Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 135

2000
‎Bilboko Portuaren handitzeak (bigarren fase bat izango du), ekonomiaren egoera onak jarraituz gero izango den untzi trafikoaren areagotzeak (egun 4.000 untzi sartzen da urtero) eta oraingo eta etorkizuneko premiei erantzuteko behar adinako itsasuntzi konponketa zentrorik ez egoteak Euskal Itsas Foroaren egitasmoa eragin du: Bilboko portuan untzien konponketarako koordinazio zerbitzu baten eratzea.
‎hiru gizon larri, berrogeitaka denak, mukizuak bezala karrika erdian botila dantzan. Komeriak ibili nituen muturretik edatearren berriz betetzeko ez den ontzitik, kokospea eta aho ingurua blaitu gabe.
2002
‎Horrenbestez, lizundurik agertzen den ontzia errefusatu egin behar dugu, besterik gabe.
‎Nik ordea udaberriko eguzkiak urtu duen elurra baino ez dut aurrean, zulatzeko moduko gogortasunik ez duten urak lakuan; itsasoa ere ez da izotzaz hormaturik eta itzain sauromatak ez darama bere gurdi zaratatsua Hister etik. Hasiko dira ordea itsasontzi batzuk honantz nabigatzen eta izango da Pontoko itsasbazterrean geratuko den ontziren bat. Luze gabe hurbilduko naiz marinelen batengana eta, agurtu ondoren, galderak luzatuko dizkiot, zertara, nor eta nondik datorren.
‎Kontserbatzeko baldintza berezirik behar ez duten arren, gorde hozkailuan, bizitza erabilgarria luzatzeko. Arrautza irabiatu den ontziak ez du tortillarekin edo prestatutako beste plater batzuekin kontaktuan jarri behar. Haragia (batez ere hegaztiak) eta haragi xehatuz prestatutako produktuak ondo prestatu behar dira.
‎Izan ere, gaur egun landare mota asko ikus daitezke, poltsetan banatuak normalean, baita nahastu gabe ere, kontsumitzaileak gero bere gustura nahastu ahal izan dezan, zaporeak nahastea saihesteko; agian, ontziak aldatu lirateke, diseinatzerakoan. Plastikozko poltsa, gehien erabiltzen den ontzia Gaur egun, gehien erabiltzen den ontzia plastikozko poltsa da, bereizitako produktuak dituena; terrinak, berriz, kontsumitzeko prest dauden entsaladak muntatzeko erabiltzen dira. Azkenik, erretiluak aurki daitezke, baina, askotan, gisatuetan erabiltzeko, beroan prestatzeko eta ez entsaladak egiteko soilik erabiltzen diren landare motak baino ez dira agertzen.
‎Izan ere, gaur egun landare mota asko ikus daitezke, poltsetan banatuak normalean, baita nahastu gabe ere, kontsumitzaileak gero bere gustura nahastu ahal izan dezan, zaporeak nahastea saihesteko; agian, ontziak aldatu lirateke, diseinatzerakoan. Plastikozko poltsa, gehien erabiltzen den ontzia Gaur egun, gehien erabiltzen den ontzia plastikozko poltsa da, bereizitako produktuak dituena; terrinak, berriz, kontsumitzeko prest dauden entsaladak muntatzeko erabiltzen dira. Azkenik, erretiluak aurki daitezke, baina, askotan, gisatuetan erabiltzeko, beroan prestatzeko eta ez entsaladak egiteko soilik erabiltzen diren landare motak baino ez dira agertzen.
2003
‎Sagardoa egongo den ontziak garbia egon behar du. Horregatik, urtero, sagardoa egiten hasi aurretik upelak garbitu egiten dira barrutik aurreko urteko sagardo kondarrak kentzeko.
‎Jango den ontzi berean kuzina daiteke jakia.
‎Hobe izaten da zopa estalkirik gabe egostea, zerbitzatuko den ontzian bertan edo katilu indibidualetan.
‎: toki ilunean metatu behar dira bere ontzitik atera gabe edo, bestela, ondo ixten den ontzian, gantza oxidatu eta mindu ez dadin.
‎Fumeta egitea Fumet bat egitea lan erraza da. Lehenik, prestatu behar dugun fumet kantitaterako egokia den ontzi bat bilatu behar dugu. Barruan hezurrak garbi eta barazkiak ere garbi botako ditugu.
‎Hori lortzeko, funtsezkoa da eltzeak edo zartaginak egiteko erabiltzen diren materialak bero eroale onak izatea (metala edo zeramika). Berotzen ari den ontziari tapa jartzen badiogu, hobeto aprobetxatuko dugu beroa, eta galerak saihestuko ditugu. Zartaginen eta eltzeen hondoak erabat lauak izatea komeni da, plakarekin gainazal osoan kontaktuan jartzeko.
