi behiak jezten dituztenetik eta merkaturatzen duten arte, garraiatzeko eta prozesatzeko uneak barne.
|
|
Zisterna kamioiek biltzen
|
dute
esnea etxaldeetatik bertatik, bi egunez behin; kamioi horiek ere ongi garbitzen dituzte, kutsatze arriskuak saihesteko.
|
|
Garraiatu ere tenperatura hotzetan egiten
|
dute
esnea, osasun segurtasuna bermatzeko.
|
|
Ondoren, iragazi egiten
|
dute
esnea, zikin hondarrak kentzeko.
|
|
Hori lortzeko, hodi batetik presio handian pasarazten
|
dute
esnea, eta kono itxurako pieza bat jotzen du.
|
2012
|
|
Izozki horiek gainerako guztiek baino gehiago izaten
|
dute
esne jatorriko gantza(% 8 izan behar du, gutxienez); esne osoarekin egindakoek, adibidez (esne osoa izaten dute osagai nagusia), gutxienez% 2,5 izan behar dute gantz mota hori, eta esne gaingabetuarekin eginda daudenek (hau da, berezko gantzaren zati bat edo berezko gantz guztia kenduta dutenek),% 0,3.
|
2013
|
|
3 Berriz haurdun geratzen bazara, bularra utzi behar duzu: faltsua Haur bat amaren esnez elikatzea eta haurdun egotea batera, bi gertaera bateragarri dira Hala ere, batzuetan, beste haurdunaldi batekin uzten
|
dute
esnea amek. Hala ere, ez dago egintza hori justifikatzen duen arrazoi medikorik:
|
|
8 Ama batzuen esnea kalitate eskasekoa da: faltsua «Esne urtua dut» edo «Nire esnea ez da behar bezain ona». Ama batzuek argudio gisa aipatzen
|
dute
esnea «kalitate eskasekoa» dela uste izatea. Iruzkin horiek amaren esneak (batez ere hartualdiaren hasieran ateratzen denak) duen itxura urtsuak eragiten ditu.
|
2014
|
|
Haurdun dagoen katuak, haurdunaldiko lehen egunetik aurrera, behar dituen mantenugaiak emango dizkion berariazko elikagai bat behar du, bai eguneroko jarduera betetzeko, bai fetuak erritmo egokian garatzeko. «Katutxoek zailtasun handiagoa
|
dute
esnea ekoizteko, kumeen esnealdia eta haurdunaldian gorputzeko gantz kantitatea handitzea txakurkumeak elikatzeko erreserba izateko», azaldu du Ignacio Arijak, animalien elikaduran aditua den albaitariak eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Albaitaritza Fakultateko irakasleak. Horrela, katu emea erditu denean,% 25 gorputzeko koipea edo gehiegizko pisua gaztaina hazteko. Katak pisu egokia izan behar du haurdunaldiaren aurretik Katu berriak %25 gorputzeko koipe gehiago behar du kumeei bularra emateko.
|
2015
|
|
Espainian, Europako beste herrialde batzuetan bezala (Eskozia eta Ipar Irlanda, adibidez), ez da baimentzen «ekoizleak, azken kontsumitzaileari edo txikizkako salmentako saltokiei, esne gordin kantitate txikiak ematea». Hala eta guztiz ere, kontsumitzaile sektore batzuek gero eta interes handiagoa
|
dute
esne gordina edateko, osasunerako onurak dituztela uste baitute. Alde horretatik, herrialde bakoitzari dagokio kontsumorako esne gordina merkaturatzea debekatzea edo murriztea.
|
2016
|
|
Hala ere, hainbat arrazoirengatik, ama guztiek ez dituzte jaioberriak edoskitzen. Egoera horietarako batez ere, zurgatzeko gaitasuna garatu ez duten garai goiztiarrenetarako, amaren esneko bankuek izaten dituzte amaren esne bankuak, eta ama altruistek ematen
|
dute
esnea. Aukera arriskutsua da, baina, kontrolik ez dagoenez, amaren esnea erosi eta saldu egiten du Internet bidez. Bankuetan, «heldutasunaren» arabera aztertzen eta sailkatzen da amaren esnea (hau da, haurtxoaren adinaren arabera), pasteurizatu egiten da (infekzio eragileak eta birusak desagerrarazten dituen prozesua), eta gero izoztu egiten da, haur bati ematean desizoztu ahal izateko.
|
2017
|
|
Gainerako elikagaiak honela banatzen dira gastuari dagokionez: aurrekontuaren %12 eta %10 artean hartzen
|
dute
esneak, gaztak eta arrautzek; arrainak; frutek; eta barazkiek.
|
|
Modu industrialean egindako ogiak kopuru handi samarretan izaten
|
dute
esnea edo esne hautsa, eta horrek handitu egiten die lisina kantitatea.
|
2018
|
|
Hain zuzen, etxe horietako gehien gehienetan (%91) kide guztiek hartzen
|
dute
esnea edo esnekiren bat.
|
|
Produktu mota bakoitza zer nolako maiztasunarekin hartzen duten galdetuta, erantzun duten herritarren %52k adierazi
|
dute
esnea egunean behin baino gehiagotan hartzen dutela, eta beste %38k esan dute egunean behin.
|
|
Gainerakoek, %10ek alegia, astean behin bakarrik hartzen
|
dute
esnea, edo maiztasun handixeagoarekin, astean 2 aldiz.
|
|
Herritarrek, oro har, oso estimu handitan
|
dute
esnea.
