Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 108

2001
‎Ibaiak elikatzeko udako lehortean izozte urriagoa gertatzeak, beraz, eskualdeak orain bertan nozitzen duen ur eskasia larritu egingo luke.
‎Nolanahi ere, esne ekoizleak eta kontsumitzaileak aurre egin beharreko arrisku kimikoak oso heterogeneoak dira. Esnea kontsumitzailearengana iristean sortzen den kutsadura oso jatorri desberdinetakoa izan daiteke, bai pentsua kutsatu delako, bai behiak irensten duen ura kutsatu delako, bai lortzean, manipulatzean, biltegiratzean edo esnea garraiatzean material desegokiak erabili direlako. Bitxia bada ere, kutsadura kimikoa manipulazio desegokiagatik edo lehengai kutsatuak erabiltzeagatik gertatuko da.
2002
‎Araban ere Salburua aintzira dago, hezegune lehortuak erreskatatzeko erreferentzia bihurtuta. Iparralderago Uribarri urtegiaren isatsa dago, Zadorra ibaian, eta handik Bilbo handia hornitzen duen ura igarotzen da. Gaur egun, arriskuan dauden hegazti migratzaileen babeslekua da.
‎Herrialde aberats eta pobreen arteko desorekak izugarriak dira, NBEren arabera. Horren arabera, norbaitek mendebaldean zisterna bat erabiltzen duen bakoitzean, hirugarren munduko pertsona batek egun oso batean edateko, janaria prestatzeko, garbitzeko eta garbitzeko kontsumitzen duen ur bera erabiltzen du. “Likido preziatuaren kontsumoak bikoiztu egin du azken mendean biztanleriaren hazkunde erritmoa, nahiz eta munduan zenbait leku dauden, hala nola Ekialde Ertaina, Afrikako iparraldea eta Asiako hego ekialdea, ur eskasia kronikoa dutenak”, azaldu zuen Frechettek.
2003
‎Sandaliak xurgatzen eta kanporatzen duen ur bolumena kalkulatzeko, uretan ordubetez murgildu eta zenbat gramo hartu duen neurtu behar da.
‎Denetan behinena, tratamenduetan bakoitzak baliatzen duen ur mota.
‎Aurkikuntza horrek lagundu lezake herrialdeak duen ur eskasiaren arazoak arintzen
‎Txorrotetatik ateratzen den ur emaria murrizten du. Txorrota irekitzea fisikoki blokeatuz lortzen da murrizketa hori, txorrotak kanporatzen duen urarekin airea nahasten duen sistema baten bidez edo uraren irteera presioa mugatzen duen balbula baten bidez. Gailu horiek %30 eta %45 artean aurrezten dute likidoa. –Irristagailuak:
‎Kobrezko hodiz egindako espira batzuetan sartzen da (kanpotik soldatuta), eta espiren barruan sartzen da etxeko instalaziotik datorren ura. Berogailuak elikatzen duen edozein gailutako ur beroko txorrotari eragiten zaionean, tutua zeharkatzen duen ur fluxuak presio aldaketa bat eragiten du, eta horrek berogailuaren barruan jarritako balbula bati eragiten dio. Ondorioz, gas sarrera pizten da, eta, ondorioz, sugar pilotua ukitzen da.
‎Deshidratatu ez zedin, egarri izan baino lehen edatea gomendatu zuen aditu horrek, “gorputzak %60ko ura duenez eta %2 eta %3 bitartean ur hori galduz gero, deshidratazioa dago”. Haren iritziz, egunean bi litro likido edan behar dira gorputzak behar duen ura ez galtzeko, nahiz eta kopuru hori aldatu egin daitekeen gorputzaren baldintzen, jarduera fisikoaren eta ingurumenaren arabera. Izerditzea termorregulaziorako giza gorputzaren mekanismo naturala den arren, kontrola daiteke aldaketa emozional baten (nerbioak, disgustuak, arrisku egoerak), elikagai jakin batzuen (azidoak, minak) eta hormona desoreken edo gaixotasunen ondorioz gertatzen denean.
2004
‎Kaleko baratzea bada ere, arerio meteorologikoei ezin ihes egin: jasotzen duen ur kopurua funtsezkoa du, baserriko baratzean bezala.
‎Eman animaliari nahi duen ur guztia.
‎Helburu horretarako lehen proiektua zentral hidroeoliko bat eraikitzea da, energia hidraulikoaren eta eolikoaren konjuntzioa. Hala, zentralaren funtzionamendua energia eolikoaren erabileran oinarritzen da, ura bi punturen artean igotzeko 750 metroko altuerako desnibelarekin; ondoren eta goiko biltegitik, energia elektrikoa etengabe elikatzeko aukera emango duen ur jauzi kontrolatua sortzeko. Hala ere, Europako Batzordearen finantziazioa duen zentral berritzaile horren eraikuntza Kanarietako Institutu Teknologikoa (ITC) buru duen asmo handiagoko beste proiektu baten barruan kokatzen da.
‎Kokalekurik onena eguzkia izatea eta eguzkiarekiko zuzeneko esposizioa bermatzea izango da. Eguzkiaren behar handiak, behar duen ur eskasiak eta hezetasun maila txikiko klima leunak Afrikako hegoaldeko eskualdeetan dagoen dimorfotekaren jatorria azalduko luke.
‎Quito (Ekuador), Mexiko Hiria eta Dar Es Salaam (Tanzania). Tanzaniako hiriburuak edateko eta energia elektrikorako erabiltzen duen ur guztia Uluguruko mendietako oihan lainotuetan sortzen da. Espezie bakarrak Txostenean azpimarratzen da baso horiek kontserbatzea eta lehengoratzea ez dela naturarekiko maitasun arazoa soilik, garapen bidean dauden milioika pertsonarentzat garrantzi ekonomiko erabakigarria dela.
