2004
|
|
Ipar Amerikako emakumeentzat geratzen den aukera serum gaziko inplanteena da, seguruagoa haustura kasuetan. Protesi horietako bat hausten denean, iragazketak ez dira kaltegarriak, eta pazienteak berehala nabaritzen
|
du
gatz protesia akastuna bada. Aitzitik, silikona iragazte bat detektatzeko, irudi bidezko diagnostiko teknikak behar dira, erresonantzia magnetikoa adibidez.
|
2006
|
|
Arazoa haurren artean antzematen hasi da. Azterlan britainiar batek frogatu
|
du
gatz irenstea eta presio arteriala murriztearen arteko erlazioa dagoela populazioaren sektore horretan.
|
2008
|
|
Jaki batek guri komeni baino gatz gehiago duela esateko,% 1,5etik gora izan behar
|
du
gatza eta% 0,6tik gora sodioa.
|
|
Urdaiazpiko guztien artean, honek eman
|
du
gatz gutxien,% 3,8 (beste lau etxetan,% 5aren inguruan edo goitik ibili dira batzuk, eta beste batek% 6,6 eman du).
|
|
Holandako proiektua, berriz, metro karratuko bi watt lortzetik gertu dago. Alde horretatik, Klima Aldaketarako Gobernu arteko Taldeak (IPCC sigla ingelesetan) uste
|
du
gatzaren energiak, esperimentalagoak diren beste batzuek bezala (olatuena edo mareena, esaterako), duela ekarpen esanguratsurik egin 2030 arte. Halaber, ingurumen inpaktua ere handia izan liteke.
|
2009
|
|
Honek eduki
|
du
gatz gehien(% 1,8).
|
|
Honek eduki
|
du
gatz gutxien,% 0,51.
|
|
Guk aztertu ditugun bederatzi ontzi motetatik, hala ere, bakarra jo liteke gaziegitzat, Ortiz etxeko atun argia(% 1,8
|
du
gatza).
|
|
Cuca etxeko atun argiak% 0,5
|
du
gatza, eta Ortiz etxeko atunak,% 1,8; gainerako guztiak% 1etik behera dabiltza.
|
|
Honek eduki
|
du
gatz gehien hegaluzeetan(% 1,06), nahiz eta ez duen gehiegirik.
|
|
Ia ez
|
du
gatzik(% 0,05), eta kaloriak ere askok baino gutxiago ematen ditu (484, ehun gramo bakoitzeko).
|
|
Gaziegiak gertatu diren hiru zorroetako bat izan da: % 3,5
|
du
gatza, eta% 1,5etik gora gaziegitzat jotzen da; honek, beraz, aise bikoiztu du kopuru hori.
|
|
Guztietan gaziena izan da: % 4
|
du
gatza, eta% 1,5etik gora gaziegitzat jotzen da; honek, beraz, bikoiztu eta gehiago ere egin du kopuru hori.
|
|
Zortzi zorroetatik bostek ez dute gatz askorik eduki(% 0,05etik 1 arte), baina beste hirurek bai, gatz asko eman dute(% 3,3 eta 4 artean); produktu bat gaziegia dela esateko,% 1,5etik gora eduki behar
|
du
gatza, eta hiru horiek aise gainditu dute muga hori.
|
|
Galletak gozotzat jotzen dira, oro har, baina gatzik ere ez dute falta izan guk aztertu ditugunek: Marie Lu k% 1,2 eduki
|
du
gatza, eta Chiquilin ek% 0,3.
|
|
Gatz disoluzio bati ozpina gehitzean, taldeko kide bakoitzaren detekzio atalasearen kontzentrazioaren erdira gutxi gorabehera, gatzaren detekzio atalasearen maila askoz txikiagoa zela ikusi zen. Adituen arabera, “emaitza horrek lagundu egiten
|
du
gatzaren zati baten ordez ozpina jartzeko aukera, platerei zapore gazia emateko, ohi bezala”. Arroz beltzaren ozpinak aminoazido gehiago ditu, eta, beraz, gaziaren pertzepzioa handiagoa da.
|
2012
|
|
Hori egin ondoren, salda erabiltzeko prest egongo da (zopak egin, gisaturen bat osatu, saltsa indartu…). Gainera, prestakinak ez
|
du
gatzik, beste prestakin batzuk hondatu edo gehiegi atera ez daitezen. Salda bere horretan hartu behar badugu, gatz puntua jarriko dugu berotzen dugunean, kontsumitu ahal izateko.
|
|
Hori dela eta, ez da beharrezkoa gatza gehitzea, txikiak modu naturalean elikagaiek duten sodioaren bidez betetzen baititu mineral horren beharrak. Bestalde, gatz gutxiko platerak onartzera ohitzen den haurrak gutxitu egiten
|
du
gatz gutxiago hartzea bizitzan zehar. Azukre gehiegi hartzea ere hutsegitea da.
|
|
Gantz horrek kontsumitzailea baldintzatzen du eta, horregatik, gero eta ohikoagoa da animalia gantzak landareekin ordezkatzea. Azti tecnaliako aditu talde batek gazta bat egin
|
du
gatz gutxikoa eta animalia gantzik gabea. Ikerlarien esanean, elikagai berria dastatu duten kontsumitzaileek ez dute ia aldaketarik sumatu, eta, era berean, gazta arruntaren zaporea, usaina eta testura ere hauteman dituzte.