‎Sartu hezurrak labe indartsuan gorritzeko; gorritu ondoren, gehitu barazkiak gainetik, zatituta eta garbi, eta gorritu. Multzoa gorritu ondoren, egin nahi dugun hondo kantitatearekiko proportzionala den ontzi batera bota. Plaka ardoz bereizten da, eta bertan itsatsita geratu dena harraskatu eta altxatu eta hezurretara botatzen dugu.
2004
‎Estali aurretik trapu batekin hozten utzi erabiltzeko. Koka Balearretako prestakuntza tipikoa da, pizza moduko bat labean prestatu behar den ontziaren forma eta tamaina oso meheak dira. eta osagai begetalak, haragia, itsaskia edo arraina.
‎Zuzeneko 250 lanpostu sortzea aurreikusten da, gehi zeharkako beste 500 Instalazio horren garrantzia kontuan hartuta, lehenengo aldiz eskaintzen da tetrabrick a osorik berreskuratzeko soluzioa. Tetrabrick a erabili ondoren erraz deskonposatzen ez den ontzia da, bere osagaiengatik eta lotzeko moduagatik. Gaur egun, azken helmuga hondakin solidoen zabortegia da, eta hori arazo larria da, ontzia asko erabiltzen delako.
2005
‎Matea Argentina da matearen herrialde nagusia.' Beste inon ez munduko infusio horren kantitatea hartzen dena adinakoa da herrialde honetan. Bitxia da matea hartzen den ontzien originaltasunari begiratzea, horiek matea ere deitzen zaie, eta eginda egon daitezke oso material desberdinekin, hala nola larrua, zura, portzelana edo kalabaza. Ohiko mateaz gain, hosto lehortuekin egina, pixka bat mate belarrezko ogi txigortua eta xehatua, hainbat aldaera daude, hala nola matea pomeloarekin, edo matea limoiarekin izoztua, benetan freskagarriak.
‎Horrela, kontu handiz jokatuz gero, ziurtasuna izango da lepoa bere horretan kenduko dela. Birlandatu lorontzi handiago batera Birlandatzeko landare bat kendu behar bazaio loreontziari, kendu aurretik, jarri behar den ontzi berria prestatu behar da. Beheko aldean harri txiki batzuk jartzea komeni da, drainatze geruzaren rola betetzen dutenak, eta haien gainean mantelo oinarria.
‎Frijitzea honelakoa izan daiteke: Azalekoa, gutxi gorabehera laua den ontzi batean, zartaginean edo olio gutxirekin, elikagaiaren zati bat frijitzeko bainutik kanpo geratzen delarik. Urpeko zatia hoztu egiten da, eta kanpokoa berotzean sortutako barne lurrunaren eraginez egosten da.
‎Hala ere, elikagaien aniztasuna, konbinazioa espezia egokiak, eta plateren sendotasunari esker, ez da zaila gosea kentzea, eta bidaiari askorentzat, indiarren janari zoragarriaz gozatzea. Janariari tradizioz zerbitzatu ohi den ontziaren izena ematen zaio, eta, oro har, betetzen den zulo formako zirrikituak izaten ditu. Jatetxe gehienek thali dutela esaten dute.
‎janari merkea, nazkatuta geratu arte zerbitzatu daitekeena. Janaria zerbitzatu ohi den ontziaren izena hartzen du, eta oro har, zulo formako arraildurak ditu, handiagoak edo txikiagoak, Horietako batzuk oso minak dira, eta beste batzuk oso minak. gordinik eta egosita, chapati edo naan (bi ogi mota:
2006
‎Askok «osin ura» eta beste batzuek «asun jusa» deitzen dutena, asunak uretan edukita egiten den zukua alegia, betidanik ezagutu da baratzean ongarri eta xomorroetatik babesteko teknika natural gisa. Jartzen dituzu osinak edo asunak uretan, zortzi egunetan eduki, iragazi eta burdinazkoa ez den ontzi batean gorde, behar duzunean uretan %10ean edo %5ean nahastuta erregaiatze lanetan erabiltzeko. Landaretan jakitun direnek asun zukuaren mila bertute kantatuko dizkizute, baina saltsa mirakuluzko horrek daukan kirats mortalaz gain badu bekatu bat berekin:
‎Dena den, kondentsaturiko ura metatu den ontzia hustu beharra dago.