‎Udan astean behin ureztatu da, eta neguan, berriz, 15 egunean behin. Aukera bat da hidrokultiboko loreontzietan landatzea, behar duen ura berak dosifikatzeko. Solairu honen zainketan arreta jarri behar duen beste alderdi bakanetako bat argi kokapena bermatzea da.
‎Espainian, iturburua Coca Cola Españak, bere aldetik, esan zuen gure herrialdean ur mineral naturala bakarrik merkaturatzen duela Osasun eta Kontsumo Ministerioaren zehaztapenei jarraiki, hiru iturburutik datorrena, eta laster laurdena gehituko zaiola. Konpainiak Espainian ontziratzen duen ura, “Bonaqua” markarekin, Santolin (Burgos), Fuencisla (Valentzia) eta Fuenmayor (Teruel) iturburuetatik dator, eta konpainiak gaur egun beste bat Galizian sartzea negoziatzen du.
‎sare orokorrean banatzen diren kontsumo publikoko uren nahigabeko gabeziak edo gabeziak ordeztea, eta, gainera, legeriak ezarritako ezaugarriak betetzea. Etiketako informazioa Erresuma Batuan polemika sortu duen urak hornidura publikoko ur prestatua izena izango luke Espainian. Badirudi fabrikatzaileak akats bat egin duela Erresuma Batuan:
‎Ur mineral naturalen kasuan, berariazko izen hauek ezarri dira: ur mineral naturala, berez gaseosoa ur mineral natural karboniko naturala iturri bereko gasarekin sendotutako ur mineral naturala gas karboniko erantsia duen ur mineral naturala erabat gasgabetutako ur mineral naturala partzialki desgasifikatutako ur mineral naturala Iturburuko uretarako salmenta izendapena arestian azaldutakoa izango da, eta baita «gasifikatua» edo «desgasifikatua» ere, bidezkoa denaren arabera. Jatorri nazionaleko uren kasuan, iturburua edo hartunea dagoen udalerria eta probintzia sartuko dira.
‎Efemeride hori dela eta, Intervida ohartarazi du munduko biztanleen %35ek baino gehiagok ez duela edateko urik, eta %69k bakarrik dituela osasun instalazio egokiak. “Nahikoa kantitate eta kalitate duen uraren eskuragarritasuna oso desberdina da herrialde batzuetatik besteetara, eta horrela, toki batzuetan egunean 3.000 litro baino gehiago kontsumitzen diren bitartean, beste pertsona batzuek egunean 10 litro baino ez dituzte, pertsona eta egun bakoitzeko zenbatetsitako gutxieneko ur kantitate egokiaren hamarrena”, dio GKEak. Intervidak Maliren adibidea jarri du, planetako nazio pobreenetako bat baita, eta lankidetza kanpaina bat egiten du han.
‎Eskuairan ixteko giltzarik ez badago, iturri autoperforagarriak garbigailua edo ontzi garbigailua lotuko duen ur hartunea edukitzeko aukera egokia dira.
‎Hurrengo lerroetan, bigarren kasua gertatzen denean, gehiegizko ureztaketa gertatzen denean, konponduko da. Landare batek behar duen ur kopurua bikoiztuta eman denean, aukera asko daude aleak kalte konponezinak jasateko. Hori gerta ez dadin, azkar jardun behar da, eta landarea neurri handiagoko beste ontzi batera eraman.
‎Binetatik igaro ondoren, ura igerilekuetan biltzen da, eta ur hori hornidura biltegietara bideratzen dute zirkuitua berrabiarazteko. Arazketa eta osasun kontrola Itsaski araztegietako kalitate eta higiene sailen osasun kontrola produktuen analisi mikrobiologikoez arduratzen da, arazketaren aurretik eta ondoren, sistemak erabiltzen duen uraz eta instalazioen ingurumen eta azalera kontrolez. Instalazio horiek laborategi propioak eta langile espezializatuak dituzte.
2005
‎Hainbat kontu bereizi behar ditugu hor: batetik, aparatuaren energi kontsumoa eta bestetik erabiliko duen ur kopurua.
‎Ur deposituek likido mailaren adierazlea daukatenez, erabiltzaileak badaki kafetera noiz bete behar duen urez.
‎Indarrean dagoen legeriaren arabera, herriguneetan kontsumo txikia duten enpresen hornidura da arro hidrografiko guztietan lehentasuna duen uraren erabilera bakarra. Hala, Uren Legeak erabileren lehentasunen ordena ezartzen du, nahiz eta arro hidrografiko bakoitzak ordena bat ezar dezakeen.
‎Katarata gertatzen da iragazki proteiko batek argia begi erretinara pasatzen uzten duenean. Gaixoek beren zailtasuna deskribatu ohi dute, euriak auto baten haizetakoan eragiten duen uraren antzeko iragazki gisa ikusteko. Ikusteko zailtasuna pixkanaka areagotzen da, pazientea erabat itsutu arte.
‎Iritsi zenean, antsietatez eta izuz hartu zuten Mexikoko Golkoko kostan, urakanak bere indarrez hartu baitzuen lurra 07:40an (GMT, 00:40). Urakan horren unerik arriskutsuena da, eta Mexikoko Golkoko kostan 6 bat metroko altuera hartuko duen ur goraldia sor lezake. Beldur da, halaber, Calcasieu ibaiak gainezka egingo ote duen Lake Charlesen parean.
