Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 223

2000
‎Gaur Teresari kasu egin diot(" Kezkak eta ardurak paseatzera atera behar ditun, bestela egonean dagoen ura bezala usteltzen baitira"). Eta goizaldean itzuli diren gelakideak esnatu baino lehen hanka egin, eta abenida amaigabeetan barrena ibiltzeari ekin diot, lasai, tarteka atseden hartzeko eta jendeari begiratzeko eserialdi ederrak egiten nituela.
2001
‎Oina zulatua duen ontzi batean lorea edo landarea presionatuta jarriz, alanbikean kokatzen da. Alanbikean dagoen ura berotzean, lurrinak landareen olioak eramaten ditu, eta lurrina hodi bihurretik pasatzean, hoztu eta kondentsatu egiten da; ondoren, tantak biltzen dira. Olio horiek uretan disolbaezinak dira eta dentsitate txikiagokoak izan ohi direnez, bildutako likido horretan geratzen dira, ur gainean, geroko banaketa erraza izanik.
‎Erosteko orduan, kalitate handieneko aleak orri leun, distiratsu eta berde uniformekoak (orbanik gabeak) dira, orri mami gogorrak eta zuriak dituztenak. Hostoak oso handiak eta zimurtuak badira, loratu egin direla edo loratzear daudela esan nahi du, eta ondorioz, zakilek zapore mikatza dute.Freskoak erosi eta izoztu nahi badira, bizpahiru minutuz irakiten dagoen uretan galdarraztatu behar dira, eta ondoren izoztu.Oso barazki galkorra denez, ahalik eta azkarren jatea komeni da. Hozkailuko barazki ontzian gordetzen badugu, egun batzuk gehiago irauten du.
‎Ureztaketa murriztea. Hotzaren ondorioz sortutako arazo nagusietako bat landarearen substratuan dagoen ura izoztea da. Hori dela eta, eta garai honetan landareek duten hezetasun beharra askoz txikiagoa denez, garrantzitsua da ureztatze kantitatea murriztea eta, gainera, lurzoruak drainatze egokia izan dezan bermatzea.
‎Risottoak prestatzeko erabiltzen den sistema da. – Prestatzeko beste prozedura bat da lehenengo arroza 7 minutuz irakiten dagoen uretan zuritzea eta, ondoren, xukatutakoan, eltze batean egosten jarraitzea, ur eta gurin pixka batekin. Horrela, hondoko arroza frijitzen den bitartean, goiko geruzak lurrunetan egosten dira.
2002
‎Produktua leuntzeko emultsionatzaileak, biskositatea areagotzeko lodigarriak eta produktua talka termikotik babesteko eta gorputzez hornitzeko, izozki izoztuan libre dagoen ura xurgatzen duten egonkortzaileak ezarri dituzte fabrikatzaile denek.
‎Adibidez, Amazonas ibaiak munduko ur gezaren %15 hartzen du, eta Kongo ibaiak %3, 5, baina, nahiko gutxi bizi dira haren eragin eremuetan. Eskuragarri dagoen ur guztiaren %50 baino gehiago hartzen ari gara gizakiok, ureztatzeko batez ere, baina munduko populazioaren hazkundeak azkar handituko du eskaria, eta, ondorioz, ur geza gehigarria harrapatzeko teknologiak garestiak, zailak eta nahiko eraginkorrak izaten dira maiz. Beste soluzio exotiko batzuk alde batera utzita, gatzgabetzea mugatua da, munduko ur gezaren %0, 2 inguru besterik ez baitu ematen eta horren kostua leku askotan galarazia baita.
‎Arazo hori konpontzeko lehen urratsa auto ilarak zenbaterainokoak diren jakitea da. Auto ilara arina izateko, nahikoa da ura desagertu arte itxarotea eta irakiten dagoen ura eta lixiba pixka bat botatzea. Hala ere hondakinak disolbatzen ez badira, buxadura handia da.
‎Ordutik aurrera, prozesuak aurrera jarraitu du etengabe eta modu atzeraezinean, gizakiaren ekintzaz gain. Talde hori, Brenda Hall geologoak zuzendua, konturatu zen gizakia dela Antartikaren inguruan itsasoan flotatzen duten izotz plaken atzerapenaren erantzulea, baina ez du zerikusirik glaziarren urtzearekin, zeren glaziarrak lehorrean oinarritutako izotz masak baitira eta kontinente horretan dagoen ur gehiena adierazten baitute. Hall eta bere taldea karbono moluskuen fosilak datatuz iritsi ziren ondorio horretara.
‎Tokioko mendebaldean, Shizuoka zentral nuklearreko erreaktore baten funtzionamendua atzo bertan behera geratu zen, duela sei hilabete antzeko arazo bat izan ondoren, orain dela sei hilabete antzeko arazo bat jasan zuen ur erradioaktiboari ihes egin ondoren. Chubu konpainia elektrikoko bozeramaileek esan zuten Hamaokako Hamaokako 2 erreaktorearen barruan dagoen ur hozgarriaren ihesa ez dela kanpora atera eta ingurunean ez duela arazorik eragin. Enpresak azaldu zuen zaintza patruila bat goizaldeko lehen orduetan konturatu zela ura injektatzeko balbuletako batek 600 zentimetro kubiko likido inguru isurtzen zituela minutuko.
‎Bangladesh-eko ibai gehienak poluituta daude, eta, Intervida Fundazioaren arabera, herrialde horretako biztanleek hepatitisa, polioa, tifusa eta azaleko hainbat gaixotasun dituzte, Intervida Fundazioaren arabera, Hirugarren Munduko herrialdeekin lankidetzan aritzeko eta garatzeko GKE bat. Erakunde horren datuen arabera, Bangladesh-eko adingabekoen% 70ek eta helduen erdiek baino gehiagok osasun arazoak dituzte egoera txarrean dagoen ura kontsumitzeagatik. Herrialdean dabiltzan ibaiek ura ematen diete eskualdean bizi diren familia pobreenei.
