|
Gaixotasun autoimmune guztien ezaugarria da sistema immuneko defentsa zelulek hainbat ehun eta organoren kontra egindako eraso oker eta hilgarriak eragiten dituela. Horregatik, jatorri bera dutela uste da, baita pertsona bakoitzaren suszeptibilitatea zehaztuko luketen gene batzuk partekatzen
|
dituztela
ere. Hiru nahaste autoimmuneen arteko lotura Runx izeneko proteina da, eta timoari (esternoiaren azpian dagoen guruin bati) zelula immunitarioen erantzuna egoki zuzentzen laguntzen dio.
|
|
gurinarenak naturalak dira, eta margarinarenak, aldiz, prozesu teknologikoan sortuak (landare olioak hidrogenatzerakoan). Pentsa liteke, ondorioz, gurinen trans gantzak ez direla hain kaltegarriak, baina gauzak ez daude batere argi (zien tzialariek ez dute aho bateko iritzirik, eta ikerketak eginez jarraitzen dute auzia argitze aldera). Egitura molekularrean, esaterako, ez dago alderik trans gantz naturalen eta besteen artean, eta horregatik, zuhur jokatzea komeni da eta, gutxienez, besteak bezain kaltegarriak direla pentsatu dugu.Trans gantzen auziari arreta handia jarri zaio azkenaldian, eta hori argi erakusten du margarinek izan duten bilakaerak.1996.urtean, honen antzeko azterketa bat argitaratu zuen CONSUMER EROSKI k (orduan ere gurinak eta margarinak alderatu genituen), eta orduko hartan, margarinek zituzten gantz guztien% 8,6 ziren trans gantzak.2001.urtean ere berdin egin genuen, eta aldaketa handia antzeman genuen lehen azterketa hartatik: bigarren horretan, gantz guztien% 1,5 ziren trans erakoak margarinetan.Azken honetan, berriz,% 0,7 dira.Horrek erakusten du, beraz, margarina ekoizleek jakin izan dutela formulak modernizatzen eta Europatik etorriko diren araudi zorro tzenen barruan sartzeko prestatzen.Itxura denez, elikadura industriak asko murriztu ditu trans gantzak elikagaietan (galarazi egingo
|
dituztela
ere esaten du zenbaitek); horrez gain, kontsumitzaileek ere gero eta informazio gehiago daukate, eta gero eta zorrotzago jokatzen dute elikadurarekin, ohartu baitira berebiziko garrantzia duela osasuna zaintzeko.Gurin ekoizleak ere hasi dira bide berriak urratzen, eta gantz gutxiago duten gurinak merkaturatzen.Egun, badira gantza% 50 duten gurinak, eta are% 20 dutenak ere.Gantz kopurua gutxituta,... hezetasuna, estraktu lehor giharra, gatza, gantzaren proportzioa eta jatorria (landarea edo animalia), gehigarrien erabilera eta kopurua, azidotasuna.Garrantzi gutxiko kontua bada ere, esan beharra dago sei gurinek akatsa eduki dutela etiketan.Bestalde, dastatze proba egiteko, jakia gordinik eman diegu kontsumitzaileei, zer zen esan gabe, gurina edo margarina.Haiek ez dute jakin zer ari ziren dastatzen.Pentsa liteke, betiko usteek eraginda edo, gurinek emaitza hobea lortuko zutela margarinek baino... baina ez.6, 9 puntu eman dizkiete dastatzaileek gurinik gustukoenei (Breda eta Président zabalerraza gustatu zaizkie gehien), eta margarinarik gustukoenek ere antzeko emaitza lortu dute:
|
|
Opor egunetarako nahikoa janari izango dute? Pentsua egiaztatzea ez ezik, felidoak aldi horretarako behar adina janari heze izango
|
dituztela
ere egiaztatu behar da (astean behin eta bitan, 140 gramo inguru). Katuak elikatzeko modurik errazena katuak elikatzea da, eta, horretarako, argi eta garbi idatzi behar da eguneko anoa bat felino bakoitzarentzat.
|