|
|
Zein da esne gordinaren arazoa? Pertsona askok uste
|
dute
esne jetzi berria antzua dela, baina, berez, mikroorganismo patogenoekin kutsatuta egon daiteke errapetik ateratzen den unetik beretik, edo are lehenago ere, animaliak zenbait gaixotasun baditu, hala nola bruzelosia edo mastitisa, eta horiek ezin dira begi hutsez ikusi, ez baitute beti sintomarik izaten. Gainera, baliteke beste bide batzuetatik kutsatzea, adibidez, animalia osasuntsuen gorotzetatik.
|
|
Baina, gainera, herritar askok ez dute irakiten, uste baitute esne gordina edateak onurak ekartzen dizkiola osasunari (adibidez, immunitate sistema hobetzeak edo alergiak prebenitzeak), eta horregatik eskaintzen diete seme alabei, horrek dakarren arrisku larriarekin. Azkenik, pertsona batzuek uste
|
dute
esnea irakiteak kalte egingo diela haren osaerari eta zaporeari, eta, horregatik, nahiago dute ez irakitea. Etxean bitartekoak falta zaizkigu Irudia:
|
2019
|
|
/ b> Azken hamarkadetan, berariazko tratamenduak garatzen hasi dira, immunitate sistemaren erantzuna aldatzen saiatzeko, alergia iraunkorrak dituzten pazienteen aho tolerantzia eragiteko. Ahozko desentsibilizazio edo immunoterapia deitzen zaie, eta/ b> etorkizun handiko esperientzia
|
dute
esnea, arrautza eta kakahuetearekin. Tratamendu bide berri horiei esker, datozen urteetan hainbat aukera terapeutiko izango dira patologia horren bilakaera aldatu, sendatu eta, betiere, gaixoen bizi kalitatea hobetzeko.
|
|
Asma eta errinitis alergikoa «Bi gaixotasun horiek erlazionatuta egoten dira, prozesu asmatiko gehienek oinarri alergikoa baitute (akaroak, polenak, etab.). eta asma duten pertsona askok ere beren bizitzako une batean edo bestean errinitisa agertzen dute», azaltzen du Caspagak. Hala ere, asma diagnostikatu diotenek uste
|
dute
esnearen kontsumoak okerrera egiten duela baldintza, efektu hori alergiei edo intolerantziei lotuta dagoela jotzen da. Edan esneak ez du asmarik sortzen, baina esnekiei alergia badiezu, gerta liteke antzeko sintomak.
|
2021
|
|
Salmenta hori ustiategian bertan edo noizbehinkako edo aldizkako merkatuetan egin daiteke, esnearen jatorritik 100 kilometro baino gutxiagora. Txikizkako merkataritza establezimenduek esne gordina aurrez irakiten badute soilik erabili ahal izango dute produktuak egiteko; talde ahulei elikagaiak ematen dizkieten jatetxe establezimenduek, berriz (ospitaleak, zaharren egoitzak, ikastetxeak…), ezin izango
|
dute
esne gordinik erabili. Azken puntu hori oso garrantzitsua da, esne gordinaren kontsumoak elikagaien segurtasuna arriskuan jartzen baitu, artikulu honetan zehaztu bezala.
|
|
Azken puntu hori oso garrantzitsua da, esne gordinaren kontsumoak elikagaien segurtasuna arriskuan jartzen baitu, artikulu honetan zehaztu bezala. “EFSAk (Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza) 2015 urtean eta AESANek (Elikagaien Segurtasunerako eta Elikadurarako Espainiako Agentzia) 2020 urtean argitaratutako txosten zientifikoek argi uzten
|
dute
esne gordina kontsumitzea arriskutsua dela kontsumitzaileen osasunerako, eta beharrezkoa dela baldintza gehigarri batzuk ezartzea, esne gordina kontsumitzaileari zuzenean saltzeko erabil dadin”, azpimarratu du Elikak.
|
|
Bakterio jakin batzuek sortzen dute, eta azukreak azido bihurtzen dituzte. Munduko Osasun Erakundearen arabera (OME), munduan 530 milioi haurrek baino gehiagok
|
dute
esne txantxarra. Lehen “biberoi txantxarra” deitzen zitzaien, nahiz eta biberoirik hartu ez.
|
|
“Baina kasu horietan, gomendio bakarra ez da edoskitzea kentzea, baizik eta babes faktoreak indartzea, hala nola dietan azukre ezkutuak (sakarosa) saihestea eta hortzetako pasta fluoratuarekin eskuilatzea (1.000 ppm fluor) ”, gogoratu du Marèsek. 6 hilabetetik aurrera, haurrek ez
|
dute
esnea bakarrik hartzen, hortz gehiago dituzte eta era askotako elikagaiak. Haurrak egunean zehar hartzen dituen beste elikagai batzuk dira, bereziki azukre ezkutuak dituztenak, bularreko haurretan txantxarra sortzen dutenak.
|
2022
|
|
Frisona (esne behi tipikoak orban zuri eta beltzak ditu), gehienbat A1 esnea ekoizten dute, eta beste arraza batzuetan, berriz, batez ere Frantziatik etorriak, Jertsea edo Txarolaiak animalia gehienek A2 esnea ekoizten dute. Baina hori ez da absolutua, hau da, frisona guztiek ez
|
dute
esnea ekoizten, betakaseinaren %100 A1 izanik. Bi betakaseinak nahasita egon daitezke, edo A2 nagusitu.
|