‎Ura, gluten gabeko legamia eta gatza ere dira. Orea egiteko, ur epela jarri behar da orea prestatuko den ontzian. Legamia gehitzen zaio urari, eta, pixkanaka pixkanaka, irabiatzeari utzi gabe bahetutako irinen nahasketa gehitzen zaio gatzarekin batera.
‎Belu enpresa britainiarrak 12 astean erabat deskonposatzen den ontzia sortu du
‎Inportatutako uren antzeko kostua dute. Bestalde, “The Independent” egunkari britainiarrak atzo jakinarazi zuen Belu ur mineralaren markak ere “erabat biodegradagarria” den ontzi bat zirkulazioan jarri duela. Konpainiak dio 12 astean deskonposatu egiten dela erabat, eta “birziklatu egin daitekeela etxeko ongarria lortzeko”.
‎Hori bai, itsasontzi batean bizi ahal izateko, lehenengo baldintza da bizilagunari itsasoa gustatzea. Bizi den ontzira joateko asmorik ez badu ere, itsasoan bizitzak dituen deserosotasun txikiak jasan behar ditu: uraren erritmoaren araberako mugimendua, izokinaren usaina gogaikarria gerta daiteke, portuek ohitu beharreko trajin logiko bat dakarte, etab. Gainera, jakina, kostaldeko hirietan bizi direnek bakarrik aukera dezakete aukera hori.
‎Plater beroa gordetzen bada, gehiegizko esfortzua egin behar zaio hozte motorrari, tenperatura egokira itzuli arte. Hotza egin ondoren, beroarekiko erresistentea den ontzi batean sartu behar da (kristala edo plastiko erresistentea, estalki hermetikoduna), eta berehala estali, bakterioak eta mikroorganismoak kutsa ez daitezen, intsektuak edo ingurune bera transmitituz. Hozkailuan izoztu Prestatutako jakiak izozteko, arau erraz batzuk bete behar dira:
‎Hozkailuan izoztu Prestatutako jakiak izozteko, arau erraz batzuk bete behar dira: Izoztuko diren elikagaiek goraino betetzen ez den ontzi batean egon behar dute, hotzak dilatatu egingo baititu, bai saltsa badute, bai ez badute. Izozkailuan sartu aurretik, giroaren antzeko tenperatura dutela egiaztatu behar da; izan ere, beroak sartuz gero, izozkailuaren motorra hondatu egin daiteke, behar bezala funtziona dezan, eta izoztutako gainerako elikagaiak hondatzeko arriskua dago.
‎Nirea horixe izan da, behintzat. Zer nahi nuen eta nahi nuenak zer ekarri zidan ikusi ondoren, Artikoko izotz pusken erdian betiko harrapatuta gelditu den ontzi ohol ezdeus baten moduan ikusten dut neure burua; porrotaren zapore mikatza ahosabaiari itsatsita gelditu zait betiko. Horretaz jarduteko, ordea, hegazkin pilotu izateko ahalegina kontatu behar dut lehendabizi, nola saiatu nintzen, zer gertatu zitzaidan.
2007
‎Azkenik, askatu duten salda oihalezko koladore batetik pasatzen da, kontxa zatiekin edo harea xehearekin nahas ez dadin. Mikrouhin labean egostea Mikrouhin labean eta bere zukuan egosteko, jarri muskuiluak, pilatu gabe, mikrouhin labe estalirako egokia den ontzi batean, eta jarri potentzia maximoan 3 minutuz. Denbora horren ondoren molusku batzuk ireki ez badira, irekita daudenak kendu eta beste batzuk minutu batez uzten dira sukaldean.
‎Eskuak garbitu, hondarrak manipulatu aurretik, eta ez utzi elikagaiek lehen higienizatu ez den gainazalik uki dezaten. Hondarrak gordetzeko, ontzi garbi bat erabili behar da, inoiz ez janaria prestatu edo zerbitzatu den ontzi bera. Saltsa badute, hobe da bereizita gordetzea.
2008
‎a) Banakako enpresaburua den ontzi ustiatzailea.
‎Izugarri kosta zitzaion Silverri mendixka igotzea. Bateko aldapa malkartsu hura, besteko zuhaitz motzondoen ugaritasuna eta hondarraren biguntasuna, bera eta bere makulua biratu nahian ari den ontzia bezain ezgauza ziren aurrera egiteko. Baina gizon eta isilik eutsi zion hala ere, eta azkenean kapitainaren aurrera iritsi eta dotoreziarik handienez agurtu zuen.
2009
‎Erregela berbera aplikatuko da, joan etorrirako pleitatu den ontzia ez denean gaitu itzulerarako.
