2001
|
|
Ez
|
dugu
arriskurik, atzeratuta gaude dagoeneko.
|
2009
|
|
“Kontua ez da gizarte alarma sortzea —zehaztu zuen González Juradok—, baina bai arrisku taldeetako herritarrak kontzientziatzea txertoa jarri beharraz, gauetik egunera igaro garelako. Kontuan izan behar
|
dugu
arrisku handi bat dugula, estali beharrekoa”. Txostena 18 urtetik gorako pertsonei telefonoz egindako 500 elkarrizketetatik aurrera egin da, eta datu gehiago eman ditu:
|
2011
|
|
Emaitzen arabera, arrisku handiko genotipoa duten pertsonek, batez ere barazkiz, frutaz eta baiz osatutako dieta bat kontsumitu zutenek, arrisku txikiko genotipoa zutenek adinako arriskua zuten bihotzekoak jasateko. “Ikusi
|
dugu
arrisku handiko genotipo baten eragina leundu egin daitekeela fruta eta barazki ugariko dieta bat kontsumitzeagatik”, dio Sonia Anand ek, McMaster Unibertsitateko medikuntza eta epidemiologiako irakasle eta ikerketaren ikertzaile nagusietako batek. “Horregatik, gure emaitzen arabera, egunean bost fruta edo landare zati baino gehiago jan behar dira, osasun ona sustatzeko”, adierazi du.
|
2013
|
|
Jendearen erantzunak hartu, eta kuantifikatu egin
|
dugu
arriskuaren pertzepzioa, 0tik 3,80ra: 0 atera dutenek oso arrisku txikia ikusten dute eta 3,80 atera dutenek, aldiz, handia.
|
|
Kutsadura kaltegarria birikarentzat Azterketaren ondorio kezkagarrienetako bat da kutsadurarekiko esposizio luzea airean esekitako partikulengatik ez da soilik handitzen minbizia birikakoa, bereziki adenokartzinomarena; izan ere, «airearen partikulek eragindako kutsaduraren eta biriketako minbizia izateko arriskuaren arteko elkarketak Europako Batasuneko PM10 (40g/ m3) eta PM2, 5 (25g/ m3) balioen azpitik dauden kontzentrazioetan ere irauten du. Ez
|
dugu
arriskurik gabeko atalaserik aurkitu», ohartarazi du Mark Nieuwenhuijsenek, zundaketan parte hartu duen ikertzaileak eta Atmosferaren Kutsaduraren programaren arduradunak Ingurumen Epidemiologiako Ikerketa Zentroa (CREAL), ISGlobal Aliantzarena. Horregatik, aditu horren arabera, «baliteke atmosferaren poluzioa gehitu behar izatea, baita egungo kontzentrazioetan ere, minbizi horren kausen zerrendan, eta osasun publikoan ondorio garrantzitsuak dituela onartzea».
|
2019
|
|
Adibidez, bidaiatzeko bakarrik erabiltzen badugu, itzalita eduki dezakegu bidaian ez gauden bitartean. Horrela, ez
|
dugu
arriskurik izango galdu edo ahazten badugu. 7 Beste banku batzuetako kontuen saldoa berrikustea Finantza agregatzaileei esker, Espainian gutxienez bost banku eskaintzen dituzten doako zerbitzu batek horietako batean ikus dezakegu gainerako erakundeetan irekita ditugun kontu korronte bakoitzaren saldoa.
|
|
Zenbat eta onduago, hobe Etxe batzuetan gazta gordina gazta egiteko erabiltzen da. Batzuetan, uste
|
dugu
arriskuak murriztu egiten direla, baina gaztaren heldutasuna aurreratuta dagoenean bakarrik gertatzen da hori, hau da, egin zenetik hilabete batzuk igaro direnean. Hori, batez ere, ur jarduera murrizteagatik gertatzen da, hau da, patogenoek garatu ahal izateko dagoen ur kantitatea murrizteagatik.
|
|
Hala ere, ez da kaltegabekeria ziurtatzen duen zerbait. Nolanahi ere, argi eduki behar
|
dugu
arriskurik handienak gazta freskoaren edo gutxi heldututako esne gordinaren kontsumoarekin lotuta daudela. Etxeko kontserbak zaintzea Pertsona askok badakite lata bat konkortuta badago ez dela jan behar, poluituta egon baitaiteke.
|
2020
|
|
Frijituen kasuan, ikerketetan ikusi dugunez, pisua zenbat eta handiagoa izan, orduan eta handiagoa da gaixotasun metabolikoaren arriskua. Baina beti esaten
|
dugu
arrisku txikiagoa dagoela ultraprozesatuen, haragi gorrien eta hestebeteen kontsumo handiarekin hautematen dena baino”, gehitu du katedradunak.
|
2021
|
|
Arrautzak salmenta ontzian dauden bezala gorde behar ditugu, ala hobe da beste batean jartzea? “Elikagaien segurtasunari buruz ari garenean, ahal dugun guztia egin behar
|
dugu
arriskuak ahalik eta gehien saihesteko. Hobea da bere ontzian eta, horrela, batzuen eta besteen arteko kutsadura gurutzatua saihesten dugu”, dio Gemma del Caño botikariak eta elikagaien segurtasunean adituak.
|