2006
‎Polietilenozko tutu sare bat da, zorupean instalatua, zeinean giroa berotzen duen ur beroa dabilen.
‎Banakako kopia saihesteko, Blu rayk sistema ez hain agresiboak diseinatu ditu, DVDarekin gertatzen zena baino askoz gehiago zailtzen dutenak. Euskarri hori babesten duen partzuergoak ‘Rom Mark’ sistema garatu du, legez kanpo grabatutako edukiaren arrastoari jarraitzeko aukera ematen duen ur marka. SPDG, beste neurri polemiko bat AACS, BD+ eta Rom Mark sistemez gain, Blu rayk ‘Self Protecting Digital Content’ (SPDG) izango du.
‎Bestalde, Avilako Udalak esan du azterlanak “ez duela indarrean dagoen araudiak eskatzen duen zehaztasunik, datuak Osasun eta Kontsumo Ministerioari ematen baitzaizkio puntualki, uraren kalitatearen bermatzaile nagusia baita, eta orain arte ez dio Udal honi ezer jakinarazi”. Alacanteko Ur Munizipalizatuak enpresa mistoak ziurtatu du, halaber, hornitzen duen urak indarrean dagoen legeriak eskatzen dituen eta giza kontsumorako uraren kalitateari buruzko osasun irizpideak arautzen dituen 140/ 2003 Errege Dekretuan ezarritako berme guztiak dituela. Azkenik, Aguas de Murcia enpresak nabarmendu du banatzen duen uraren kalitateak “zorrotz betetzen duela indarrean dagoen araudia”, eta “banaketa saretik zuzenean kontsumi daitekeela osasun berme osoarekin”.
‎Alacanteko Ur Munizipalizatuak enpresa mistoak ziurtatu du, halaber, hornitzen duen urak indarrean dagoen legeriak eskatzen dituen eta giza kontsumorako uraren kalitateari buruzko osasun irizpideak arautzen dituen 140/ 2003 Errege Dekretuan ezarritako berme guztiak dituela. Azkenik, Aguas de Murcia enpresak nabarmendu du banatzen duen uraren kalitateak “zorrotz betetzen duela indarrean dagoen araudia”, eta “banaketa saretik zuzenean kontsumi daitekeela osasun berme osoarekin”.
‎Munduko ur eskasiaren arazoa larriagotu egin daiteke, bioerregaien eta ureztatze eskari gero eta handiagoaren ondorioz, 700 adituk egindako eta NBEren eta nekazaritzako ikerketa taldeen laguntza izan duen Uraren Nazioarteko Administrazioaren Institutuak (IWMI) egindako txostenaren arabera. “Hiru pertsonatik batek ur eskasia pairatzen du modu batean edo bestean”, adierazi du azterketak, eta ukatu egiten du munduko hornidura agortzen ari dela.
‎Platanoarekin prestatzen da berde egosia, mandiokoa eta patata gozoak, baratxuri txikituarekin, tipularekin, piperrekin nahastuta eta oilasko edo txekor zatiak, baita arraina parrillan ere tomate zatiekin batera. Sukaldea, produktu naturalen bidez, su motelean egiten da, barazkiak, haragia edo arraina izan, eta denbora mantso irakiten duen urak markatzen du. Lurreko produktuekin Kampalan eta inguruetan jatetxe ugari daude beren gastronomia nazionala eskaintzen dutenak.
2007
‎Hiru energia kategoria daude, A, B eta C letrekin adieraziak, eta bakoitzak bere tonuak ditu. Lehenengotik azkenera, %50eko aldea egon daiteke kafea hartuko duen ura berotzeko. Kontuan hartu beharreko beste puntu garrantzitsu bat etxetresna elektrikoaren kontsumoa bera argitzea da:
‎Esne gaingabetuak esne osoak adina proteina, azukre laktosa gisa eta kaltzio ematen ditu. Elikagai horiez gain, esne gaingabetuak duen ur kantitatea esne osoak duenaren oso antzekoa da; beraz, ez da zuzena esatea “esne gaingabetua ur guztia dela”. Baina egia da, gantzik ez duenez, esne gaingabetuaren zaporea oso desberdina dela.
‎Zentralaren funtzionamendua energia hidraulikoa eta eolikoa konbinatzen ditu, eta haizetik datorren energia erabiltzean oinarritzen da, bi punturen arteko ura ia 680 metroko altuerako desnibelarekin igotzeko. Gero, goiko biltegitik, energia elektrikoa etengabe elikatzeko aukera emango duen ur jauzi kontrolatua egin behar da. Ekimen horrek 54,3 milioi euroko aurrekontua du, eta horietatik 35 milioi Energia Dibertsifikatu eta Aurrezteko Institutuak (IDAE) emango ditu.
‎Kalkuluen arabera, ur edangarriko iturri nagusia den lau milioi putzuetatik %25 baino gehiago artsenikoz kutsatuta daude. “Luzaroan kontsumitzen bada, artsenikoa duen ura toxikoa da, eta larruazaleko lesioak, hantura eta beso eta hanketako sentikortasunaren galera eragiten ditu. Epe luzera, artsenikoa hartzeak biriketako, maskuriko edo azaleko minbizia eragin dezake”, azaldu du Fundazioak.
‎Horregatik deitu zioten sobao ogia. Ezaugarri elikagarriak Oratze biziaz gain, beste ogiekin duen desberdintasun nagusia sorkuntza prozesuan parte hartzen duen ur kantitatea da. Ogi arruntean irinaren %57 erabiltzen da oratzean, eta erromatar ogian, berriz, %75era iristen da, eta sobaorako, %50era.