‎Kontrabandorako erabili ohi den ontzia, kalte galera horren ondorioz gertatu bada; halakoetan, aseguratutako kopuruaren ehuneko erdia ordainduko zaio aseguratzaileari.
‎Aseguratzaileak onartu duenean gauzak bere esku uztea, edo uzte hori onartzeko modukoa dela adierazi bada judizioan, aseguratzaileari eskualdatzen zaio utzitako gauzen gaineko jabetza, gauzok azken horren esku uzten direnetik lortzen dituzten hobekuntza eta narriadurekin; horrez landara, legearekin bat etorriz aseguratzailearen esku utzi den ontzia konpontzeko gastuak ordaindu ditu aseguratzaileak.
‎Hilabeteko pleitatu den ontziko tripulazioaren alokairuak eta mantenua, ontzi hori lehorreratu edo geldiarazi denean, ezinbestearen zein gobernu aginduaren ondorioz, edota guztien mesederako eragin diren kalteak konpontzeko.
‎Ontziaren edo zamaren zati bat salbatzen bada, edota baten eta bestearen zatia salbatzen bada, soldatapeko tripulazioak salbamenduaren gaineko eskubidea izango du, baita kapitainak ere, eta eskubide horretara bilduko dira, batetik, ontziaren hondakinak, eta, bestetik, salbatutako zamaren pleitak; parteko pleitamendu kontratua duten marinelek, ordea, ez dute kasko salbamenduaren gaineko eskubiderik izango, salbatutako pleitaren gainekoa baizik. Marinelek lagundu badute ontzizkaldu den ontziaren hondakinak batzen, eskersaria emango zaie salbatutakoaren kontura, betiere, salbamendu horretan egindako ahaleginen eta izandako arriskuen arabera.
‎3 Inskribatu ez den ontzi ustiatzaileak erantzukizuna izango du hartutako betebeharren gain, bere ondare osoarekin.
‎“Estrusio ekipoaren eta laborategiko analisien bidez, formulazio optimoa lortzen da, elikagai mota eta ontzi behar bakoitzerako ezaugarri onenak dituena”, dio Ainiak. Proiektuaren fase esperimentalean, “oso emaitza onak lortu dira, aztergai den ontzi materialaren hasierako hesia laukoiztu arte lortu baita”. Geroagoko fase batean, zerbitzu hori eskatzen duten enpresek mota horretako material bereziak egin ditzakete industrian, beren behar eta produktuen arabera.
‎Ez da inoiz zaborrik utzi behar, batez ere hondakin organikoak, ez sukaldean ez etxeko beste inon, balkoiak eta terrazak barne. Etxeko zaborrontzi gisa erabiltzen den ontzia lixibarekin garbitu eta desinfektatu behar da. Garbiketa eta desinfekzioa, gako hitzak Etxeko edozein kutsadura mota kentzeko, gainazalak (lurzoruak, hormak, armairuetako eta tiradoreetako ateak) eta armairuen barruan gorde beharreko etxetresna elektriko txikiak berrikusi behar dira.
‎Ikastaro motak Azterketak gainditzeko ikastaroak eskola homologatuetan ematen dira, eta horietan ere titulua emateko eskatzen diren praktiken ziurtagiriak ematen dira. Bata edo bestea aukeratu aurretik, komenigarria da instalazioak bisitatzea, pilotatuko den ontzi mota eta ontziko ikasle kopurua egiaztatzeko. Gainera, ikastaroak matrikula kudeatzeko zerbitzuak eta material didaktikoa, ordutegiak eta galdutako eskolak berreskuratzeko aukera eskaini behar ditu.
‎Orain egin behar da egitura horrek nahikoa oinarri eta sendotasun izatea, eraginkorra izango bada. Ez gaude prest bidaia estrategiko honetan lehen olatutxoarekin hondoratuko den ontzi batean sartzeko. Ez diot lehen ekaitza, olatutxo bat baizik.
‎Irudi iradokitzailea irakurri nion Elisa Trellez i, nazioarteko hainbat erakundetan ingurumen gaietarako aholkularia den andrazkoari: " Izozmendi baten kontra jotzeko bidean den ontzia da gure planeta". Metafora gordina.
2010
‎Patogeno garraiatzaile gisa jardun dezakete, eta kutsadura gurutzatua eragin beste elikagai edo plater prestatu batzuetan. Inoiz ez hautsi arrautza irabiatuko den ontzi berean, ontzia kutsatu egin baitaiteke eta baita arrautza bera ere. Gorringoa eta zuringoa ere ez dira bereizi behar oskolaren laguntzarekin, arrautzaren zati jangarrira erraz pasatzen diren patogenoak baitaude.
