2001
|
|
Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du. Freskoa, elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean
|
dagoen
bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian, haragia trinkoa bada freskoa dela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena.
|
|
Osorik edo xerratan eros daiteke. Elikagai fresko gisa, oso galkorra da eta hozkailuan gorde behar da, usteltzen eta egoera txarrean
|
dagoen
bakterio hazkuntza saihesteko. Haragia freskoa den eta egoera onean dagoen jakingo dugu, haragia trinkoa bada, ezkatak larruazalari itsatsita mantentzen badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratu gabe badaude.
|
|
Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du. Elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean
|
dagoen
bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian, haragia trinkoa bada fresko dagoela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena.
|
2004
|
|
Berehala jarri zen martxan gailua, egoera isolatzeko eta kaltetuen artean inkesta epidemiologikoak egiten hasteko. Lehen ikerketen arabera, salmonela izan daiteke agerraldiaren arrazoia, baina, oraingoz, jasotako lagin batean egindako laboreek hurrengo orduetan gaixoetan dagoeneko isolatuta
|
dagoen
bakterioa baieztatzeko zain geratzen da. Gainera, ikuskapen zerbitzuek okindegiko instalazioak berrikusi dituzte eta administrazio espedientea ireki dute kasuaren ondoriozko erantzukizunak argitzeko.
|
2005
|
|
Saltokian, meroak izotz txikitua duen gainazal inklinatu baten gainean egon behar du, aldian aldian berritzen dena. Tenperatura baxuetan gorde behar da, usteltzen eta egoera txarrean
|
dagoen
bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irristatzean azala askatzen ez dela ikusten badugu.
|
2006
|
|
Saiakuntzek erakutsi zutenez, AGk, aloe verarekin batera (“Gr? ” izeneko krema batean), bi asteko epean eragiten du, eta aknearen eragina %75 baino gehiago murrizten du. Hana Zelenkova doktorearen arabera (Dermatologiako Mundu Kontseiluko kidea eta azterlanaren zuzendaria), tratamendu honek sebo jarioa arautzen du, folikuluan
|
dagoen
bakterio edo birika infekzioa kontrolatzen du eta pikorraren gaineko esfoliazioa eragiten du, eta, ondorioz, desagertu egiten da.
|
|
E.coli hesteetan
|
dagoen
bakterioa da, beharrezkoa digestio prozesua osatzeko, eta batzuetan, udan batez ere, aldatu egiten da eta kolikoak eta beherakoak eragiten ditu. Hala ere, haragi xehatuarekin egindako azterketa ingeles batek frogatzen du hozi horren patogenotasuna ez dagoela giro tenperaturaren igoera bakar baten ondorioz neurtuta, baizik eta abelgorria hiltzen denetik haragia egosten eta kontsumitzen den arte igarotzen den denboraren ondorioz.
|
2009
|
|
Behar beste irakuzi ondoren eta botatzeko paperezko eskuoihalaz lehortu ondoren, larruazal osoko hondakin organiko eta ez organikoetatik substantziak kentzea lortzen da. Adituek diotenez, xaboiek mikrobioen aurkako eraginik ez duten arren, arrastearekin bakarrik murrizten da gure azalaren gainazaleko geruzan
|
dagoen
bakterio karga. Osasun arloko profesionalen kasuan, antiseptikoa duen xaboi bat erabiltzea gomendatzen da (klorhexidina, triklosana, kloroxilenola, hexaklorofenoa edo konposatu iodoforoak dituena), edo, horrelakorik ezean, eskuak igurzteko disoluzio antiseptiko alkoholikoa erabiltzea esku konketaren ondoren.
|
2011
|
|
SARM azkar hazten ari denez, banakako zelulek bezala, bakterio zelulak pilatzera behartuko zituen antigeno bat aurkitu zuten. Antigorputzen eraginpean
|
dagoen
bakterioaren mikroskopioaren irudiek haren leherketaren ebidentziak erakusten dituzte. Hala ere, ekintza mekanismo hori berresten duten azterketa gehiago behar dira.
|
|
Prozesu fisikoa Proiektu berri honen helburu teknikoen artean, kabitazio hidrodinamikoaren prototipo bat garatzea dago, hegaztiak garraiatzeko edukiontzien garbigailuan aplikatzeko. Halaber, prototipoaren eraginkortasuna ebaluatzeko asmoa dago, sistemaren bidez tratatutako edukiontzien gainazaletan
|
dagoen
bakterio karga murrizteari dagokionez, batez ere Salmonella eta Campylobacter, eta birzirkulazio uretan bakterio karga murrizteari dagokionez. Kabitazio hidrodinamikoa orain arte hegaztien industrian aplikatu diren tratamendu higienizatzaileen ordezko teknika da.