‎Bestalde, Laguntza Ekintzan, hezkuntza eta osasun arloekin lotutako proiektu zehatzak finantzatu ditu. Adin txikikoak dira mundu osoko ingurumenaren degradazioaren biktima nagusiak; izan ere, egunean 5.500 haur hiltzen dira egoera txarrean dagoen uraren kontsumoak eta bakterioekin kutsatutako elikagaiek eragindako gaixotasunen ondorioz, Nazio Batuen Funtsak (Unicef) emandako datuen arabera. Ingurumen degradazioa arnasbideen gaixotasun akutuetan eta haurren heriotza tasa handian gertatzen da.
‎Bartzelonan 150 intoxikatu baino gehiago, egoera txarrean dagoen ur kontsumoagatik agian
‎Plan hori Goi bilerako II. motako proiektuetako bat da, eta edateko ura, estolderia eta araztegiak munduko biztanleriaren erdira eramateko lortutako akordioa sendotzen saiatzen da, orain ez baitu halakorik, 2015 baino lehen. Gaur egun, 2.000 milioi pertsona inguru daude edateko urik gabe, eta 30.000 inguru hiltzen dira urtero, egoera txarrean dagoen uraren kontsumoarekin zerikusia duten gaixotasunengatik. Jaume Matas Espainiako Ingurumen ministroak Goi bileraren Osoko Bilkuran azaldu zuenez, Espainiak esperientzia du uraren kudeaketan, eta hitz eman du plan horren buru izango dela bere bertsio iberoamerikarrean.
‎Horrek guztiak esan nahi du lurzoru heze horrek denbora asko behar duela ura xurgatu eta lehortzeko, eta horrek, euri garaian, lurra asetzea eta istiltzea eragiten du. Drainatzearen prekarietatearen ondorioz, lurzoru buztintsu mota desberdinak ezartzen dira, dagoen ur asetasunaren arabera, eta 24 ordutik astebetera bitarte iraun dezake. Urteko hilabete lehorrenetan, aldiz, maiz ureztatzen bada, buztin partikulak uzkurtu egiten dira, eta gogortasuna hartzen dute, eta, ondorioz, ezinezkoa da laborantzan jarduten duen edozein jarduera.
‎Eta nolatan orduan ez zen dena ilunpe eta hotzikara, orain ere, hizkuntza artatu eta zaindu nahi dugula eta, Buletin ofizialak euskaraz irakur ditzakegun honetan, eta Windows bera ere euskaraz erabil dezakegun garai honetan (egin ote du euskarak horiek baino aurrerapen nabarmenagorik?, azkarki aitzinatu gara, bistan denez, programa informatikoak itzuliaz) beldur naiz euskal gaietan gauzak ez diren denak xalo eta laño, bizitzaren tolesgabetasunaren eskutre. Beldur naiz euskara ez den Bartoloren iturri garbi hartako ardotxo txuria, baizik, batzuetan bederen, gure bidexketan zangopean zapaltzen dugun istil beltzaren antzera aspalditik geldirik dagoen ur uherra, Maritxuri bigarren ahapaldira iritsi aitzinetik halako higuin zerbait ez bada, bai kezka bederen, sorraraziko liokeen kalte eta gaitz iturriaren isuria.
2003
‎Sobran dagoen ura xukatu eta hostoak ihinztatu.
‎Planetako 6.000 milioi biztanleak ibaietan, lakuetan eta lur azpiko akuiferoetan dagoen ur gezaren %54ren jabe dira dagoeneko.
‎Gizakiak, 2025ean, dagoen ur gezaren %70 kontsumituko du.
‎Baliabide hidrikoen per capita kontsumoak oraingo erritmoan emendatzen jarraitzen badu, 25 urte barru dagoen ur gezaren %90 erabiltzera irits liteke gizakia, planetan diren gainerako espezieentzat %10 besterik utzi gabe.
‎Gainera, aza bi uretan egosi dugu. Lehenbizikoa, irakiten dagoen uretan, berriro irakiten hasi arte (zuritu aza, usain sendoa gal dezan); bigarrena, berriz, ur hotzarekin egosi, gatz apur batekin eta olio txorrotadatxo batekin onduta. Azak irakiten duenean, patatak zatituta bota eta egosten utzi, patata prestatu arte.
‎Egosi ingelesa Barazkiak gatzarekin irakiten dagoen uretan sartzen dira. Egosi ondoren, ur hotzetan nahastu, egosteko, xukatu eta jateko prest utzi edo prestatzen jarraitu; frijitu, bexamel… Sukaldean erabiltzen diren barazkiak barazki berdeak eta barazki izoztuak dira, hala nola ilarrak, bainak, orburu izoztuak eta azenarioa, espinakak, eltzeko hostoak, Bruselako porruak.
‎Teknika hau barazki batzuen bolumena murrizteko eta ondoren beste teknikaren bat emateko erabiltzen da. Berehala sartu behar dira gatzarekin irakiten dagoen uretan. Oro har, barazki bat sartzen denean, ez du urik irakiten, eta ur beroan edukitzen da berriro irakiten hasten den arte, 2 minutuz.
‎Kendutako gainerako artikuluak etxetresna elektrikoei eta askotariko material elektrikoei dagozkie, salmentatik bereiziak, sute arriskuak, erredurak edo deskarga elektriko txikiak izateagatik. Esekitako azken produktuetako bat “Yo Yo Water Ball” da, goma elastiko baten gainean zintzilik dagoen uretako bola bat duen yo yo bat. Frantzian, Erresuma Batuan eta Suedian, itotze zantzuak izan zituzten haurren kasuak izan ziren, yo yoaren begizta lepoan birarazten zutenean.