‎Errezeta bat aurkeztea, aukeratutako baxera eta platera belarrez, saltsaz edo beste osagai batzuez apaintzea funtsezkoa da gosea eragiteko eta errezeta erraz bat plater ikusgarri eta gustagarri bihurtzeko. Barazki krema erakargarriagoa da ohikoa ez den ontzi batean zerbitzatzen bada edo fruitu lehorrekin hautseztatzen bada. Alderdi horiek kontuan hartu behar dira menua osatzen duten plateretan, bereziki argaltzeko dieta egiten denean, monotonian erortzeko joera baitago eta entsaladak, barazkiak eta plantxan egindako jakiak behin eta berriz egiten baitira.
‎Ama Guadalupekoa ontziak estropada polita osatu zuten joan den igandean Moañan, eta orain hiru egun, berriz, garaile Gipuzkoako Txapelketan. Gogotsu daude, baina itsasoan hobeto moldatzen den ontzia da. Lehen txandan, berriz, Kaiku Bizkaiko txapelduna, San Pedro, Zumaia eta Zarautz arituko dira.
2011
‎Oraindik, baina, beste hiru barku hormen artean harrapatuta daude. Salbamendu lanetan aritu den ontzia bera ere, Magadan, izotzean harrapatuta geratu da.
‎Jaki hondarrak gordetzeko, ontzi garbi bat erabiltzea komeni da, hermetikoa; sekula ez da gorde behar jakia zerbitzatzeko edo prestatzeko erabili den ontzian.
‎Beldurra izateko arrazoiak baditu: Obamak urrian agindu bat sinatu zuen, eta, haren bidez, NASAri eskatu zion 2025erako espazio ontzi berri bat egin zezala, asteroide batean lurra hartzeko gai izango den ontzi bat; helburu horretarako, hala ere, ahal den neurrian, dagoeneko garatutako teknologian oinarritzeko eskatu zion agentziari.
‎–Gehiago esango dut, badakidalako, Xabiertxok kontatzen didalako, ijitoek besta bat egiten dute ezkontzen direnean eta, orduan, buztinezko ontzi bat hartzen du gizonak ezti ardoz beterik, eta edan ondoren lurrera jaurti behar du, eta zenbat zatitan hausten den ontzia, hainbeste urtez biziko dira elkarrekin senar emazteak, eta gero beste bat bilatu dute berriz ezkontzeko, esaten du Lazarok.
‎–Itzuli ez den ontziko baten emaztea.
‎Talaia gorago dago. Talaiatik puntu ia ikusezina den ontzia bilatzen dugu itsaso itsasoan. Haizeak txistu egiten du jendearen ile eta arropan, zuhaitz adar eta amildegi azpian, non olatuak astun altxatu eta arroketan bortxaz lehertzen diren.
‎Oinarrizko salda Fumeta sutan denbora gehiegi badago, hezurrak desegin eta zapore txarra geratzen da. Arrain salda egiteko, lehenik eta behin prestatu behar den fumet kantitaterako egokia den ontzi bat bilatu behar da. Hezurrak eta barazkiak ondo garbituta eta zatituta sartzen dira, modu zakarrean.
‎Oro har, egosteak bost edo hamar minutu iraun dezake 800 W eko potentziarekin, nahiz eta patataren tamainaren araberakoa izan. Egosi ondoren, zuritu, txikitu, oliba olioarekin eta gatz pitin batekin aliatu, irabiatutako arrautzei gehitu eta mikrouhinetarako egokia den ontzi batean sartu (silikonazko, Pírexezko edo kristalezko ontziak dira, uhin iturria den magnetroia honda dezakeen metalik gabe). Mikrouhin horiek mugitzen dituzte molekulak abiadura handian, eta molekula horien marruskadurak beroa sortzen du elikagaiak berotzeko edo prestatzeko.
‎Denbora hori igarotakoan, etxetresna elektrikoaren iturria atera behar da, ez erretzeko, edukia nahastu eta beste bost minutuz edo behar adina denboraz kozinatu, patata eta tipula egosita eta bigun egon arte. Patata prestatu ondoren, gatz puntuan jarri, irabiatutako arrautzak gehitu eta mikrouhin laberako egokia den ontzi zirkular batean sartu. Tortillak gatzatzeko, batez besteko potentzia erabiltzea gomendatzen da, minutuko tarteetan.
‎Chantilly krema egiteko, esne gainak ez du balio kozinatzeko, koipeki kantitatea hain txikia delako, eta, beraz, ezin delako eho. Esne gainak oso hotza egon behar du, hozkailutik atera berria, eta muntatu behar den ontzia ere bai. Komenigarria da maria bainu izoztu bat egitea, hau da, ontzi hori tamaina handiagoko beste batean sartzea, izotzarekin, muntatzen den bitartean zuhaitz guztia hotz egon dadin.