|
|
Prozesu horren bidez, larruazal osoko hondakin organikoak eta ez organikoak kentzen dira. Adituek diotenez, xaboiek mikrobioen aurkako eraginik ez duten arren, arrasteak nabarmen murrizten du larruazaleko geruza azalekoenean
|
dagoen
bakterio karga.
|
2012
|
|
Edarietan izotz puskarik ez kontsumitzea, uraren jatorria ezagutzen ez denean. Baliteke kutsatuta egotea edo organismoa ohituta ez
|
dagoen
bakterio batzuk izatea. Botilaratutako ura eta freskagarriak beti kontsumitu.
|
2013
|
|
CDC Listeriak listeriosia izeneko gaixotasuna eragiten du, eta arrisku larria izan daiteke, batez ere, adineko pertsonengan, haurrengan, haurdun dauden emakumeentzat eta immunitate sistema ahuldua duten norbanakoetan. Elikagai askotan
|
dagoen
bakterioa da. Gehien kutsatzen dutenak esne gordina, gazta bigunak, haragi gordina edo gaizki prestatutako haragia, barazki gordinak eta hestebeteak dira.
|
2014
|
|
Salmonella, pertsonen eta animalien hesteetan
|
dagoen
bakterioa, haragi gordinetan, oilategiko hegaztietan, arrautzetan eta pasteurizatu gabeko esnea da Europako herrialdeetan elikadura intoxikazioaren arrazoi nagusietako bat, eta elikadura gehien transmititzen duen bakterioetako bat da. Nahiz eta bere intzidentzia altuenetakoa izan, Campylobacter aldean, azken bost urteetan detektatutako kasuak murriztu egin dira eskortako hegaztien kontrol programei eta elikadura kate osoan zehar beste ikuskapen neurri batzuei esker.
|
2016
|
|
Eskuak gutxienez 20 segundoz igurtziko dira, ur korrontean garbituko dira, eta toalla garbi batekin edo erabilera bakarreko sukaldeko paperarekin lehortuko dira. Eskuak poluituak Pertsona osasuntsu batek Staphylococcus aureus eramailea izan dezake, animalien eta pertsonen azalean
|
dagoen
bakterioa, eztarrian eta sudur hobietan. Elikagaiak kutsatzeko probabilitatea oso handia da.
|
2017
|
|
Izena1 Germenak erraz biderka daitezke. Zortzi ordutan, sukalde hezeko zapi batean
|
dagoen
bakterio bat sei milioira igo daiteke, Erresuma Batuko National Health Service (NS) delakoak 2011n jakinarazi zuenez. Adituek esaten zuten germenak oihalei itsasten zaizkiela, eta zaila izaten dela irakuzketa hutsez kentzea.
|
2020
|
|
Hala ere, elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunek ondorio oso larriak izan ditzakete, eta gure bizitza arriskuan jar dezakete. Botulismoa, adibidez, bihotz eta arnasketa akats baten ondorioz hil daiteke, eta leku guztietan
|
dagoen
bakterioa da. Patogenoren batek une txarra pasatzeaz gain, betiko arrastoak utz diezazkigukeela?
|
|
Zer den eta zein diren sintomak Salmonelosia elikagaietatik datorren infekzioa da, Salmonella generoko zenbait espezieren bakterio bideragarri (bizi) ugari irenstearen ondorioz sortua. Enterobakterio bat da, hau da, pertsona eta animalien hestean
|
dagoen
bakterio bat, bai etxekoak, bai basatiak, eta gorozkiak dira elikagaiak eta ura kutsatzen duten guneetako bat. Bakterioaren kantitate nahikoa irentsi ondoren (salmonella motaren eta anduiaren birulentziaren, infektatuaren osasun egoeraren eta erresistentziaren edo irentsitako mikroorganismoen kopuruaren araberakoa izango da kopuru hori), organismoan ugaldu egiten da, eta infekzio bat eragiten du:
|
2023
|
|
Imagen: Getty Images Zer den eta otitis motak Otitisa erdiko belarrian
|
dagoen
bakterio edo birus batek eragindako belarriko infekzioa da. Infekzio hori, askotan, Eustakioren sudur hodietako, eztarriko eta tronpetako pilaketa eta hantura eragiten duen beste gaixotasun baten ondorio izaten da —hotzeria, gripea edo alergia— Erdiko belarriaren eta eztarriaren atzealdearen artean egoten dira, eta erdiko belarrian sortzen den likidoa drainatzen dute.
|