2001
|
|
Hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adierazi ohi da lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi
|
du
olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
|
|
Biskositatea adierazteko terminorik erabiliena SAE k proposatu zuena da, eta W batek bereizitako bi zenbaki ditu: horrek esan nahi
|
du
olio hori egokia dela oso klima hotzetan dabiltzan ibilgailuen motorrean aritzeko.
|
|
Beraz, tenperatura hori zenbat eta apalagoa izan, hainbat eta hobeto funtzionatuko
|
du
olioak neguko hotzetan.
|
|
Olioak hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adieraz daiteke lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi
|
du
olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
|
2002
|
|
Garbitzeko egokiena Tefal izan zen, kanpoko azalerak leun eta ia ertzik gabekoak zituelako; berotzen duen erresistentziak ez
|
du
olioa ukitzen (beraz, ez da zikintzen), olioa daukan kubeta atera egiten da eta usainen kontrako iragazkia erraz aldatzen da.
|
|
Frijitzeko orduan, hobe da jakiak birrineztatzea edo arrautza irinetan pasatzea. Horrela, geruza kurruskari bat sortzen da kanpoan, eta jakiak ez
|
du
olioarekin zuzenean kontaktuan egon behar. Horrela, plater digerigarriagoa eta kaloria gutxiagokoa lortuko dugu.
|
2003
|
|
Kudeatzaile hori, gainera, kosturik gabe egiten zen, eta betebehar hori ez zuen behin eta berriz bete, produktu toxiko eta kutsatzailetik" metodo erosoagoak" erabilita hustu baitzen. Egindako probaren bidez, magistratu disidenteak egiaztatu
|
du
olio erabilia aipatutako bidetik isurtzen zela. Izan ere, lau urtez baino gehiagoz, industrialariak baimendutako kudeatzaileari olio erabilia eman diola soilik frogatu ahal izan du, nahiz eta badakien arriskutsua zela.
|
2007
|
|
aurreko urtekoaren aldean %19 baino ez zen areagotu, 241.849 tonetara iritsiz; hauen %21 inguru (62.909 TM) biodiesela zen.Energi terminoetan adierazteko, Espainiako findegietatik ekarritako biodieselaren salmentak, Espainian 2006 urtean kontsumitu zen automoziorako gasolio guztiaren merkatuaren %0, 23ra bakarrik iritsi ziren; merkatu horretan, izan ere, 24 milioi tep (petrolio tona baliokide) saldu ziren.Espainian biodiesela 12 lantegik ekoizten dute orain eta beste hamarka batzuk proiektuan daude, eraikitzear, baina martxan dauden 8.500 gasolindegietatik 200etan soilik (horietako 125, Katalunian) eskaintzen da biodiesela; Alemania eta Austrian, ordea, horrelako erregaia 1.800 gasolindegitan merkaturatzen da.Landarezko lehengaiakBiodiesela landarezko olio birjinatik eta birziklatuetatik ekoizten da.Landarezko olio birjina hazitik erauzten da, hazi irina ganaduarentzako pentsuak moldatzeko utzita.Olioa findu egiten da, ekoizpen prozesuan sartu aurretik.Hirurehun motatako landare oleaginoso trata badaitezke ere bioerregai hau ekoizteko erabiliena koltza da, landare honek hektarea bakoitzeko olio etekin handiena ematen baitu; ondotik soja, ekilorea eta palma datozkio.Dena den, erabilitako olioa ere balia daiteke horretarako: oso lehengai merkea da eta gainera, bestela hondakin izango litzatekeen hori birziklatzeko aukera ematen
|
du
olio mota honek.Espainian biodiesela ekoizteko baliatuenak diren lehengaiak dira frijitzeko erabilitako olioak eta ekilore olioa.Orain, koltza olioarekin eta Brassica carinata (Etiopiako mostaza" deritzon) landarearekin ari dira frogak egiten.
|
|
Fitosterolen eta antioxidatzaileen edukiak elikagai funtzional bihurtzen
|
du
olio hori, kolesterol maila murriztean duen paperagatik.
|
2008
|
|
Kolorearen, usainaren eta zaporearen arteko harmonia perfektuak adierazten
|
du
olioa behar bezala egin dela eta produktua kalitatezkoa dela.
