2007
|
|
Esne gaingabetuak esne osoak adina proteina, azukre laktosa gisa eta kaltzio ematen ditu. Elikagai horiez gain, esne gaingabetuak
|
duen
ur kantitatea esne osoak duenaren oso antzekoa da; beraz, ez da zuzena esatea “esne gaingabetua ur guztia dela”. Baina egia da, gantzik ez duenez, esne gaingabetuaren zaporea oso desberdina dela.
|
|
Horregatik deitu zioten sobao ogia. Ezaugarri elikagarriak Oratze biziaz gain, beste ogiekin duen desberdintasun nagusia sorkuntza prozesuan parte hartzen
|
duen
ur kantitatea da. Ogi arruntean irinaren %57 erabiltzen da oratzean, eta erromatar ogian, berriz, %75era iristen da, eta sobaorako, %50era.
|
2009
|
|
Horrek esan nahi du 70 kilo pisatzen dituen pertsona batek 35 litro ur inguru dituela gorputz osoan. Organismoak behar
|
duen
ur kantitatea orekan mantentzeko, pertsona osasuntsu batek egunean bi litro eta erdi ur behar ditu, eta hiru iturritatik lortzen du ura: hartzen duen likidotik (1.200 ml inguru), kontsumitzen dituen elikagaietatik (1.000 ml inguru) eta metabolismoaren ondorioz organismoaren barruan sortzen duenetik (350 mililitro inguru).
|
|
Odolaren ur bolumena nahiko txikia da, eta funtsezkoa da gorputzak behar bezala funtzionatzeko, eta konstante mantendu behar da. Osasun baldintza normaletan, organismoak behar
|
duen
ur kantitatea gorputzeko likidoek funtzio biologikoak bermatzeko behar den bolumena eta kontzentrazio osmotikoa izateko beharrak baldintzatzen du. Ura digestio hodiaren zati batzuetan xurgatzen da organismoan, xurgatze mekanismo konplexuen bidez, eta giltzurrunek kanporatzen dute gehiegizko gernua.
|
2012
|
|
Ariketa fisikoaren ondorio bereizgarrienetako bat izerdia da, tenperatura orekatzeko gorputzeko ura galtzeko modu bat (termorregulazio sistema). Izerdiak galtzen
|
duen
ur kantitatea are gehiago ingurune heze, bero eta jarduera oso bizi eta iraunkorrak dituztenetan deshidrataziora iristeko bezain garrantzitsua da, modu egokian eta berehalakoan jarduten ez bada. Beraz, prestatzaile fisikoen eta edozein kirolariren kezka nagusietako bat izan behar du likidoak birjartzeak.
|
2013
|
|
Grabitate indarrak jolas horiek gainditzen dituen une zehatza onartzen du felidoak, eta, une horretan, katuak barailak ixten ditu eta ur zorrotada irensten du. «Zoragarriena da katuak ezin hobeto ezagutzen duela mekanismo hori, hizkuntza mugimendu bakoitzarekin edaten
|
duen
ur kantitatea maximizatzeko gai baita», dio Meisek. Zientzialari trebatuek bakarrik egingo zutenez, katuak fluidoaren inertziaz baliatzen ikasi du grabitateari aurre egiteko eta ura bere ahora botatzeko.
|
|
Elikaduran adituak direnek ezetz diote. «Astean behin, kalitate oneko jaki lata bat eskaini behar zaio katuari; katuaren gutiziak egiteaz gain, giltzurrun sendoei eusteko behar
|
duen
ur kantitatea hartzen lagunduko dio», gehitu du Gonzálezek. Ur nahikoa edateak katuaren giltzurrunak erritmo egokian lan egitera behartzen ditu sasoian egoteko.
|
|
gernuaren kristalizazioa. Gaitz horren ondorioz, mina e gernu aparatuko infekzioa. Katuak ur gutxi edateko duen joera horrek arrisku handia dakar felidoak osasuntsu egoteko behar duen baino ur gutxiago hartzeko. . ondo hidratatuta dagoenean, katu batek edan ohi
|
duen
ur kantitatea 50 eta 100 mililitro artekoa da egunean kilo bakoitzeko. . Felinoak muga hori gainditzen duenean, giltzurrunetako funtzionamendu txarragatik izan daiteke.
|
2020
|
|
Ur horrek zenbait konposatu arrastatzen ditu, hala nola proteina disolbagarriak, zartaginean berotzean hain deigarria den aparra eratzen dutenak. Zartagin bat noiz aldatu behar den Galtzen
|
duen
ur kantitatea faktore askoren araberakoa da, hala nola haragi pieza, animalia mota, elikadura eta abar. Baina eragin handiena sukalde tenperaturak du.
|
2022
|
|
Beste produktu batzuk, hala nola Mutti, Barilla eta Gallo, tomate mamiarekin egiten dira, hau da, landarearen barnealdea, azalik gabeko haragiaz osatua. Erabili ohi diren gainerako formatuak, funtsean, solido disolbagarri totalen edukian edo, bestela esanda, tomateak
|
duen
ur kantitatean bereizten dira, larruak, haziak eta beste elementu batzuk (adibidez, zuntzak) kentzeko partzialki deshidratatu edo iragazi ondoren: Tomate kontzentratua.
|
2023
|
|
Hala ere, Estatu Batuetako Nekazaritza Sailak (USDA) zehaztu du toxina batzuk arrastaka eraman daitezkeela. Hori dela eta, ikertzaile batzuk haratago doaz, eta produktu lizun guztia botatzea gomendatzen dute, testura edo
|
duen
ur kantitatea edozein dela ere. Barazkiak Irudia:
|