2005
|
|
Haragiaz ere hitz egin zuen Luis Guerrerok. Haren ustez, elikagaien segurtasuna lotuta
|
dago
kontsumitzera bideratutako elikagaiaren ikus propietateekin, usaimenezko beste propietate batzuekin eta dastamenekoekin. «Zentzumenen judizioan produktuen kalitateari eustea baino hoberik ez dago; baina, zoritxarrez, produktu horiek elikadura intoxikazioei aurrea hartzeko edo kontsumitzailearengan konfiantza sortzeko duten gaitasuna oso mugatua da; lehen bahea ahalbidetzen dute, baina ezin dute bermatu kontsumitzen ditugun elikagaien erabateko kaltegabetasuna».
|
2006
|
|
beharrezkoak badira eta hozkailuaren behealdean uzten badira desizozten, eremu hotzenean, alegia. Desizoztu ondoren, kendu anana poltsatik, eta prest
|
dago
kontsumitzeko. Horrela, ananak bere propietate elikagarri guztiak gordetzen ditu besteak beste zuntzaren eta C bitaminaren edukia, eta zapore gozo ahula.
|
2008
|
|
Hala ere, oso inguru komertzialean, denborarekin eta diruarekin, ohikoa da kontua baino gehiago gastatzea edo gutizia baten aurrean amore ematea. Estazioetan eta aireportuetan ez
|
dago
kontsumitu gabeko atsedenerako lekurik Ikuspuntu sozialetik, aireportuak, geltokiak eta errepideak leku inpertsonalak dira, eta jendearen portaera aldatu egiten da. Hala azaltzen du Marc Augé antropologoak, zeinak dio esparru horiek" ez lekuak" direla; oso espazio arruntak (eta beharrezkoak) egungo bizitzan, baina ez dutela identitaterik.
|
|
Leku behartuak dira bidaia bat egiten denean eta, aldi berean, anonimoak, han dauden pertsonak bidean daudenean eta, seguru asko, ez dira berriro gurutzatuko. Bestalde, geltoki eta aireportuetan ez
|
dago
kontsumitu gabeko atsedenerako espaziorik. Hau da, itxaroteko eserlekuak daude, baina ordubeteren buruan jada ez dira erosoak.
|
2012
|
|
Hau beraz, oso erabilgarriak izan daitezkeen zerbitzu asko, hala nola geolokalizatuak eta aisialdiko informazioa, debekatuta daude roaming tarifengatik. Kostuak debekatzaileak Ohiko kostua, bonurik gabe edo operadoreek aurkeztutako aldi baterako beste eskaintzarik gabe, 11,8 eurotan
|
dago
kontsumitutako megabyte bakoitzeko. zergak barne.
|
|
Alde batetik, Argentina potentzia garrantzitsua da nekazaritza eta abeltzaintzan, eta bat batean nekazaritza produktu bat izugarri garestitu zen nazioarteko merkatuan. Soja berez proteina osagarri erabiliena da abeltzaintza industrialean eta oso presente
|
dago
kontsumitzen ditugun elikagai gehienetan, baina belartxo horrek sekulako protagonismoa eduki du azken urteotan bioerregaien eremuan. Oso aproposa da erregai moduan ere erabiltzeko, eta merkatu hori izugarri puztu da azken urteotan.
|
2019
|
|
Baina Aranceta oraindik apuntatu beste zerbait: ez
|
dago
kontsumitzeko premiarik piramidearen goialdean ikusten diren produktuak elikagaiak, ongi elikatzeko. “Horregatik zehazten da kontsumoa aukerakoa dela”, ondorioztatu du.
|
2020
|
|
Elikagai baten itxura txarra edo usain txarra ikusita, badirudi ez dugula jan behar. Baina, kasu horietan argi dugun moduan, ere gureak egin hartukizunak produktu bat egoera onean
|
dago
kontsumitu gabe. Nola jakin elikagai bat ezin den jan Mugagabeak dira adibideak presentzia toxinak edo bakterioak kopuru jakin batean nahikoa eragin bat elikagaien toxiinfekzioa (botulismoa bezalakoa) edo salmonelosia) gerta daiteke oharkabean gureak zentzumenak.
|
2022
|
|
Gero eta kafe ontziratu gehiago
|
dago
kontsumitzeko prest, baina denak ez dira berdinak. Artikulu honetan 10 marka lider konparatzen ditugu, desberdintasunak ezagutzeko eta zein den onena ebaluatzeko
|
|
• kuskuak, beharturik, zabaltzen baditugu, barnean likidoa agertuko da, ugari (zenbat eta ugariago, orduan eta freskoago), garbi, usain atseginekoa. Usain txarrik badu, ez
|
dago
kontsumitzeko;
|
2023
|
|
Oilaskoari dagokionez ohikoenak Campylobacter eta Salmonella dira, batez ere urdail hesteetako sintomak eragiten baitituzte. Debekatuta
|
dago
kontsumitzea. Arrisku taldeetan (hala nola haurdun dauden, haurrak, zaharrak edo gaixoak), gainera, ondorio larriak edo kronikoak izan ditzakete.
|