2004
|
|
Kariesaren agerpena ezaguna da: hortzetako esmaltea eta dentina (esmaltearen azpian dagoen ehun gogorra) suntsitu egiten
|
du
hortz plakan garatzen den Streptococcus Mutans bakterioak azido laktiko ugari jariatzen baitu bere eginkizunean.
|
|
Orban eta plakak ezabatzeko eta hortzak leuntzeko abrasiboak (silika nahiz besterik) dauzkate pasta gehienek kopuru txiki txikitan: horrela produktuak ez
|
du
hortza higitzen baina, kontuz, neurriz erabili behar izaten dira, nolanahi ere.
|
|
postre gisa hartu da. plaka gutxiago sortzen eta txantxarra saihesten laguntzen du, baina ez da ahaztu behar hondatzen duten azukreak eta azidoak dituela esmaltea; beraz, ezin
|
du
hortzetako eskuila ordezkatu. Sagarrak duen azido oxalikoak zenbait mineral, hala nola kaltzioa eta kaltzio oxalatoa, eta, beraz, haien kontsumoa kontuan hartu behar da horrelako kalkuluak jasoz gero.
|
2005
|
|
65 eta 74 urte bitarteko pertsonen %27k ez
|
du
hortzik.
|
2007
|
|
Arazoa dezente arintzen
|
du
hortzak ongi eskuilatu, haria sakon iragan eta ahoa urez betetzeak.
|
2008
|
|
Edarien osaera aldatzea izan liteke haien higadura potentziala murrizteko estrategietako bat, zaila izango baita haurrek zukuak eta freskagarriak ez hartzea, nahiz eta espezialistek eta gurasoek behin eta berriz eskatu. Froga zientifikoen arabera, edari freskagarriei kaltzio laktatoa gehitzeak (besteak beste, kolazkoei) murriztu egiten
|
du
hortzetako plakaren higadura potentziala. Hala ere, sektorearen elikagai industriak, oraingoz, kontrako joerari jarraitzen diola dirudi, maiz eransten baitzaizkie gehigarri azidotzaileak edo azidotzaileak (zitrikoa, askorbikoa eta fosforikoa) edari freskagarriei.
|
|
Irudia: Finizio Espainiako Gizarte Segurantzak ez
|
du
hortz estaldura handirik; beraz, herritar askok osasun aseguru pribatua kontratatu nahi dute, ahoa ahalik eta baldintza onenetan izateko behar dituzten zerbitzu guztiak izateko. Aseguru etxeekin lankidetzan finantza erakunde batzuek merkaturatzen dituzten polizen bidez (aukera minoritarioa) edo zuzenean konpainia batekin harpidetu daitezke, titular bakoitzaren beharretara hobekien egokitzen den estaldura aukeratzeko.
|
2011
|
|
Hala, sabelaldea gutxiago handitzen da eta gosea txikiagoa da. Sagar eta txantxarren mitoa desmuntatzea Postre sagar bat jateak edo ordu artean jateak ez
|
du
hortzetako eskuila ordezkatzen eta ez du txantxarra prebenitzen. Journal of Dentistry aldizkari medikoak irailean argitaratutako ikerketa batek mito bat zabaldu du:
|
|
Ikerketan, sagarra kontsumitu ondoren hortzetako higadura eragiten duen efektua egiaztatu zen, ez zehazki frutagatik, baizik eta azukreak eta azidoak dituen elikagaiagatik. Beraz, txantxarrari aurrea hartzeko, postreko sagarra jateak ez
|
du
hortzen eskuila ordezkatzen. Ikertzaileek adierazi zuten, halaber, hortzoien inguruko goiko aldean esmaltea higatzeko probabilitatea hiruzpalau aldiz handitu zela garagardoa eta fruta zukua edatean, hurrenez hurren, azidoak ez diren beste elikagai batzuk baino gehiago.
|
2013
|
|
Eta bi urtetik aurrera, hortz haginak osatu egiten direnean, hortzetako pasta erabili behar da. Haurrak ez
|
du
hortzak modu egokian garbitzen zazpi urte bete arte Baina noiz hasi behar du haurra hortzak eskuilatzen berak bakarrik. Montserrat Catalák, Espainiako Odontografia Elkarteko presidenteak, azaldu du «zazpi edo zortzi urte arte ez duela nahikoa autonomia lortzen laguntzarik gabe eskuilatzeko».
|
2015
|
|
hortzak zaintzen irakatsi behar du Elmok, baina arazo bat du: berak ez
|
du
hortzik. Beraz, bere buruaren bertsio bat imajinatzen du, eta, orduan, bai, bere zaintzaren garrantzia azaltzen du – abesti baten bidez.
|
2016
|
|
Horrelakoetan, haurrari ahoa garbitzeko esan behar zaio, gero gaza bat jarri hortzoiaren gainean eta minutu batzuez hozka egiteko eskatu (odola koagulatzen eta orbaintzen den arte). Hartara, haurrak prest izango
|
du
hortza burkoaren azpian jartzeko eta sagutxoa etorri zain egoteko.
|
2017
|
|
Zenbat eta lehenago jardun, orduan eta eraginkorragoak izango dira tratamenduak eta ez hain atzeraezinak etorkizunean eragin ditzaketen kalteak. Helduen tratamendua konplexuagoa izan daiteke, eta zenbait adituren laguntza behar izaten da batzuetan Zerk eragiten
|
du
hortzetako arazoak sortzea. Elikadura, ohiturak eta herentzia genetikoa dira ahoaren garapenean eragiten duten faktore nagusiak.
|
2019
|
|
Zer estali behar
|
du
hortz aseguru batek. Hortzetako aseguru batek «pazienteak behar duen zerbitzua» estali behar du, dio Águeda Ak.
|
2021
|
|
1 eta 3 urte bitarteko haurra fluorrez intoxikatzeko, egunean 13 eskuilaturi dagokien pasta guztia irentsi luke, eta orearen %100 irentsi, hau da, 1,3 mililitro; kantitate hori izango litzateke kaltegarria izaten has litekeen gutxienekoa”, azaldu du adituak. Egia esan, fluorrak eragin birmineralizatzailea
|
du
hortzetako esmaltean, eta segurua da karie arriskua murrizteko eraginkorra dela zientifikoki frogatu duen konposatu bakarra, eta hortzetako pastek duten bezalako kontzentrazioetan erabiltzen dena. “Haurrak hortzak garbitzen dituenean, ez da komeni hortzak ondoren garbitzea, baizik eta gehiegikeriak entzutea eta hondarrak uztea, hortzetan gera daitekeen fluorraren hondar efektua errazteko.
|
2022
|
|
Zenbat eta pasta gehiago, orduan eta garbiagoak Gezurra. Publizitateak erru handia
|
du
hortzetako eskuilaren azalera guztia pastaz estaltzeko ohituraren errua. Bertan agertzen den kopurua gehiegizkoa da.
|
2023
|
|
Gure dietak eragina
|
du
hortzen osasunean. Elikadura osasuntsuak, azukre, gatz eta koipe gutxikoak eta fruta eta barazki asko kontsumitzeak txantxarra eta periodontitiak izateko arriskua murrizten laguntzen du.
|