2002
|
|
Haurren Dietetikaren industriak ez
|
du
glutenik sartzen ez dutela dioten produktuetan
|
2003
|
|
Gari irinak eta, beraz, ogiak ugari
|
du
gluten izeneko proteina: honi esker irin horrekin ogi jangarria molda daiteke.
|
2005
|
|
entsaladetarako, litxarrerietarako… Horregatik, gurasoek haurrari etiketak irakurtzeko ohitura irakastea keinu hori beretzat ohikoa bihurtzeko elikagaiak. Hala ere, batzuetan ezin da jakin zer produktu den erosten ari da, eta ez
|
du
glutenik; beraz, FACE (Federazioa) Espainiako Zeliakoen Elkarteena). Aldian behin argitaratzen du proteina horretatik erabat salbuetsitako produktuen zerrenda batzuk.
|
2007
|
|
Elkarte horrek zehaztasun handiagoa eskatzen
|
du
glutenik gabeko produktuak etiketatzean eta kalifikatzean
|
|
Azterlan horren emaitzek “argi uzten dute ez legeak ez administrazioek ez enpresei ez dietela eskatzen beren produktuak zenbat gluten duten frogatzeko eta ez dutela kontrolatzen etiketatze arau berria betetzea”, salatu du OCUk, eta gogorarazten du gaixo zeliakoentzat gaur egun dagoen tratamendu bakarra bizitza osorako glutenik gabeko dieta dela. Egoera horren aurrean, kontsumitzaileen elkarteak Osasun eta Kontsumo Ministeriora jo
|
du
glutenik gabeko produktuen etiketatzean eta kalifikazioan zehaztasun handiagoa eskatzeko. Halaber, zeliakoentzako zuzeneko laguntzak eskatu dizkio, elikagai horiek erosteak dakarren “gastu handia” konpentsatzeko.
|
2008
|
|
Zereal askoren hazian dagoen proteina amorfoa da. Munduan proteina horrekiko intolerantzia duten pertsona asko daudela kalkulatzen da, eta haien dietak ez
|
du
glutenik izan behar. Horren arabera, Codex Alimentarius batzordeak muga onargarri berri bat onartu du “glutenik gabe” izeneko etiketa duten elikagaientzat.
|
|
Ekainean, berriz, arau hori Europan erregelamendu bidez garatzeko interesa azpimarratu zen. “Araudi hori egia da dagoeneko, eta kontuan hartzen
|
du
glutenarekiko sentikortasun maila desberdinak daudela”, dio Ministerioak. Glutenarekiko intolerantzia duten pertsonentzako berariazko produktuei dagokienez, bi kategoria bereizten dira:
|
2011
|
|
Goarnizio gisa, arroz glutinosoa erabiliko da. Arroz zuria prestatu ondoren, ohikoa baino itsaskorragoa geratzen da, almidoi asko duelako, nahiz eta glutinosoa deitzen zaion, ez
|
du
glutenik, eta, beraz, egokia da zeliakoak jateko. Arroza prestatzeko Kazola batean baratxuria eta perrexila erregosi, aldez aurretik morteroan birrindu ondoren, arroza bota eta olio aromatizatuarekin apur bat hozten utzi.
|
|
Arto aperitibo txigortu edo frijituak eta arroz harrotuaren malutak, fruitu lehorrak eta fruta lehortuak ere hainbat eratako mokadu gozo eta gaziak dira, haurrei gustatzen zaizkienak eta, zeliakia izanez gero, seguruak direnak. Etxean arto krispetak eginda, errezetak ez
|
du
glutenik. Produktu industrialak aukeratzen badira, xeheki aztertu behar da osagaien zerrenda, irinik edo gehigarri debekaturik ez dutela ziurtatzeko.
|
2012
|
|
12 eta 17 euro artean Iruditeria kolektiboak pentsatzen du berezia modu batera edo bestera ordaintzen dela. Euskadiko Zeliakoen Elkarteak (EZE) ikerketa horretan lagundu zuen, eta uste
|
du
glutenarekiko intolerantzia duten pertsonentzako menuak garestiagoak direla, ez erabilitako osagaiengatik, baizik eta kolektibo horiei zerbitzua ematen dieten establezimenduak gama altukoak izan ohi direla ziurtatzen dutelako. Bestalde, Elikadura Alergien Euskal Elkarteak (ELIKATE), eta horri ere galdetu zitzaion, alergikoek menu bereziak dituen jatetxe bat lortzen badute, menu oso sinpleak aukeratu ohi dituztela, ahalik eta arrisku gutxien sortzeko.
|
2014
|
|
Medikuak hainbat proba egin behar ditu bi nahasteak bereizteko. AGZk azpimarratzen
|
du
gluten ez zeliakoarekiko sentikortasunaren diagnostikoa bakarrik hartu litzatekeela kontuan, proba egokien bidez gaixotasun zeliakorik ez dagoela egiaztatu ondoren. Nolanahi ere, baldintza hori hobeto ezagutu eta aztertu behar da, “mezu kontraesankorrak eman eta justifikaziorik gabeko dietak ezarri aurretik”, Victoria María Díaz doktoreak eta haren laguntzaileek 2013ko martxoan adierazi zutenez, artikulu batean:
|
2016
|
|
Espainiako Zeliakoen Elkarteen Federazioak ohartarazi
|
du
glutena duten produktuak etiketatzeari buruzko araudi berria (uztailean jarriko da indarrean) ez dela fidagarria.
|
2021
|
|
Gozagarrien arazoa da zapore gozoak dastatzera ohitzen direla, eta horrek, haurrengan, nabarmen baldintzatu ditzake etorkizuneko elikadura ohiturak. Ez
|
du
glutenik, baina ez luke adierazi behar Ontzian “glutenik gabe” aipamena irakur daiteke. Horrek esan nahi du elikagaiaren kilo bakoitzeko 20 mg gluten baino gehiago ez duela.
|
2022
|
|
Alde horretatik, algarrobo irina kakaoa baino osasungarriagotzat hartzen da, gantz gutxiago duelako, kaloria gutxiago ematen dituelako eta teobrominarik ez duelako, konposatu kitzikagarria (kafeinaren aitzindaria). Gainera, ez
|
du
glutenik Beraz, konposatu horri lotutako arazoak dituzten pertsonentzako alternatiba bat da gariarena bezalako irinekin alderatuta. Algarroboa superelikagaia da?
|