Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2002
‎Txingarretan edo plantxan egiten diren barazki berak erabil daitezke. Zapore bereziak ematen dituzten beste elikagai batzuk ere sartzen dira, hala nola mangoa, anana edo sagarra. Kasu horretan, hobe da olio espezializatuen beratzeak edo soja saltsarenak belarrekin erabiltzea.
‎Arlo honetan, nutrizio arloko heziketa handiagoa eskatzen da dieta irrazionalen jarraipenari aurre egiteko, eta horrek kalte egiten dio nutrizio egoerari, eta horrek baldintzatzen du, hain zuzen ere, osasunerako galera gutxi, labur eta arriskutsuak izatea. Beste azterketa batzuen arabera, ogiaren eta karbohidrato konplexu ugari dituzten beste elikagai batzuen kontsumoa baliagarria izan daiteke pisua hobeto kontrolatzeko eta pisua galdu ondoren pisua galtzen laguntzeko. Gainera, karbohidratoen kontsumoa handitzea eta gantzena gutxitzea onuragarria da, pisua kontrolatzeaz gain, arrisku kardiobaskularra, minbizia eta, oro har, populazioaren osasuna hobetzeko.
‎Kasu horien zati handi bat molusku gordinen edo gutxi kozinatutakoen kontsumoak eragiten du. Hala ere, badira NLVk eragindako gastroenteritisaren agerraldiak eragiten dituzten beste elikagai batzuk, hala nola frutak eta barazkiak, paredatuak, entsaladak, ura eta abar. A hepatitisaren birusak sortutako hepatitis infekziosoaren ALa birusak moluskuak kontsumitzeari lotutako birus infekzio serioena da, eta oso gaixotasun ahul bat eragiten du, eta, batzuetan, heriotza ere bai.
‎FAO/ OMEko (Osasunaren Mundu Erakundea) Adituen Taldeak eta antzeko beste erakunde eta elkarte batzuek gomendatzen dute kaloriatoen %55 kaloria baino gehiago ematea. Beraz, uste da azukrea eta haren deribatuak osatu gabeko elikagaiak direla, eta murriztu egin behar direla karbohidrato konplexuak eta beste mantenugai batzuk (proteinak, bitaminak, mineralak…) ematen dituzten beste elikagai batzuen alde, organismoak ongi funtziona dezan ezinbestekoak baitira. Gozokiak bereziki desegokiak direnean?
2003
‎Kasu horien zati handi bat molusku gordinen edo gutxi kozinatutakoen kontsumoak eragiten du. Hala ere, badira NLVk eragindako gastroenteritisaren agerraldiak eragiten dituzten beste elikagai batzuk, hala nola frutak eta barazkiak, paredatuak, entsaladak edo ura. Prebentzioa eta kontrola Era horretako infekzio agerraldiei aurrea hartzeko, gordinik kontsumituko diren elikagaiak aldez aurretik kontrolatu behar dira, eta birus kargarik ez dagoela bermatu.
2005
‎Hainbat azterlanetan lortutako datuek egiaztatu dute Japonian, esaterako, soja kontsumoa oso hedatua (20 eta 50 miligramo fitoestrogeno artean hartzen da) egunean), bularreko minbizia izateko arriskua boskoiztu egiten da mendebaldeko Europako herrialdeetan baino gutxiagotan, hala nola Espainian, substantzia horien kontsumoa eguneko miligramoa da. Fitoestrogenoak dituzten beste elikagai batzuk badaude besteak beste, lekaleak. Kopuruak dituzte fitoestrogeno asko, baina oraingoak baino dezente gutxiago sojan.
2007
‎Dieta horretan, elikagai gogorren testura aldatu egiten da, hala nola ogia (azal gogorragatik), haragia, barazkiak, gordinik jaten diren frutak, gazta gogorragoak eta fruitu lehorrak. Murtxikatzeko zailtasunak dituzten beste elikagai asko ere badaude, eta, beraz, testura eta trinkotasuna ere egokitu dira. Aldaketak elikagaien testuran Ogia:
2009
‎Elikagai jakin batzuk, hala nola koipea, azukrea edo gatza, irenstea mugatzen duten elikadura osasungarriaren ereduek substantzia horien eduki txikiko elikagaiak kontsumitzeko jarraibideak ezartzen dituzte, eta, horrez gain, elikagai horiek dituzten beste elikagai batzuk kantitate handitan hartzen dira. Fruta edo barazkiak, elikagai horien nutrizio izaera dela eta, beti dira gomendagarriak; haragikiak, berriz, animalia koipe eta kolesteroletan aberatsak diren elikagaiak, dieta osasungarri batekin bateragarriak diren formula berriak bilatzen dituzte.
