2002
|
|
Parasitoa gure urdailean gera ez dadin, adituek gomendatzen dute arraina gutxienez 24 orduz izoztea edo hirurogei gradutan egostea hamar minutuz, horrela bakarrik hil baitaiteke larba. “Gero eta gutxiago uzten dugu hezurren ondoan
|
dagoen
arrainaren zatia, zapore gehiago emateko, eta hor egon liteke arazoa”, dio Arenas doktoreak. Izan ere, anisakisen eragin handiena arrain gordin gehien jaten den munduko eskualdeetan gertatzen da, hala nola Japonian edo Herbehereetan.
|
2007
|
|
Osasun eta Kontsumo Ministerioak errege dekretu bat onartu zuen 2006ko abenduan. Horren arabera, taberna eta jatetxeak 72 orduz izoztu behar dituzte gutxi edo batere prestatuta ez
|
dagoen
arraina, hala nola ozpinetan egindako antxoak, anisakisak eragin ditzakeen infekzioak saihesteko.
|
2010
|
|
Haurrak hartu eta arrandegira joatea oso modu polita izan daiteke ikus dezaten zenbateko aukera
|
dagoen
arrainetan, eta profesionalek nola lan egiten duten, arrainari hezurrak kentzen eta.
|
|
Kontrol metodoen ebaluazioa Txosten berriaren arabera, EFSAren arabera, kontsumitzaileak anisakisaren eraginpean egotea prebenitzeko kontrol puntu kritikoak hauek dira: Lehengaiaren kalitatea, hau da, parasitorik ez
|
dagoen
arraina harrapatu edo haztea. Arrantzako produktuei tratamendu fisiko kimikoak aplikatzea, parasitoaren heriotza bermatzeko.
|
2013
|
|
Otarrainxka fresko batzuk mokadu fin bat dira carpaccio moduan balio badute, atun tartarea bezala, apetitu eta gustuen arabera. Plater nagusi gisa, preziorik onenean
|
dagoen
arraina aukeratu daiteke, betiere kalitateari eusten badio. Originalak eta harrigarriak dira, elaborazioetan sinpleak diren arren, konbentzionaletatik ateratzen diren errezetak, hala nola, zapo ozpin olioarekin hur ozpin olioarekin edo sesamo haziekin arrautza irinetan pasatutako izokin puskekin.
|
2014
|
|
Arrainak. Soberan
|
dagoen
arrainarekin (saltsan edo labean) hainbat aukera ditugu: Hondakinekin zopa egin.
|
|
Truco3 Sardina olioa Eta zer egin izokinik eta atunik ez badago? Aukera ona da kontserban
|
dagoen
arrain urdinera jotzea, sardinak adibidez, beti ere pikanteak ez badira eta ez badaude. Izan ere, sardina latetako olioa omega 3 eta 6 da, felinoarentzat.
|
|
WWF kontserbazionistak eta Unilever enpresak 1997an Londresen sortu zuten, eta ingurumenarekin arduraz harrapatutako arrainak eta itsaskiak kontsumitzen dituztela bermatzen die herritarrei. Bere logotipoan, check aren sinboloarekin jokatzen duen hondo urdinaren gainean
|
dagoen
arrain baten marrazkia ikus daiteke. MSCko arduradunek gogorarazi dute gehiegizko arrantza arazo gero eta larriagoa dela.
|
2015
|
|
Beste freskotasun zeinu batzuk begiak dira; esferikoak izan behar dute, gehienetan irtenak, gardenak eta korneako garbigarriak. Egoera onean ez
|
dagoen
arrain batek itxura lehorra du, distirarik gabea, begiak eta begi niniak hondoratuak ditu, haragia biguna da eta hezurrak erraz askatzen dira. Arraina hozteko tenperatura egokietan (4 ºc tik gora) edukitzea arriskutsua da.
|
2016
|
|
Zer da arrain freskoa? Arrantza produktu bat freskotzat hartzen da, bizirik
|
dagoen
arrainarekin legozkiekeen propietate globalak dituenean. Hotzetan bakarrik kontserbatutako arraina da (izoztu gabea) eta kontsumitzeko egokia.
|
|
Arazoak antzemateko, usain arraroak edo ageriko lesioak izan behar dira kontuan. Egoera onean ez
|
dagoen
arrain batek itxura lehorra du, distirarik gabea, haragia biguna da eta erraz askatzen da arantzetatik. Arraina zenbat eta gehiago kozinatu, hainbat eta arrisku gutxiago patogenoek irauteko Arrainaren segurtasunari ere eragiten dio.
|
2023
|
|
Ozpin olioz edo zitrikoz ondu ez diren bitartean, hornigaietatik, entsaladetatik eta sarrerako barazkietatik sobratzen diren barazkiak krema zoragarriak izan daitezke. f3844 Arrainak Sobran
|
dagoen
arrainarekin (saltsan edo labean) hainbat aukera daude: ✅ Gabonetako zopa klasikoa egitea hondakinekin.
|