2009
|
|
Eta harekin konparatuta, %8 eta %10 artean jaitsi da jarduera aurten. 2009a inoizko urterik txarrena izan dela esan
|
du
Ostalaritza Elkarteak. Datorren urtea are okerragoa izango dela uste dute, batez ere lehen sei hilabeteak.
|
2013
|
|
Dioenez, «guztiz osagarriak» diren bi aukera dira. «Aste Nagusia ez
|
du
ostalaritzak soilik sortzen; litzateke txosnarik gabeko Aste Nagusirik egon». Monterok dioenez, garrantzitsuak dira jaiek irauten duten bederatzi egunak ostalarientzat ere.
|
2017
|
|
Ostalaritzako akordio markoa sinatu zuten atzo, ez alferrik, eragile horiexek, zerbait aldatzen ari den seinale. Merkataritzaren euskal sektorea Espainiako itunen aurretik jartzea adostu ondoren, babes maila bera lortu
|
du
ostalaritzak Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan.Hain zuzen, akordio marko horren negoziazioan proposatu zuen Confebaskek, aurreko urtearen hondarrean, sektore guztietara zabaltzea estatalizazioaren aurkako babesa, sektore arteko itun handia egitea, alegia; Zapatero eta Rajoyren erreformen itzalean, birritan ukatu zuen hura, baita bigarrenean Iñigo Urkullu lehendakariak sustatu bazuen ere, 2013an.... ELAk eta LABek erabateko zuhurtziarekin hartu zuten proposamena aurreko hilean, baina biharko bilerak arnasa handia eman diezaioke azken urteetan itolarrian den euskal negoziazio kolektiboari.Horiek horrela, berrikuntza handia ekarriko luke lan harremanetara euskal negoziazio kolektiboa estatalizaziotik babesteko hitzarmen orokor bat erdiesteak orain.
|
2020
|
|
«Ez dira alemanak, eta aurtengo udan ere jende uholde horren zati handi bati eutsiko diogun esperantza daukagu». Onartu du 2020koa ez dela uda ona izango, baina espero
|
du
ostalaritzarentzat ez izatea desastrea ere.
|
|
Krisiak gehien eragin dien sektoreen artean, autogintza eta ostalaritza daude. Manu Aierdik ohartarazi
|
du
ostalaritza eta oro har turismoa beranduago itzuliko direla lanera, eta aurtengo uda «benetan konplikatua» izango dela
|
|
Lau lurraldeetan, 32.236 espediente aurkeztu dituzte, eta 232.825 langileri eragin diete orain arte. Manu Aierdik azaldu
|
du
ostalaritzak uda garaia «oso konplikatua» izango duela
|
|
Egoera beltzagoa
|
du
ostalaritzak, aurten behintzat. Sektoreen artean, zerbitzuak eta industriak biltzen dituzte aldi baterako erregulazio gehien eta langile kaltetu gehien:
|
2021
|
|
Etxeratze ordua 23:00etara gibelatuko dute, eta ostatuen barnealdea ireki. Madrilek atzera egin
|
du
ostalaritzari eta gaueko aisialdiari loturiko hainbat neurritan
|
|
«Auzitegiaren epaiak galdera marka handi bat jartzen du horren inguruan, benetan baditugun edo ez egoera honi erantzuteko behar diren tresnak». Edonola ere, gobernuak uste
|
du
ostalaritza itxi izanak kutsatzeak gutxitzea eragin duela.
|
|
Eusko Jaurlaritzaren urtarrileko dekretuak jasotzen
|
du
ostalaritza itxita egongo dela 100.000 biztanleko 500 COVID kasutik gorako intzidentzia pilatua duten udalerrietan. Arau horren aurka jo dute Bizkaiko Ostalaritzaren Elkarteak, Sea Ostalaritzak eta Gipuzkoa Ostalaritzak, eta EAEko Justizia Auzitegi Nagusiak aintzat hartu du haien eskaera:
|
2022
|
|
Turismoak pisu handia
|
du
ostalaritza sektorean. Horrek eragin du hizkuntza baldintzak sartzeko erabakia?
|
|
Horrek badu arrazoi jakin bat: «Jendeak uste izan
|
du
ostalaritzan sartu eta guztia izan dezakeela eskura, baina lan hau ere duindu egin behar da».
|
2023
|
|
Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko kide Haika Aizpuruak adierazi
|
du
ostalaritzaren sektoreak euskararekiko «konpromiso sendoa» daukala: «Erreferente izan nahi dugu, euskaraz artatuz eta elkarlanean arituz».
|