‎Badira plafoi oso aurreratuak, edozein musika erreproduzitzaileren seinalea (CDa, mp3a, irratia, hi fi) dutxan dagoen hartzaileari haririk gabe igortzeko. Bi kasuetan, erosi aurretik, komeni da jakitea zein izango den fokuen kontsumo elektrikoa eta sistema bakoitzak behar duen ur emaria. Bitarteko irtenbide bat kromoterapiako LED lanparak instalatzea da.
‎Garbigailuak, komuneko zisternak, etxeko garbiketa edo lorategiko ureztaketa dira ekipamendu horiek egunero trata ditzaketen 600 eta 10.000 litro ur arteko tokietako batzuk. Alemanian egindako azterketa teknikoen arabera, teknologia horri esker, lau pertsonako familia batek urtean 90.000 litro baino gehiago aurreztu ahal izango lituzke, eta gaur egun duen ur kontsumoa %48 baino gehiago murriztu. Iturri eta dutxetako emaria murriztea da beste teknologia batzuen oinarria.
‎Horri esker, %25 ere aurrezten da. Waterdimmer i esker, lau laguneko familia batek egunean 5 minutuko dutxa hartzen badu, urtean 36.500 litro aurrez ditzake, helburu horretarako kontsumitzen duen uraren %25.
2008
‎‘Azal osasuntsua barrutik’ erreklamoarekin eta apustu berritzaileekin, kosmetiko enpresa bat izan da produktu topikoetan ez ezik, ahoz irensten diren formuletan ere larruazala zaintzen duen lehena. Produktu izarra da, zimurren aurka borrokatzen duen ura duena. Edari horren eraginak eragiten dituzten substantziak bitamina antioxidatzaile eta mineralen multzo bat dira, hala nola magnesioa eta zinka.
‎aknearen tratamendua, sendotze tratamendua, adinaren aurkakoa, zahartzearen aurkakoa eta abar. Kolageno asko duten gozokiak masailezurrez eta ezpainez betetako injekzioen ordez saltzen dira Erresuma Batuan, zuntz dietetikoa duen ur mineral bat gailentzen da digestio traktuaren funtzionamendu egokia sustatzeko; alobe estraktua, idorreriari aurre egiteko; orburu estraktua, gibelaren eta behazun xixkuaren funtzio detoxifikatzaileari laguntzeko; C, B6 bitaminak, niazina, azido pantotenikoa, azido folikoa eta kaltzioa, Hidratazioari balio erantsi gisa sortu da, eta ur mineral naturalaren alternatiba gisa eskaintzen da.... Edertasuna elikagaien bidez Mendebaldean, elikagai kosmetikoak eskala handian merkaturatzen aitzindarietako bat esne enpresa ezaguna izan da.
‎Azukrea edo bikarbonatoa duen ura hidratazioari soilik laguntzen dioten bi erremedio dira, ez dute minik arintzen eta ez dituzte saihesten.
‎Kontraindikazio medikorik ezean, hankak pixka bat handituz gero, lehen gomendioa eta oinarrizkoena likido ugari edatea da, giltzurrunen funtzioa betetzeko, odolaren eta likidoen zirkulazioa errazteko eta organismoaren toxinak eta gainerako desegite produktuak ezabatzeko. Izan ere, gorputzak egunero kanporatzen duen ur kopurua edatean, bi litro inguru (zortzi edalontzi), organo guztiak bihotza, giltzurruna, gibela, muskulua eta piela ondo hidratatuta daude eta hobeto funtzionatzen dute. Odola diluituago dago eta errazagoa da mantenugaiak organismo osoan banatzea.
‎Galdara batean, ura aldez aurretik berotzen den barneko sare bat zeharkatu behar da. 10 litrotik gorako edukiera duen ur beroko andel bat izanez gero, baldintza hauek bete behar dira: ura ezin da zuzenean banaketa sarera konektatu.
2009
‎Lehen 5 segundoetan ematen duen ur kopurua (ml)
‎Lehen 5 segundoetan ematen duen ur kopurua (ml)
‎Azido zitrikoa (adibidez, laranja, mandarina, limoia, pomeloa) listu jarioaren estimulatzaile indartsua da. Horregatik, edari azidoak edo zitriko zukua duen ura hartzeak listu fluxua handitzen laguntzen du. Dietaz gain, sendagaiak hartzeko kontrola ezinbestekoa da.
‎Hori dela eta, Europako Batzordeak animalia horiek eta antzeko espezieak babesteko lehen plana onartu du. Plan hori erkidegoko flotak arrantzatzen duen ur guztietan aplikatuko da, Europan izan ala ez. Plan horrek “ikuspegi prebentiboa” du marrazo harrapaketen kudeaketan.
‎Azterlanaren arduradunek diotenez, teknika hori industrian aplikatuta, nabarmen murriztuko lirateke elikagaiek transmititutako gaixotasunak, baldin eta kontuan hartzen badira frutetan eta barazkietan izan ditzakeen albo ondorioak. Sistema hori ur hutsaren ordez planteatzen da, patogenoak ezabatzean emaitza gutxi lortu baitira, eta hipokloritoa duen uraren ordez, eraginkortasun handiagoa erakutsi arren, ez baita %100 eraginkorra, adituek diotenez. Desinfekzio prozesu horretan, kontuan hartu behar da enterobakterio patogeno batzuek bizirik irauteko gaitasuna dutela, batez beste zortzi egunez giro tenperaturan eta hezetasunean sartuta, eta beste batzuk gehiago ere bai, baita etxean ere.
