2004
|
|
Greenpeaceren txosten baten arabera, haurren heriotza tasa, asma, alergiak, minbizia, patologia autoimmuneak, autismoa, garatzeko ezintasunak eta ugalketarako desorekak areagotu egin litezke, egunero erabiltzen diren produktuetan
|
dauden
substantzia kimiko jakin batzuen eraginpean egoteagatik. “Ondare kimikoa.
|
2005
|
|
Hau da, gorputzeko azal osoan errezeptore ez espezializatuak edo nerbio amaiera indiferentziatuak dauzkate horretarako. Nahikoa kontzentrazio altuetan
|
dauden
substantzia kimiko kaltegarri edo nardagarriek nolabaiteko erantzunak eragin ditzakete sentikortasun kimiko orokor horren bidez. Horrez gain, animalia askok kimiorrezeptore espezifikoak dauzkate. Kanpo molekulak azaleko epitelioan zehar pasatzen direnean, neurona sentsorialak kitzikatzen dituzte ukipenaz.
|
2006
|
|
Plastikoak, garbigarriak, herbizidak eta fungizidak, besteak beste. Gizakiarekin etengabe lotuta
|
dauden
substantzia kimikoak dira, eta ez dira nabaritzen osasunean dituzten ondorioak. Gutxienez, epe laburrean.
|
2008
|
|
Hala ere, industrian kontserbatzaile gisa erabiltzen diren produktuak sintesi kimikoaren bidez lortzen dira. Harremanetarako urtikaria Urtikaria mota hau janarietan, kosmetikoetan eta jantzietan
|
dauden
substantzia kimikoekin azala ukitzean sortzen da. Larruazalaren gainazaleko hantura prozesua da, eta erraz antzematen da, azalean baba edo zurrunga gorrixkak agertzen baitira, azkurak oso gogaikarriak.
|
2009
|
|
Ohiko kontsumo produktu askotan
|
dauden
substantzia kimikoen taldea dira ftalatoak. Zenbait azterlanek substantzia mota batzuek ingurumenean eta osasunean dituzten ondorio negatiboak adierazi dituzte.
|
2012
|
|
Carrie Cizauskas Gida berrian, balio harmonizatuak identifikatzen dira alderdi hauetarako: gorputzaren pisua, likido kopuru osoa, elikagaietan edo uretan
|
dauden
substantzia kimikoen kontzentrazioak eta zenbait substantziaren toxikotasuna zehazteko azterketa esperimentaletan erabilitako dosiak. Balio lehenetsiak arriskuak ebaluatzeko prozesuaren faseetan erabili ohi dira.
|
|
Bizitza baliagarria luzatzen dute, erakargarriagoak egiten dituzte, koloreak, zaporeak eta lurrinak ematen dituzte eta, gainera, patogenoak ugaritzea saihesten laguntzen dute, eta horrek elikadura intoxikazioak oztopatzen ditu. Hala ere, kasu askotan, elikagaietan
|
dauden
substantzia kimikoak ez dira horietako batzuk, baizik eta gehitu egin behar dira, kalte handiagoak saihesteko. Beharrezkoa da plagizidak erabiltzea, baina neurri handiagoan edo txikiagoan gero kontsumitzen diren elikagaietara pasatzen dira.
|
|
Ez, baina oso antzeko datuak dira. GNAk produktu bati gehitzen zaizkion edo berariazko tratamendu baten ondoren elikagaietan
|
dauden
substantzia kimikoei egiten die erreferentzia, hala nola pestizidei. IDT, berriz, gutxi gorabehera zenbatesten da elikagaiek ingurumenaren kutsaduraren bidez izan dezaketen kutsatzaile kimiko baten kantitatea.
|
2014
|
|
Zorabioak, dardarak, insomnioa edo antsietatea dira, besteak beste, sentsibilitate kimiko anizkoitza ziurtatzen duten sintomak. Egoera horretan, pazienteak ezinegona ematen dio inguruan
|
dauden
substantzia kimikoen dosi baxuko esposizioaren eta zenbait elikagairen eraginpean egoteari. Sintoma dietetikoak arintzeko, batzuetan, elikagai kategoria osoak kentzen dira, neurri erradikal bat, nutrizio arloko desoreka handiak eragin ditzakeena eta osasunarentzat arrisku gutxi dituena.
|
2015
|
|
2 Pigmentuetan
|
dauden
substantzia kimikoen artean zein dira
|
2016
|
|
2 Pigmentuetan
|
dauden
substantzia kimikoen artean zein dira
|
2019
|
|
Toxikologiako adituak lasaitu egiten gaitu, baina esaten du «bai haurtxoaren galtzetinean eta bai beste ehunetan ere, segur aski ez nahasteko bezain txikia izango dela molekula horien kontzentrazioa», bai, ordea, poluitzaile horiek izan dezaketen batuketa efektuagatik. Oleak dioenez, «uretan
|
dauden
substantzia kimiko eta toxikoei, kosmetikoei, janariren batean aurkitutako hondakinei, plastikoei, jostailuei, ingurumenari eta baita etxean ere, ehunkiak gehitu behar dizkiegu», dio Oleak. Sendagilearen arabera, bereiz nahiz banan banan, ez dira kaltegarriak, «nahasketak eta substantzia horien guztien efektu konbinatuak haurraren gorputzean eragin dezaketen koktel efektuagatik kezkatu genuke».
|
2020
|
|
Modan daude. Ez genuen inoiz antinutrienteez hitz egin, baina orain landare elikagai askotan eta animalia jatorriren batean
|
dauden
substantzia kimiko horiek guztion ahotan daude. Zergatik?
|
2022
|
|
taste. Elikagaien gustuak (edo, adiera zientifikoan, disolbaturik
|
dauden
substantzia kimikoak mihiko kimiorrezeptoreen bidez) ezagutzea ahalbidetzen duen zentzumena da eta, berari esker, elikagarri direnak eta pozoi direnak bereiz ditzakegu. Dastamenaren bidez, listuan disolbatzeko modukoak diren gai batzuk atzemateak gustu izeneko sentsazioa dugu, elikaduran berebiziko zeregina betetzen duen sentsazioa, jan edanen zaporea aztertzeko aukera ematen duelako.
|
|
olfaction. Airean
|
dauden
substantzia kimiko lurrunkorrak (usainak) sudurretik zuzenean edo, substantzia irentsitakoan nahiz ahoan dagoela, sudur atzeko bidez (atze usaimena) hautemateko eta aztertzeko aukera ematen digun zentzumena da.
|