‎Hasi aurretik, eta arrautzaren azala ukitzen den bakoitzean, eskuak garbitu behar dira. Arrautzak ez dira inoiz jarri behar maionesa jartzen den ontziaren ertzean; horretarako bakarrik den beste ontzi bat erabiltzea komeni da. Saltsa prestatu ondoren, berehala hartu edo kontsumitu arte hoztu behar da, nahiz eta denbora laburrean kontsumitu.
‎Hala da, bada, eta hala egin behar da denboraz ere, presentekoari lot zakitza, hari probetxa zakitza. Zeren bertzela, haize ona denean, bela egin gabe gelditzen den untzia bezala, geldi ahal zindezke zu ere.
2012
‎Lan hori ez da inoiz berehala hasten. Fosil bat laborategira iritsitakoan, garraiatu den ontzitik atera eta egun batzuetan bere horretan egon behar du inguru berrian, zain, bertako kondizioetara egokitzeko. Bitartean, fosilaren kontserbazio egoera aztertzen da, eta aztarnategiari buruz ahalik eta informazio gehiena biltzen da.
‎Jaki gozo horrek ospe eta onarpen handia du kontsumitzaileen artean. Horregatik, komeni da jakitea izozkietan patogenoak noiz sortzen diren, zer informazio jaso behar den ontzietan eta izozki motak.
‎• Gizon batzuk txalupa batetik ari dira, etzana den ontzi baten konpontzen. Kroskoa garbitu ondoren, taulen artean estupa ezartzen dute, eta gero kroskoa breaz edo mundrun berotuaz emokatzen dute.
2013
‎Ez atez atekoa, ezta bosgarren edukiontzia ere: Zaborra botatzen den ontzian txipa duen txartel elektronikoa erabiltzea proposatu du Zumaiak. Hala, gaika bilduko dituzte hondakinak, baina edukiontzira botatzen dena kontrolatuz.
‎bidali. Bada Eguzki sistematik kanpo joan den ontzirik ere.
‎Zein da arrautza bat hausteko modurik onena? Hobe da saltsa irabiatu edo prestatu behar den ontziaren ertzean ez egitea. Hobe da beste ontzi bat erabiltzea helburu horretarako bakarrik, eta arrautzaren barruan oskolik ez erortzea.
2014
‎Ez dagoela ematen duen hori, baina dena irabazteko moduan izaten dena. Batere zaratarik atera gabe puntaren puntan ibiltzen den ontzia. Arraun munduaren begiradak eta arreta beste batzuengan jarrita oso eroso egoten dena.
‎munduaren bazterrean bertan: berunaren koloreko itsaso bat, kearen koloreko zeru bat, hauspoa bezain zurruna den ontzi mota bat..., eta ibai honetan doala, hornidurekin, edo aginduekin, edo nahi duzuenarekin. Hondar pilak, zingirak, oihanak, basatiak; gizon zibilizatu batek jateko modukorik ezer gutxi, edatekorik ezer ere ez Tamesisko ura baizik.
‎ureztatzeko ur erreserba gordetzeko behar den ontzi kantitatea adierazi badut.
‎Ekialdeko sukaldaritzan ohikoa den ontzi honek aukera ematen du fresko salteatuak erraz egiteko
‎Garrantzitsua da, halaber, izotz puskak egiten diren ontzien higienea ez zaintzea; erabiltzen diren bakoitzean garbitu eta desinfektatu egin dira. Gainera, ezin izango da beste helburu batzuetarako erabili den ontzirik erabili. Bidaia batean garrantzitsua da edarietan izotz puskak ez kontsumitzea, uraren kalitatea eta jatorria ezagutzen ez bada edo zalantzan jartzen bada.
‎Garbitu tomatea eta moztu zatitan. Osagai horiek hozkailuan jarriko ditugu, entsalada hondartzara eramaten den ontzi berean. Bestalde, ongailua prestatuko dugu, eta kristalezko poto batean eramango dugu.
‎Ez utzi arrautzak giro tenperaturan bi orduz baino gehiagoz. Ez hautsi arrautza janaria prestatzen den ontzi berean, eta bereizi gorringoa eta azala eta azala. Kontuan izan behar da arrautza hori Salmonellarekiko zaurgarria dela, eta hori sar daitekeela.
‎Garbitu eta, zuritu gabe, moztu kalabazinak xerra meheetan. Mikrouhin laberako egokia den ontzi batean jarri, oliba olio birjina estraren zorrotadatxo batekin, eta 8 minutu programatu potentzia maximoan. Gorde dezagun.