‎Horrek esan nahi du 70 kilo pisatzen dituen pertsona batek 35 litro ur inguru dituela gorputz osoan. Organismoak behar duen ur kantitatea orekan mantentzeko, pertsona osasuntsu batek egunean bi litro eta erdi ur behar ditu, eta hiru iturritatik lortzen du ura: hartzen duen likidotik (1.200 ml inguru), kontsumitzen dituen elikagaietatik (1.000 ml inguru) eta metabolismoaren ondorioz organismoaren barruan sortzen duenetik (350 mililitro inguru).
‎Odolaren ur bolumena nahiko txikia da, eta funtsezkoa da gorputzak behar bezala funtzionatzeko, eta konstante mantendu behar da. Osasun baldintza normaletan, organismoak behar duen ur kantitatea gorputzeko likidoek funtzio biologikoak bermatzeko behar den bolumena eta kontzentrazio osmotikoa izateko beharrak baldintzatzen du. Ura digestio hodiaren zati batzuetan xurgatzen da organismoan, xurgatze mekanismo konplexuen bidez, eta giltzurrunek kanporatzen dute gehiegizko gernua.
‎Nabarmenenak gatzek edo metalikoek eragindako zapore edo usain gazia dira, bertan dauden mineralen arduraduna baita. Beraz, zaporea edo kolorea duen ura kontsumitzea ez da kalitatearen adierazlea. Azaleko ur garbiak oxigenoz beteta daude, eta hori funtsezkoa da animalien bizitzarako.
‎Madrilgo Unibertsitate Konplutentseak (UCM) egindako azterlan baten arabera, espezie inbaditzaileak daude Doñanako Parke Nazionalaren mugetan. Horietako bat Trichocorixa verticalis da, Ipar Amerikako habitat naturala duen uretako intsektua. Hala ere, gune babestu horretako zenbait ur gorputzetan dago, “antzeko espezie autoktonoak lekualdatzeraino”, azaldu du unibertsitate zentroak.
‎Lur azpiko pasabideak eta bidezubiak eraikiko dira katamotzetarako eta beste ugaztun handi batzuetarako. WWF erakundearen azterketa baten arabera, Doñanak behar duen uraren %20 baino ez du jasotzen, eta lehortzeko aukera dagoela uste du. Ez dakit nola iritsi diren ondorio horretara, baina badira zenbait zantzu, urte euritsuetan padurak ur gehiegi hartzen duela eta maila hidrikoak hegaztiak elikatzea galarazten duen altuera hartzen duela.
‎Lurmutur Hirian (Hego Afrika) duela gutxi bildurik, erakunde horretako 600 ikertzailek espezieen desagerpenari eragiten dioten arazoei buruz eztabaidatu dute. Berlinen egoitza duen Ur Gezaren Ekologia eta Barruko Uretako Arrantza Institutuko Klement Tockner parte hartzaileak esan du ur gezaren biodibertsitatea “krisi handi baten atarian” dagoela. Gero eta proba zientifiko gehiagok baieztatzen dute baieztapen hori.
‎Txostenaren arduradunek adierazi dute nekazaritzaren eta abeltzaintzaren aurrean itsasoko akuikulturak ez duela ur geza kantitate handirik kontsumitzen. Haragikiak elikagai guztien %3, 5 baino ez diren arren, haien ekoizpenak nekazaritzak eskatzen duen uraren %45 eskatzen du. Núria Marbà CSICeko ikertzailearen eta proiektuaren arduradunetako baten iritziz:
2010
‎Kimuek irmoak izan behar dute, orbanik gabeak, zuriak eta trinkoak. Onddoak edo bestelako mikrobioak sor ez daitezen, galdarraztatu bost bat minutuz irakiten duen uretan.
‎Lana 18 eta 25 urte bitarteko 72 pertsonatan oinarritu zen, eta horietan edari desberdinak hartzearen ondorioak aztertu ziren, goizeko lehen orduan eta baraurik. Erabilitako edariak ura (150 mililitro), 75 miligramo kafeina dituen ura, 75 g glukosa duen ura eta 75 miligramo kafeina eta 75 g glukosa dituen ura izan ziren. Hortik aurrera, ikertzaileek aztertu zuten edari horiek zer nolako eragina duten arretan, eskuzko trebetasunean, ikusizko, espazioko eta aurreko funtzioetan, oroimenean (berehalakoa, epe luzekoa eta lanekoa) eta egoera subjektiboan.
2011
‎Aurkikuntza horren benetako garrantzia honetan datza: “erronka egiten die Ilargia nola sortu zen eta astroak poloetan duen ur izoztuaren jatorriari, Lurrari bezala”, adierazi zuten lanaren egileek. Horri dagokionez, James Van Orman ikertzaileak adierazi zuen “Ilargiaren barrualdea Lurraren barrualdearen nahiko antzekoa dela dirudi”; izan ere, aztertutako datuen arabera, Ilargi magman uraren eta elementu lurrunkorren (adibidez, fluorra, kloroa eta sufrea) kontzentrazioak Lurreko ozeanoaren erdian solidotutako magman gertatzen diren kontzentrazioen “ia berdinak” dira.
‎Egia al da bolbobaginitisa handitu egiten dela udan? “Gehiago bainatzea, batez ere klorotan aberatsak diren uretan, eta bainu hezeko jantzia edukitzeak aldatu egiten du baginako ekosistemaren osaera” Noski, udan gehiago mugitzen delako, jariakin gehiago dituztelako, beroaren ondorioz gehiago bainatzen delako, igerilekuetara gehiago joaten delako pH oso agresiboa duen urarekin, kloro asko duelako, eta bainu hezeko jantziarekin denbora gehiago ematen duelako. Horrek guztiak baginako ekosistemaren osaera aldatzen du.
