2003
|
|
Elikagaien etiketei buruzko arauak ez dira nahikoak, ez eta osatu gabeak ere, gai horretan eskumena duten Europako agintariek diotenez. Kontsumitzaileek kontsumitzen
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazio hobea behar dute, eta, horretarako, haien osagaiei buruzko informazioa jarri behar dute eskura, bereziki beharrezkoa alergia edo elikadura intolerantzia dagoenean, osasunerako arriskuak saihesteko.
|
2006
|
|
Etiketatzeari dagokionez, kojea gehien duen puntuetako bat da. Oraindik ez dago nanopartikulak
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazio zehatzik. Nanozientzia eta nanoteknologiak:
|
2008
|
|
elikagaiaren izena (txokolatea, eztia, fruta zukuak, edari alkoholdunak edo arrainen izenak, besteak beste); deskribapenak, hala nola elikagaien jatorri geografikoa (kasu batzuetan, kalitatearen kalifikazio gisa erabiltzen da); osagaiak; nutrizio adierazpenak edo elikagai batek jasan dituen tratamenduak. Iruzurraren aurkako programak FSA britainiarrak hainbat programa ditu martxan kontsumitzaileek erosten
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazio argia eta zehatza jasotzen dutela ziurtatzeko. Horietako bat Q01 izenekoa da, elikagaiaren benetakotasunari eta etiketatzearen ikerketari buruzkoa, eta bestea Q02 izenekoa, etiketan zehatzagoa dena.
|
2010
|
|
Herritarrek jaten
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazio zehatza biltzen den lehen aldia da, bai eta zein kopurutan ere. Hasierako inkesta egin zuten langile espezializatuek datu objektiboak bilatu zituzten geografia osoko hiri eta herrietan, lau eskualdetan banatuta iparraldea, hegoaldea, erdialdea eta ekialdea, eta herritar boluntarioei jarraipena egin zieten urteko lau estazioetan.
|
2011
|
|
Informazio gehiago etiketan Arau berriak erantzunak eta konponbideak eman nahi ditu, elikagaien etiketei buruzko lege sorta berri bati esker. Testuinguru horretan kokatzen da informazio etiketetan alergiak eta intolerantziak eragiten
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazioa, bai ontziratutako elikagaietan, bai ontziratu aurretik ontziratutakoetan edo ontziratu gabe daudenetan, bai taberna edo jatetxeetan saltzen diren elikagaiei buruzkoa. Eraldatutako elikagaiei buruzko informazioa ere agertu da; haragiaren kasuan, haren jatorria adierazi da, eta, garrantzitsuena, ez da beharrezkoa izango katamotzaren ikuspegia izatea informazioa irakurtzeko.
|
2012
|
|
Horrek informazio gehigarria eta ulergarriagoa emango dio kontsumitzaileari alergeno jakin bat edo nanoosagai bat egoteari buruz. Erregelamendu berriak legeria eguneratu eta finkatzen du, bai etiketatze orokorrekoa bai nutrizionalekoa, eta Europako hainbat zuzentarau integratzen ditu, kontsumitzaileek erosten
|
dituzten
elikagaiei buruzko informazio argia, osoa eta zehatza jasotzeko duten eskubidea bermatzeko. Hona hemen berrikuntza nagusiak.
|