2002
|
|
Garrantzitsua da eztabaida sortaraztea eta konponbidea produktore eta kontsumitzaileen arteko adostasunetik sortzea: kontsumitzailea prest ote
|
dago
haragiaren truke gehiago ordaintzeko, animaliak era natural eta seguruagoan haztearen truke?
|
|
Txerrikia lukainka bikain bihurtzeko prozesuari mondongo deitzen zaio, eta azaroaren bukaeratik urtarrilaren hasiera arte egiten da.Lukainka egiteko, lehenbizi zerri haragia xehatu egiten da, ondoren espeziak gehitzen dira eta, azkenik, txerri bereko edo txahal hesteetan sartzen da. Prozesu horren ondoren, prest
|
dago
haragi freskoa kontsumitzeko, nahiz eta batzuetan sendatzeko edo lehortzeko prozesua egiten zaion.Ondu nahi badugu, hestebeteak lehortzeko toki egokian utzi behar dugu, bi astez jarraian. Lukainka freskoa, normalean, frijitu egiten da (olioa gehitu beharrik gabe) edo parrillan erre, eta lehorra, berriz, gordinik jan daiteke.
|
2003
|
|
Joan den hilean animalia hondakinen tratamenduari buruzko Europako Erkidegoko araudi berria indarrean sartu zen, eta haren fabrikazioa erabat araututa dago. Hala ere, Europako Batzordeko iturriek jakinarazi zutenez, debekatuta
|
dago
haragi eta hezur irinekin pentsuak egitea, “ez da altxatuko hemendik aurrera”. Seguruenik, 2004ko amaiera arte atzeratuko da gaia.
|
2005
|
|
Goarnizio ugari
|
dago
haragi on baten ondoan zerbitzatzeko, eta horri esker ohiko patata frijituen, piperren edo letxugaren errutinatik atera daiteke.
|
|
Arrain hori tenperatura baxuetan kontserbatzen da, bakterioak haz ez daitezen bere egoera txarraren arduraduna. Antxoa fresko
|
dago
haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak ditu eta ez daude hondoratuta, eta itsas usaina mantentzen du ez oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, honela jarri:
|
2006
|
|
Kaltetutako estatu kideetako agintari eskudunek hartu beharreko neurriek babes eremu bat ezartzen dute, eta, eremu horretan, gatibu dauden haztegiko hegaztiak eta basa hegaztiak ezin izango dira kanpora atera. Eremu honetan debekatuta
|
dago
haragia eta arrautzak saltzea, EBko arauetan aurreikusitako salbuespenetan izan ezik eta kontrol zorrotzarekin. Era berean, debekatuta dago hegaztiak ustiapenetatik ateratzea, zuzenean hiltzeko lekura eramateko izan ezik, baita baserriko hegaztiak garraiatzea eta hildakoak aurkitu diren eremuetan azokak edo azokak egitea ere.
|
|
Giro tenperaturan kontserbatutako haragiaren bakterio kolonia ugaritu egin zen, baina hozkailuan kontserbatua baino ez. Lan honen egileentzat, infekzio arriskua ez
|
dago
haragia zatitu, garraiatu eta gelditzearen tenperaturaren baitan, baizik eta igarotako denboraren baitan. Zenbat eta denbora gehiago igaro zezena hiltzen denetik azken egosten eta kontsumitzen den arte, orduan eta arrisku txikiagoa.
|
|
Lekaleak, babarrun zuriak edo “bolitxeak” protagonista direla, ezin hobeto nahasten dira ehizarekin edo hilketa produktuekin, eta plater indartsuetako bat dira. Haragi ona, baina arraina ere bai Zaragozako sukaldean oso presente
|
dago
haragia arkume, txerri, behi, hegazti edo ehiza haragia, gisatu trinkoak egiteko erabiltzen dena, hala nola oilaskoa txilindron erara, arrautzak salmonejoarekin, behi salpikoia, arkumea pastorearekin, arkume pitxer gisatuak, magrak tomatearekin, eta abar. Barrualdeko eskualde bat denez, arrainen artean ibaietakoak eta gazituak nabarmentzen dira, bereziki itsas aingirarenak eta bakailaoarenak.