‎Arrautzak oskolarekin prestatzeko metodorik ohikoenak Uretan pasatutako arrautzak: Prestatzeko, arrautzak irakiten dagoen ur pixka batekin eta gatz pixka batekin sartu, eta irakiten eduki 2 ½ – 3 minutuz. Horrela, zuringoa erdi likidotuta geratzen da eta gorringo likidoa.Arrautza horiek unean bertan prestatu eta kontsumitu behar dira.
‎Arrautza molletak edo bigunak: Sartu arrautza gatzarekin irakiten dagoen uretan 5 minutuz. Azken emaitza mami mamitu bat eta gorringo erdilikidoa da.
‎Arrautza gogorrak: Arrautzak irakiten dagoen uretan sartu gatz pixka batekin, eta egosten utzi 11 minutuz. Zuringoa eta gorringoa gatzatuta geratzen dira.Egoste denbora kontuan hartu behar dugu; izan ere, pasatzen bagara, gorringoa horiz margotzen da.
‎Txinako Baliabide Hidrologikoen Ministerioak neurri batzuk jarri ditu abian Baiyangdian lakua lehortzea saihesteko, Txinako iparraldean dagoen ur gezako lakurik handiena, besteak beste, urtegietatik datorren ura eramatea, Xinhua berri agentzia ofizial txinatarrak atzo jakinarazi zuenez. Laku hau lehortzear dago, Asiako eskualde horrek lehorte larria duelako.
‎Haragia apartekoa da. Irakiten dagoen uretan egosi, bizpahiru minutuz. Arrozetan eta plantxan erabiltzen da gehienbat.
2004
‎Orain arteko ibilbide laua amaitu da eta hemendik amaierara bitartekoa, muinoz muino eta bizkar luzeetan etengabeko malda gora eta beherek osatuko dute. Autopista gaineko zubia zeharkatu eta malda leun baina amaiezinean gorantz doan bideak, Bardoze (Bardos) ondoan Miremont izeneko muinoan dagoen ur dorrera eraman gaitu. Dorre hauek (chateau d' eau) ur deposituak dira eta honi zehazki karakol eskailera ipini diote dorrearen goialdera iristeko, izan ere, dorre gainetik are ikusgarriagoa da ikusmira:
‎gizakiaikusirik, gorputza eta adimena errealitate bat bera dira. Ordinarioki desberdin baina funtseanberdin, energia bakar bateko bi mutur dira; izoztuta dagoen ur baso batean bezala, goian izotzadakusagu eta behean ura, baina funtsean dena da H^O. Ez da kontsideratzen buruaren eta gorputzaren benetako bitasun edo dualitate bat, bai adimen arrunta eta bai gorputza kontzientziasakon beraren islak baitira.
‎Clostridium botulinumeko anduietatik proteolitikoak eta ez proteolitikoak bereizi behar dira. Proteolitikoak askoz erresistenteagoak dira kontserbazio baldintzekiko, hala nola pH-a jaistea edo eskuragarri dagoen ur kontzentrazioa gutxitzea. Mikroorganismo horiek, ordea, oso sentikorrak dira sodio nitritoaren aurrean.
‎Arreta berezia jarri behar da herrialde tropikal batera bidaiatzen bada, batez ere janariari eta urari dagokienez. Janariari dagokionez, kontuz ibili behar da entsaladekin eta frutekin, egoera txarrean dagoen urarekin garbituta egon baitaitezke, baita arrain gordinarekin edo gutxi egosita dagoenarekin ere. Urari dagokionez, botilaratua hartu behar da beti.
‎marmeladaren gainean labe bustiko paperezko zirkulu bat jarriz azala iragazgaizteko aukera ematen duen alkohol patsu batean. Ontziak hermetikoki itxita daudela, berriro esterilizatu behar dira Irakiten dagoen ura duen kazola batean. Urak 2 zentimetro gehiago estali behar ditu potoetako estalki itxiak.
2005
‎Hasieran, bai, gauzak ongi joan zitzaizkien: alde batetik, egoera hura guztiz berria zitzaielako, ur begian dagoen ura bezalakoa, freskoa eta gardena, epeltzeko eta zikintzeko denborarik gabekoa; bestetik, amona bihotz bihotzez zegoen Anbrosioz maitemindua: ez hau komunista zelako, amonak amesten zuen bezala, aita fusilatua gogoan, baina sozialista zen gutxienez; eta gizonak gorputz hura zuen, bestalde, indartsua bezain gihartsua, amona lehen begiratutik liluratuta utzi zuena, sinetsia baitzegoen egunik gogorrenetan beharreko babesa eta aterpea emango ziola.
‎Aparatu horrek beste funtzio bat ere bete dezake, antza funtziorik primitiboena dena: soberan dagoen ura kanporatzea (animalia hiperosmotikoen kasuan). Bestetik, aparatuak alderantziz funtziona dezake, hau da, ura errekuperatzeko (animalia lurtarren kasuan).
‎Nahiz eta leku batzuetan ez dagoen ur eskasiaren arazo larririk, komeni da zenbait aurrezte jarraibide kontuan hartzea, murriztapenak jasan beharrik ez izateko.
‎Gatzarekin irakiten dagoen uretan, otarrainxkak 2 minutuz egosi, edo kolorea aldatu eta arrosa bihurtu arte. Otarrainxkak egosi ondoren, ontzi batean hoztu, ura eta izotza beste bi minutuz, ur izoztuaz xukatu eta otarrainxkak zuritu.
‎Talkaren ondoren kometaren barne haloaren distiraren bilakaera aztertzean, ikertzaileek ikusi zuten talka gertatu eta lehen 40 minutuetan handitu egin zela; hori gerta liteke hauts pikorrak beste pikor txikiagoetan zatitzearen ondorioz, eta horrek argiaren sakabanatze eraginkortasuna handituko luke. Zatikatze hori hauts pikorretan dagoen ur izotzaren sublimazioak eragin dezake, eta, era berean, talkaren ondoren ikusitako ur kantitatea azalduko luke, jaurtigaiak zeraman energia zinetikoa ez baitzen aski 4.500 tona ur sublimatzeko. Beste ondorio berritzaile bat hauxe da:
‎Egoera horren arrazoiak askotarikoak dira, iturrien arabera. Nazioarteko erakundeek diote munduan dagoen ur eskasia hazkunde demografikoaren eta baliabide hidrikoen kudeaketa eta banaketa txarraren ondorio dela. Hala ere, Médico Mundik eta beste GKE batzuek poluzioa, klima aldaketa, bidegabeko banaketa, hiri hazkundea eta eredu ekonomiko nagusiaren erantzukizunak aipatzen dituzte.
‎Ur kameraduna. Aurrekoan bezala, baina olio maila baino beherago dagoen ur ganbera batekin. Hor, hondakinak utzi eta irteera balbularen bidez ezabatzen dira.
2006
‎Eztia erleek eginiko produktua dela esaten den arren, berez prozesu luze baten emaitza da: landareek nektarra ekoizten dute, eta erleek bildu; nektarrean dagoen uraren zati bat erlauntzan kendu eta digeritzen dute erleek; erlezainak erleak zaintzen ditu eta loraldi batetik bestera eramaten ditu; gero, eztia bildu, garraiatu eta ontziratzen du.
‎Bainugela berritzeko orduan, etxebizitzaren planoak edukitzea komeni da, aldez aurretik jakiteko non dagoen ur bero sanitarioaren instalazioa. Hori ezinezkoa balitz, metal detektagailu bat erabil liteke.
‎Ohiko tratamenduak, beraz, ez dira guztiz eraginkorrak. Elikagaia kontserbatzen laguntzen duten sistemekin tratatzen bada (adibidez, eskura dagoen ura pixka bat murriztea, gatza edo kontserbatzaile batzuk gehitzea), mikroorganismoak ere babestuta egongo dira, mugatu egiten baita substantzia horiek zuzenean ukitzea. Bibliografía Brandl MT, Rosenthal BM, Haxo AF eta Berk SG.
‎Berotu pixkanaka, lapikoa su baxuan, barraskiloak neurri batean atera daitezen maskorrarena. Ez da komeni irakiten dagoen uretan sartzea, gero oso zaila izango litzateke maskorretik ateratzea, eta ez hastea ur hotzarekin egostea, barraskiloak atera egingo liratekeelako gehiegi eta saltsan sartzean maskorretik askatuko lirateke. Egosi barraskiloak uretan gatz apur batekin eta erramu hosto batekin, 30 minutu inguru, xukatu eta gorde.
‎Egoera horrek okerrera egiten du saneamendu baldintza eskasekin eta zaborra eta hondakin urak biltzeko sistemarik gabe. Hori dela eta, egoera txarrean dagoen uraren bidez gaixotasunak transmititzeko baldintza ezin hobeak sortzen dira. Hori dela eta, kolera Luandaren aldirietan zabaltzen da, inolako kontrolik gabe.
‎Cristina Narbona buru duen sailean, faktore hori erabakigarria dela uste dute, eta, beraz, eremu ureztagarrietan galerak murrizteko plan nazionala egiten ari dira. Palop ek zehaztu zuenez, helburua da “eskura dagoen ur kantitate berari ahalik eta etekin handiena ateratzea”. Politika “zaharra” Turismoari dagokionez, Greenpeaceren txostenean ez baita ondo geldituta ateratzen, estatu idazkariak esan zuen “arazo sektore bat baino gehiago arazoak kudeatzeko modu bat dago”.
‎Horrela, itsasotik gertuen dauden bi dike ireki dira, ibaiaren ibilguan jarri zirenak, isurketa kutsatzailea itsasadarrera ez iristeko. Orain, tratatu den eta kontsumorako egoera onean dagoen ura hartzen dute udalerri horiek, iturri beraren arabera. Bestalde, gaur, Salnés eskualdeko alkateei aurkeztuko die Conselleiroak Umia ibaia birsortzeko plana.
‎Garbitu ontziak kalterik egiten ez duen edateko urarekin, halakorik baldin badago, lurrak edo xaboi hondakinek kloroaren eraginkortasuna murriztu baitezakete desinfektatzeko. Desinfektatu, bi minutuz irakiten dagoen uretan sartuta, edo prestatu berri den disoluzioan sartuta; hau da, urez betetako koilarakada bat, lau litro ur edangarritan (edo dagoen ur garbi eta argienean), 15 minutuz. Aire zabalean moldatutako latak eta poltsa termoak gutxienez ireki edo biltegiratu baino ordubete lehenago lehortzen uztea.
‎Garbitu ontziak kalterik egiten ez duen edateko urarekin, halakorik baldin badago, lurrak edo xaboi hondakinek kloroaren eraginkortasuna murriztu baitezakete desinfektatzeko. Desinfektatu, bi minutuz irakiten dagoen uretan sartuta, edo prestatu berri den disoluzioan sartuta; hau da, urez betetako koilarakada bat, lau litro ur edangarritan (edo dagoen ur garbi eta argienean), 15 minutuz. Aire zabalean moldatutako latak eta poltsa termoak gutxienez ireki edo biltegiratu baino ordubete lehenago lehortzen uztea.
‎egiteko modua edozein dela ere. Urratsez urrats prestatu Lehenik eta behin, labanarekin ebaki bat egin behar da tomateak eta 20 segundoz irakiten dagoen urarekin lapiko batean sartu. Prozesu horri galdarraztatze edo zuritze deritzo.
‎Arrain honekin egin behar den lehenengo gauza minutu batzuetan sartzea da. irakiten dagoen uretan, azala kentzeko eta ondoren ur hotzetan garbitzeko. Usaina eta zaporea indartu nahi izanez gero, zorabiatu egin daiteke orduak esnean edo uretan, ozpina edo limoia bezalako substantzia azidoekin.
2007
‎“Eltxo sareak erabiltzeak (bakoitza bi euroan) eta oinarrizko higiene neurriak (etxeak behar bezala garbitzea, esaterako) malariaren inpaktua %30 murriztu lezake”. Kontuan hartu behar da —diote Espainiako Gurutze Gorritik— saneamendurik ez izateak eta egoera txarrean dagoen ura pilatzeak eltxoak ugaritzea errazten dutela, eta, beraz, bi eremuetan jarduteak intsektuen ugalketa moteldu lezake. Beraz, Gurutze Gorriak eltxo sareak zazpi milioi umeri banatzea pentsatu du, 2006an lortutako emaitza onei jarraiki.
2008
‎Garbigarriaren ezaugarriak direla-eta (zikinkeria estatikoa ezabatzeko gai behar du izan), haren aktibo kimikoak eraginkorragoak dira, 80 gradutara eta 100 barreko presioan dagoen urarekin nahastuz gero.
‎Legutio da Euskaltzaindiak, 1979ko bere Euskal> Herriko> Udal> Izendegiari jarraiki, Arabako iparraldean eta, Arratia, Durangaldea eta Debagoiena eskualdeeen bidegurutzean dagoen uri edo hiribildua. Oraintsu atera berri da udalerri honetako hizkeraren ikerketa ederra baina, zoritxarrez, oraindik ez da egin toponimia ikerketarik.
‎Hainbat tokitan drainatzeak egin genituen. Ibaia hor behean dago eta soberan dagoen ura horra bideratu nahi dugu. Gero, lursailetik beheraino doan bidea ere guk geuk egin genuen, makinak, autoak, eta abar erosoago erabili ahal izateko.
‎Barazkiak prestatu berri ditugun bitartean, eltze batean ur pixka bat dugu irakiten hasteko gatzarekin, eta miseraren kola eta pintzak sartuko ditugu. Egosi arraina 4 bat minutuz irakiten dagoen uretan (azala errazago askatzeko bakarrik). Ondoren, sutatik atera, eta isatsa eta pintzak zuritu.
‎Uraren jarduera (aw) elikagaian dagoen ur kantitate librea da, hau da, mikroorganismoak hazteko eta erreakzio kimikoak gerta daitezen erabil daitekeen ura. Gehieneko balioa 1 da eta gutxieneko balioa 0 Balio hori zenbat eta txikiagoa izan, orduan eta hobeto kontserbatuko da produktua.
‎Garrantzitsua da ur kantitatea eta ur jarduera bereiztea. Lehenengo terminoa elikagaian dagoen ur kantitate osoari dagokio, nahiz eta gerta daitekeen interakziorako libre ez egotea. Uraren jarduera, berriz, elikagaian dagoen eta erreakzionatzeko erabil daitekeen ur kantitate hutsari dagokio, hau da, produktuaren kutsadura erraztu dezakeen urari.
‎Batak forma obalatua ematen dio bi aldeetatik; besteak, gainazal leuna osatzen du, kroketa luzanga itxurakoa. Kenefak irakiten dagoen ur suabean gatz apur batekin edo salda edo arrain fumetarekin sei minutuz galdarraztatu. Denbora hori igaro ondoren, apar ontzi batekin atera eta sukaldeko papera duen plater batean xukatu.
‎Hala ere, Medinaren arabera, 2000 urteko Milurtekoko Gailurraren ondoren emandako pausoak" ez dira behar bezain itxaropentsuak izan". Haurren heriotza tasa, gaixotasunak, hiesa, analfabetismoa edo egoera txarrean dagoen ura dira puntu beltzetako batzuk. Zero Pobrezia bultzatzen dutenek diote" gaur egungo munduko pobreziaren eta desberdintasunaren iraunkortasuna ezin dela justifikatu".
‎Horretarako, behar adina ur duen ontzi bat erabiliko dugu, tomateak estali arte. Une horretan, tomateak gehituko ditugu, irakiten dagoen urak estali ditzan. Tenperatura altuan eduki behar ditugu, 40tik 60 segundora, edo azala askatu arte.
‎Izan ere, poloetako izotza planeta osoko ur gezaren %90 da, eta Antartikokoa, berriz, Lurreko ur gezaren laurdena. Lópezek azaldu zuenez, poloetan dagoen ur guztia ez dago izotz moduan, baizik eta geruza izoztuaren azpitik 150 lurpeko laku aurkitu dira. Horietako batzuk, Vostok esaterako, 14.000 metro karratu ditu.
‎Denteari pasta emateko, sukaldean adituek gomendatzen duten bezala, beharrezkoa da jakiak prestatzeko arau erraz batzuk betetzea. Pasta irakiten dagoen uretan egosi (litro bat ur 100 gramo bakoitzeko). Egoste urari oliba olio txorrotada bat gehitu eta, irakiten hasten denean, gatz pixka bat bota.
‎Arrautza irakiten dagoen ura duen ontzi batean sartu behar da, zuringoa ez apurtzeko, koagulatzeko eta digestioa egiteko.
‎Artxuetan bi ur biltegi daude, lur azpian. Elektrizitatez dabilen ur ponpa batek ur hori santutegira eramaten du, lur azpian dauden hodien bitartez, eta santutegi azpian dagoen ur biltegi bateraino eramaten du. Ur depuradora santutegian bertan dago, eta Mikel Larranbeberek dioenez etxola bat eraiki behar diote aipatu araztegiari, estali gabe baitago.
2009
‎Marteren kasuan, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) zundako tresna eta kamerek zehaztu dute ipar poloa eta Marteren erdia bitartean dagoen lur azpian dagoen ura %99 purua dela.Bagenekin Marteko latituderik altuenetan lur azpian ura zegoela, baina hau guk uste baino askoz hedatuago dago, azaldu du Shane Byrne Arizonako Unibertsitateko zientzialariak.
‎Taylorrek eta bere zientzia taldeak azaldu dutenez, litekeena da Ilargian dagoen urak jatorri endogenikoa izatea.
‎Hodietan aurrera egin ahala, bero trukea egiten du fluidoak hoditik kanpoko inguruarekin (lurra bera izan daiteke, edo eraikinetik hurbil dagoen ur masa bat).
‎Edalontzian ura erraz irabia daiteke koilaratxo batez; ozeanoa, aldiz, ez dute ondo irabiatzen, ez ur laster erraldoiek, ez planetaren mugimenduak, ezta lurrikarek eta beste horrelako indarrek ere. Ur azaletik gertu dagoen ura eta sakonean dagoena erabat nahastea ere ezinezkoa da.
‎Hala, zentral eolikoetan edo fotovoltaikoetan behar baino gehiago sortzen denean, gehiegizko elektrizitate hori ura sistema horietako urtegi batetik bestera ponpatzeko erabiltzen dute. Iberiar penintsulan 15 GW etik gora sor daitezke horrelako sistemetan metatuta dagoen uraren bidez.
‎Gainera, gainazaleko urak karbono gehiago eta azkarrago xurgatzeko ahalmena lortuko luke. Bestalde, itsas hondoan dagoen ura gainazalera bultzatuko balitz, gauza bera lortuko litzateke.
‎Dortokaren okelak zapore goxoa ukan dezan, bizirik egosi beharra dago. Amak, semearen aurrean, irakiten dagoen uretara bota dortoka eta eltzea tapakiz estaltzen du. Dortoka izutuak eltze ertzari heltzen dio aurreko hankekin, eta buruaz tapakia altxatu eta apur bat ateratzea lortzen du.
‎Barazkiak. Barazki gogorrak edo zapore handikoak prestatzen direnean, komeni da bildu aurretik irakiten dagoen urarekin eta gatzarekin egoskor bat ematea bi minutuz edo oliba olio eta gatz pixka batekin salteatzea. Horrela erdiegosiak egongo dira eta labean egosten amaituko dira.
‎Organo horiek egunean zenbait litro gernu bota ditzakete, edo ura gorde, egunean litro erdi baino gutxiago kanporatuz. Organismoan dagoen ur kontzentrazioa elektrolito kopuruaren araberakoa da. Hala, odoleko sodio maila organismoan dagoen ur bolumenaren adierazle ona da.
‎Organismoan dagoen ur kontzentrazioa elektrolito kopuruaren araberakoa da. Hala, odoleko sodio maila organismoan dagoen ur bolumenaren adierazle ona da. Gorputzak ur maila osoa mantendu nahi du, eta, beraz, elektrolitoen kontzentrazio konstantea, besteak beste sodioa.
‎Salmonellaren hazkuntza eta ugaritzea substratuaren bizi baldintzekin lotuta dago: bakterioak oinarrizko baldintza batzuk behar ditu garatzeko, eta baldintza horiek bereziki zorrotzak dira eskuragarri dagoen urari, dagoen inguruneko tenperaturari edo pH-ari dagokienez. Ezin da hazi 0,93 baino gutxiagoko ur jardueraren balioekin (Aw).
‎Kremaren erdia gatz puntuan jarriko dugu. Galeper arrautzetarako Arrautzak irakiten ditugunean, arrautza frijituak egingo bagenitu bezala irekitzen ditugu, baina irakiten dagoen ura duen kazola batean, ozpin eta gatz pixka batekin. Zuringoa gatzatu eta gorringoa pixka bat bildu ondoren, apar batez bildu.
‎Armarri bikaina du. Baserriaren ezkerretik ateratzen den pistatik berehala pinudian murgildu gara, eta egurrezko ataka gainditu ostean, Giltzarriturriko errekan dagoen ur biltegi nagusiarekin bat egin dugu. Bidea leundu egiten da hemen, eta zubi txiki bat igaro eta gero, Agorregiko burdinolara iritsi gara.
‎Bidarrain Errobi ibaiaren saihetsean dagoen Ur Biziak enpresak ere ez du krisia antzeman. Zenbait kasutan tokirik ez dutela erran behar izan diete bezeroei.
2010
‎Bada, Ilargiaren atmosferan egon litezkeen hidroxilo molekulen kopurua birkalkulatu dute ikertzaileek, eta, hala, ohartu dira uste baino bi edo hiru aldiz handiagoa dela Ilargian dagoen ur kantitatea. Ohartarazi dutenez, ur lurrun hori nahikoa litzateke zenbait teleskopioren egitekoa kaltetzeko.
‎Erreflexu bat bada, aurpegikoa dirudienez azaltzen du Iñigo Arregi medikuak. Aurpegiak ura ukitzean, gorputzeko tenperatura baino hotzago dagoen ura ukitzean, bradikardia bat gertatzen da, maiztasun kardiakoa jaitsi egiten da eta pultsazioak gutxitu egiten dira. Orduan, bihotza lan gutxiago egiten ari da, oxigeno gutxiago gastatzeko.
‎Oilaskoaren barrualdea kondukzioari esker berotzen da. Aldi berean, airean dagoen ur lurruna erradiazioari esker berotzen da eta airearen korronte konbektiboak sortzen dira, zeinek oilaskoaren azala eta ontzia berotzen dituzten. Beroa dela-eta, oilaskoaren azaleko ura ere lurruntzen da.
‎Maria bainua. Ekipo honetan gasezko edo elektrizitatezko bero iturriak ontzi handi batean dagoen ura berotzen du, eta horren barruan elikagaiak ontzi txikietan sartuta murgiltzen dira (ikusi 13.1 irudia).
‎Hala, gantz asegabeen asetasuna sortzen da, landare olioen lotura bikoitz eta hirukoitzak ezabatzen baitira. Gogor astintzen da oliotan dagoen uraren emultsio perfektua lortu arte, eta, aldi berean, esnea (margarina guztiek ez dute osagai hori) nahi diren gehigarriekin gehitzen da. Produktua oratu egin behar da, ehundura hobetzeko eta kristalen tamaina txikitzeko.
‎Izotza ere saihestu beharreko elikagaietako bat da; izan ere, batzuetan, ura iturritik dator. Gehienetan, bidaiariaren eskura dagoen ura edangarria da, baina kontuz ibili behar da eta elikagaiak garbitzeko edo hortzak garbitzeko erabili behar da, edangarri bihurtzen direla ziurtatu ondoren. Haragia, arraina eta arrautzak bezalako elikagaiak kozinatuta kontsumitu behar dira.
‎Hotz egiten badu, berotzean behar den denbora ez dator bat elikagaia egosteko denbora errealarekin. Prozesu horretan, irakiten dagoen uraren burbuilen eraginez elikagaiarekiko burrukada mugi ez dadin, gomendagarria da trapu bat edo paper bat jartzea Maria bainuaren hondoan ura isuri aurretik. Horrela, ontziak egostean sortzen diren burbuilak leuntzen ditu eta ontzia ez da mugitzen.
‎Egosi baino lehentxeago, ozpin zorrotada txiki bat botako diote ahoan. Hori dela eta, gatzez irakiten dagoen uretan sartzean, ez da hankarik apurtuko, eta hori da arazorik ohikoenetako bat, uretan trabatu gabe murgiltzen badira. Egostea Txangurrua uretan egosi behar da hamar bat minutuz, haragia prest egoteko behar den denbora.
‎Egostea Txangurrua uretan egosi behar da hamar bat minutuz, haragia prest egoteko behar den denbora. Irakiten dagoen uretan, 50 g gatz ur litro bakoitzeko, eltzearen hondoan minutu batzuk loditzen dira, espatula edo apar batekin, gainazalera atera ez daitezen. Ura irakiten hasten denean, egosi 10 minutuz.
‎Hodiak libratzeko, ozpin katilu bat eta sodio bikarbonatozko beste bat bota daitezke hustubidetik. Minutu batzuetan egonean utzi ondoren, irakiten dagoen ura botatzen da. Erretzeko alkohola Garbitu, desinfektatu, gainazalak azkar lehortzen ditu eta koipe edo itsasgarri orbanak kentzen ditu.
‎Meteoritoen inpaktuak sortutako filosofikatoen azterketari esker, nazioarteko ikertzaile talde batek, Zientzia Ikerketen Kontseilu Gorenak (CSIC) parte hartu duenak, jakin ahal izan du Martek ur asko izan zuela bere azalean uste baino askoz geroago, zehazki 600 milioi urte geroago. “Proceedings of the National Academy of Science” aldizkariaren azken alean argitaratu den ikerketa honek metodologia bat hobetu du, eta, horri esker, zehaztasun handiagoz datatu ahal izan da planeta gorrian dagoen ura, filosofikatoen azterketatik abiatuta, meteoritoen inpaktuak sortutako mineral mota bat. Duela bost urte inguru mineral horren aurkikuntzak uraren existentziari buruzko eztabaida piztu ondoren, ikertzaileek Tororen krater martetarra aztertu zuten.
‎Jan ezin diren zatiak kentzen zaizkien barazkiak hozkailuan gorde behar dira. Biltegiratzea luzatu egiten bada, hobe da izoztea, zatitzea eta zuritzea (irakiten dagoen uretan galdarraztatzea), ondoren ontziratu eta etiketatzea (barietatea, data…), denboralditik kanpo kontsumitu arte.
‎Ondoren, urarekin garbitu, beratzen ari direnean botatzen duten usaina kentzeko. Egosteko, irakiten dagoen ura erabiltzen da. Ur horri, lehen, ontzeko eta hornigaietarako elikagaiak gehitu zaizkio, hala nola barazkiak edo egosketa haragia.
‎marokoarrek Leila edo Tura deitzen dute. Zeutatik mendebaldera, lehorretik 200 metrora dagoen ur arteko harkaitz inor bizi ez dena.
2011
‎Energia hori atera egin behar da. Atera ezean uretara pasatzen da, ura irakiten hasten da eta erreaktoreko ontzian dagoen ur kantitatea txikituz doa; erregaiak hozte sistemarik gabe utzi arte. Hor beroketa hasten da eta fusioa gerta daiteke.
‎– 110 °C tik gorako tenperaturan dagoen urarekin lan egiten dutenak.
‎Bero hezeak mikroorganismoen proteinen koagulazioa eta desnaturalizazioa eragiten du. Aparatuaren barruan dagoen ur lurrunak beroa eramaten die materialei (aireak baino transferentzia koefiziente handiagoa dauka lurrunak).
‎Platerei, edalontziei, mahai tresnei eta gainerakoei osasun zentroan erabiltzen den tratamendu estandarra eman behar zaie, hots, 80 ºC baino gehiagora dagoen ur beroz eta sodio hidroxidoz (edo antzeko agenteak dituen xaboia) garbitu.
‎Araudiak eskatutako presio balioen artean dagoen ur hornidurarako erabiltzen dira ekipamendu mota horiek, alegia, uraren presioa handitzeko ur sare publikoaren presioa etxebizitzetako uraren presioak EKTak eskatutako gutxieneko maila gainditzeko nahikoa ez den eraikinetan.
‎Zein da probeta alderantzikatu batean dagoen gasaren presioa. Bainuontziko tapoiak 5 cm-ko diametroa du. Bainuontzian dagoen urak 40 cm-ko garaiera du. Zer indar egin behar da bainuontzia hustean tapoia altxatzeko. Prentsa hidrauliko bateko enboloek sekzio zirkularra dute, eta enboloen diametroak 8 eta 40 cm dira, hurrenez hurren.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Consumer 118 (0,78)
LANEKI 23 (0,15)
ELKAR 9 (0,06)
Berria 9 (0,06)
UEU 8 (0,05)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 7 (0,05)
Open Data Euskadi 7 (0,05)
Pamiela 5 (0,03)
Argia 4 (0,03)
Guaixe 4 (0,03)
Noaua 3 (0,02)
Booktegi 3 (0,02)
EITB - Sarea 2 (0,01)
Karmel Argitaletxea 2 (0,01)
Sustraia 2 (0,01)
Ikaselkar 2 (0,01)
Susa 2 (0,01)
Alberdania 2 (0,01)
Anboto 2 (0,01)
Euskaltzaindia - Liburuak 1 (0,01)
Uztarria 1 (0,01)
aiaraldea.eus 1 (0,01)
alea.eus 1 (0,01)
Karkara 1 (0,01)
uriola.eus 1 (0,01)
Labayru 1 (0,01)
Hitza 1 (0,01)
Euskaltzaindia - EITB 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
egon ur kantitate 12 (0,08)
egon ur sartu 8 (0,05)
egon ur egosi 6 (0,04)
egon ur geza 6 (0,04)
egon ur eskasia 5 (0,03)
egon ur masa 5 (0,03)
egon ur bete 4 (0,03)
egon ur galdarraztatu 4 (0,03)
egon ur guzti 4 (0,03)
egon ur kontsumo 4 (0,03)
egon ur bero 3 (0,02)
egon ur biltegi 3 (0,02)
egon ur bizi 3 (0,02)
egon ur ukan 3 (0,02)
egon ur antz 2 (0,01)
egon ur askatu 2 (0,01)
egon ur berotu 2 (0,01)
egon ur bezala 2 (0,01)
egon ur bota 2 (0,01)
egon ur edan 2 (0,01)
egon ur erabili 2 (0,01)
egon ur ez 2 (0,01)
egon ur gatz 2 (0,01)
egon ur hori 2 (0,01)
egon ur hornidura 2 (0,01)
egon ur kontzentrazio 2 (0,01)
egon ur lurrun 2 (0,01)
egon ur pixka 2 (0,01)
egon ur ugari 2 (0,01)
egon ur xurgatu 2 (0,01)
egon ur analisi 1 (0,01)
egon ur arte 1 (0,01)
egon ur Artea 1 (0,01)
egon ur asetasun 1 (0,01)
egon ur baliatu 1 (0,01)
egon ur banaketa 1 (0,01)
egon ur baso 1 (0,01)
egon ur bat 1 (0,01)
egon ur behar 1 (0,01)
egon ur beste 1 (0,01)
egon ur bezalako 1 (0,01)
egon ur bola 1 (0,01)
egon ur bolumen 1 (0,01)
egon ur bost 1 (0,01)
egon ur bot 1 (0,01)
egon ur bultza 1 (0,01)
egon ur burbuila 1 (0,01)
egon ur denbora 1 (0,01)
egon ur dorre 1 (0,01)
egon ur dutxatu 1 (0,01)
egon ur edangarri 1 (0,01)
egon ur egon 1 (0,01)
egon ur ekarri 1 (0,01)
egon ur eltze 1 (0,01)
egon ur emultsio 1 (0,01)
egon ur erraz 1 (0,01)
egon ur erreserba 1 (0,01)
egon ur eskalatu 1 (0,01)
egon ur estali 1 (0,01)
egon ur ezin 1 (0,01)
egon ur falta 1 (0,01)
egon ur gainazal 1 (0,01)
egon ur gaixotasun 1 (0,01)
egon ur ganbera 1 (0,01)
egon ur garbi 1 (0,01)
egon ur garbitu 1 (0,01)
egon ur gehien 1 (0,01)
egon ur gehitu 1 (0,01)
egon ur handi 1 (0,01)
egon ur hargune 1 (0,01)
egon ur hartu 1 (0,01)
egon ur hoditeria 1 (0,01)
egon ur horra 1 (0,01)
egon ur hozgarri 1 (0,01)
egon ur ihes 1 (0,01)
egon ur irakin 1 (0,01)
egon ur irristatu 1 (0,01)
egon ur iturri 1 (0,01)
egon ur izotz 1 (0,01)
egon ur izoztu 1 (0,01)
egon ur jarri 1 (0,01)
egon ur jatorri 1 (0,01)
egon ur kanporatu 1 (0,01)
egon ur kendu 1 (0,01)
egon ur kontsumitu 1 (0,01)
egon ur lan 1 (0,01)
egon ur lapiko 1 (0,01)
egon ur libre 1 (0,01)
egon ur malko 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia