Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2001
‎Hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adierazi ohi da lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi du olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
‎Biskositatea adierazteko terminorik erabiliena SAE k proposatu zuena da, eta W batek bereizitako bi zenbaki ditu: horrek esan nahi du olio hori egokia dela oso klima hotzetan dabiltzan ibilgailuen motorrean aritzeko.
‎Beraz, tenperatura hori zenbat eta apalagoa izan, hainbat eta hobeto funtzionatuko du olioak neguko hotzetan.
‎Olioak hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adieraz daiteke lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi du olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
2002
‎Garbitzeko egokiena Tefal izan zen, kanpoko azalerak leun eta ia ertzik gabekoak zituelako; berotzen duen erresistentziak ez du olioa ukitzen (beraz, ez da zikintzen), olioa daukan kubeta atera egiten da eta usainen kontrako iragazkia erraz aldatzen da.
‎Frijitzeko orduan, hobe da jakiak birrineztatzea edo arrautza irinetan pasatzea. Horrela, geruza kurruskari bat sortzen da kanpoan, eta jakiak ez du olioarekin zuzenean kontaktuan egon behar. Horrela, plater digerigarriagoa eta kaloria gutxiagokoa lortuko dugu.
2003
‎Kudeatzaile hori, gainera, kosturik gabe egiten zen, eta betebehar hori ez zuen behin eta berriz bete, produktu toxiko eta kutsatzailetik" metodo erosoagoak" erabilita hustu baitzen. Egindako probaren bidez, magistratu disidenteak egiaztatu du olio erabilia aipatutako bidetik isurtzen zela. Izan ere, lau urtez baino gehiagoz, industrialariak baimendutako kudeatzaileari olio erabilia eman diola soilik frogatu ahal izan du, nahiz eta badakien arriskutsua zela.
2007
‎aurreko urtekoaren aldean %19 baino ez zen areagotu, 241.849 tonetara iritsiz; hauen %21 inguru (62.909 TM) biodiesela zen.Energi terminoetan adierazteko, Espainiako findegietatik ekarritako biodieselaren salmentak, Espainian 2006 urtean kontsumitu zen automoziorako gasolio guztiaren merkatuaren %0, 23ra bakarrik iritsi ziren; merkatu horretan, izan ere, 24 milioi tep (petrolio tona baliokide) saldu ziren.Espainian biodiesela 12 lantegik ekoizten dute orain eta beste hamarka batzuk proiektuan daude, eraikitzear, baina martxan dauden 8.500 gasolindegietatik 200etan soilik (horietako 125, Katalunian) eskaintzen da biodiesela; Alemania eta Austrian, ordea, horrelako erregaia 1.800 gasolindegitan merkaturatzen da.Landarezko lehengaiakBiodiesela landarezko olio birjinatik eta birziklatuetatik ekoizten da.Landarezko olio birjina hazitik erauzten da, hazi irina ganaduarentzako pentsuak moldatzeko utzita.Olioa findu egiten da, ekoizpen prozesuan sartu aurretik.Hirurehun motatako landare oleaginoso trata badaitezke ere bioerregai hau ekoizteko erabiliena koltza da, landare honek hektarea bakoitzeko olio etekin handiena ematen baitu; ondotik soja, ekilorea eta palma datozkio.Dena den, erabilitako olioa ere balia daiteke horretarako: oso lehengai merkea da eta gainera, bestela hondakin izango litzatekeen hori birziklatzeko aukera ematen du olio mota honek.Espainian biodiesela ekoizteko baliatuenak diren lehengaiak dira frijitzeko erabilitako olioak eta ekilore olioa.Orain, koltza olioarekin eta Brassica carinata (Etiopiako mostaza" deritzon) landarearekin ari dira frogak egiten.
‎Fitosterolen eta antioxidatzaileen edukiak elikagai funtzional bihurtzen du olio hori, kolesterol maila murriztean duen paperagatik.