|
2007
|
|
Gaur egungo kontsumitzailea ohituta
|
dago
haragia egunero jatera. Are gehiago, beste elikagai asko baino nahiago du, hala nola arraina.
|
2008
|
|
Handiagoa da katalanek jan zituzten barazki freskoen (77,2 kilo urtean) eta elikagai horiekiko mesfidantza handiena dutenen (errioxarrak) arteko aldea. Haragia eta arraina Garcíak adierazi zuenez, iparraldean “joera negatiboa
|
dago
haragi gorrien gehiegizko kopuruak kontsumitzeko”, hegazti haragiek baino kolesterol gehiago ematen baitute. Gaztela eta Leonen, Nafarroan eta Aragoin kontsumitzen da haragi gehien.
|
2014
|
|
Metodo bat baino gehiago
|
dago
haragiak ontzeko, baina ohiko gatzak eta gatz nitrifikatzaileek agertu behar dute produktua segurua, zaporetsua eta testura uniformekoa izan dadin.
|
2017
|
|
Gaixotasun ugari dituen gizarte batean (hiperkolesterolemia, hipertentsioa, gizentasuna eta minbizia), gaur egun kezka handia
|
dago
haragi eta elikagai proteikoen kontsumoagatik. Dietan elikagai proteiko gehiegi edo proteina falta al da?
|
2018
|
|
Eta hori albiste ona da; sexuan, guztietan bezala, zenbat eta praktikoagoa eta informazio gehiago, orduan eta gehiago gozatzen da. 10 Zer alde
|
dago
haragi zakuen eta odol zakuen artean. Sortzen du edo ez, kontsultategietan maiz egiten den galdera da.
|
2019
|
|
Miguel Angel Royo Bordonada medikuak, ikertzaileak eta medikuntza prebentiboko espezialistak gaur Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolak zabaldu duen dokumentu oso bat irakurtzea gomendatzen dute. Adituen arabera, gaur egungo irenste mailetan haragi gorria eta haragi prozesatua kontsumitzen jarraitzeko gomendioa «kontraesanean
|
dago
haragi gorriaren kontsumoa (bereziki haragi gorri prozesatua) 2 motako diabetesaren, gaixotasun kardiobaskularraren, zenbait minbizi motaren eta garaiz aurreko heriotzaren arrisku handiagoarekin lotzen dela adierazten duen ebidentzia handiarekin». Hauek dira Harvardeko Unibertsitatearen dokumentuaren alderdirik aipagarrienak, osorik irakur baitaiteke.
|
2021
|
|
Natto (soja hazi egosiak eta hartzituak), misoa (soja hartzituarekin egindako gozagarria), tempeh (rhizopus onddoarekin hartzitutako soja haziak) eta soja saltsa. Soja haragiaren ordezko ona da EGIA, BAINA… Nutrizionistek dieta orekatuaren barruan soja hartzea gomendatzen dute, elikagairik ordezkatu gabe; izan ere, landare mota ugari dituen elikadura osasungarri batean, ez
|
dago
haragia sojarekin ordezkatzeko beharrik. Baina dieta begetarianoa egiten bada, soja ordezko perfektua da:
|
2022
|
|
Nolanahi ere, “makrogranja” deiturikoen ezaugarria ez da animalia kopuru handia soilik, beste ezaugarri batzuk ere badituzte, hala nola ingurunearekiko harremana (adibidez, normalean, urruneko lekuetatik inportatutako inputak kontsumitzen dira). Zer
|
dago
haragiaren kalitateaz? “Kalitate” terminoa kaskarra da, ikuspuntu teknikotik duen esanahia ez bezalakoa ematen diogulako lagunarteko ikuspuntutik.
|
2023
|
|
Haragirik gabeko dieta batek mantenugai gabezia dakar? Ez
|
dago
haragian bakarrik dagoen elikagairik; beraz, beste produktu batzuetatik bete ditzakegu gure eskakizunak. Animalia jatorriko elikagaiak erabat kentzen badira edo dieta obolaktobegetarianoa egiten bada, B12 bitaminarekin osatu behar da.
|