2011
‎Modu isolatuan kontsumitzen den elikagairik ez da arazo edo gaixotasunak sendatu edo prebenitzearen erantzule. Premisa horrek “sendatzeko ustezko ahalmenak” goraipatzen dituzten beste elikagai askorentzat balio du, hala nola aloe vera, soja, te berdea edo baia gojiak. Gogoan izan behar da elikaduran eta dietetikan adituak direnek ez dutela nabarmentzen fruta edo barazki mota jakin bat jatea, baizik eta landare elikagai horiek, ahalik eta barietate handienetik eta neurrian, ez direla falta behar eguneroko dietan.
2013
‎Zukuak azkar eta nabarmen igoarazten du odoleko glukosaren maila, baina ez azukre erantsiak dituzten beste elikagai gozo batzuek baino gehiago (txokolateak, zizka mizkek, gozogintzako eta opilgintzako produktuek edo azukreak berak).
2015
‎Baina ikertzaile horiek ez diote norbanakoari botatzen, bizi garen ingurunea adierazten dute, «obesitatearen garapena sustatzen du». Haurrek gehiegizko energia hartzen dutela irakurtzen da, batez ere «oso prozesatutako snack ak» edo kaloria asko dituzten beste elikagai batzuk (edari azukretsuak, adibidez). Egileek diote «elikadura jokabide txarrak obesitatea garatzeko faktore erabakigarriak direla».
2018
‎70eko hamarkadaren hasieran, Robert Atkins kardiologoak bere metodoa ezagutarazi zuen pisua galtzeko. Karbohidratoak eta gluzido asko dituzten beste elikagai batzuk murriztea da dietaren oinarria. Oro har, Atkins formularen formula hau da:
2020
‎60 ml inguruko kafe espres batean 80 mg kafeina hartuko ditugu, eta 330 ml-ko lata batean, 40 mg inguru. Baina kafeina, bai isatsean bai edari energetiko batean, modu artifizialean gehitu da, eta, gainera, landare jatorriko produktuek (kafeak, esaterako, karbohidratoak, lipidoak, mineralak, antioxidatzaileak, bitaminak edo zuntza) ekartzen dituzten beste elikagai interesgarririk ez duten produktuak dira. Substantzia horiek aroma eta kolorea ematen dute, baina produktuari propietateak ematen dizkiote.
2021
‎Energia eta nutrizio balio oso txikia du: bere proteinak kalitate txikikoak dira eta era naturalean dituzten beste elikagai batzuetatik erraz lor daitezkeen bitaminekin aberastuta dago. Ez da dentsitate eta kalitate nutrizional handiagoko beste elikagai batzuen baliokidea, adibidez, jogurt naturala, testuinguru berean kontsumitzen baitira (gosaria, ordu artean, postreak).
2022
‎Arrautzari edo kakahueteari lotutako alergiak Baina gehiago dago. «APLVa heldugabetasun arazo baten ondorioz sortzen bada eta gorputzak zenbait proteina arrotz gisa hautematen baditu, beste proteina batzuk dituzten beste elikagai batzuek ere erantzun alergikoa eman dezakete, hala nola: arrautza proteina edo kakahuetea. Alergeno bati baino gehiagori alergia izateak elikagai alergia dutenen herenari eragiten dio», dio Eduard Baladiak.
2023
‎Ideia bat izateko, batez beste %6ko kitina duten 45 gramo intsektu liofilizatuk ez dute osasunerako arriskurik sortzen. Kitinaren beste eragozpen bat da, digestio erraztasun txikia duenez, intsektuak osatzen dituzten beste elikagai batzuk xurgatzea eragotz dezakeela. Pertsona alergikoen erreakzioak Bestalde, kitinak erreakzio kaltegarriak eragin ditzake pertsona alergikoengan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia