2004
|
|
“Galletatxo bat txakur baten hanburgesa baten parekoa da, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Gainera, patata frijitu batek animaliak astebetean hartu behar
|
duen
gatza dauka”, zehaztu du Mónica Navarro albaitariak. Hala ere, animalia gizena dagoela ikusita ere, jabe askok ez dute beharrezkotzat jotzen argaltzea, horrek arriskuak ekartzen baditu ere.
|
2006
|
|
Kontsumitzen
|
duen
gatz kopurua zorrotz zaindu behar duenak, honelako saltsak gustukoak baditu (sodio edukiari dagozkion datuak bibliografikoak dira) jakin du mostaza saltsa (2.200 mg sodio, ehun gramoko), roquefort eta ketchup saltsak (biek ere, 900 mg 100 gramoko), barbakoa saltsa (800 mg) eta curry saltsa (720 mg) dituela kontrakoenak, beroriek baitira gazienak; lasaien kontsumi ditzakeenak, aldiz, maionesa eta ...
|
|
Kontua da, aholku hori betetzeko, gizakiak prestatzen eta kontsumitzen
|
duen
gatz kopurua zorrozki kontrolatzeaz gainera, sodio asko duten jangai prestatu ugari ugariak tentu handiz hartu edo, bestela saihestu egin behar dituela.
|
|
Beraz, gantz proportzioa ez da oso handia izaten, bereziki oxidatzeko joera dagoela uste badugu. Uraren galera produktuak egiten
|
duen
gatz hartzearekin lotuta dago, prozesu tradizionalean %18tik gorakoa izan baitaiteke. Osagai horrek, gatzak, egonkor eta seguru iraunarazten du produktua, nahiz eta nutrizioaren eta segurtasunaren ikuspegitik garrantzitsuena den.
|
2010
|
|
Estatu kideak gatz kontsumoa murrizteko politikak ezartzearen alde agertu dira, osasun hezkuntzaren eta elikagai industriarekin egindako lanaren bidez, dietari gatz gehien ematen dioten produktu landuen osaera birformulatzeko. Osasun Ministerioak emandako datuen arabera, pertsona batek hartzen
|
duen
gatzaren %70 eta %75 artean ez da etxean prestatutako janarietatik sortzen, prestatutako produktuetatik baizik. Hogeita zazpi herrialdeek %16 murriztu dute gatz kantitatea konposatu horrek herrialde bakoitzeko kontsumo osoan ekarpen handiena egiten duen produktuen taldean; Espainiaren kasuan, berriz, ogia, hestebeteak eta gazta.
|
|
“Berriki egindako ikerketek erakutsi dute lotura zuzena dagoela sodioa jatearen, arteria presioa areagotzearen, bai pertsona hipertentsiboetan, bai normotentsetan, bai bihotz hodietako hilkortasunaren artean”, azaldu zuen Coca doktoreak. Jendeak kontsumitzen
|
duen
gatzaren %72 elikagai prozesatuetatik dator, izoztuetatik eta hoztuetatik, batez ere; gainerako %20, berriz, gatzontzitik dator, eta elikagaien eta botiken sodio naturalaren %8 inguru. Gatz gehien duten elikagaien artean, doktoreak hestebeteak (%26, 2), ogia (%19), gazta (%6, 7) eta plater prestatuak (%4, 9) aipatu zituen.
|
2011
|
|
Portzentaje hori, Osasun Ministerioak bukatua, ohartarazten du kontsumitzaileak zuzenean gatzaren %20 eta %30 bitartean eransten diola dietari, bai sukaldean bai gatzontzian. Kontsumitzaileak bere dieta kontrola dezake, eta hobeto egingo du datuak ezagutzen baditu eta, alde batetik, erabiltzen
|
duen
gatza murriztearen alde egiten badu eta, bestetik, gatz gutxi bermatuko duten elikagai prozesatuak edo menuak aukeratzearen alde egiten badu. Murrizketa errazteko zenbait datu Elikadura ohitura egokiak bermatzeko, gatz edukia g (g) tan adierazten dute maiz etiketek.
|
2014
|
|
Egunean hartu beharreko iodo kopurura iristeko, iodoa
|
duen
gatza ez bada, 114 koilarakadatxo hartu behar genituzke, eta kopuru hori ez da batere osasungarria.
|
|
Eta badago sodiorik batere ez
|
duen
gatz bat ere.
|