‎Garbitu oilaskoa urez, ez ditu suntsitzen. Oilaskoa ontziratuta dagoenean sortzen den likidoa ez da odola, baizik eta, hein handi batean, hozteprozesuan oilaskoak xurgatzen duen ura. Odol kantitate txiki bat baino ez da geratzen muskulu ehunean, hil ondoren.
‎Irudia: Marie Claire Camp Serum fisiologikoa Sodio kloruroa (gatza) duen ura besterik ez da, baina kontzentrazio zehatz batean, zeinak “isotonikoa” egiten baitu gorputzeko likidoekin. Hori dela eta, ezin hobea da edozein mukosa narritatu gabe garbitzeko.
2012
‎Gainera, zazpitik batean besterik ez dute jakin nahi izan zer maiztasunekin jaten duen elikagai multzo bakoitza eta edaten duen ura.
‎Ariketa fisikoaren ondorio bereizgarrienetako bat izerdia da, tenperatura orekatzeko gorputzeko ura galtzeko modu bat (termorregulazio sistema). Izerdiak galtzen duen ur kantitatea are gehiago ingurune heze, bero eta jarduera oso bizi eta iraunkorrak dituztenetan deshidrataziora iristeko bezain garrantzitsua da, modu egokian eta berehalakoan jarduten ez bada. Beraz, prestatzaile fisikoen eta edozein kirolariren kezka nagusietako bat izan behar du likidoak birjartzeak.
‎Baina, nola zaindu etxean lapurtutako animalia? Behar duen ura eta beroa ematea, aire korronteetatik urruntzea eta txakur konstelatua elikatzen ikastea dira giltzarri batzuk.
‎Iturri eder baterako osagaiak, 12 plater on inguru egiteko: – 2 kg ganba izoztu, bururik gabe kg zapo (zuritzean ez da ezertan geratzen) kg itsas aingira kg legatz olagarro hanka handi (egosita eros daiteke) kipula oso xehatu 1 piper gorri eta berdezko poltsa bat puskatan (eroski) arrautza egosi olioa (hobe leunekoa bada) ozpin zuria (ez) Eltze batean zapoa, legatza eta itsas aingira bota, gainetik estaltzen duen urez bete, gatza bota, probatu (gutxi gorabehera koilarakada bat eta erdi, baina hobeto probatu!!! zaporez gelditu behar du, baina leun tiratuz).
2013
‎2 Zakurrak ur freskoa izan behar du beti Haurdun dagoen emeari gorputzaren tenperatura erregulatzen laguntzen dio hidratazioak Hidratazio egokiak haurdun dagoen emeari gorputzeko tenperatura erregulatzen laguntzen dio. Txakur ernari batek behar duen ur guztia edan dezake. Gainerako harburuak bezala, ur garbia eta freskoa izan behar du beti (hotza baino epelagoa).
‎Jatorriko elikagai freskoak kontrolatzea, bereziki esnea eta haragia. Ez hartu pasteurizatutako esnerik edo edateko urik ez duen urik. Gordinik kontsumitu behar diren landareak desinfektatu edo ur ugariz garbitu.
‎Toldoen ehunak (adibidez, olana akrilikoa, PVC edo beira zuntza) tratamendu iragazgaizgarria hartzen duenez, komeni da, ahal den neurrian, substantzia urratzaileak garbitzea garbiketarako, oihalaren bizitza baliagarria murrizten baitute. Ura bakarrik erabiltzea komeni da, edo xaboi neutroa edo zuria duen ur soluzioa, zikinkeria arin askatzen duena. Ondoren, egosi zurda biguneko eskuila eta, azkenik, garbitu ur garbiarekin.
‎Grabitate indarrak jolas horiek gainditzen dituen une zehatza onartzen du felidoak, eta, une horretan, katuak barailak ixten ditu eta ur zorrotada irensten du. «Zoragarriena da katuak ezin hobeto ezagutzen duela mekanismo hori, hizkuntza mugimendu bakoitzarekin edaten duen ur kantitatea maximizatzeko gai baita», dio Meisek. Zientzialari trebatuek bakarrik egingo zutenez, katuak fluidoaren inertziaz baliatzen ikasi du grabitateari aurre egiteko eta ura bere ahora botatzeko.
‎Tamaina handiko txakurrak jaten hasten dira, eta urdaila bihurritzeko arriskua dute; patologia larria da, eta heriotza eragin dezake. Arija azaltzen du «pentsu lehorra irentsi eta abiadura handian irentsi, txakurrak hartzen duen urarekin batera, urdailean puztu eta tortura arriskutsua eragin dezake, baina txakurrarentzat edo etxean egindako dietaren bidez, ez da efektu hori sortzen». Zakur erraldoi bat, mastin bat bezala, pentsu hezea behar duena urdaila bihurritzeko, inbertsio ekonomiko handia eskatzen du jabeek.
‎Elikaduran adituak direnek ezetz diote. «Astean behin, kalitate oneko jaki lata bat eskaini behar zaio katuari; katuaren gutiziak egiteaz gain, giltzurrun sendoei eusteko behar duen ur kantitatea hartzen lagunduko dio», gehitu du Gonzálezek. Ur nahikoa edateak katuaren giltzurrunak erritmo egokian lan egitera behartzen ditu sasoian egoteko.