2008
‎Kolorearen, usainaren eta zaporearen arteko harmonia perfektuak adierazten du olioa behar bezala egin dela eta produktua kalitatezkoa dela.
2009
‎Kontserba hauek atuna edo hegaluzea izaten dute, oliba olioa eta gatza, eta oso jaki egokiak dira maiz jateko ere, elikagarriak baitira oso (produktu xukatuaren% 24 kalitate oneko proteinak dira, arrain urdinarenak); eta gantzak, berriz, bihotzarentzat osasungarriak: omega gantz azidoek dituzten ezaugarri onuragarriez gain, oliba olioaren azido oleikoarenak gehitu behar zaizkio (pisu garbiaren% 20 artean hartzen du olioak).
‎La Española eta La Masía etxeetako olioetan, aletegi/ kondar zaporea antzeman dute dastatzaileek; horrek esan nahi du olio hori egiteko olibak halako moduz egon direla pilatuta edo biltegiratuta, ezen hartzidura anaerobio handia jasan baitute edo beste esanahi hau ere eduki dezake: Olio hori harremanetan egon dela dekantazio loka tzekin, edo hartzidura anaerobioa jasan duela aletegi edo biltegietan.
‎Ikerketak erakutsi du olio mota horrek aldatu egiten dituela globulu gorrien mintzaren egitura eta osaera lipidikoa.
2010
‎Zertarako balio du olio erabilia birziklatzeak
‎Zertarako balio du olio erabilia birziklatzeak. Etxean erabilitako olioa harraskatik botatzeak eragin handia izan dezake ingurumenean.
2012
‎Eta badu beste abantaila bat ere: jakia gutxiago balitzen du olioz, eta, beraz, kaloria gutxiago eransten die.
2013
‎Light bertsioa ez da hain energetikoa(% 30 gutxiago izaten du olioa), eta kolesterola ere gutxiago ematen du (hiru aldiz gutxiago ere bai koilarakada bakoitzean), arrautza gutxiagorekin egiten baitute.
‎Horrek esan nahi du olioaren azidotasunak, eta zer esanik ez ozpinarenak, plastikoaren elementu kimikoak likidora pasaraz ditzaketela (migratzea esaten zaio horri); aldiz, halakorik nekezago gertatzen da botila jatorrizko likidoarekin betetzen bada (ura ur botilan, ozpina berean, olioa berean...).
‎Kontrol zorrotzetatik igarotzen da olioa, olio desberdinak nahasten diren kasuetan gerta ez dadin. Arazo horiek saihesteko, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko Zaidingo (CSIC) ikerlari talde batek teknika berri bat prestatu du olioan iruzurrak saihesteko. Helburuetako bat da beste espezie edo jatorri batzuetako olioen nahastea saihestea, eta oliba olio gisa merkaturatzea edo erabiltzea.
‎Helburuetako bat da beste espezie edo jatorri batzuetako olioen nahastea saihestea, eta oliba olio gisa merkaturatzea edo erabiltzea. Artikuluak azaltzen du zer den teknika hori, eta aukera ematen du olio bat olibetatik datorren ala ez jakiteko, baita DNAk jokatzen duen papera ere.
‎Egia esan, balio digutenaren kalitatea eta egiazkotasuna bermatzeko neurria da. Kontsumitzaileak jakingo du olioaren jatorria, kategoria eta ez dela beste oliorik bete. Hala ere, tabernen eta jatetxeen jabeek adierazten dute neurri horrek hazkunde ekonomikoa dakarrela, eta, beraz, baliteke plateren azken prezioa handitu behar izatea (ogitartekoak, txigortuak edo entsaladak).
2015
‎Claudi Mans doktoreak azpimarratzen duenez, olioaren bizitza erabilgarria asko baldintzatzen du olio horretan frijitzen dugunak.
2016
‎Azidotasuna oliotan dauden gantz azido askeen kopurua neurtzen duen parametroa da. Horrek esan nahi du olio birjinetan, azidotasun txikiagoetan, kalitate hobea dagoela. Oliba olio mota ezberdinen artean, sukaldaritza eta nutrizioaren arloan preziatuenetakoa oliba olio birjina estra da, 0, 8º baino gehiagoko azidotasuna duena.