|
2009
|
|
Kontserba hauek atuna edo hegaluzea izaten dute, oliba olioa eta gatza, eta oso jaki egokiak dira maiz jateko ere, elikagarriak baitira oso (produktu xukatuaren% 24 kalitate oneko proteinak dira, arrain urdinarenak); eta gantzak, berriz, bihotzarentzat osasungarriak: omega gantz azidoek dituzten ezaugarri onuragarriez gain, oliba olioaren azido oleikoarenak gehitu behar zaizkio (pisu garbiaren% 20 artean hartzen
|
du
olioak).
|
|
La Española eta La Masía etxeetako olioetan, aletegi/ kondar zaporea antzeman dute dastatzaileek; horrek esan nahi
|
du
olio hori egiteko olibak halako moduz egon direla pilatuta edo biltegiratuta, ezen hartzidura anaerobio handia jasan baitute edo beste esanahi hau ere eduki dezake: Olio hori harremanetan egon dela dekantazio loka tzekin, edo hartzidura anaerobioa jasan duela aletegi edo biltegietan.
|
|
Ikerketak erakutsi
|
du
olio mota horrek aldatu egiten dituela globulu gorrien mintzaren egitura eta osaera lipidikoa.
|
2010
|
|
Zertarako balio
|
du
olio erabilia birziklatzeak
|
|
Zertarako balio
|
du
olio erabilia birziklatzeak. Etxean erabilitako olioa harraskatik botatzeak eragin handia izan dezake ingurumenean.
|
2012
|
|
Eta badu beste abantaila bat ere: jakia gutxiago balitzen
|
du
olioz, eta, beraz, kaloria gutxiago eransten die.
|
2013
|
|
Light bertsioa ez da hain energetikoa(% 30 gutxiago izaten
|
du
olioa), eta kolesterola ere gutxiago ematen du (hiru aldiz gutxiago ere bai koilarakada bakoitzean), arrautza gutxiagorekin egiten baitute.
|
|
Horrek esan nahi
|
du
olioaren azidotasunak, eta zer esanik ez ozpinarenak, plastikoaren elementu kimikoak likidora pasaraz ditzaketela (migratzea esaten zaio horri); aldiz, halakorik nekezago gertatzen da botila jatorrizko likidoarekin betetzen bada (ura ur botilan, ozpina berean, olioa berean...).
|
|
Kontrol zorrotzetatik igarotzen da olioa, olio desberdinak nahasten diren kasuetan gerta ez dadin. Arazo horiek saihesteko, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko Zaidingo (CSIC) ikerlari talde batek teknika berri bat prestatu
|
du
olioan iruzurrak saihesteko. Helburuetako bat da beste espezie edo jatorri batzuetako olioen nahastea saihestea, eta oliba olio gisa merkaturatzea edo erabiltzea.
|
|
Helburuetako bat da beste espezie edo jatorri batzuetako olioen nahastea saihestea, eta oliba olio gisa merkaturatzea edo erabiltzea. Artikuluak azaltzen du zer den teknika hori, eta aukera ematen
|
du
olio bat olibetatik datorren ala ez jakiteko, baita DNAk jokatzen duen papera ere.
|
|
Egia esan, balio digutenaren kalitatea eta egiazkotasuna bermatzeko neurria da. Kontsumitzaileak jakingo
|
du
olioaren jatorria, kategoria eta ez dela beste oliorik bete. Hala ere, tabernen eta jatetxeen jabeek adierazten dute neurri horrek hazkunde ekonomikoa dakarrela, eta, beraz, baliteke plateren azken prezioa handitu behar izatea (ogitartekoak, txigortuak edo entsaladak).
|
2015
|
|
Claudi Mans doktoreak azpimarratzen duenez, olioaren bizitza erabilgarria asko baldintzatzen
|
du
olio horretan frijitzen dugunak.
|
2016
|
|
Azidotasuna oliotan dauden gantz azido askeen kopurua neurtzen duen parametroa da. Horrek esan nahi
|
du
olio birjinetan, azidotasun txikiagoetan, kalitate hobea dagoela. Oliba olio mota ezberdinen artean, sukaldaritza eta nutrizioaren arloan preziatuenetakoa oliba olio birjina estra da, 0, 8º baino gehiagoko azidotasuna duena.
|
2018
|
|
oliba olio birjina estra, oliba olio birjina, oliba olioa edo oliba patsaren olioa.Enpresaren jatorria edo identifikazioa.Sorta zenbakia eta kantitate garbia.Gutxieneko iraupen data (aurretik hitz hauek dituela consumir preferentemente antes de...). Oliba motaren eta kontserbatzeko moduaren araberakoa izango da epe hori.Biltegiratzeko jarraibideak.Osagaiak eta nutrizio arloko informazioa.Olioaren mailari buruzko informazioa.ZER AGERTU DAITEKEEN, EKOIZLEAK NAHI BADU: Zaporearen ezaugarriak eta ezaugarri organoleptikoak (oliba olio birjina estra eta oliba olio birjina denean). Azidotasuna, peroxidoen maila (oxidazio maila), argizari kantitatea eta ultramoreen xurgagarritasuna.Ezaugarri horiek adieraziko dute zenbateraino den osasungarria, zein neurritan hondatu den ekoitzi denetik, zenbateko purutasuna duen eta zenbateraino kontserbatu den modu egokian.Peroxidoen maila: zerikusia
|
du
olioaren oxidazio primarioarekin, hau da, airearen oxigenoaren eragin saihetsezinarekin.Hortaz, zenbat eta denbora gehiago pasatu, handitu egiten da.Zer nolako oxidazio egoera duen adierazten du eta zenbateraino hondatu diren polifenolak, bitamina... Zenbat eta maila handiagoa, olioak hainbat eta gaitasun gutxiago edukiko du herdoilaren aurka egiteko.Argizari kantitateak eta ultramorearen xurgaga... contiene aceite de oliva refinado y aceite de oliva virgen" (oliba olio findua eta oliba olio birjina daramatza)..
|
2020
|
|
Koipea. Surimiko arrainetik (nahiz eta arrain mota zein den ez jakin) eta ekilore oliotik (findu egiten da) datorren koipe kopuru ertaina du; beraz, ez
|
du
olio birjinaren onurarik. Proteinak.
|
2021
|
|
Gehigarriak: elikagaien industriako difamatuenak Nola funtzionatzen
|
du
oliorik gabeko frijigailu batek. Etxetresna elektriko horiek konbekzio labeek bezala funtzionatzen dute:
|
2023
|
|
Hain zuzen, azken horrek uste du komeni dela koipe kontsumoa eguneko kaloria kontsumoaren %30era mugatzea, eta onartzen du koipe asegabeak (arrain olioan, aguakateetan, fruitu lehorretan edo oliba olioan daudenak) hobe direla koipe aseak baino (gurinean, palma eta koko olioan edo daudenak). Metastasi arriskua areagotzen du Eta sutarako egur gehiago izateko, Nature aldizkarian argitaratutako azterlan batek, non Bartzelonako Ikerketa Biomedikoaren Institutuko (IRB) ikertzaileek parte hartu duten, adierazten
|
du
olio palmitikoak, palma olioaren osagai nagusiak, metastasi arriskua areagotzen duela. Oso zaila denez olio guztia dietatik kentzea, adituen esanetan, ahal den neurrian olio horren kontsumoa murriztea komeni da.
|
|
Ondorioak kaltegarriak dira bertako florarentzat eta faunarentzat; izan ere, errinozeronte, elefante edo tigre bezalako animaliak arriskuan daude beren habitat naturalak hondatzen direlako. Naturarentzako Mundu Funtsaren iritziz, hamar urte baino gutxiagoan Indonesiak basoen %98 galduko
|
du
olio hori lortzeko egiten den bereizketarik gabeko suntsipenaren ondorioz. Kontuan izan behar da, elikagaiak erabiltzeaz gain, palma olioaren eratorriek beste irteera batzuk ere aurkitu dituztela, hala nola kosmetika industria (kremak, xaboiak edo hortzetako pasta) eta biodiesela ekoizteko industria.
|