‎Katuekin kontu handiz ibili behar da ondo hidratatuta mantentzeko, ur gutxi edateko joera baitute eta sibaritak baitira likidoa irenstean. Artikulu honetan azaltzen da zergatik ur gutxi edaten dute katuek, katu deshidratatu baten osasunerako ondorioak eta katuari eta hartzen duen urari buruzko hiru bitxikeria.
‎gernuaren kristalizazioa. Gaitz horren ondorioz, mina e gernu aparatuko infekzioa. Katuak ur gutxi edateko duen joera horrek arrisku handia dakar felidoak osasuntsu egoteko behar duen baino ur gutxiago hartzeko. . ondo hidratatuta dagoenean, katu batek edan ohi duen ur kantitatea 50 eta 100 mililitro artekoa da egunean kilo bakoitzeko. . Felinoak muga hori gainditzen duenean, giltzurrunetako funtzionamendu txarragatik izan daiteke.
‎Hala ere, ur irensketaren zifra horiek erlatiboak dira, egoeraren arabera aldatzen baitira; esaterako, katuak pentsu hezearen bidez ura hartzea edo tenperatura altuek egarri gehiago izatea eta gehiago edatea. Nola lortu katuak behar duen ura edatea Udako tenperatura altuak eta katuak irenstea. pentsu lehorra bi arrazoi izan daitezke:
2014
‎Felino baten gorputza %60 baino gehiago da, oinarrizko likido bat, eta horrek lagundu egiten dio organoei egoera onean mantentzen eta janariaren bidez hartzen dituen elikagaiak behar dituzten muskuluetara eta zeluletara eramaten. Janaria katuak behar duen uraren proportzio bat hartzen laguntzen dion arren (neurri batean), ez da nahikoa. Felinoaren pentsuak %6 eta %10 artean baino ez du hezetasuna, eta felinorako latako latak, berriz, eduki likidoaren %75 inguru.
‎8 Bala trena martin arrantzaletik Shinkan Japoniako tren trenak (munduko azkarrenetakoa) zarata handiegia sortzen zuen tunelen irteeran. Eiji Nakatssu ingeniariak Martin arrantzaleak bere kabina birdiseinatzeko duen uretan murgiltzeko moduari erreparatu zion. Zarata murrizteaz gain, trena% 15 energia gutxiago kontsumitzea lortu zuen, eta% 10 azkarrago bidaiatzea.
‎Oinarrizko ur gezako oinarrizko baliabidea dira. Lurrak duen ur gezaren% 3,% 64 izoztuta dago poloetan eta glaziarretan. Behe altitudeetako eskualdeek «ur dorre» gisa jarduten dute.
2015
‎Urak ez du proteinarik, gantzik eta karbohidratorik, ezta zuntzik ere; beraz, dietari ez dio kaloriarik ematen. Beraz, gizentzen duen ura faltsua dela esan ohi da, hau da, otorduetan gizentzen dela. Urak ez dio kaloriarik ematen dietari, aurretik, ondoren edo elikagaiak jan bitartean.
‎Ez ibili mendian edo belar moztu berrian oinutsik. Ez ibili ur geldia dagoen lekuetan, batez ere ilunabarrean, lorontziak barne, animalien edanlekuak edo hiru egun baino gehiago irauten duen ura geldi daitekeen edozein ontzi. Kontuz ibili habiak edo intsektu erlauntzak hurbil direla, mugimendu zakarrik egin gabe.
2016
‎Animalia batzuk oso ur gutxirekin bizi daitezke. Gamelu ezagunez gain, Ipar Amerikako basamortu arratoiak edo Oryx basamortuko antilopeak hilabeteak egon daitezke edaririk gabe, eta Afrikako iparraldeko basamortuetako erboi obesoak edo arratoi obesoak jaten dituen landareen bidez hartzen duen ura «edaten» soilik. Hegaztiek ere badakite ura «aurreztea».
‎Izozteak elikagaiek eragindako intoxikazioetatik babesten gaitu, baina kontuan hartu behar da metodo horrek berez ez dituela bakterioak suntsitzen, baizik eta haien jarduera eta ugaltzea moteltzen dituela. Elikagai bat izozten denean, barruan duen ura izoztu egiten da, eta izoztea ondo egiten ez bada edo oso motela bada, ura izotzezko kristal bihur daiteke, elikagaien zuntzak suntsitu eta kalitatea galarazteko. Izarrak eta izozte denbora Izoztutako elikagai baten zaporea eta testura hobeto kontserbatzeko, izozkailuan 6 hilabete baino gehiago ez lirateke pasatu behar.
‎Akats handia da; izan ere, bakterio asko ondo hazten dira, eta erraz moldatzen dira 4 ºC eta 40 ºC arteko tenperaturetan, batez ere haragia, hegaztiak edo arraina bezalako elikagaietan. Gainera, desizoztu giro tenperatura lehenik eta behin, elikagaiaren azala desizoztu egiten da, eta bakterioak garatzen laguntzen duen ur geruza bat uzten da. Desizozteko modurik seguruena, baita mantsoena ere, hauxe da:
2017
‎Horregatik, artikulu honetan pausoz pauso azaltzen da nola iristen diren izozkailura baratzetik. Izozkailuaren prozesua nolakoa den Ura da elikagaien osagai nagusia, eta, beraz, elikagai bat izozteak duen ura izoztea esan nahi du. Urtero, sektore hau osatzen duten enpresek herrialde osoan zehar banatutako landetako barazkiak biltzen dituzte.