2018
‎oliba olio birjina estra, oliba olio birjina, oliba olioa edo oliba patsaren olioa.Enpresaren jatorria edo identifikazioa.Sorta zenbakia eta kantitate garbia.Gutxieneko iraupen data (aurretik hitz hauek dituela consumir preferentemente antes de...). Oliba motaren eta kontserbatzeko moduaren araberakoa izango da epe hori.Biltegiratzeko jarraibideak.Osagaiak eta nutrizio arloko informazioa.Olioaren mailari buruzko informazioa.ZER AGERTU DAITEKEEN, EKOIZLEAK NAHI BADU: Zaporearen ezaugarriak eta ezaugarri organoleptikoak (oliba olio birjina estra eta oliba olio birjina denean). Azidotasuna, peroxidoen maila (oxidazio maila), argizari kantitatea eta ultramoreen xurgagarritasuna.Ezaugarri horiek adieraziko dute zenbateraino den osasungarria, zein neurritan hondatu den ekoitzi denetik, zenbateko purutasuna duen eta zenbateraino kontserbatu den modu egokian.Peroxidoen maila: zerikusia du olioaren oxidazio primarioarekin, hau da, airearen oxigenoaren eragin saihetsezinarekin.Hortaz, zenbat eta denbora gehiago pasatu, handitu egiten da.Zer nolako oxidazio egoera duen adierazten du eta zenbateraino hondatu diren polifenolak, bitamina... Zenbat eta maila handiagoa, olioak hainbat eta gaitasun gutxiago edukiko du herdoilaren aurka egiteko.Argizari kantitateak eta ultramorearen xurgaga... contiene aceite de oliva refinado y aceite de oliva virgen" (oliba olio findua eta oliba olio birjina daramatza)..
2020
‎Koipea. Surimiko arrainetik (nahiz eta arrain mota zein den ez jakin) eta ekilore oliotik (findu egiten da) datorren koipe kopuru ertaina du; beraz, ez du olio birjinaren onurarik. Proteinak.
2021
‎Gehigarriak: elikagaien industriako difamatuenak Nola funtzionatzen du oliorik gabeko frijigailu batek. Etxetresna elektriko horiek konbekzio labeek bezala funtzionatzen dute:
2023
‎Hain zuzen, azken horrek uste du komeni dela koipe kontsumoa eguneko kaloria kontsumoaren %30era mugatzea, eta onartzen du koipe asegabeak (arrain olioan, aguakateetan, fruitu lehorretan edo oliba olioan daudenak) hobe direla koipe aseak baino (gurinean, palma eta koko olioan edo daudenak). Metastasi arriskua areagotzen du Eta sutarako egur gehiago izateko, Nature aldizkarian argitaratutako azterlan batek, non Bartzelonako Ikerketa Biomedikoaren Institutuko (IRB) ikertzaileek parte hartu duten, adierazten du olio palmitikoak, palma olioaren osagai nagusiak, metastasi arriskua areagotzen duela. Oso zaila denez olio guztia dietatik kentzea, adituen esanetan, ahal den neurrian olio horren kontsumoa murriztea komeni da.
‎Ondorioak kaltegarriak dira bertako florarentzat eta faunarentzat; izan ere, errinozeronte, elefante edo tigre bezalako animaliak arriskuan daude beren habitat naturalak hondatzen direlako. Naturarentzako Mundu Funtsaren iritziz, hamar urte baino gutxiagoan Indonesiak basoen %98 galduko du olio hori lortzeko egiten den bereizketarik gabeko suntsipenaren ondorioz. Kontuan izan behar da, elikagaiak erabiltzeaz gain, palma olioaren eratorriek beste irteera batzuk ere aurkitu dituztela, hala nola kosmetika industria (kremak, xaboiak edo hortzetako pasta) eta biodiesela ekoizteko industria.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia