2001
|
|
Hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adierazi ohi da lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi
|
du
olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
|
|
Biskositatea adierazteko terminorik erabiliena SAE k proposatu zuena da, eta W batek bereizitako bi zenbaki ditu: horrek esan nahi
|
du
olio hori egokia dela oso klima hotzetan dabiltzan ibilgailuen motorrean aritzeko.
|
|
Olioak hotzetan dituen ezaugarrien erreferentziazko zenbakia adieraz daiteke lehen lehenik, ondoren W letra (honek esan nahi
|
du
olio horrek tenperatura hotzetan funtzionatzeko egokia dela) eta beste zenbaki batez, olio hori tenperatura altuetan nola egokitzen den jakinarazten duena.
|
2009
|
|
La Española eta La Masía etxeetako olioetan, aletegi/ kondar zaporea antzeman dute dastatzaileek; horrek esan nahi
|
du
olio hori egiteko olibak halako moduz egon direla pilatuta edo biltegiratuta, ezen hartzidura anaerobio handia jasan baitute edo beste esanahi hau ere eduki dezake: Olio hori harremanetan egon dela dekantazio loka tzekin, edo hartzidura anaerobioa jasan duela aletegi edo biltegietan.
|
|
Opilak eta moldeko ogiak, biek eduki dezakete landare olioa erantsita; segur aski, ez batek eta ez besteak ez dute jakinaraziko zein jatorri
|
duen
olio horrek, eta litzateke jakitea.
|
2010
|
|
Metal astun ugari eduki ohi
|
ditu
olio horrek, eta ez da izaten batere biodegradagarria; ondorioz, oso kaltegarria gertatzen da lurzoruarentzat (galdu egin dezake emankortasuna) eta urentzat (15 urtez iraun dezake olioak uretan, lurrazalekoetan bezala lur azpikoetan).
|
2011
|
|
naphtaline delako zer horrek su hartzen duela, petrole deritzonak bezala. Olioak harekin nahasia delarik indar handia du, eta nola sartzen baita hura arterik eta urrakorik hertsienetan barna, atzematen ditu ihiziak beren gordegietan, aski
|
baitute
olio horrek hunki ditzan hiltzeko.
|
2017
|
|
Ekoizten diren sesamo hazi asko eta asko olioa egiteko erabiltzen dira; kontuan hartzeko moduko ezaugarriak
|
ditu
olio horrek, eta zapore sendoa.
|
2018
|
|
Balea arrantzalearen mozkin baliagarriena olioa zen Euskal Herrirako. Garai hartan, etxeetan, argia
|
ukaiteko
olio hori erabiltzen
|
2019
|
|
Beste aditu batzuek, ildo horretatik, herritarren artean alarmarik ez sortzeko eta osagai hori duten elikagaien kontsumo baxua eta dieta osasuntsua gomendatzeko lan egiten dute; hau da, egun batean hartzen den gantz asearen guztizkoa kaloria guztien% 10 baino gehiago ez izateko. Duela bost urte ia ez
|
genuen
olio horretaz ezer entzun; gaur egun, ordea, komunikabideek iritzi publikoa sortzen lagundu dute gai horri buruz, nutrizionisten eta banaketaren sektoreko adituen esperientziarekin eta ikerketekin batera. Lan hori ezin izango zen egin herritarren, kontsumitzaileen eta prosumitzaileen zeregin aktiborik gabe, sare sozialen bidez eta albisteetan bertan argitaratzen dituzten iruzkinen bidez beren esperientziak, iritziak, kexak eta salaketak adierazten baitituzte.
|