2018
‎Jaki hori, gainera, erraz eramaten da tagper txiki batean poltsan, txakurrarekin paseatzen denean. Horrela, laranja sari osasungarri gisa erabil daiteke, eta, ikusten duzunez, animaliak irteeretan behar duen ura edaten duela ziurtatzen du. ‘Hiru zuku txakurrarekin partekatzeko’.’ Laranjak jaten dituzten zakurrak:
‎Gau bakoitzeko 44,3 kilogramo hartzen ditu, gela garestiago bat hautatzen badu, lau edo bost izarreko establezimendu batean, non sukaldeko zerbitzu gehiago egongo den eta, printzipioz, klimatizazio sistema indartsuagoak. Planetaren karbono aztarna kalkulatzeko beste datu bat da haren berokuntza eta erabiltzen duen ur beroa zer kutsatzen duen jakitea. Zure etxea 90 metro karratukoa bada, urtean 3.416 kilo CO2 askatzen dituzu atmosferara.
2019
‎Osaera horren arabera, alkoholak eragin handiagoa edo txikiagoa izango du (mozkortu), gorputz pisuaz gain (zenbat eta kilo gehiago, orduan eta zailagoa izango da) eta urdaila beteta edukitzeaz gain. Alkohola gorputzean disolbatzen da, organismoak duen ur kopuruaren arabera. Emakumezkoen gorputzak ur eta koipe gutxiago duenez, alkohola kontzentratuago geratzen da, eta, beraz, alkoholemia maila askoz handiagoa izango da gizonezkoena baino.
2020
‎Wildreamers Oihalezko maskara higieniko horiek erraz kontserbatzen dira: garbigailuan 60 °C tan garbitzea gomendatzen da, ohiko garbigailuarekin edo lixiba pixka bat duen ur disoluzio batekin. Eta beti desinfekta daitezke garbiketaren eta garbiketaren artean, lurruna plantxarekin edo alkohol lainoztatuarekin emanez.
‎Nola erabiltzen dugu “freskagarria nahi dut” egoera? Hala, hasteko, hobe litzateke ginseng edo guaranarik ez duen ur zaporeztatua izatea, gaur egun edari moten arteko mugak lausotzen ari baitira. Baina benetan ospatzea merezi duen unea bada eta asteburu oro adiskidetasunaren, aitatasunaren edo beste edozein giza baldintzaren alde egiten ez badugu, gehien gustatzen zaiena eskaini eta gozatu ahal izango zaie, baina beste batzuk baino aukera okerragoak daudela jabetuta.
‎Garbitu fruta eta barazki gordinak. Elikagaiak desinfektatzeko lixiba egokia duen ura erabil daiteke (ikus etiketa). • Haragia osorik prestatu 71 °C ra iritsi arte (kolorea aldatu behar duzu produktuaren erdian).
‎Ur horrek zenbait konposatu arrastatzen ditu, hala nola proteina disolbagarriak, zartaginean berotzean hain deigarria den aparra eratzen dutenak. Zartagin bat noiz aldatu behar den Galtzen duen ur kantitatea faktore askoren araberakoa da, hala nola haragi pieza, animalia mota, elikadura eta abar. Baina eragin handiena sukalde tenperaturak du.
‎Atentzioa ematen duen lehenengo gauza ontzietan egiten den gomendioa da, non adierazten baita ura diluitu gabe erabili behar dugula itsaskia egosteko. Horrela eginez gero, jakiak zapore leuna izango du, ez oso gazia; izan ere, normalean, uretan %6 gatzarekin egostea gomendatzen da, eta, kasu horretan, %3, 5 gatzen duen ura erabiliko genuke. Proba bidezkoagoa egin nahi badugu, patata bat erditik moztu eta zati bakoitza 20 minutuz egosi dezakegu bi kazola desberdinetan:
2021
‎Higienea. Igerilekuetako ura segurua da, frogatuta baitago 1 mg/ l kloro duen uretan birusek ez dutela bizirik irauten. Asegurua.
‎Zergatik egiten da hori? Kaltegarria al da fluorra duen ura. Zergatik utziko diogu urari fluorra jartzeari?
‎10 Eztia eztularen kontra Koilarakada bat ezti hartzeak, batez ere oheratu aurretik, eztula murrizten laguntzen du. Era berean, egunean hainbat aldiz gatz apur bat duen urarekin gargarak eginez gero, sumindutako zintzurrak arintzen dira. Jarrai ezazu Ingurumena Twitter @E_ –MA kanalean eta @ecienciacom egileari
2022
‎Aste batzuetan elikagairik gabe bizi gaitezke, baina ezinezkoa da hiru egun baino gehiago bizirik irautea jariakin hori gabe. Izan ere, zelula, ehun eta gorputzeko organo bakoitzak behar duen ura behar du behar bezala funtzionatzeko: odolean mantenugaiak eta oxigenoa banatzeko aukera ematen du; azala hidratatzen eta giltzurrunak ondo funtzionatzen laguntzen du; gorputzeko tenperatura erregulatzen du; hondakinak gernuaren, transpirazioaren eta deposizioen bidez disolbatzeko aukera ematen du; artikulazioak ireki eta leuntzen ditu; eta ehun sentikorrak babesten ditu, hala nola hezur muina.
‎Beste produktu batzuk, hala nola Mutti, Barilla eta Gallo, tomate mamiarekin egiten dira, hau da, landarearen barnealdea, azalik gabeko haragiaz osatua. Erabili ohi diren gainerako formatuak, funtsean, solido disolbagarri totalen edukian edo, bestela esanda, tomateak duen ur kantitatean bereizten dira, larruak, haziak eta beste elementu batzuk (adibidez, zuntzak) kentzeko partzialki deshidratatu edo iragazi ondoren: Tomate kontzentratua.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia