Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2001
‎Pertsona batzuek uste dute ontzi garbigailuan programa indartsu batetik igaro ondoren nahikoa dela, baina prozesu horretan lortzen den tenperatura 70º C da, eta balio hori ez da nahikoa esporak suntsitzeko. Elikagaiak manipulatu behar dituztenek kontuan hartu dituzte higiene pertsonaleko oinarrizko arauak, hala nola eskuak eta azazkalak garbitzea, zauriak aposituekin babestea eta ilea bilduta eramatea. Oinarrizko beste neurri batzuk ahaztu gabe, hala nola ez erretzea, txiklerik ez masatzea edo doministikurik ez egitea.
2010
‎Urdaiazpikoa ez da inoiz zazpi hilabetetik jaisten, eta hamasei hilabetera irits daiteke. Goi mailako teknologia duten lehortegietan sendatzen da, eta ontze naturalaren ezaugarri klimatologikoak ematen dituzte higiene baldintza kontrolatuetan. Urdaiazpiko ondua hiru kalitate etiketarekin katalogatzen da:
2011
‎Jetzialdian eta biltegiratzeko eta garraiatzeko garaian, muturrera eramaten dituzte higiene neurriak kutsatze arriskuak saihesteko eta mikroorganismo patogenoak ez ugaritzeko.
‎Jetzialdian eta biltegiratzeko eta garraiatzeko garaian, muturrera eramaten dituzte higiene neurriak
‎Elikagai enpresek baldintza orokor eta berariazkoak bete behar dituzte higienearen arloan. Hasieran, Pillsbury konpainiako arduradunek garatu zuten APPCC sistema, astronautek espazioko bidaietan kontsumituko zituzten elikagaien segurtasuna bermatzeko.
2012
‎Halaber, txanoak erabili dira. Horiek ile eta maskara guztiak bildu dituzte higiene eta osasun arrisku handiak hala eskatzen duen sektoreetan eta, batzuetan, higienerako eskularruak. Azken horiei dagokienez, batzuentzat higienearen eta garbitasunaren adierazgarri izan daitezkeen arren, elikagaiak manipulatzeko eskularruak erabiltzea ez da gomendagarria kasu gehienetan, batez ere latexezkoak badira, oso material alergenikoa baita.
‎Haragia eta haren eratorriak prestatzeko prozesu hori ohikoa den arren, gaur egun, barbakoek eta parrilladek ez dituzte soilik haragia, oilaskoa, arraina eta itsaskiak hartzen, barazkiak eta parrillan kozinatu daitezkeen beste edozein elikagai ere barne hartzen. Inguruaren ezaugarriek, aire zabalean eta, batzuetan, jendetsuek, arrisku teknika bihurtzen dituzte higienearen eta osasunaren ikuspuntutik. Gainera, elikagaia txingarretatik eta sugarretatik hurbil dagoenez, beharrezkoa izan daiteke substantzia kimiko ez desiragarriak (prozesatze poluitzaileak) sortzeko arriskua.
2014
‎Banaketa sistema honetan instalatzen diren kolketoreek banako irteerak izaten dituzte, elikatu beharreko higiene ontzi edo kontsumo puntu adina. Higiene ontzia zer motatakoa den, hots, ur hotza edo hotza zein beroa behar dituen, hodi batek edo bik zuzenean lotuko dituzte higiene ontzia eta kolektorea.
‎Nabarmentzekoa da galdetegi itxian, aukera baztertzean, inkestatu gehienek gaitzespena honelaxe azaltzen dutela: «Bisitariak objektu pertsonalak galtzearen beldur izango dira, eta zalantzak dituzte higiene eta konfort egokia izango ote duten, «Jendea ez da oraindik behar beste desatxeki komunitateari buruz existitzen diren aurrejuzguetatik», «Hiru egun karabanan luzeegia da. Erllijioa oso kontu pertsonala eta pribatua da turistei erakusteko eta turistentzat egokitzeko».
2020
‎Europako Batzordeari bidalitako gutun batean, European Plastic Converters elkarteak erabilera bakarreko plastikoei buruzko zuzentarauaren inplementazioa atzeratzea proposatzen du. “Ez dira erraz ordezkagarriak, eta abantaila bereziak eskaintzen dituzte higienea, segurtasuna eta kutsadura babestea bermatu nahi denean, kontsumitzaileak babesteko”, esan dute. Gertatzen dena gorabehera, plastikoak abantaila asko eskaintzen dizkigu, baina baita eragozpenak ere.
‎«Printzipioz, ez daude arrisku taldeen barruan. Beste edozein pertsonak bezala bete behar dituzte higiene neurriak eta bakartze soziala: zorrotz».
2023
‎Infekzio biriko batek eragiten du, eta erraz hedatzen da. Hori dela eta, espezialistek behin eta berriz azpimarratzen dituzte higiene neurriak, bai txikienak bai helduenak. Gastroenteris larrienak, errotabirusak eragindako infekzioak, Espainian urtean ia 5.000 haur ospitaleratzen ditu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia