Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2004
‎“Galletatxo bat txakur baten hanburgesa baten parekoa da, eta horrek kaloria asko ematen ditu. Gainera, patata frijitu batek animaliak astebetean hartu behar duen gatza dauka”, zehaztu du Mónica Navarro albaitariak. Hala ere, animalia gizena dagoela ikusita ere, jabe askok ez dute beharrezkotzat jotzen argaltzea, horrek arriskuak ekartzen baditu ere.
2006
‎Kontsumitzen duen gatz kopurua zorrotz zaindu behar duenak, honelako saltsak gustukoak baditu (sodio edukiari dagozkion datuak bibliografikoak dira) jakin du mostaza saltsa (2.200 mg sodio, ehun gramoko), roquefort eta ketchup saltsak (biek ere, 900 mg 100 gramoko), barbakoa saltsa (800 mg) eta curry saltsa (720 mg) dituela kontrakoenak, beroriek baitira gazienak; lasaien kontsumi ditzakeenak, aldiz, maionesa eta ...
‎Kontua da, aholku hori betetzeko, gizakiak prestatzen eta kontsumitzen duen gatz kopurua zorrozki kontrolatzeaz gainera, sodio asko duten jangai prestatu ugari ugariak tentu handiz hartu edo, bestela saihestu egin behar dituela.
‎Beraz, gantz proportzioa ez da oso handia izaten, bereziki oxidatzeko joera dagoela uste badugu. Uraren galera produktuak egiten duen gatz hartzearekin lotuta dago, prozesu tradizionalean %18tik gorakoa izan baitaiteke. Osagai horrek, gatzak, egonkor eta seguru iraunarazten du produktua, nahiz eta nutrizioaren eta segurtasunaren ikuspegitik garrantzitsuena den.
2010
‎Estatu kideak gatz kontsumoa murrizteko politikak ezartzearen alde agertu dira, osasun hezkuntzaren eta elikagai industriarekin egindako lanaren bidez, dietari gatz gehien ematen dioten produktu landuen osaera birformulatzeko. Osasun Ministerioak emandako datuen arabera, pertsona batek hartzen duen gatzaren %70 eta %75 artean ez da etxean prestatutako janarietatik sortzen, prestatutako produktuetatik baizik. Hogeita zazpi herrialdeek %16 murriztu dute gatz kantitatea konposatu horrek herrialde bakoitzeko kontsumo osoan ekarpen handiena egiten duen produktuen taldean; Espainiaren kasuan, berriz, ogia, hestebeteak eta gazta.
‎“Berriki egindako ikerketek erakutsi dute lotura zuzena dagoela sodioa jatearen, arteria presioa areagotzearen, bai pertsona hipertentsiboetan, bai normotentsetan, bai bihotz hodietako hilkortasunaren artean”, azaldu zuen Coca doktoreak. Jendeak kontsumitzen duen gatzaren %72 elikagai prozesatuetatik dator, izoztuetatik eta hoztuetatik, batez ere; gainerako %20, berriz, gatzontzitik dator, eta elikagaien eta botiken sodio naturalaren %8 inguru. Gatz gehien duten elikagaien artean, doktoreak hestebeteak (%26, 2), ogia (%19), gazta (%6, 7) eta plater prestatuak (%4, 9) aipatu zituen.
2011
‎Portzentaje hori, Osasun Ministerioak bukatua, ohartarazten du kontsumitzaileak zuzenean gatzaren %20 eta %30 bitartean eransten diola dietari, bai sukaldean bai gatzontzian. Kontsumitzaileak bere dieta kontrola dezake, eta hobeto egingo du datuak ezagutzen baditu eta, alde batetik, erabiltzen duen gatza murriztearen alde egiten badu eta, bestetik, gatz gutxi bermatuko duten elikagai prozesatuak edo menuak aukeratzearen alde egiten badu. Murrizketa errazteko zenbait datu Elikadura ohitura egokiak bermatzeko, gatz edukia g (g) tan adierazten dute maiz etiketek.
2014
‎Egunean hartu beharreko iodo kopurura iristeko, iodoa duen gatza ez bada, 114 koilarakadatxo hartu behar genituzke, eta kopuru hori ez da batere osasungarria.
‎Eta badago sodiorik batere ez duen gatz bat ere.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia