Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2006
‎Nutrizioaz gehien dakitenek diotenez, kontsumitzen dugun gatzaren hiru laurdenak ez datoz elikagai freskoetatik, prestatuetatik baizik.
2010
‎Izan ere, egunaren buruan hartzen dugun gatzaren zati handi bat ogitik datorkigu (bostetik bat, hain zuzen).
2014
‎Hain zuzen, algak maiz eta luzaroan jateak tiroideetako zenbait patologia izateko arriskua ekar dezake, Hartzen dugun gatz apurra iododuna izatea komeni da, mineral horren gabeziarik ez izateko.
‎" Ezkutuko gatza" esaten zaio; hau da, guk geuk elikagaiei bota ez, baina dietaren bidez hartzen dugun gatza da.
‎Egunero hartzen dugun sodio guztiaren %72 elikagai prozesatuetatik dator; %20 guk etxean erabiltzen dugun gatzari dagokio; eta %8 baino ez dute ematen elikagai naturalek, ez prozesatuek.
2019
‎Baina bada beste arazo bat: hartzen dugun gatzaren zati handi bat konorterik gabe irensten dugu. “Mantenugai hori gehiegi agertzen da askotan susmatzen ez ditugun elikagaietan, hala nola pizza eta lasagna izoztuak, galletak eta opilak”, ohartarazi du De Cangasek.
2020
‎Irudia: Bru nO Irensten dugun gatzak gure dietako sodio guztiaren %90 ematen du. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA), Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) jarraibideei jarraituz, hau gomendatzen du:
‎Lehenik eta behin, gatza, edo hobeto esanda sodioa, elikagaietan aurkitzen delako, oso gutxi bada ere: kontsumitzen dugun gatzaren %8 baino ez dago elikagai fresko ia guztietan. Eta bigarrenik, sodioa funtsezkoa delako gure organismoarentzat.
‎Kontsumitzen dugun gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten dugun gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten dugun gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72).
‎Kontsumitzen dugun gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten dugun gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten dugun gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72).
‎Kontsumitzen dugun gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten dugun gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten dugun gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72). Horregatik, kontu handiz ibili behar dugu produktu ultraprozesatuekin, horiek ematen baitigute gatz gehien eta horien kontsumoa murriztu behar baitugu.
‎Erosten ditugun produktu prozesatu asko ez lirateke oso zailak izango etxean gatz gutxiago eta osagai hobeagoekin (zopak, saltsak, hanburgesak…), eta, prestatzeko denbora asko bagenu ere, beti egin litezke kantitate handitan, eta gero izoztu egin genituzke, eskura izateko. Ez dugu ahaztu behar sukaldean edo platerean eransten dugun gatza. Erraza da Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) gomendatutako gehieneko bost gramoak gainditzea, horiek koilarakadatxo errasa batean baino ez baitaude.
2023
‎Egunean kontsumitzen dugun gatza OMEk gomendatutakoa baino bi aldiz handiagoa da. Kontsumoa murrizteak garrantzi sanitarioa duen arren, oso herrialde gutxik jarri dituzte abian hori lortzeko neurriak
‎Zenbatzen badugu, gramo bat sodio 2,5 gramo gatz da. Nondik dator hartzen dugun gatza. Sodioa modu naturalean agertzen da elikagai askotan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia