2006
|
|
Nutrizioaz gehien dakitenek diotenez, kontsumitzen
|
dugun
gatzaren hiru laurdenak ez datoz elikagai freskoetatik, prestatuetatik baizik.
|
2010
|
|
Izan ere, egunaren buruan hartzen
|
dugun
gatzaren zati handi bat ogitik datorkigu (bostetik bat, hain zuzen).
|
2014
|
|
Hain zuzen, algak maiz eta luzaroan jateak tiroideetako zenbait patologia izateko arriskua ekar dezake, Hartzen
|
dugun
gatz apurra iododuna izatea komeni da, mineral horren gabeziarik ez izateko.
|
|
" Ezkutuko gatza" esaten zaio; hau da, guk geuk elikagaiei bota ez, baina dietaren bidez hartzen
|
dugun
gatza da.
|
|
Egunero hartzen dugun sodio guztiaren %72 elikagai prozesatuetatik dator; %20 guk etxean erabiltzen
|
dugun
gatzari dagokio; eta %8 baino ez dute ematen elikagai naturalek, ez prozesatuek.
|
2019
|
|
Baina bada beste arazo bat: hartzen
|
dugun
gatzaren zati handi bat konorterik gabe irensten dugu. “Mantenugai hori gehiegi agertzen da askotan susmatzen ez ditugun elikagaietan, hala nola pizza eta lasagna izoztuak, galletak eta opilak”, ohartarazi du De Cangasek.
|
2020
|
|
Irudia: Bru nO Irensten
|
dugun
gatzak gure dietako sodio guztiaren %90 ematen du. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA), Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) jarraibideei jarraituz, hau gomendatzen du:
|
|
Lehenik eta behin, gatza, edo hobeto esanda sodioa, elikagaietan aurkitzen delako, oso gutxi bada ere: kontsumitzen
|
dugun
gatzaren %8 baino ez dago elikagai fresko ia guztietan. Eta bigarrenik, sodioa funtsezkoa delako gure organismoarentzat.
|
|
Kontsumitzen
|
dugun
gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten dugun gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten dugun gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72).
|
|
Kontsumitzen dugun gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten
|
dugun
gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten dugun gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72).
|
|
Kontsumitzen dugun gatza kalkulatzeko orduan, jakiak prestatzean edo jakiak prestatzean eransten dugun gatz ikusgarri hori ez ezik, jakiek duten beste gatz ikusezin bat ere badago. Ikusten dena irensten
|
dugun
gatz guztiaren %20 dela kalkulatzen da, eta ikusezina, berriz, %80 Ikusezinaren barruan, elikagaietako gatz naturala dugu (guztiaren %8), eta hainbat elikagai prozesatu eta fabrikatzean gehitzen dena (guztiaren %72). Horregatik, kontu handiz ibili behar dugu produktu ultraprozesatuekin, horiek ematen baitigute gatz gehien eta horien kontsumoa murriztu behar baitugu.
|
|
Erosten ditugun produktu prozesatu asko ez lirateke oso zailak izango etxean gatz gutxiago eta osagai hobeagoekin (zopak, saltsak, hanburgesak…), eta, prestatzeko denbora asko bagenu ere, beti egin litezke kantitate handitan, eta gero izoztu egin genituzke, eskura izateko. Ez dugu ahaztu behar sukaldean edo platerean eransten
|
dugun
gatza. Erraza da Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) gomendatutako gehieneko bost gramoak gainditzea, horiek koilarakadatxo errasa batean baino ez baitaude.
|
2023
|
|
Egunean kontsumitzen
|
dugun
gatza OMEk gomendatutakoa baino bi aldiz handiagoa da. Kontsumoa murrizteak garrantzi sanitarioa duen arren, oso herrialde gutxik jarri dituzte abian hori lortzeko neurriak
|
|
Zenbatzen badugu, gramo bat sodio 2,5 gramo gatz da. Nondik dator hartzen
|
dugun
gatza. Sodioa modu naturalean agertzen da elikagai askotan.
|