|
2013
|
|
Haragia uretan egosita prestatuko bada edo ur ugari duen saltsaren batekin jarriko bada, berdin
|
du
gatza aurretik ematea edo egiten ari den bitartean.
|
|
7 aholku praktiko Gatz gutxiago hartzen den heinean, gatz gazia ere murriztu egiten da Gatz gehiegi hartzea hipertentsio arteriala izateko arrisku faktore garrantzitsua da, eta horrek, aldi berean, bihotzeko gaixotasuna eta garuneko hodietako istripua izateko arriskua areagotzen du. Izan ere, Espainiako Kontsumo, Elikadura Segurtasun eta Elikadura Agentziak (AECOSAN) adierazi
|
du
gatz gutxiago hartzeak «milaka heriotza ekidingo lituzkeela urtero garuneko iskemia eta infartuen ondorioz». Gatzarekiko zaletasuna lortzen denez, lehentasun hori aldatu eta hezi egin daiteke, gutxitu arte.
|
|
Bere konposizioagatik mikroorganismo batzuentzako energia iturri izan daitekeen arren, ingurune hori ere alda dezake. Azukreak elikagaien hezetasuna xurgatzen du eta bakterio patogenoen hazkuntza geldiarazten
|
du
Gatzak bezala, azukreak honela jarduten du: osmosia hau da, elikagaien hezetasuna xurgatzen du, eta bakterio patogenoak. Azukrearekin kontserbatzeko, proportzioa handia izan behar da, bestela hartzidura erreakzioak gerta baitaitezke.
|
2014
|
|
Hiru alderdiri esker lortu
|
du
gatz mota honek halako arrakasta: itxura (kristal biribila dirudi), testura (kurruskatsua eta zertxobait hezea) eta, batez ere, kolorea (tonu moreak ditu).
|
2017
|
|
Erakundeak nabarmentzen
|
du
gatz asko eta behar baino potasio gutxiago hartzeak (3,5 g baino gutxiago) lagundu egiten duela arteria hipertentsioa agertzen, eta horrek aldi berean handitu egiten duela gaixotasun koronarioak eta garun hodietako istripuak izateko arriskua.
|
|
Oso kopuru handietan ematen
|
du
gatza hain elikagai gutxi izateko (egunaren buruan hartu behar litzatekeenaren %17 ia), eta, ondorioz, noizbehinka jateko elikagaien sailean sartzekoa da: adituek ez dute gomendatzen maiz jatea edo kopuru handiagoetan.
|
|
Azkenik, oliba olioarekin atondu. Entsaladak, berez, ez
|
du
gatzik behar, olibetan eta gaztan baitago. 3 Entsalada galeper arrautzarekin Entsalada plater bakar eta arin gisa dastatu nahi badugu, aukera polita da hau.
|
2018
|
|
Klabea, berriz, bakailao lehorra behar bezala xehatzen da prestatu eta kontsumitu aurretik. 3 Bakailao lehorrak bakarrik
|
du
gatza. Ez.
|
2019
|
|
bakterio gehienentzat kaltegarriak diren baldintzetan garatzeko edo bizirik irauteko aukera ematen duten ezaugarri oso bereziak: gai da biofilmak hau da, gainazalei atxiki dakieke (adibidez, mahaiei, makinei eta abarri) eta polisakarido geruza batez babestutako koloniak osatuz haztea, garbiketa eta desinfekzio prozesuekiko erresistentea egiten baitute, elikagaiak kutsatzeko iturri etengabea izanik. bizirik irauten
|
du
gatz kontzentrazio handiak (adibidez, gaztak, hestebeteak, etab.)). bizirik pH tarte zabala (4,2tik 9,5era). gai da tenperatura baxuak (1,5 eta 3 °C artean) eta 45 °C raino berotu daiteke. . Horrek guztiak esan nahi du elikagaietan egon daitezkeen bakterioak kentzeko eta kalterik egiten ez dutela ziurtatzeko erabili ohi diren metodoetako batzuk ez direla eraginkorrak listeria kentzeko.
|
|
Laura Saavedra dietista nutrizionistarentzat, “prozesatutako produktu bat osasungarri gisa identifikatzeko begiratu behar den lehenengo gauza (eta ia bakarra) osagaien zerrenda da. Prozesatutako produktu on bat ontziratuta aurkeztu ohi da, eta osagai bat baino gehiago izan ditzake, baina ez
|
du
gatz, azukre erantsi, irin findu edo landare olio findurik izaten. Aztertzen ari garen produktuak osagai zerrenda luzea badu eta horiek, gainera, txinera jotzen badute, hobe da supermerkatuko apalategian uztea”.
|
2020
|
|
Hobe da ogi integrala aukeratzea; oro har, antzeko prezioa du eta zuntz (ia bikoitza) eta elikagai gehiago, batez ere bitaminak eta mineralak. Burger motako ogiak
|
du
gatz gehien(% 1,3), gantz gehiago(% 4,5), azukre gehiago(% 5,7) eta energia gehiago (270 kcal/ 100 g). Horrek azaltzen du lortutako Nutrizio Score kalifikazioa (oro har, B edo C kalifikazioa lortzen dute, gehienen A kalifikazioaren aldean).
|