‎Faktore horiez gain, garrantzitsua da ontzia ongi aukeratzen jakitea, hermetikoki itxi behar duena, eta pitzadurarik edo pitzadurarik ez izatea, izozkailuko aire hotza elikagaiak gerta ez dadin. Produktua zer egunetan izoztu den ontzian markatzea komeni da. Barazkiak izozten badira, garbitu eta izoztu egin behar dira, degradazio prozesu naturala geldiarazteko eta bakterioak kentzeko.
‎Baldintza horiek arreta berezia jarri behar diete prebentzio neurriei; izan ere, kontsumitu aurretik berotu behar ez diren elikagaietan egoten dira maiz (gogoratu bakterio patogeno gehienak beroak hondatzen dituela). Bakterioaren garapena errazten duten beste baldintza batzuk elikagaien berezko ezaugarriak dira, bereziki, uraren jarduera, azukrea edo azidotasun maila, kontserbazio tenperaturak edo gordetzen den ontzi mota.
‎Kiroldegian, Santuenea Auzo Elkartean edota Aginagako Eliza Zaharrean. Herritar bakoitzak ondoen datorkion postu eta egunetan joan daiteke gris kolorekoa izango den ontzia hartzera. Norberak bere helbidea eman eta ontzia doan jasoko du trukean, egun, ordutegi eta lekuotan: Ekainak 20, ostirala
 18:00: 00 Oiardo Kiroldegian. Ekainak 21, larunbata
10: 00: 00 Oiardo Kiroldegian. Ekainak 25, asteazkena
 18:00: 00 Santuenea 12, auzo elkarteko lokalean. Ekainak 26, osteguna
 18:00: 00 Aginagako Eliza Zaharrean. Ekainak 27, ostirala
 18:00: 00 Oiardo Kiroldegian. Ekainak 28, larunbata
 10:00: 00 Oiardo Kiroldegian.Oharra: nork bere etxeko helbidea eman eta ontzi gris bat jasoko du doan.
 Antolatzailea: Usurbilgo Udala.
2015
‎Punturik gabe idatzitako ipuina da bi eten puntu alde batera utzita, eta beraz, arrapaladan irakurtzeko testu indartsu horietakoa. Testua gobernatzen duen irudia portutik irtetekotan den ontziarena da.
‎Irudi horrek, baina, metafora moduan funtzionatzen du. Iragan beltza utzi eta balizko etorkizun itxaropentsua lortu nahia irudikatzen du itsasoratuko den ontziak. Lurraren makurra eta itsaso zabalaren esperantza, literaturaren historian topiko bat duguna, eta presentzia handikoa Sarrionandiaren obran (Rodriguez, 2015).
‎Eta, harekin batera, nire arima, haren baitan baitzegoen, itzalaren baitan. Hondoratzen ari den ontzi baten barruan egotea bezala zen.
‎esanda, bere laguna badoa Jonerenera, ezer eskatu gabe kartetan jokatzera. Felixek bainugela labur bisitatu, dagoeneko ez dute paperik jartzen, ikasleek komunak butxatzeko erabiltzen zituztelako?, geratzen den ontzi bakarrean zigarrokina bota eta ikasgelara sartzen da. Irakaslea aldi berean azaldu da.
‎Hutsa ur sarrera batek edo hutseko ponpa batek eragiten du. Kasu batean zein bestean, iragazia tranpa batekin babestu behar da (Woulf en flaskoa); tranpa horri esker, sarrerako ura ez da iristen hutsa egin den ontzira.
‎Atal honetan beste esperimentu bat egiten da aurrekoaren berdina den ontzi batean. Tenperatura berean egiten denez, oreka konstantearen balioa ez da aldatzen.
‎Gatz puntuan jarri eta xukatu. Muntaketa eraztun batean jarri, edo, saldatsu samar egotea nahi badugu, laberako egokia den ontzi batean jarri zerba eltzekoa, salda pixka batekin. Bexamel saltsa krematsua prestatu, eta sutan jarri lapiko txiki bat gurinarekin eta koilarakada bat oliba olio.
‎Kasu horretan, altzari sendo eta seguru bat ere lortu behar da, haurrak eskailera maila eta euskarri gisa erabil dezan. Nolanahi ere, saiatu behar da haurra eroso senti dadin erabiltzen den ontziarekin. 4 Haurra pixaren gainean esertzea Ohitura hori sortzeko, haurra otordu bakoitzetik ordu erdi bat igaro ondoren eseri behar da, eta bi edo hiru orduz behin, eguneko gainerako orduetan.
‎Horrela, ez da bigunik jarriko. Hobe da merkaturatzen den ontzi berean gordetzea. Erosteko orduan, baztertu egin dira ontzia hautsita dutenak edo egoera txarrean daudenak.
‎Pedaloa, kanoa, kayaka eta stand up paddle aktibitateak atzemaiten dira bertzeak bertze. Pedaloa bidaiarien pedalatzeari esker ibiltzen den ontzia da. Bere baitan:
2016
‎– Kalkulatu zenbat material erabili den ontzi hori egiteko.
‎Kalkulatu zenbat material erabili den ontzi hori egiteko.
‎Arrautzak hozkailuan gorde behar dira; izan ere, arreta jarri behar da tenperatura aldaketarik ez gertatzeko; izan ere, horiek oskola desintegratzen laguntzen dute, eta, ondorioz, kutsadura arriskua handitzen dute. Hala bada, ohiko praktiketako bat da, hala denean, gorringoak azal eta oskolarekin bereiztea, ez erabiltzea gomendatzen den praktika, eta, gainera, kozinatzen den ontzi berean apurtzea (aparteko leku batean egin behar da). Elikagaien arriskurik gabeko txangoak Oporretan ere ohikoak dira egun bateko txangoak edo irteerak.
‎Ireki ondoren, leku fresko, lehor eta argirik gabe gorde behar da, biguna ez jartzeko. Merkaturatzen den ontzi berean gordetzea komeni da.
‎Ontziaren errestoak aurkiturik, kopia baten egitea erabaki dute Albaolako kideek. Zurez egina den ontziaren zoladuratik ura sar ez dadin, alkitran eta bikeaz (goudron et poix) emokatu behar dute. Lehengo denboretan, Burgos aldetik ekartzen ziren produktuak, hango izaien errexina baliatuz.
2017
‎Ameriketako ibaietan barna pertsonak nahiz zamak garraiatzeko erabiltzen den ontzia. Barrualdea zapala izatea da bere ezaugarririk nabarmenena.
‎presentekoari lot zakizkio, hura aprobetxa ezazu. Zeren bestela, haize ona denean bela egin gabe gelditzen den ontzia bezala geldi zintezke zu ere.
‎Hala, bada, guk ere geure bekatuak konfesatzen ditugunean, behar dugu geure gogoa eta bihotza intentzio gaizto guztietatik alde guztiz hustu, xukatu, garbitu; eta halatan, ura egon den ontzia bezala, batere hondarrik, kutsurik eta bekatuaren usainik eta urrinik gabe gelditu.
‎Atoiontzia: beste itsasontzi bati maniobrak egiten laguntzeko, botatzeko edo bultzatzeko erabiltzen den ontzi txikia da. Oso potentzia handiko motorrak dituzte, 750 eta 3.000 ZP (500 eta 2.000 kW) artekoak normalean, baina handienak 25.000 ZP (20.000 kW) izatera hel daitezke.
‎30 euro inguruko nabigazioko bizpahiru orduz baleak eta izurdeak ikus daitezke, baina beti errespetu osoz animaliekin, edozein molestia minimizatuz. Mazarron (Murtzia), zetazeoen begiztaketan erabiltzen den ontzia bi mastako zurezko goleta da, nabigazio motela, kaxaloteen eta baleen bizitza lasai ez nahasteko, eta ez da 10 pertsona baino gehiagoko talderik onartzen. Cartagenan maiatzeko zubirako gurutzaldi ontziak daude, 380 euro pertsonako.
‎Gure termometroa auzoa izan da. Auzokideekin harremanetan egon gara eta auzoak babesten du frontoia eta Antzokiaren inguruan jakin nahi dute zer egongo den ontzi horren barruan, proiektu arkitektoniko bat delako eta barrukoa oraindik zehaztu gabe dagoelako.
‎Dagoeneko eraikuntzaren %65a egina dela dio Xabier Agote presidenteak. Baina hala ere dudak badira 2019ko bururatua izanen den ontzia. Bisitarien aldetik arrakasta ederra du olak: Gipuzkoako 3 garren leku bisitatuena bilakatua da:
2018
‎Joanden astean guti aski aipatua dugu sortu berria den elkarte bat," Euskal Hiru Masta Belaontzi" deitzen dena. Itsas ondarearen arrangura handi batekin plantatua da arrunt iragan mende hasteko" Alba" arrantzale itsas untziaren idurikoa izanen den untzi baten muntatzerat. Ureratuko denean, oraiko ustez hemendik bi urte eta erdiren buruko, deskantsu ibilaldiak eginen ditu itsasoan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia